Sådan arbejder du korrekt med sømrum og sylinjer

Sømrum og sylinjer er noget af det, du skal mestre at arbejde korrekt med, hvis du vil have ordentlig styr på dit tøj. Især hvis du er kræsen med pasformen og de små detaljer, der kan betyde forskellen på smukt forarbejdet finish i tøjet eller et mere hjemmesyet udtryk.

Sømrummet kan der manipuleres lidt med. Det er  ofte ikke så vigtigt om du har 1, 2 eller 3cm sømrum, så længe du ved, hvad du har hvor.

Det ved du til gengæld kun, hvis du har helt og aldeles styr på, hvor din sylinje er.

Sylinjen er den linje, nålen skal ramme, når du syr tøjet sammen. På den ene side af sylinjen har du selve tøjet. Og på den anden side har du sømrummet. Derfor hænger de 2 ting sammen, og du kan ikke have styr på det ene uden at have styr på det andet.

Sylinjen definerer formen på tøjet. Det er den, designeren har brugt sin tid, viden og erfaring på at placere lige præcis der, hvor den er placeret. Sylinjernes indbyrdes forhold udgør designet og pasformen i tøjet, og det forstyrrer du, hvis du ikke overholder sømrummet, når du syr.

Hvis du skal manipulere med sømrummet er det altså fra sylinjen og ud mod kanten af stoffet, du kan gøre noget. Her kan du godt have lidt mindre sømrum, hvis du ikke havde stof nok til et bredt sømrum. Eller du kan have mere sømrum end mønsteret kræver, hvis du gerne vil have mulighed for at bruge det i tilretningen af tøjet.

Men sylinjen, den skal du altså have helt styr på, hvor du har.

En kjole som denne, der er forholdsvis tæt, har slanke ærmer og en lidt tæt halsudskæring, vil for eksempel hurtigt ende katastrofalt, hvis ikke der er helt styr på sylinjerne undervejs i syprocessen. Jeg viser dig de værste faldgruber længere nede.

Skaberlyst kjole med læg

Er der sømrum i dit mønster?

Når du syr tøjet sammen, ”forsvinder” sømrummet på indersiden af tøjet. Det er altså ikke med i det stof, der skal nå rundt om kroppen, og derfor snakker man om det som en del for sig selv.

* Mønsteret uden sømrum er det, der skal til, for at stoffet når rundt om kroppen og tøjet sidder, som det skal.

* Sømrummet er det, der skal til for at samle stoffet – for at have noget at sy i.

Derfor er det meget vigtigt at du ved, hvad der er af sømrum i mønsteret, så du ikke kommer til at lægge ekstra sømrum til, uden at få det syet væk igen. Hvis du ikke ved, hvor meget sømrum der er i dit mønster, ved du reelt heller ikke, hvor du skal sy stoffet sammen.

Nogle symønstre er lavet med sømrum, mens andre er lavet uden. Og det er vigtigt, at du finder ud af, allerede når du tegner dit mønster af, om det er med eller uden sømrum.

Er det med sømrum, skal du vide præcis hvor meget, der er lagt til de forskellige sømme.

Og nej, det er ikke det samme på alle mønstre, så du kan ikke bare gå ud fra, at det er et bestemt mål.

Nogle mønstre har 1cm sømrum, andre har 1,5cm og andre igen kan have 2cm sømrum i nogle sømme. Amerikanske symønstre har typisk 1,25 cm, fordi de arbejder med inches, som giver nogle andre mål.

Men uanset om der er sømrum på mønsteret eller ej, skal du bruge et sømrum, når du syr stoffet sammen. Så er det der ikke allerede, må du selv i gang med at lægge det til. Det kan du gøre enten på mønsterpapiret, når du tegner de enkelte mønsterdele af, eller på stoffet, inden du klipper delene ud.

Om du vælger den ene eller den anden metode er op til dig. Du kan skifte mellem metoderne, så du lægger sømrum til på stoffet, hvis du glemmer at lægge det til i papiret.

Se i videoen her, hvordan du gør. Og hvordan du sikrer dig, at der også er sømrum nok i hjørnerne, hvor sømmene krydser hinanden. Det hedder sømhjørner, og er noget af det mest undervurderede indenfor mønsterkonstruktion. Men korrekte sømhjørner er en uvurderlig hjælp, når du syr stofdelene sammen til tøj. I hvert fald når du går op i præcision og smukke sømme, der næsten ikke ses.

Korrekte sømhjørner hjælper dig i øvrigt med at finde dine sylinjer, hvis du er blevet i tvivl. Du kan nemlig se på knækket på sømhjørnerne, hvor din sylinje er.

Videoen er fra online kurset Kom Godt I Gang Med At Sy, som er et stort online grundkursus i syning. Der lærer du alle de teknikker og detaljer, du skal have styr på, for at få resultater med din syning, der (hvis du er dygtig) er en skrædder værdig.

