Sådan skal et personligt grundmønster se ud

Er du helt sikker på, du ved, hvad det særlige ved et personligt grundmønster er? Og hvorfor du (måske) skal have sådan et?

Et personligt grundmønster er nemlig ikke bare et hvilket som helst mønster, du ofte vender tilbage til. Det skal opfylde nogle helt særlige krav, for at være et grundmønster.

Læs med her, så guider jeg dig igennem, hvad et personligt grundmønster skal kunne.

Et kort over kroppen

Et personligt grundmønster er et kort over kroppen. En skabelon over din kropsholdning, som min værkstedsmakker Sabine Petri udtrykker det. Grundmønsterets primære formål er at have styr på pasformen og vise, hvordan din kropsbygning er.

Der er forskellige konstruktions systemer, der bygger grundmønstrene op på lidt forskellige måder. De har forskellige grader af rummelighed i grundmønstrene. Men princippet i et grundmønster er det samme, uanset hvilket system, det er konstrueret efter.

I nogle konstruktions systemer er et grundmønster fx uden rørlig vidde. I andre (bl.a. her hos Skaberlyst) har grundmønsteret et minimum af rørlig vidde. Det vil sige det tætteste, du kan have tøjet til at sidde, hvis du stadig skal kunne bevæge dig.

Men fælles for alle systemerne er, at et grundmønster ikke har nogen design detaljer.

Som i overhovedet ingen design detaljer!

Er der lagt vidde til i siden, lavet en større hals eller kortet af i ærmerne på dit mønster, så er det IKKE et grundmønster. Uanset om det er personligt tilrettet. Et mønster kan sagtens være tilrettet til dig, selvom der er design detaljer i det. Så har du et personligt mønster. IKKE et personligt grundmønster.

Ægte grundmønstre er faktisk ret kedelige at se på. De kan ikke ret meget i sig selv, andet end at sikre en god pasform.

De skal heller ikke andet end netop sikre pasformen.

Det smarte ved at arbejde ud fra et grundmønster er, at du her netop har pasformen på plads. Så når du udvikler et design, er du sikker på, det kommer til at passe, uden at du  skal ud i komplicerede tilretninger. Der kan stadig være justeringer, men det bliver markant nemmere at få de sidste ting på plads i et design, når dit grundmønster og udgangspunkt er i orden.

 

Personligt grundmønster

Så mange grundmønstre har du brug for

Hvis du vil designe og sy hele din garderobe selv, ud fra grundmønstre, der sikrer dig personlige pasformer i alt dit tøj, har du brug for flere forskellige grundmønstre. Du skal bruge et grundmønster til:

* Kjole
* Nederdel
* Bukser
* Jakker/frakke (udvikles over dit kjole grundmønster).

I nogle systemer arbejder man med et grundmønster, der går til hoftevidden, som bruges til bluser og forlænges til kjoler. I andre systemer arbejder man med et kjolegrundmønster, der kortes af til bluser.

Hos Skaberlyst arbejder vi med kjolegrundmønsteret, når vi tilretter, fordi den ekstra længde er med til at afsløre om mønsteret er i balance i forhold til kroppen. Når det er i balance, vil det give gode resultater både i kjoler og overdele (bluser). Men er mønsteret ude af balance, og man forlænger det til en kjole, kan det give en ringere pasform i kjolerne, selvom bluserne er ok.

I det her blogindlæg ser vi udelukkende på et personligt grundmønster til kjoler. Hvilket så på samme tid er et personligt grundmønster til bluser og andre overdele.

Og vi snakker udelukkende om vævet stof.

Hvis du syr i jersey, skal du bruge et personligt grundmønster til jersey og andet strikket stof. Det bliver bygget op på en anden måde, og kan ikke sammenlignes med et grundmønster til vævet stof. Og nej, du kan ikke lave dit grundmønster til vævet stof om, så det kan bruges til jersey.

Selvom jeg i et tidligere blogindlæg har vist, hvordan du kan ændre dit  grundmønster til at kunne fungere i mere fast strikket stof, så er der altså en verden til forskel på de meget faste strikkede metervarer og de gængse jersey kvaliteter med elastan som Ponte de roma, viscose jersey, isoli og bomulds jersey. Vil du sy i dem, kan du ikke bruge dit grundmønster til vævet stof. Der skal du i stedet lave et grundmønster til strikket stof, hvilket du kan lære at lave i dette onlinekursus.

