Sådan tilretter du en kjole, hvis du er alene

Har du prøvet at tilrette en kjole helt alene? Det er ikke en nem opgave, men det kan lade sig gøre. Her får du et par tricks til at hvordan du kan tilrette, selvom du ikke har nogen til at hjælpe med at sætte nåle i.

En af de første udfordringer du støder på, når du tilretter alene, er at få kjolen lukket med knappenåle, når du har fået den på. Har du lavet åbningen i sidesømmen, kan du måske godt selv sætte knappenåle i, men der er en nemmere løsning: sy en lynlås i kjolen midt bag. Det behøver ikke være en pænt isyet lynlås, den skal bare være placeret præcis midt bag. Hvordan du sikrer det kan du se i denne video:

 

 

Næste udfordring er at se, hvad der foregår på ryggen. Hvis du står foran et fuldfigurspejl kan du se hvad der sker foran og fra siden, men når du drejer kroppen for at se ryggen, bliver pasformen forstyrret af dine bevægelser, og du kan ikke regne med det, du ser.

Den nemmeste løsning er at filme dig selv. Sæt din mobil nogenlunde i taljehøjde og sæt den til at filme. Derefter kan du dreje langsomt rundt og blive stående et par sekunder helt stille, når du har hhv. siden og ryggen til kameraet, så du får filmet hvordan tøjet sidder på kroppen. Når du ser videoen, kan du pause den og vurdere hvilke tilretninger, der er behov for. Her er det et par bukser, jeg er ved at tilrette, men du kan bruge samme metode til at vurdere tilretninger i kjoler, bluser, nederdele og jakker.

Har du et stativ til din mobil kan du bruge det, men du kan også bare stille den på en hylde eller lignende. Falder den ned, så find noget, der kan holde den fast. Jeg har opdaget at vores vandglas passer perfekt til at stille mobilen ned i, hvis jeg ikke kan finde mit stativ – naturligvis uden vand i – og du kan helt sikkert også finde en måde at holde din telefon fast, mens du filmer dig selv.

 

 

Når du har dannet dig det første indtryk af, hvilke tilretninger du har brug for at lave, skal du i gang med at sy dem i din prøvemodel. Her vil du ofte være nødt til at dele processen op i mindre bidder og sy en enkelt eller få ting ad gangen, så du kan se hvordan hver tilretning har indflydelse på pasformen. Det giver noget mere syarbejde og flere prøvninger undervejs, men til gengæld får du en god pasform i sidste ende, som du kan glæde dig over hver gang, du tager kjolen på.

Du kan godt sy flere ændringer i den samme prøvemodel, så du skal ikke starte forfra med mønster og nyt stof hver gang, du vil teste en ændring. Sy om i prøvemodellen, spræt op hvis det ikke var den rigtige tilretning i første omgang, og brug i det hele taget stoffet så langt i processen som overhovedet muligt. Du kan endda teste forskellige tilretninger i højre og venstre side, hvis du er i tvivl om hvad der er bedst.

Når du er tilfreds (eller tæt på tilfreds) med pasformen, kan det være en god idé at overføre tilretningerne til mønsteret og sy en ny prøvemodel for at sikre, at du har fået alle de væsentlige tilretninger med. Men der er ingen grund til at starte forfra ved hver eneste tilretning.

 

 

Det skal du kigge efter, når du tilretter en kjole

Start med at sikre dig at der er vidde nok i kjolen til at den falder ned over kroppen, og ikke sidder fast et sted, fordi den er for smal. Mangler du vidde, så spræt sidesømmene op, så kjolen kan falde ned på plads. Hvis du vælger størrelse efter dit brystmål, vil en tætsiddende kjole ofte være for stram over hofterne, hvis du er en af de mange, der er en størrelse større på underkroppen end på overkroppen.

Tjek derefter at brystpunktet i kjolen er placeret hvor brystet er størst (ved brystvorterne).

Se så på balancen i kjolen, og på om den sidder godt over nakken og skuldrene. Kjolen skal hænge lige ned midt for og midt bag, og bundlinje, hoftelinje og taljelinje skal være parallelle med gulvet hele vejen rundt om kroppen. Er de ikke det, skal du have tilrettet din prøvemodel, så de bliver det. Det kan fx være en tilretning til svajryg, der er brug for, eller en justering til en bred ryg eller skrå skuldre.

Du finder frem til hvilke tilretninger, der er brug for, ved at kigge efter trækninger og folder i stoffet. Generelt peger trækninger hen mod steder, kjolen er for lille mens folder viser at der er for meget stof et bestemt sted. Slå op i vejledninger med tilretninger, hvis du er i tvivl om, hvordan du skal tolke de linjer, stoffet laver. Der er et stort kompendie med 70 tilretninger i Synoter Studio, som du kan få adgang til ved at melde dig ind i onlineklubben.

