Der findes forskellige typer symønstre, du kan bruge til at sy tøj efter.
Et af dem er et personligt grundmønster.
Hvad der er særligt ved sådan et, og hvad det skal kunne for at fungere optimalt, kan du blive klogere på her, hvor vi ser vi på et personligt grundmønster til kjoler og overdele i vævet stof.
Et kort over kroppen
Et personligt grundmønster kan sammenlignes med et kort over kroppen. Grundmønsterets primære formål er at have styr på pasformen og stemme overens med din kropsholdning. Det skal sikre at det tøj, du syr, kommer til at passe dig helt perfekt – eller i hvert fald så godt som muligt.
Der findes forskellige konstruktions systemer at lave grundmønstre efter, og de bygger mønstrene op på lidt forskellige måder. Men fælles for alle systemerne er, at et grundmønster ikke har nogen design detaljer. Til gengæld har det en virkelig god pasform, når det er tilrettet korrekt til din krop. Du tilretter pasformen i en prøvemodel, hvor du kan se hvilke ændringer, der er brug for, og derefter lave dem i dit mønster. Når du er færdig, har du et personligt grundmønster, du kan bruge som udgangspunkt for nye symønstre med alle de lækre designdetaljer, der gør det færdige tøj interessant.
Ved at starte med at tilrette et grundmønster får du styr på de komplicerede ting i pasformen. Derefter kan du nemmere justere de sidste detaljer i de færdige symønstre. Selve grundmønsteret tilretter du i en prøvemodel, hvor du laver de nødvendige ændringer, indtil du har en tilfredsstillende pasform. Det er ikke sikkert, du kan lave alle de nødvendige tilretninger i første forsøg, men lad det ikke være en hindring for at forbedre pasformen i dit grundmønster lidt ad gangen.
Prøvemodellen på billederne herunder har fået tilføjet nogle tilretninger, mens andre endnu mangler – fx er det højre ærme rettet mens det venstre ikke er, hvilket ses i de trækninger, der går på skrå i den øverste del af venstre ærme.
Sådan ser et personligt grundmønster til kjoler ud
Der er nogle helt klare elementer, der skal være på plads i et godt grundmønster:
* Et grundmønster sidder tæt til kroppen og følger kroppens kurver. Der kan være ingen eller lidt rørlig vidde.
* Længden går til knæene og underdelen er helt lige fra hoftevidden til bunden, så hofteviddens bredde fortsætter hele vejen til bundlinjen. Sidesømmene er i den nederste del af kjolen vinkelrette på hoftelinjen. I nogle systemer arbejder man med et grundmønster, der går til hoftevidden, som bruges til bluser og forlænges til kjoler. I andre systemer arbejder man med et kjolegrundmønster, der går til knæet og kortes af til bluser. Jeg foretrækker at tilrette et kjolegrundmønster med længde til knæet og korte det af til bluser, fordi den ekstra længde er med til at afsløre om mønsteret er i balance i forhold til kroppen. Når det er i balance, vil det give gode resultater både i kjoler og overdele (bluser). Men er mønsteret ude af balance, kan det give en ringere pasform, når man forlænger det til en kjole, selvom det fungerer fint som bluse.
* Ærmerne er lange og slanke. De starter ved skulderbenet (knoglen yderst på skulderen, hvor armen er “sat på” kroppen) og går til håndleddet.
* I halsen går grundmønsteret helt ind til hvor din hals starter. I dine færdige kjoler kan du lave en mere udringet halsudskæring, men hold dit grundmønster tæt til halsen, uden at du føler, du bliver kvalt.
* Der er en søm midt bag. Den kan have lidt facon eller være helt lige, alt efter hvilket konstruktions system, du bruger. Synoters grundmønster er helt lige midt bag, medmindre du laver en tilretning til svajryg, når du tilretter pasformen.
* Et grundmønster til kjoler har brystindsnit. Det kan være til sidesømmen eller til skulderen (i nogle systemer går brystindsnittet til det punkt, hvor skulder og hals mødes). Brystindsnittet går til brystpunktet, som altid er tydeligt markeret på et grundmønster.
* Der er taljeindsnit både foran og bagpå. Uden dem kan pasformen ikke blive så kropsnær, som den skal være i et grundmønster. Indsnittene er ikke nødvendigvis dybe. På ryggen kan der være et eller 2 indsnit på hver side af midt bag. I Synoters grundmønstre er der 2 indsnit på ryggen (dvs. 4 i alt), fordi det giver en bedre facon, der passer langt de fleste.
* Taljelinjen er i din naturlige talje. Det er det sted på kroppen, hvor du er smallest i siden. Hvis du kører fingrene (eller får en anden til det) ned ad siden, så er din talje der, hvor fingrene stopper. Det er ofte lidt over navlen. Ligesom du kan ændre halsudskæringen, kan du også ændre placeringen af en taljeoverskæring, når du designer – men ikke i dit grundmønster. Taljelinjen er altid vinkelret på midt for.