 

 

Sådan ser dit personlige grundmønster til kjoler ud

Et personligt grundmønster til kjoler i vævet stof ser ud på en helt bestemt måde. Du kan se en gennemgang af et grundmønster til kjoler og bluser i vævet stof i videoen herunder (hvis videoen ikke afspilles her på siden, kan du finde den på Youtube ved at klikke her<<):

 

Som du kan se i videoen, er der nogle helt klare elementer, der skal være på plads i et grundmønster. Du får dem listet op her:

* Et grundmønster sidder tæt til kroppen, og følger kroppens kurver. Der kan være ingen eller lidt rørlig vidde. Maksimalt 4 cm rørlig vidde rundt om kroppen.

* Længden går til knæene og underdelen er helt lige fra hoftevidden til bunden. Det er altså hoftevidden, der fortsætter hele vejen til bundlinjen. Sidesømmene er i den nederste del af kjolen vinkelrette på hoftelinjen. Nogle grundmønstre stopper ved hoftelinjen, men vi foretrækker at forstætter til knæet, så du også kan bruge dit grundmønster til kjoler.

* Ærmerne er lange og slanke. De starter ved skulderbenet (knoglen yderst på skulderen, hvor armen er “sat på” kroppen) og går til håndleddet.

* I halsen går grundmønsteret helt ind til din hals. Altså der, hvor torso bliver til hals, og kroppen har et “knæk”. Og nej, der vil du ikke have dine færdige kjoler og bluser til at være. Men der er dit grundmønster.

* Der er en søm midt bag. Den kan have lidt facon eller være helt lige, alt efter hvilket konstruktions system, du bruger. Hos Skaberlyst bruger vi vores eget Eliqu system, hvor midt bag som udgangspunkt er lige. Er du svajrygget kan en tilretning gøre, at du får facon i din midt bag linje, selvom der ikke var det oprindeligt.

* Et grundmønster til kjoler har brystindsnit. Det kan være til sidesømmen eller til skulderen (i nogle systemer går brystindsnittet til det punkt, hvor skulder og hals mødes). Brystindsnittet går til brystpunktet, som altid er tydeligt markeret på et grundmønster.

* Der er også taljeindsnit både foran og bag på et kjole grundmønster. Uden dem kan pasformen ikke blive så kropsnær, som den skal være i et grundmønster. Indsnittene er ikke nødvendigvis dybe, men de er der. På ryggen kan der være et eller 2 indsnit på hver side af midt bag. I Skaberlysts grundmønstre er der som udgangspunkt 2 indsnit på ryggen (dvs. 4 i alt), fordi vi har bygget noget ekstra pasform og rummelighed ind i dem. Men det kan godt være, din ryg passer bedre til kun at have et enkelt indsnit, og så bliver det ændret, når grundmønsteret bliver tilrettet til dig. Taljeindsnittene bagpå er parallelle med midt bag, og er der 2 indsnit, så er indsnittet tættest på midt bag længere end det andet. Det længste indsnit går som udgangspunkt fra overvidden (bunden af ærmegabet) til ca. 3-4 cm over hoftelinjen.

Taljeindsnittet foran er parallelt med midt for. Det går fra brystpunktet og ned til hvor du har behov for det under taljen.

* Taljelinjen er i din naturlige talje. Det er det sted på kroppen, hvor du er smallest i siden. Hvis du kører fingrene (eller får en anden til det) ned ad siden, så er din talje der, hvor fingrene stopper. Det er ofte lidt over navlen. Og nej, det er ikke sikkert, du vil have dine bukser og nederdele til at sidde i din naturlige talje. Men den er, hvor den nu engang er, på dit grundmønster. Taljelinjen er altid vinkelret på midt for.

* Hoftelinjen er der, hvor du er bredest over hofterne/numsen. Det er typisk omkring 20 cm under taljelinjen. Men du kan være lang eller kort, så det er vigtigt, det er tilpasset efter netop din krop.
Hoftelinjen er altid vinkelret på midt for.

