For noget tid siden skrev jeg en guide til de 7 detaljer, der gør jeans til jeans. Men der er flere detaljer, du kan tilføje dine jeans. Du kan fx. lave dem til motorcykel jeans ved at tilføje overskæringer, pyntestikninger og et stykke med biser på forstykket.
Selvom de kaldes motorcykel jeans, så er det altså ikke sådan nogen, du skal give dig til at køre på motorcykel i. Det er udelukkende designet og teorien i at have et fleksibelt og forstærket stykke centrale steder på kroppen, der er lånt fra motorcykel tøj. Rigtige motorcykel bukser er mere avancerede med flere forstærkninger, og de kan rent faktisk beskytte kroppen, hvis man skulle være så uheldig at styrte på sin motorcykel. Det kan jeans ikke – heller ikke de her motorcykel jeans. Se den første kommentar i kommentarsporet fra Lene, for at få det uddybet.
Nå, men tilbage til vores jeans.
Det med biserne skal du være lidt opmærksom på, hvordan du gør. Hvis du bare forlænger den mønsterdel, du vil have syet biser i, så kommer du i problemer, når biserne er syet, og du skal til at samle dine motorcykel jeans. Så passer sømmene nemlig ikke længere sammen.
Men lad os lige starte med begyndelsen.
Inden du overhovedet kan gå i gang med at lave biser, skal du vide hvilken mønsterdel, du vil have biser i.
Det er vist ingen hemmelighed, at jeg er stor fan af prøvemodeller, så jeg har naturligvis syet mig en prøvemodel, hvor jeg tegnede de forskellige overskæringer ind. Da jeg var tilfreds med placeringen, kunne jeg tegne linjerne over på mønsteret. Det gav mig i dette design 4 dele ned over forstykket, hvor mønsteret bliver klippet fra hinanden, og derefter sat sammen igen i syningen. Det vender vi tilbage til i et senere blogindlæg.
Sådan laver du mønster til motorcykel jeans
De 3 af mønsterdelene gør jeg ikke mere ved. Men på den del, der er lige over knæene, har jeg valgt at sy biser på tværs, for at få den rå (og ret fede) designdetalje, der hører til motorcykel jeans.
For at mønsterdelen får den rigtige facon, og bevarer sine ydre kanter, når biserne er syet, er det vigtigt at den ekstra højde, mønsterdelen skal have tilføjet for at du kan sy biser, bliver tilføjet der, hvor biserne skal syes. Det giver jo ret god mening, ikke?
Du kan altså (som sagt) ikke bare forlænge mønsterdelen i bunden eller toppen, selvom det er fristende. Du må tage omvejen, hvis du skal bevare den pasform i dine jeans, du har tilrettet ind i mønsteret via din prøvemodel.
Mønster til motorcykel jeans – trin 1:
Først skal du finde ud af, hvor brede dine bisser skal være, og hvor meget ekstra stof det tager. Denim er et kraftigt materiale, og for at det skal give mening, skal bisserne ikke være for små. Jeg har valgt at lave dem 0,5cm i alt, så der bliver 0,25cm synlig i hver bisse. Og fordi stoffet er så kraftigt, bruger det lidt ekstra længde for at komme ordentligt væk fra sømmen igen. Derfor har jeg lagt 0,7cm til mønsterdelen, alle de steder, der skal være en bisse. Det er den kombination, jeg har testet mig frem til fungerer bedst i dette stof og til dette design.
Mønster til motorcykel jeans – trin 2:
Næste trin er at beslutte, hvor tæt du vil have dine biser til at være. Jeg har valgt at have 1cm mellem hver bise. Når det er besluttet kan du tegne alle de linjer ind på mønsterdelen, hvor du vil have en bise i de endelige motorcykel jeans.
Mønster til motorcykel jeans – trin 3:
Og så kommer den lange omvej. For hver linje, der er tegnet på mønsterdelen, skal der tilføjes 0,7cm ekstra længde.
Tanken om at klippe mønsteret over i alle de linjer, der skal være biser, og tape det sammen igen med nyt papir under, er næsten til at blive stresset af. Heldigvis er der en anden løsning – en slags genvej i omvejen.
* Start med at tegne trådretningen ind på et stykke nyt papir, og lav den rigeligt lang.
* Læg det nye papir over din mønsterdel med linjerne til biser, så trådretningerne passer sammen.
* Tegn den nederste “kasse” af, så du får bundlinjen, sidesøm og indersøm og den første linje til en bise med.
* Tag din vinkelmåler og brug den til at parallel forskyde linjen til bisen 0,7cm opad.