* Hoftelinjen er der, hvor du er bredest over hofterne/numsen. Det er typisk omkring 20 cm under taljelinjen, men du kan være lang eller kort, så det er vigtigt, det er tilpasset efter netop din krop. Hoftelinjen er altid vinkelret på midt for.
På mønsterpapiret ser et grundmønster nogenlunde sådan her ud:
Derfor er grundmønstre tætsiddende
Nogle systemer arbejder med grundmønstre uden rørlig vidde. Sådan et grundmønster vil du ikke kunne bevæge dig i, og du skal derfor altid starte et nyt design med at lægge vidde til. Det synes jeg personligt er fjollet, så derfor er der lagt 4 cm rørlig vidde i Synoters grundmønster. Det betyder, at du rent faktisk kan sy en kjole præcis efter grundmønsteret, og bruge den.
Ærmerne er slanke og tætte, men du skal også kunne bruge dine arme, og det er der taget højde for i formen på ærmegabet, i rygbredden og i selve ærmet. Du skal have bevægelighed nok i dit grundmønster til at du kan spise, sætte hår, køre bil, læse en bog, skrive på en computer og lignende gøremål.
Du skal til gengæld ikke kunne bruge dit grundmønster til tøj, der er beregnet til at lave havearbejde, dyrke yoga, løbe efter bussen eller løfte rundt på børn eller tunge ting. Den slags ekstra fysisk udfoldelse kræver noget andet af tøjet. Det “andet” designer du ind i dit tøj, fx i form af mere vidde.
De designændringer, du laver i dine symønstre for at få mere bevægelighed og et andet udssende i tøjet, er med til at definere forskellen på det, vi kalder hverdagstøj og det, der kan betegnes som en cocktailkjole eller “den lille sorte”. Cocktailkjolen kan du fint lave direkte efter dit grundmønster eller med meget få ændringer. Hverdagstøjet kræver flere ændringer, før det er komfortabelt i længere tid.
Så mange grundmønstre har du brug for
Et grundmønster sikrer dig en personlig pasform i dit tøj, og hvis du vil designe og sy hele din garderobe selv ud fra grundmønstre, har du brug for flere forskellige typer af grundmønstre. Du skal bruge et grundmønster til:
* Kjole / Overdel
* Nederdel
* Bukser
* Jakke / Frakke (udvikles over dit kjole grundmønster)
* Jersey / Strikket stof.
Udover de forskellige kategorier, kan du lave dine egne undergrupper af grundmønstre. Du kan fx have et grundmønster til en tætsiddende jakke og et til en stor frakke. Og hvis du som regel vil lægge mere vidde til i dit grundmønster, så kan det være en fordel at have en version med den vidde, du som minimum vil lægge til, så du slipper for at gøre det hver gang, du starter på et nyt design. Jeg har fx næsten altid 1 cm ekstra vidde i sidesømmene i mine bluser og kjoler, så det giver mening for mig både at have mit oprindelige grundmønster og et grundmønster med 1 cm ekstra vidde i sidersømmene, så jeg kan vælge hvilket jeg starter med fra gang til gang.
Hvis du syr i jersey, skal du bruge et personligt grundmønster til jersey og andet strikket stof, som bliver bygget op på en anden måde og fx ikke har indsnit. Du kan lære at lave et grundmønster til strikket stof efter dine egne mål i min bog Sy yndlingstøj, som du kan købe her:
Hvornår har du brug for et nyt grundmønster?
Den tætte pasform og det figursyede design, der er i et kjolegrundmønster, er problematisk hvis din krop ændrer sig meget. Du skal helst holde dig nogenlunde indenfor en vægtændring på 5 kg, hvis du vil være sikker på en god pasform i dit grundmønster. Ændrer din vægt sig mere end 5 kg, kan du få brug for et nyt grundmønster i en ny størrelse, der passer til din nye krop. Afhængig af hvor meget din krop ændrer sig i løbet af en cyklus kan der være perioder, hvor dine tætsiddende designs passer helt fint og andre, hvor du har brug for mere vidde i dit tøj. Ved at designe til de forskellige stadier i din cyklus kan du tage højde for det, så du har tøj både til de uger, hvor tætsiddende og figursyet er helt fint og de uger, hvor det ikke er.