På mønsterpapiret ser et grundmønster nogenlunde sådan her ud. Dette er vores standard grundmønster, som vi tager udgangspunkt i, når vi tilretter personlige grundmønstre på vores workshops.

 

Peronligt grundmønster til kjole

 

Så meget bevægelighed er der i et grundmønster

Hvis dit grundmønster er lavet efter et af de systemer, der arbejder uden rørlig vidde, så kan du ikke bevæge dig ret meget i dit grundmønster.

Hos Skaberlyst synes vi det er lidt skørt. Der skal jo altid være et minimum af rørlig vidde, for at du kan bevæge dig i dit tøj, og det synes vi lige så godt, du kan lægge ind i grundmønsteret til at starte med.

Vi arbejder med ca. 4 cm rørlig vidde over barmen, i taljen og ved hofterne. Det gør at du kan sidde på en stol, hvilket er godt at kunne i de flestes hverdag.

Ærmerne er slanke og tætte, men du skal også kunne bruge dine arme. Du skal kunne nå den modsatte skulder med begge hænder og du skal kunne nå toppen af hovedet. Så har du bevægelighed nok til at du kan spise, børste tænder, sætte hår, køre bil, læse en bog, skrive på en computer eller hvad du ellers har af den slags gøremål.

Mere bevægelighed kræves der faktisk ikke af et grundmønster.

Du vil altså få problemer hvis du skal lave havearbejde, dyrke yoga, løbe efter bussen eller løfte rundt på børn eller andre tunge ting. Den slags ekstra fysisk udfoldelse kræver mere af tøjet. Det “mere” designer du ind i dit tøj. Og det vil du typisk gøre i alt andet end “den lille sorte” og den slags cocktail kjoler, som har en tæt pasform, ganske som dit grundmønster.

Når grundmønstrene er så tætte, skal du helst ikke have for meget yoyovægt, hvis du skal have rigtig god glæde at dit grundmønster. Men når det er sagt, så rummer et godt tilrettet grundmønster alligevel en del kilo. Du kan ret nemt sy det lidt ud eller lidt ind, hvis din vægt ændrer sig under 5 kg. Er det mere end 5 kg, bliver det lidt mere besværligt, men stadig er det muligt at tilrette dit grundmønster ca. 1½ størrelse op eller ned. Først ved en vægtændring på omkring 8-10 kg (svarende til ca. 2 tøjstørrelser) bliver det nødvendigt at starte forfra med et større eller mindre udgangspunkt.

Selvom det kræver lidt ekstra arbejde med dit grundmønster, hvis du går meget op eller ned i vægt, så vil du opleve at det er alt besværet værd. For tøjet til din nye krop kommer til at sidde så  meget bedre, når du får dit grundmønster til at følge med.

 

Derfor er grundmønstre så tætte

Når man nu alligevel skal have mere vidde i sine mønstre, for at kunne bruge dem til hverdag, hvorfor så ikke bare lægge det ind med det samme?

Det er der en meget god grund til.

Med de helt tætte grundmønstre ved du præcis, hvor på kroppen du er. Du har styr på hvor halsen ligger, hvor ærmerne skal sættes i, hvor din talje er og hvor dine bryster sidder.

Det er vigtigt, for at du kan styre dine designs og lave dine symønstre korrekt.

Følger du vejledninger fra bøger om mønsterkonstruktion, vil de tage udgangspunkt i et grundmønster. Så når der fx står i en vejledning, at du skal lave halsen 1 cm dybere, før du konstruerer en krave, så gælder det altså kun, hvis mønsterets halslinje er der, hvor din hals reelt er. Har mønsteret allerede fået lavet en større halsudskæring, vil din krave komme til at sidde dårligt.

Men kan du så ikke lave nye designs ud fra mønstre, som ikke er et grundmønster?

Jo da! Faktisk har jeg skrevet om hvordan du kan gribe det an i det her blogindlæg.

Men har du lidt større ambitioner med dine symønstre, og synes du det et sjovt at udvikle dine egne symønstre (men knap så sjovt at tilrette halvdelen af din sytid væk), så er et grundmønster altså en kæmpe genvej til en god pasform i dit tøj.