 

Stofvalg og bevægelighed

Når du tilretter bør du tage højde for, hvad din kjole skal bruges til. Er det en hverdagskjole, har du formodentlig nogle andre krav til hvor meget du skal kunne i kjolen, end hvis det er en selskabskjole. Det er fx meget rart at kunne cykle eller løbe efter bussen i en hverdagskjole, mens de fleste godt kan acceptere, at det er en begrænsning i en selskabskjole. Det er forskelligt fra person til person, hvornår vi synes tøjet føles behageligt. Nogen kan godt lide at tøjet sidder tæt til  kroppen, så man kan mærke, at man har det på. Andre kan ikke udstå, at tøjet strammer. Mærk efter hvordan du har det i din prøvemodel og gå efter en pasform, du synes er behagelig.

Hvis du går meget med tøj i strikket stof, som fx T-shirts, jerseykjoler, sweatshirts eller strømpebukser, så er du vant til at have god bevægelighed i dit tøj. Næsten lige så god, som hvis du ikke har tøj på. Sådan er det ikke helt med vævet stof, især hvis pasformen i tøjet er tætsiddende. Du skal derfor tage højde for om stoffet er strikket eller vævet, og muligvis acceptere lidt mindre bevægelsesfrihed i tøj i vævet stof, end du er vant til i dine sweatshirts eller yogabukser.

Der er stor forskel på hvor meget bevægelighed, der er i forskellige typer vævet stof. Lærredsvævninger som fx det meste skjortestof er noget af det mest ufleksible, og derfor det, der er mest vanskeligt at bevæge sig frit i. Twillvævet stof som fx denim er derimod naturligt fleksibelt og meget velegnet til at sy tøj af. Satinvævninger er også fleksible, og har desuden en glat overflade, der også har indflydelse på hvordan tøjet føles på kroppen. Er stoffet tilsat elastan bliver det mere fleksibelt, uanset hvordan det er vævet, og det vil have indflydelse på hvor stor bevægelighed, du oplever at have i det færdige tøj.

Generelt er tøj syet i strikket stof mere behageligt og afslappet mens tøj i vævet stof er mere elegant og pænt. Men design og det præcise stofvalg har stor indflydelse både på udseende og på hvordan tøjet føles at have på, så du skal vurdere pasformen i hvert enkelt tilfælde.

 

Sy en prøvemodel når det er et nyt mønster

Du behøver ikke altid sy og tilrette en prøvemodel fra bunden. Hvis du laver dine symønstre selv ud fra et grundmønster eller et andet tilrettet mønster, vil der sjældent være brug for store tilretninger, og så kan du ofte springe prøvemodellen over. Genbruger du et mønster, du tidligere har tilrettet, behøver du som udgangspunkt heller ikke sy en prøvemodel igen. Undtagelsen er, hvis du har ændret facon eller vægt markant siden sidst, du syede efter samme mønster – har du det, er det en god idé med en ny prøvemodel.

Syr du efter et mønster, du ikke har prøvet før, så bør du altid starte med en prøvemodel. Det er den eneste måde, du kan være helt sikker på at størrelse, pasform og design passer til din krop.

Når du tilretter grundmønstre og andre figursyede eller naturligt stive designs som fx jakker, bør du sy prøvemodellen i staut eller en lignende stiv lærred. Udover at det stive stof viser alle de steder, der er problemer med pasformen, er det også en sikring mod at overtilrette og komme til at lave pasformen alt for tæt. Hvis du kan bevæge dig fint i en prøvemodel i staut, så vil du næsten altid opleve endnu bedre bevægelighed i den færdige kjole, da næsten alt stof er blødere og mere fleksibelt end staut.

Syr du designs til mere bløde metervarer som fx en silkebluse eller en chiffonkjole, bør du vælge et materiale til din prøvemodel, der minder mere om det endelige stof. På den måde får du mulighed for også at vurdere designet og silhuetten i din prøvemodel, hvilket kan give dig værdifuld viden om meget andet end pasformen. Designer du til strikket stof, fx en jerseykjole, skal du også sy prøvemodellen i strikket stof, så du får et reelt billede af den endelige pasform.

På billederne her kan du se den første prøvemodel i staut og den færdige nederdel af et design med ekstra mange detaljer. Nederdelen er fra Synoter Magasin nr. 9 – Couturenederdele.

Model i nederdel

 

Enhver forbedring tæller

Tilretning er ikke den nemmeste disciplin indenfor syning, men som med alt andet bliver du bedre, når du øver dig.

Når du lærer at tilrette skal du først og fremmest turde gøre noget – og turde at fejle. Det er ikke sikkert, du rammer rigtigt med alle tilretninger i første forsøg, og det er helt okay. Men hvis du vil have forbedret pasformen i dit tøj på egen hånd, så er du nødt til at analysere udfordringerne så godt du kan og forsøge at rette dem. Når det lykkes, så har du fået forbedret pasformen. Og selvom du ikke nødvendigvis opnår en perfekt pasform lige til at starte med, så er en hver forbedring et skridt i den rigtige retning, og noget, der er værd at fejre.

Du kan lære en masse om tilretning og få adgang til et kompendie med 70 forskellige tilretninger til både kjoler, bukser og nederdele i onlineklubben Synoter Studio.

Læs mere om Synoter Studio og bliv medlem her <<

 

Sy din drømme garderobe collage

Læs også:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

« »
Share via
Copy link
Powered by Social Snap