Sådan laver du en sænket talje i kjoler

For nogle uger siden viste jeg dig, hvordan du kan dreje brystindsnittet ned i taljeindsnittet i dine kjoler, hvis du har en taljeoverskæring. Du kan læse den guide HER.

I den forbindelse fik jeg syet en kjole, som godt nok blev fin, men på ingen måde kommer til at blive brugt. Det er nemlig sådan, at jeg har det ganske forfærdeligt i kjoler, der er skåret over i taljen. Jeg føler mig helt forkert i dem, og tænker kun på hvornår jeg kan komme i noget andet tøj.

Det er jo ikke ligefrem meningen med at klæde sig på om morgenen. Det er meget smartere, hvis man har det fantastisk i tøjet, og slet ikke skænker det en tanke hele dagen. Så har man nemlig ro og overskud i kroppen og hovedet til at fokusere på det man skal, og ikke på om kjolen nu sidder nogenlunde ordentligt.

Det skøre er, at det faktisk ikke har noget med pasformen af kjolen at gøre. Det er primært en fornemmelse af, at det er helt galt. Og så er det noget med proportionerne i designet, der ikke passer til min krop. Jeg synes jeg bliver meget stor at se på i det her design:

syvejledning til bred slids Mønster til kjole med taljeoverskæring

Nu kunne man jo godt gå i gang med at drille mig med at jeg selv syr en kjole, jeg ikke kan lide, når jeg ellers underviser i at man syr yndlingstøj. Men jeg var ganske enkelt så fokuseret på at sy en kjole, der passede til de guides, jeg gerne ville lave til dig, at jeg helt glemte at tænke over om det nu også var et design, der ville klæde mig selv.

Og held i uheld, så gav det anledning til denne efterfølger, som jeg føler mig meget mere hjemme i:

Sænket talje i kjole

Det var nemlig oplagt at gå i gang med at lede efter den perfekte taljeoverskæring til min krop, så det har jeg leget med. Jeg har fundet den, og du får lov at komme med i processen her.

Find den ideelle placering af en sænket talje i kjoler

Det første, jeg gjorde, var at se på billeder af mig selv i forskelligt tøj. Jeg så efter de forskellige snit i tøjet, og især efter overskæringer.

Det viste sig – ikke overraskende for mig selv – at det tøj, jeg har det bedst i, er nederdele og bluser/jakker, hvor skellet mellem overdel og underdel sidder en del lavere end taljen. Det er også et snit der klæder mig, så jeg fandt ud af at jeg godt kan have en taljeoverskæring – den skal bare placeres lavere end min naturlige talje.

Det var især de her billeder, der gav mig en god idé om, hvad jeg skulle med min taljeoverskæring:

Nederdel med udvendigt læg sy nederdele denimskirt

Næste trin var at sy en prøve-kjole efter mit grundmønster. Jeg ændrede halsen til bådhals til at starte med, for jeg ved det er en halsudskæring, der klæder mig. Og jo mere godt, der er ved en prøvemodel, jo nemmere er det at fokusere på at finde en løsning på udfordringerne.

Jeg havde fundet ud af, at taljen skulle sænkes. Men ikke hvor meget.

I stedet for at sy i blinde, og lave en tilfældig overskæring på mønsterpapiret, syede jeg prøvemodellen uden taljeoverskæring.

Derefter markerede jeg mit første bud på en taljeoverskæring på retten af prøvemodellen med kridt. Så vendte jeg kjolen ret mod ret, så der kom en foldelinje der hvor jeg havde markeret, og syede ganske enkelt en søm hele vejen rundt. Sømrummet holdt jeg til 2mm, så syningen er helt ude i folden. Det er ikke meningen at kjolen skal syes markant kortere, når du tester overskæringer på denne måde, da det vil ødelægge pasformen for meget. Så du skal sy i så lidt stof, du kan komme til.

Første test sænkede taljelinjen 3 cm, men det var ikke nok.

I andet forsøg sænkede jeg taljelinjen 6 cm, og så var der en markant forbedring. Proportionerne faldt på plads og kjolen føltes pludselig rar at have på.