 

 

 

 

Sy med det sømrum, du har klippet med

Nogle syere tror at man SKAL sy med 1cm sømrum. Men det er altså en myte. Du skal kun sy med 1cm sømrum, hvis det er det sømrum, der er lagt til den søm, du syr. Er der lagt mere eller mindre sømrum til, skal du sy med det.

Der er mange begyndere (og desværre også mere rutinerede syere), der synes det er en god idé at lave tøjet større ved at klippe med 2cm sømrum og kun sy med 1cm. Og tøjet bliver da også større, men hele den pasform og det design, der er lagt ind i mønsteret, forsvinder.

Derfor er det bydende nødvendigt, at du syr med det sømrum, du har klippet med. Hvis du har klippet med 1,5 cm sømrum, så skal du også sy med 1,5 cm sømrum.

Gør du ikke det, risikerer du at tøjet bliver for stort eller for småt.

Der er stor forskel på at lægge en kjole ud i sidesømmen, fordi den er for smal til ens hofter, og så på at sy hele kjolen større i alle sømme. Det vil betyde at halsen bliver for stor, at ærmegab og ærmer kommer til at sidde forkert, at der kommer folder i taljen og indsnittene bliver placeret forkert.

Der er også stor forskel på at sy en skuldersøm ud, fordi man har mere lige skuldre end mønsteret er lavet til, og så bare give los over hele kroppen. Måske passede mønsteret faktisk perfekt alle andre steder end i skulderen, men det ved du ikke, hvis du ikke prøver at sy det, som det er.

Nye sylinjer gennem tilretning

Hvis mønsteret ikke passer til dig, skal du arbejde med tilretning. Det gør du bedst ved at sy en prøvemodel, hver gang du tager fat i et nyt og uprøvet symønster. Gør du ikke det, går de fine detaljer, og det arbejde der ligger i pasformen, tabt.

Og du finder aldrig ud af, om du faktisk passer perfekt på en størrelse, bortset fra dine skuldre, som er mere lige/skrå/smalle/brede, eller hvad det nu er, der skal tilrettes i lige præcis dine symønstre. Det er da lidt tosset, ikke?

Prøvemodeller og tilretninger er ganske enkelt den eneste seriøse vej til en god pasform i tøjet.

Kjolen på billederne her er faktisk en prøvemodel. Det, der på engelsk kaldes en “wearable muslin” – en brugbar prøvemodel.

Det kan være ret smart at sy brugbare prøvemodeller, når man fx designer sine egne symønstre ud fra et grundmønster, som jeg har gjort med denne kjole. Så får man nemlig testet designet i brug, og det giver vigtige input til hvilke forbedringer, mønsteret har brug for.

Men princippet med sylinjer, sømrum og sømhjørner er det samme, uanset om du arbejder med købemønstre i standardstørrelser eller med dine egne designs ud fra dit grundmønster.

Skaberlyst kjole med læg

I det her mønster er der flere ting, der er vigtige at have helt styr på. For eksempel er brystindsnittet drejet op til skulderen som 2 læg. De lægbunde skal der være helt styr på, for at læggene falder som de skal. Her er det sømhjørnerne, der er vigtige.

Skaberlyst kjole med læg

Skaberlyst kjole med læg

Skulderstykket er sat sammen af noget af bagstykket og noget af forstykket. Her er det især super vigtigt at have styr på, hvor den oprindelige skulderlinje er, og dermed hvor sylinjen for ærmegabet krydser skulderen. Hvis der ikke er styr på det, så bliver ærmet måske sat forkert i (hvis man nu tænker at toppen af ærmekuplen skal passe med den fremskudte skuldersøm), og så får man en dårlig pasform i ærmerne.

Skaberlyst kjole med læg

På ryggen er der lagt et læg ind midt bag, som kræver at der er helt styr på, hvor midt bag er, når lægget samles.

Skaberlyst kjole med læg

Skaberlyst kjole med læg

Her i prøvemodellen har jeg eksperimenteret lidt med at lægge vidde til øverst i midt bag linjen, og lade lægget fade ind til ingenting i bunden. Du kan se at kjolen dykker lidt ned midt bag på billedet fra siden, og det skyldes altså den “skæve” midt bag linje. Jeg har ikke helt besluttet mig for endnu om det er fedt eller ej, så kjolen er lidt i venteposition. Men jeg skal naturligvis nok dele resultatet, hvis jeg på et tidspunkt syr en ny version af kjolen.

 

Hold for alt i verden styr på dine sylinjer

I nogle tilfælde kan du tilrette pasformen i sømrummet. Men det skal være velovervejet og baseret på eksperimenter i din prøvemodel, og ikke bare ved at ignorere det sømrum, designeren har givet dig at arbejde med, og gøre som du selv synes.

Jeg ser meget sjældent, at det lykkes at få en god pasform i tøjet blot ved at ignorere sømrummet – oftere går det galt, og det er tæt på umuligt at finde fejlen, når der ikke er styr på sømrum og sylinjer.