* Skub det øverste stykke papir nedad, så den nye linje du lige har tegnet kommer til at ligge præcis oven i den oprindelige linje til bisen. Brug trådretningslinjen som en guide, så du får skubbet linjen nøjagtigt.
* Tegn nu den næste kasse med sidesøm, indersøm og den næste linje til bise.
* Gentag at parallel forskyde linjerne 0,7cm, flytte papiret og tegne den næste kasse indtil du er hele vejen igennem mønsterdelen.
Mønster til motorcykel jeans – trin 4:
Når alle biser og “kasser” fra den oprindelige mønsterdel er tegnet ind i den nye mønsterdel, skal du have rettet yderlinjerne op. Du kan desværre ikke bare tage linealen og tegne en lige linje, for så kommer det ikke til at blive en lige linje, når du er færdig.
Biser er en form for læg, og derfor skal de konstrueres på samme måde som læg. Det vil sige at du skal have foldet dem alle sammen, for at finde ud af, hvordan de kommer til at være i yderlinjerne.
I indersømmen og sidesømmen er det ikke så vanskeligt, der vil det være en stort set lige linje, der går igennem biserne. Men i den skrå linje kan du risikere ikke at have sømrum nok til sammensyningen, hvis du ikke laver mønsteret rigtigt.
* Fold biserne en ad gangen og tegn linjen op så den bliver jævn.
* Sæt blyanten ind i folden, og sæt et mærke hvor linjen går hen over folden.
* Fold bisen ud, og forbind punktet hvor linjen stopper med det nye punkt, du lige har tegnet.
Til sidst kommer din mønsterdel til at se nogenlunde sådan her ud, hvis du altså laver et design, der minder om mit.
Se i videoen hvordan du laver mønster til motorcykel jeans
I videoen kan du se alle trin fra det almindelige jeans forstykke til de 4 mønsterdele i dine motorcykel jeans. Jeg viser dig detaljeret, hvordan du laver biserne i den del, der skal have dem.
Når du har lavet mønsteret og klippet de forskellige mønsterdele ud i stoffet, skal du have markeret hvor biserne skal være. Det gør du nemmest med et lille hak i sømrummet midt i hver bise. Du kan godt sætte hakkene lidt på øjemål, især når du arbejder med denim, som er så kraftigt et materiale, og hvor hele designet gerne må være lidt råt. Det gør ikke så meget, om der er 0,2cm forskel på placeringen af de enkelte biser, når bare de er lige brede.
NB! Jeg får sagt i videoen, at det er smart med det fleksible stykke ved knæet, når man kører motorcykel og skal have benene bøjet. Det er det også, men selvom det her design kaldes motorcykel jeans, er de IKKE egnede til rent faktisk at køre på motorcykel. Det er blot designet og teorien, man låner fra motorcykel tøj. Skal du rent faktisk ud og køre på motorcykel, så skal du have fat i noget rigtigt motorcykel tøj, der beskytter kroppen i tilfælde af styrt.
Se hvordan du laver mønsteret til dine motorcykel jeans her:
Selve syningen af biserne kan du se her<<
Vil du lære endnu mere om at sy jeans, så er der en god mulighed på et weekendkursus. Der har vi reddet mange par jeans fra at ende i skraldespanden. De er blevet tilrettede og forfinede, så de skønne kvinder, der drømte om at gå hjem og sy jeans til sig selv kunne gøre netop det – gå hjem og sy velsiddende jeans.
En af dem, der har fået tilrettet jeans på et weekendkursus er Gitte. Som efterfølgende skrev til mig:
“Det er simpelthen så tilfredsstillende at sy jeans som bare passer. Har også fået syet endnu et par”.
Du kan se Gittes jeans i det virtuelle showroom.
De her jeans kommer til at blive mine yndlingsjeans i lang tid, har jeg på fornemmelsen. Jeg er simpelthen vild med den rå detalje og de mange overskæringer i forstykkerne.
Hvad er DINE yndlingsdetaljer i jeans? DEL i en kommentar!
Stofinfo: Den sorte denim er fra ITA Textiles i Århus.
Stoffet til toppen er fra MeterMeter. Den ser vi nærmere på i et senere blogindlæg.
Hej Signe
Jeg er følger af dine fredags videoer, og synes det er en super fin måde at få ideer til sit tøj på. Jeg har dog lige et par ting jeg gerne lige vil gøre dig opmærksom på????
Kan du ikke når du laver videoerne, sætte en lampe op over det du vil filme/vise? For det du viser er ofte helt mørkt, og det er det man ser, dvs. man kan ikke se det du viser helt tydeligt.