Metoden er ikke helt så skudsikker som at lave en rigtig overskæring, fordi der går lidt ekstra stof til folden. Men det giver et rigtig godt billede af, hvad der kan betale sig at teste i en mere endelig kjolemodel. Og jeg fandt altså frem til at min ideelle placering af en taljeoverskæring i  kjoler er ca. 6 cm under min naturlige talje.

Med den viden, kunne jeg begynde at udvikle et nyt kjolemønster med taljeoverskæring, som havde langt større chancer for at blive en succes. Du kan se i videoguiden længere nede, hvordan du laver dit mønster om til at have en sænket talje.

Muligheden for at bruge taljeoverskæringen i designet har jeg brugt ved at dreje brystindsnittet ned i taljeindsnittet og dele det i 2, så der er 2 parallelle taljeindsnit i hver side.

Underdelen har fået en lille smule vidde, for at jeg kan gå i kjolen uden at skulle have en slids. Ærmerne er lavet så lange, som der var stof til (de skulle egentlig have været 3/4, men det blev de ikke helt), og så er der faktisk ikke gjort mere ved mønsteret til denne kjole. Udover bådhalsen, husker du nok.

Sænket talje i kjole

Sænket taljeoverskæring i kjoler – sådan gør du

Selve sænkningen af taljeoverskæringen er en af de nemme ændringer at lave i mønsteret. Det er sådan set bare en streg på mønsterpapiret. Men der følger alligevel lidt teori med, som det er vigtigt at forstå, når du arbejder med en sænket talje.

Det vigtigste, når du begynder at flytte rundt med taljen i dine mønstre, er at du forstår at det faktisk ikke er det du gør.

Du flytter ikke mønsterets talje nogen som helst steder hen. Den sidder stadig præcis hvor den skal, på kroppens smalleste sted.

Hvad du i stedet gør, er at du tegner en overskæring ind i dit mønster. Er du ude efter en sænket taljeoverskæring, som jeg er her, så tegner du en linje på tværs af dit mønster, der hvor du vil have din overskæring. I mit tilfælde skal jeg altså tegne en linje ind i mønsteret 6 cm under den naturlige talje.

I forhold til mønsterkonstruktionen, så er det faktisk bare det.

Du kan klippe overdelen og underdelen fra hinanden i den nye linje, og arbejde med dem hver for sig. Og det er her, du kan dreje indsnittene rundt og lægge dem sammen, hvis du vil.

Gå ikke i denne fælde, når du laver en sænket talje i dine kjoler!

Det giver en speciel form på indsnittene, når du sænker taljen. Det skyldes at du får skåret det nederste af taljeindsnittene af – men ikke på midten, hvor der er bredest. På underdelen kan du enten sy den nederste del af indsnittet, som om det var indsnittet i en nederdel, eller du kan konstruere den væk. Den del er som et almindeligt indsnit, bare kortere.

I overdelen skal du til gengæld være lidt mere opmærksom. Her er indsnittet smallere ved sømmen (overskæringen), end den er lidt længere oppe. Det skyldes at din talje er det smalleste sted på kroppen, og den flytter sig ikke, uanset hvad du ellers laver af ændringer i dit mønster. Derfor er indsnittet nødt til at følge kroppen frem for mønsteret.

Fælden ved at lave en sænket talje, er at du kommer til at rette indsnittene op, så de kommer til at gå fra den nye overskæring og lige op til den øverste spids af indsnittet. Det vil give for meget stof i taljen, og du vil miste noget af figuren i din kjole. Det kan naturligvis også være en ønsket design detalje, der er bygget ind i en mere gennemtænkt pasform, men i en klassisk tæt pasform vil det blot resultere i at stoffet poser i taljen.

Se i videoen, hvordan du laver sænket talje i kjoler:

I videoen viser jeg dig, hvordan du tegner din nye overskæring ind på dit kjolemønster, uden at du forstyrrer pasformen i kjolen. Du kan også se, hvordan indsnittene i taljen får en ny facon, alt efter hvor du placerer din overskæring.