Det er individuelt præcis hvor stor en vægtøgning eller vægttab dit grundmønster kan rumme, før du ikke længere føler, du kan passe det. Det kommer også an på, hvad du designer ud fra dit grundmønster, da nogle designs er mere følsomme ifht pasformen end andre. Til gengæld vil det være det hele værd at starte forfra, hvis du får brug for det. Du skal derfor IKKE vente med at tilrette et grundmønster, til du har tabt dig. Tilret dit grundmønster til den krop, du har nu, og sy noget vidunderligt tøj, der faktisk passer. Skulle din størrelse ændre sig, så kender du allerede processen, og kan nemmere starte forfra med et nyt grundmønster til din nye krop.
Sådan bruger du et personligt grundmønster
Du bruger dit grundmønster som udgangpunkt for nye designs, ved at tegne en kopi af det på et nyt stykke mønsterpapir og tilføje detaljer til kopien. De detaljer kan fx være A-facon i bunden, en anden længde, at tilføje en knaplukning midt for og en krave i halsen eller noget helt andet.
Designdetaljerne kan du bl.a. finde vejledninger til at lave i bøger om mønsterkonstruktion, i videoer på sociale medier eller i Synoter magasinerne og minikurserne i onlineklubben Synoter Studio.
Det figursyede og tætsiddende design i et grundmønster er vigtigt for at du kan styre dine designs og lave dine symønstre korrekt. Følger du vejledninger fra bøger, vil de næsten altid tage udgangspunkt i et grundmønster. Så hvis der fx står i en vejledning, at du skal udringe halsudskæringen 1 cm, før du tegner mønster til en krave, vil det være med udganspunkt i grundmønsterets tætte halsudskæring. Er halsudskæringen allerede ændret, vil det give en dårlig pasform i kraven, hvis du ændrer den yderligere. Ved at have et ensartet udgangspunkt som et grundmønster kan det lade sig gøre at lave vejledninger til mønsterkonstruktion, alle kan følge. Derfor er dit grundmønster især vigtigt, hvis du gerne vil lave dine egne symønstre fra bunden.
Du behøver ikke altid et grundmønster
En anden måde at lave nye symønstre er at tage udgangspunkt i et allerede eksisterende, designet mønster. Synoter magasinerne er baseret på den metode, hvor udgangspunktet er et medfølgede symønster med ganske få designdetaljer. Det mønster, der følger med hvert onlinemagasin, har jeg valgt at kalde et basismønster. Det er ikke et grundmønster, men det bliver brugt på samme måde som en base for alle de nye designs, der bliver gennemgået i hvert magasin. I basismønstrene er der ganske få designdetaljer, som gør det mere interessant og nemmere at tilrette end et grundmønster, uden at det bliver svært at arbejde videre med. Har du ikke helt mod på at tilrette et grundmønster, så kan løsningen med basismønstre være en god måde at udvikle dine designevner og lave dine egne symønstre.
Nogle gange kan det være en fordel med et grundmønster, mens det andre gange vil være markant nemmere at tage udgangspunkt i et eksisterende design. Du behøver ikke holde dig til en enkelt metode i alt hvad du laver. Har du et godt grundmønster kan du bruge det, men du kan lige så fint vælge et basismønster eller et helt andet mønster som startpunkt for nye designs.
Se de synoter magasiner, der er udkommet med hvert deres basismønster, i webshoppen.
Her kan du komme i gang med at arbejde med et personligt grundmønster
Et personligt grundmønster er ikke for alle. Men det er en kæmpe hjælp for dig, der gerne vil have en pasform så tæt på perfekt, du kan forestille dig. Og til dig, der synes det er sjovt at lave dine egne symønstre, og gerne vil blive bedre til det.
Synoters grundmønster er udviklet gennem mere end et årti med tilretninger på kursister i alle størrelser, aldre og former. Pasformen er forfinet og tilpasset, så den passer flest muligt bedst muligt. Den passer til gengæld ingen helt perfekt som den er, så du skal regne med at have behov for tilretninger, præcis som i alle andre symønstre. Til gengæld slipper du for de kompicerede tilretninger fremover, når først du har dem på plads i dit grundmønster, hvilket kommer til at give dig mere tid bag symaskinen og markant bedre resultater med dit færdige tøj.
Som medlem af Synoter Studio får du adgang til Synoters grundmønster i str. 32-60. Sammen med grundmønsteret får du også adgang til et minikursus, der guider dig igennem processen med at sy og tilrette en prøvemodel, så du får en god, personlig pafsorm i dit grundmønster, og et tilretningskopendie med 70 tilretninger, du kan slå op i og følge, når du tilretter dit eget mønster. Du skal ikke lave alle 70 tilretninger, men blot finde dem, der er relevante for dig og følge de overskuelige trin for trin vejledninger for at implementere dem i dit eget grundmønster.
Er du ikke medlem af Synoter Studio kan du blive det her – og få adgang til grundmønsteret og en lang række minikurser med mønsterkonstruktion og syteknik:
Bliv medlem af Synoter Studio