Denim bukserne du kalder motorcykelbukser, er super fine, men det er meget forkert at sige det er motorcykelbukser. Dels fordi motorcykelbukser er ikke bare et par jeans. Jeg kører selv motorcykel og får det helt dårligt ved tanken om et uheld/styrt i et par alm jeans! Stoffet er godt nok stærkt men det beskytter ikke ved et styrt, men bliver flænset fra hinanden og det samme gør ens ben, hvis der ikke er beskyttelse i bukserne.????
Ide’: hvad med at kalde dem jeans i biker look????????
Jeg tænker bare at der skal opfordres til at man IKKE kører på motorcykel uden ordentlig beskyttelses tøj.???? Der er bla. kevler i motorcykel jeans, det man også bruger i save bukser som man kender fra skovarbejderens bukser, som en motorsav ikke engang kan save igennem. Det er jo bare en “lille” forskel????
Men nok om det, jeg ville egentlig også bare lige gøre opmærksom på det, hvis du ikke viste det. Der er bare så mange mennesker som ikke tænker over konsekvenserne, hvis det går galt????
Tak for en ellers god fredags video???????? og rigtig god weekend
Mvh. Lene
Hej Lene
Beklager lyset – jeg skal have fat i en lampe, jo, for det er svært at styre dagslyset. Det blev mørkere denne gang end jeg havde regnet med…måske fordi jeg filmede på den anden side af bordet af en eller anden grund.
Super god pointe mht. motorcykel bukser – det kalder jeg dem nu heller ikke, men kan godt se at det er nemt at misforstå. Designet kaldes ofte “motorcykel jeans”, og hvis man søger på motorcykel jeans, er det sådan nogen her, man finder. Det er bestemt ikke det samme som motorcykel bukser, som jo er lavet på en helt anden måde og i andet materiale – som regel skind, så vidt jeg husker? Men designet er inspireret fra motorcykel tøj, og derfor har det fået det navn rent kommercielt.
Jeg tilføjer et afsnit i indlægget, hvor jeg understreger at man IKKE skal køre motorcykel i de her jeans! Det er vist mest i videoen, jeg får sagt noget med at køre motorcykel, uden at få uddybet at det altså kun er designet og teorien, man låner med over i jeans. TAK for kommentaren, jeg havde slet ikke selv tænkt på den sammenhæng, selvom jeg jo egentlig godt ved det.
Kh
Signe / Skaberlyst
Hej Signe
Super fed blogpost. Jeg glæder mig til fortsættelsen; er selv i jeans-syningsmode. Er der stræk i dit denim? Var selv en tur i ITA for at finde sort denim, men han havde kun uden stræk. Også selvom han gerne ville have mig til at hoppe på, at der var elastan i ( der stod 100% bomuld på den fortrykte label)????
Det er den fra ITA jeg har syet i. Han sagde der var 2% i den, men det fandt jeg så ud af ikke passede, da jeg skulle have dem på. Det var kun lige at jeg kunne klemme mig i dem. Jeg har godt nok også taget 2 kg på mellem at jeg lavede mønsteret og syede jeansene, men alligevel… Jeg fik ikke tjekket label i butikken, desværre.
Kh
Signe
Hej Signe,
Flot detalje til jeans du viser her. Den bluse du har på er også meget fin. Er det dit eget mønster eller et der kan købes? Kh, Lena
Hej Lena
Tusind tak 😀 Toppen er eget mønster, men den kommer på bloggen senere på foråret, så der får du en guide til at lave detaljen ved skuldrene 😉
Kh
Signe
Hej Signe
hvis jeg havde stof nok, ville jeg tegne biserne op på et stykke grovklippet stof, sy dem og klippe efter mønsterdelen bagefter. Er der noget, jeg har overset og som ikke fungerer med den metode?
Hej Birthe
Det overvejede jeg også, man da jeg havde syet fandt jeg ud af at der faktisk er rigtig meget ekstra elasticitet i stoffet efter biserne er syet, og den effekt tror jeg man vil gå lidt glip af, hvis man klipper efter syningen. Det vil være svært at få mønsterpapiret lagt præcist på stoffet, efter biserne er syet, fordi det vil hoppe lidt frem og tilbage. Stoffet bliver forhøjet med 0,25cm ca, og det bliver sådan lidt harmonika-agtigt, og vælter lidt fra den ene side til den anden, så jeg vil absolut helst klippe i det inden der bliver syet biser.
Kh
Signe