Nogle professionelle arbejder med flere forskellige grundmønstre i samme kategori. Det kan være et tætsiddende kjole grundmønster, et kjole grundmønster med lidt mere vidde og et oversize kjole grundmønster.

Det kan også være en tæt jakke til inde brug, en jakke til udebrug og en stor vinterfrakke. I den type grundmønstre er den ekstra vidde lagt ind, men mønstrene er stadig uden design detaljer. De tilføjes først senere, når man starter arbejdet med den enkelte model. Men ved at have forskellige vidder i grundmønstrene slipper man for at starte helt fra bunden hver gang.

 

Personligt grundmønster

Her kan du komme i gang med at arbejde med et personligt grundmønster

Et personligt grundmønster er ikke for alle. Men det er en kæmpe hjælp for dig, der gerne vil have en pasform så tæt på perfekt, du kan forestille dig. Og til dig, der synes det er sjovt og fedt at lave dine egne symønstre, og gerne vil blive bedre til det.

Hos Skaberlyst har vi udviklet vores eget kjole grundmønster til vævet stof, som vi tilretter på disse livekurser. Der er rift om pladserne, så skriv dig evt. på ventelisten ved at sende en mail til signe@synoter.dk, hvis der ikke er nogle ledige pladser, der passer med din kalender, lige nu.

Vil du arbejde med grundmønster til nederdele, kan du lære at lave det helt fra bunden efter egne mål i dette onlinekursus. Der er altid plads, fordi det foregår online.

Vores livekursus i tilretning af grundmønster afholdes i Aarhus. Hold øje med nye datoer her:

 

Grundmønster tilretning

 

 

Læs også:

5 thoughts on “Sådan skal et personligt grundmønster se ud

  1. Pernille says:

    Hvordan får jeg bevægelighed i grundmønster.? Synes mest logisk man har denne bevægelighed i sit grundmønster, da det kun er til mig.
    Er i gang med kom godt igang med at sy kursus.

    • Signe says:

      Hej Pernille
      I vores grundmønstre er der allerede lagt ekstra vidde til bevægelighed ind i mønsteret. Nogle systemer har ingen rørlig vidde i grundmønstrene, men vi synes det er skørt, for man vil jo altid skulle bevæge sig i sit tøj. Så vi har sørget for, at der er et minimum af rørlig vidde i grundmønstrene, så man kan bevæge sig. Ønsker man mere bevægelighed kommer det via designet og de ændringer, man laver, for at få forskellige designs. Det er noget af det, vi arbejder med i vores online medlemsklub Synoter Studio, som du kan læse om her: skaberlyst.dk/synoter/

      I Kom Godt I Gang Med At Sy kurset er der allerede lagt lidt mere rørlig vidde i symønstrene.

      Venlig hilsen
      Signe / Skaberlyst

  2. Susanne Bækvig says:

    Jeg er 68 år, og jeg synes, jeg er blevet lidt mere rundrygget. Er der en udvej til at rette grundmønstret, som jeg lavede for en hel del år siden, så det alligevel passer over ryggen. Jeg spørger også, fordi jeg tænker på at sy noget tøj af min mors om, så det ikke stumper bagpå (hun er 89 så det skal være til fødselsdagsgave).

  3. Asta E says:

    Hej Signe.
    Er der mulighed for at købe sig til jeres grundmønster og selv tilrette uden kursus? Jeg skal sy brudekjole til en veninde, men mangler et grundmønster at gå ud fra. Hun arbejder som fitting-model, og jeg tænker derfor ikke der er brug for store rettelser 🙂

    • Signe says:

      Hej Asta,
      Nej, det er desværre ikke muligt som det er lige nu. Til gengæld er symønstrene i Kom Godt I Gang Med At Sy meget tæt på vores grundmønster. Du vil fint kunne bruge fx. den klassiske kjole som udgangspunkt, og så blot forlænge skuldrene, hvis der skal ærmer i, så de kommer helt ud til kanten af skulderen.
      Hvis din veninde er nogenlunde din størrelse, kan du evt. også prøve at tage udgangspunkt i dit eget grundmønster og rette det til på hende – så vidt jeg husker lavede vi ikke ret mange ændringer til dig 😉

      Venlig hilsen
      Signe / Skaberlyst

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

« »
Share via
Copy link
Powered by Social Snap