DERFOR:

Hold for alt i verden styr på dine sylinjer, så du altid ved præcis hvor du har syet, hvor meget stof du har til at nå rundt om kroppen og hvor meget du har til sømrum.

Brug tid på at arbejde seriøst med tilretningerne og pasformerne, så du får lavet et godt resultat. Arbejdet giver dig en sikker viden om din krop og dine symønstre, som på sigt gør din syning nemmere og hurtigere. Og du slipper for at gætte dig frem fra gang til gang.

Er du en af de (alt for) mange, der ikke har helt fuldstændig styr på sylinjer og sømrum, så vil du opleve at dine resultater vil blive markant bedre, når du får styr på det.

Du får rigelig anledning til at øve dig i sømrum og sylinjer i online kurset Kom Godt I Gang Med At Sy. Der er nemlig ikke lagt sømrum til nogle af de symønstre, der er en del af kurset.

Og det er helt med vilje.

Det er nemlig så vigtigt et princip i syning af tøj, at du skal øve dig i at bruge det hver gang, du får muligheden for det. Så det giver jeg dig rigeligt med mulighed for i kurset, som du kan læse mere om her:

 

 

Stofinfo: Kjolen på billederne er syet i en viscose fra www.citystoffer.dk
Foto: Bibi Berge har taget billederne af mig. www.bibiberge.dk

Læs også:

9 thoughts on “Sådan arbejder du korrekt med sømrum og sylinjer

  1. Lisbeth Hedebo Schomann says:

    Hej Signe
    Jeg synes faktisk, at det “knæk” bagstykket giver pga. det udfasede læg giver en taljering – uden indsnit – og dermed bryder den “kassefacon” der ellers godt kan opstå uden indsnit på bagstykket.
    Altid en fornøjelse at læse dine indlæg ????

    • Signe Eriksen / Skaberlyst says:

      Tusind tak, Lisbeth 🙂
      Knækket kommer vist ikke af lægget men mere af måden, jeg står på. Lægget gør at den dykker i bunden midt bag, så det ser ud som om bagstykket er rundet i bunden.

      Kh
      Signe / Skaberlyst

  2. helle says:

    Kjolen synes kortere foran end bagpå. Det “problem” møder jeg altid, når jeg syr efter færdigmønstre. Jeg har stor barm, så jeg forlænger forstykkets oplægssøm, for at få kjolen til at synes lige lang både foran og bagpå. Sikkert ikke en optimal løsning og ikke altid pæn løsning. Pga stor barm er det umuligt at købe tøj i butikker, der ikke “hopper” op i sømmen foran
    .

    • Signe Eriksen / Skaberlyst says:

      Hej Helle
      Hvis det er en stor barm, der får tøjet til at “tippe”, så er tilretninger vejen frem. Og så er det netop virkelig svært at købe færdigt tøj, fordi man ikke kan lave de vigtige tilretninger i tøjet, når det er syet. De skal laves i mønsteret. Min kjole tipper ikke fordi den er tilpasset dårligt 😉 Det er designudviklingen, der får den til at dykke bagpå, som du kan læse i artiklen.
      Hvis du har brug for hjælp til at få tilrettet dine købemønstre, så kom med på et livekursus, hvor vi kan arbejde med det 🙂

      Kh
      Signe / Skaberlyst

  3. Britta Froberg says:

    Hej Signe
    Hvor er det en god model. Rigtig fint med lægget bagpå, men jeg er lidt nysgerrig på om du så har syet indsnittene foran på kjolen, det er lidt svært at se på det mønstrede stof.

    • Signe Eriksen / Skaberlyst says:

      Hej Britta
      Tusind tak:) Jeg har ikke syet taljeindsnittene, hvis det er dem, du tænker på. Jeg ville have en kjole der ikke var et telt, men som bare lige kunne snuppes over hovedet. Brystindsnittet er lagt som læg op til skulderen, som du kan se på billederne af mønsteret.

      Kh
      Signe / Skaberlyst

  4. Teena Jensen says:

    Hej Signe. Kan man købe et mønster til denne kjole? Det er præcis det, jeg leder ihærdigt efter.
    Mvh.
    Teena Jensen

    • Signe Eriksen / Skaberlyst says:

      Hej Teena
      Ikke som det er lige nu, desværre. Men det er forholdsvist nemt at lave selv, hvis du har arbejdet lidt med mønsterkonstruktion. Billederne af mønsterdelene viser, hvad der er gjort ved dem 🙂
      Kh
      Signe / Skaberlyst

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

« »

5 nemme

syteknikker

Få flot finish i dit yndlingstøj med

Giv os din email, så sender vi dig straks 5 nemme syteknikker, der sikre dig flot finish i dit yndlingstøj - uanset hvor meget du har syet indtil nu.

Du bliver samtidig tilmeldt vores mailliste, som du kan afmelde til enhver tid

Share via
Copy link
Powered by Social Snap