Sådan laver du dybe halsudskæringer mindre dybe

Personligt kan jeg godt lide dybe udskæringer i tøj.

Det er så flot og feminint, og jeg synes ofte det giver en lethed til tøjet, hvis udskæringen får lov at være lidt større.

Bliver tøjet for lukket har det en tendens til at blive tungt og firkantet.

I de symønstre, vi har lavet under vores ELiQU brand har vi arbejdet meget med dybe udskæringer. Det har vi dels fordi vi synes det er super flot, og dels for at skubbe lidt til dig, der måske har en tendens til at gå den sikre vej, og dække dig lidt ekstra til.

En af vores modeller er denne Paeonia Blouse, som har en dyb V-udskæring foran.

Ikke for dyb – men dyb.

 

Tøj kan bestemt også blive for udringet.

Og her er det vigtigt, at du mærker efter, hvad du har det godt med. Det er ikke meningen, at du skal gå rundt i dit tøj og føle dig afklædt.

Så hvis vi er for langt fra der hvor du har det godt med tøjet, skal du naturligvis ikke sy vores dybe udskæringer.

Du skal til gengæld heller ikke holde dig fra vores symønstre, hvis du ellers synes de er flotte.

Hvad du skal gøre er i stedet at lave om på halsudskæringen.

Du kan lave udskæringen mindre dyb, så den kommer til at passe lige præcis til dig.

Og her i videoen viser jeg dig præcis hvordan du gør det på vores 3 symønstre: Paeonia Blouse, Lavendula Dress og Amaryllis Dress.

 

Mærk efter hvornår du har det godt i tøjet

Det vigtigste er, at du har det godt i dit tøj.

Derfor skal du ikke begynde at lave alt dit tøj mega udringet, bare fordi vi har lavet vores symønstre sådan.

Når det er sagt, så håber jeg alligevel du vil vove nogle af de lidt større udringninger. Også til hverdag. Og at du vil vove dig ud i vores symønstre, selv hvis du ikke er pjattet med de dybe udskæringer. Måske kan du være med på at have udskæringen lidt mindre dyb til en start, og så sy mønsteret som det er på et senere tidspunkt.

Det er også en mulighed at sy efter mønstrene som de er til mere festlige lejligheder, og så lave en hverdags version af dem, hvor du forhøjer halsudskæringen som du kan se i videoen.

Når du begynder at lege med dine halsudskæringer og selv designe dem, er der nogle punkter, der er gode at have tegnet ind på dine symønstre.

Det er punkter, der hjælper dig med at styre dine halsudskæringer og sikre at du ikke kommer for langt ud over de grænser, du har det godt med.

 

Gode punkter at have tegnet ind på dit symønster

Når du kender de punkter på dine symønstre, kan du nemt ændre halsudskæringer, så de viser tilpas meget hud til ikke at være tunge og triste, men ikke viser så meget at du føler dig blottet på en ubehagelig måde.

For at de her punkter virker i praksis, er det en god idé at have styr på, hvor dit brystpunkt er på mønsteret. Det er omdrejningspunktet for alle mønstre med en halsudskæring, så det er helt essentielt at have styr på det.

Er brystpunktet ikke i forvejen på mønsteret, kan du som regel regne med at det sidder 2 cm fra spidsen af brystindsnittet ind mod midt for.

Når du har fået placeret brystpunktet vil det hjælper dig både i tilretningen af pasformerne og når du vil ændre på designs, så de kommer til at passe mere til dig.

Udover brystpunktet, så er der 3 andre punkter, der er gode for dig at kende.

Det er:

1)  Den dybeste udringning midt for.

2) Placeringen af dine BH stropper på skuldrene.

3) Placeringen af din BH på ryggen.

Vi ser på dem et ad gangen lige på den anden side af billedet.

 

 

1) Den dybeste udringning midt for

Den dybeste udringning midt for siger næsten sig selv.

Det er det punkt på midt for linjen, du kan acceptere som det absolut nederste i en halsudskæring. For de fleste er det omtrent 8 cm over brystpunktet. Så kan man se antydningen af en kavalergang, uden at det på nogen måde bliver vulgært.

MEN! Bryster er forskellige. Og kavalergange kan starte højere eller lavere. Så man kan ikke sige at 8 cm over brystpunktet er en regel. Det er et udgangspunkt som vil være ok for de fleste. Du skal selv teste og måle dig frem til, hvor din grænse går. Om det er 6 eller 10 cm eller noget helt andet.

Ofte er grænsen for hvor dyb en V-hals kan være lidt mere fleksibel end grænsen for en rund hals eller andre halsudskæringer. V-halsen er kendetegnet ved at den dækker mere af kroppen til hver side for det dybeste punkt, hvor de runde halsudskæringer ikke dækker så meget af kroppen. Så du kan godt have et max-dybde punkt for V-hals og et andet for andre typer halsudskæringer.

 

 

 

2) Placering af BH stropper på skuldrene

Placeringen af BH stroppen på skuldrene er interessant i forhold til formen på dine halsudskæringer. Hvis dine BH stropper sidder tæt på halsen, har du ikke helt så meget plads at gøre med ud på skulderen, medminder du er ligeglad med om man kan se dine BH stropper.