 

Denne teknik kan bruges, når du designer ud fra et færdig tilrettet mønster, som du ved har en god pasform.
Er det tilretninger fra dårlig pasform til god pasform, du er ude i, så kan det godt være du skal sænke din naturlige talje, hvis du fx. er højere end 172 cm. De fleste mønstre er lavet til højde 168-172cm, og er du højere end det, eller har du en længere overkrop end gennemsnittet, så kan du få brug for at sænke taljelinjen, så den kommer til at passe med din naturlige talje.

Når du har gjort det, og dit mønster passer perfekt, så kan du gå i gang med at designe. Og så kan du bruge denne guide til at sænke taljen i designet.

Din naturlige talje og placeringen af en taljeoverskæring i et mønster er altså ikke (nødvendigvis) det samme.

 

Stofinfo:
Stoffet til kjolen er fra www.metermeter.dk
Stoffet til de 2 billeder jeg har hentet inspiration i, er fra www.citystoffer.dk, www.silkehuset.dk og www.metermeter.dk

FOTO: Alle fotos i dette indlæg er taget af Bibi Berge www.bibiberge.dk

Læs også:

4 thoughts on “Sådan laver du en sænket talje i kjoler

 1. Pia says:

  bibeholder du brystindsnit ?
  jeg har købt en kjole i tynd viscose med sænket talje og her er der lavet rynk i overdelen – ganske lidt, men det giver en fin effekt … det er nok bare indsnittene der er rynkede …

  • Signe Eriksen / Skaberlyst says:

   Hej Pia
   Her har jeg drejet brystindsnittet ned i taljeindsnittet, for kun at have et indsnit i hver side. Så det både er der og er der ikke 😉 Der er stadig samme facon, som hvis brystindsnittet havde været syet normalt, men der er kun syet et enkelt indsnit – nemlig det kombinerede talje- og brystindsnit. Som jeg så lige i den her kjole delte i 2, så der er 2 taljeindsnit.
   Håber det giver mening?

   Kh
   Signe

 2. Ingrid says:

  Hei!
  Jeg er helt ny i å sy, og dessuten norsk. Håper at vi likevel kan forstå hverandre.
  Når du skriver «overskæring», betyr det da bare at du klipper rakt igjennom hele stoffet?
  Jeg har et kjolemønster som jeg liker, men der er ingen søm ved midjen (taljen). Kan jeg lage en sån, bare ved å klippe der jeg er som smalest, og så sy den sammen? Eller må jeg i så fall også lage noen insnitt eller lignende?

  Kh
  Ingrid

  • Signe says:

   Hej Ingrid,
   Ja, en overskæring er at stoffet er klippet igennem og syet sammen igen. Dog bruger man ofte en overskæring til at “gemme” facon fra fx indsnit. På den måde kan man få tøjet til at følge kroppen uden at sy indsnit, fordi faconen er gemt i overskæringen. Men det kan også bare være klippet igennem og syet sammen uden facon, blot for at have den visuelle effekt af en søm.
   Hvis der ikke er indsnit i et mønster kan man ikke nødvendigvis tilføje dem. Det kommer helt an på pasformen. Er pasformen god, skal du ikke gøre noget, og så kan du bare klippe mønsteret fra hinanden, lægge sømrum til og sy det sammen igen. Er pasformen ikke helt god, kan du måske lave indsnit for at forbedre det, men det kan jeg ikke sige noget klogt om uden at se den konkrete kjole på kroppen 😉
   Jeg håber det hjælper dig videre 🙂
   Venlig hilsen
   Signe / Skaberlyst

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

« »

5 nemme

syteknikker

Få flot finish i dit yndlingstøj med

Giv os din email, så sender vi dig straks 5 nemme syteknikker, der sikre dig flot finish i dit yndlingstøj - uanset hvor meget du har syet indtil nu.

Du bliver samtidig tilmeldt vores mailliste, som du kan afmelde til enhver tid

Share via
Copy link
Powered by Social Snap