Den afstand, du kan udringe halsudskæringen på skulderen, har indflydelse på hvor dyb du kan lave din halsudskæring og hvilke former, du kan lave den. Jo dybere og rundere en halsudskæring, du gerne vil have, desto mere er du afhængig af at komme godt ud på skulderen.

Typisk er det nu ikke et stort problem, da de fleste har BH stropperne siddende ca. midt på skulderen, og det passer meget godt med de former og størrelser på halsudskæringer, de fleste er tilpas med.

Der hvor det dog kan have en afgørende betydning er ved bådhals. Bådhalse bliver pænest, hvis de kommer godt ud på skulderen. En bådhals går tæt til halsen både midt for og midt bag, og åbningen og letheden kommer derfor udelukkende fra udskæringens placering på skulderen.

Et trick kan være at sy en stop på indersiden af skuldersømmen, der holder BH stroppen på plads lidt længere ude på skulderen end normalt, så den ikke ses i bådhalsens åbning. Det kan være et super godt trick til festtøj, hvor det sjældent er fedt at have synlige BH stropper, og så kan man måske gå lidt mere på kompromis til hverdag.

 

 

3) Placering af BH’en på ryggen

Placeringen af BH’en på ryggen er interessant i forhold til dybe rygudskæringer.

Her er det nemmest, hvis udskæringen stopper over BH’en. Så behøver du ikke forholde dig til om du nu får den pæne BH på eller ej.

En anden fordel ved at holde rygundskæringen over BH højden er, at udskæringen så ikke har brug for helt så mange tilretninger, for at blive siddende på plads. Jo mere stof du fjerner i en udskæring, desto mere er du nødt til at tilrette og justere resten af udskæringen, for at stoffet bliver siddende tæt inde til kroppen.

Når der ikke er stof i midten til at holde stoffet ud mod siderne på plads, skal der noget andet til. Derfor skal du i store udskæringer knibe mønsteret mere eller mindre, for at undgå at udskæringen begynder at flagre. Holder du dig over BH højden på ryggen, skal du ikke knibe helt så  meget, som hvis du bevæger dig under BH højden.

Vil du gerne have de flotte helt dybe udskæringer, er der flere ting du kan gøre med din BH. Du kan også midt bag sy en strop ind bag sømrummet, der holder BH’en nede på plads, ligesom du kan gøre det i skuldrene. Og du kan få forskellige lukninger til din BH, som gør at den kommer lidt længere ned på ryggen, men stadig giver støtte til barmen.

Der er også ved at være flere og flere BH’er på markedet, som er designet til at de skal ses. De kan naturligvis også være en mulgihed, og kan være super flotte at kombinere med en dyb ryg.

Du kan naturligvis også altid vælge at være fløjtende ligeglad med BH-mode-politiet og bare gå med præcis de kombinationer af BH’er og udskæringer, du har lyst til.

Det vil jeg til enhver tid hylde dig for.

 

 

Lav halsudskæringer der passer til DIG

Selvom du tegner de her forskellige punkter ind på dine symønstre, og tager stilling til hvad dine største udskæringer kan være, så er det ikke ensbetydende med at du skal følge de linjer hver gang.

Du kan sagtens have tøj, der er mere tæt i halsen, uden at det bliver kedeligt. Og du behøver ikke hver gang trække den helt til max.

Men det kan være en god hjælp at vide, at hvis du holder dig inde for de punkter, så er du tryg i dit tøj. Så slipper du for en masse overvejelser i designprocessen, som tager energi, og du kan i stedet bruge energien på andre beslutninger som placering af designlinjer, overskræinger, vidder og ærmetyper.

Eller bare fokusere på valg af syteknikker og stof. Der er nok at tage stilling til, når man starter et nyt syprojekt.

Det gælder om at gøre det så nemt for dig selv som muligt at sy tøj, du har det godt i.

Og det gælder om at mærke efter, og ikke bare sy noget andre siger er pænt, men rent faktisk at sy noget, du selv synes er pænt – til dig!

Indebærer det at du må lave om på symønstre og designs, så skal du endelig ikke holde dig tilbage.

Og nu ved du, hvordan du laver dybe halsudskæringer mindre dybe.

Du kan naturligvis også gå den anden vej og lave for små halsudskæringer større – princippet er det samme, du bevæger dig bare den anden vej ned ad midt for eller midt bag linjen, end hvad du kan se i videoen længere oppe.

 

Blusen på billederne her er Paeonia Blouse fra vores mønster brand ELiQU Sewing.

Den er syet i en let vævet viscosecrepe fra Atelier Brunette, købt hos Metermeter.

Du kan købe Paeonia Blouse symønsteret her<<

 

 

Foto: Bibi Berge
Stof: Viscose Crepe fra Atelier Brunette
Mønster: Paeonia Blouse fra EliQU Sewing

Læs også:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

« »

5 nemme

syteknikker

Få flot finish i dit yndlingstøj med

Giv os din email, så sender vi dig straks 5 nemme syteknikker, der sikre dig flot finish i dit yndlingstøj - uanset hvor meget du har syet indtil nu.

Du bliver samtidig tilmeldt vores mailliste, som du kan afmelde til enhver tid

Copy link
Powered by Social Snap