Sådan syr du sømme i fast stof

Den teknik, du får en guide til her, er noget af det mest grundlæggende indenfor syning: nemlig at sy en søm.

En søm er den syning, der holder stoflagene sammen. Uden sømme – intet tøj. Men selv med en teknik så grundlæggende som en søm er der flere holdninger til, hvordan den “korrekte” måde at sy på, skal være. Derfor kan man som ny synørd nemt blive forvirret, og tro at man gør det forkert.

I vores univers er der ikke ret meget, der er forkert. Og vi vil ikke påstå, at vi har den eneste løsning, der virker. Det ville være skørt, for tydeligvis får andre også syet stof sammen til tøj, selvom de gør det på en anden måde end os. Hvad vi derimod gerne vil, er at give dig vores måde at sy sømme i vævet stof. Du får også begrundelserne for, hvorfor vi gør det på denne måde. Så står det dig efterfølgende frit for, om du vil sy som vi gør, eller om du vil følge en anden metode.

Den søm, vi gennemgår i denne guide, er en almindelig søm til vævet stof. Det kan også hede en stikning (fagsprog) eller en “lige-ud søm” (knap så fagsprog). I vævet stof kan du også sy franske sømme, kapsømme eller falske kapsømme, men det er ikke dem, vi har fat i her.

En almindelig søm består af 3 arbejdsgange: sømmen syes, trævlekanten yderst i stoffet kantes og sømmen presses for at blive glat og pæn. Det er rækkefølgen af hvornår disse 3 arbejdsgange udføres, der er forskellig i de forskellige metoder til at sy en søm.

En helt almindelig søm har 2 variationer:

1. Smalt sømrum på 1 cm, der samles til den ene side.
2. Bredt sømrum på 2-3 cm, der splittes til hver sin side.

Vi syr sjældent med 1,5 cm sømrum, men det ved vi, at mange andre gør. Hvis du syr med 1,5 cm sømrum, kan du i det meste stof vælge mellem de 2 versioner af sømmen uden de store problemer.

 

Sy en samlet søm i tyndt stof

I lette og tynde stoftyper som det meste viscose, silke og bomuld klipper vi mønsterdelene med 1 cm sømrum og syr en smal søm, som vi kanter samlet. Det gør vi, fordi kantningen i tyndt stof bliver pænere, når flere stoflag får lov at understøtte sømmen sammen. En kantning i et enkelt, tyndt lag stof, vil ofte klumpe sammen og være bulet og grim, fordi sytråden i kantningen fylder mere end selve stoffet. Ved at have flere stoflag samlet er vægten mellem stof og sytråd mere ensartet, og det giver en pænere kantning.

En anden fordel er at sømrummet fylder mindre inde i det færdige tøj, og sømmene dermed bliver mindre synlige på ydersiden. Vi bruger denne søm i bluser, kjoler, nederdele med vidde og lette, løse bukser.

Sådan gør du:

1. Sy stoffet sammen ret mod ret med 1 cm sømrum.

2. Kant trævlekanten af begge lag sømrum på en gang. Sy med enten 3-trådet overlocksøm eller med zigzag på symaskinen. Syr du på overlocker, kan du skære 1-2 mm af den yderste trævlekant for at få en pæn og ensartet kantning. Syr du zigzag på symaskinen, bør nålen hver anden gang gå ned lige udenfor stoffet, så trævlekanterne bliver holdt inde til sømrummet.

3. Pres sømmen til den ene side.

 

Sy sømmen Kant sømrummet Pres sømmen

 

Sy en splittet søm i kraftigt stof

I mellemkraftige og kraftige stoftyper som fx denim, det meste uld, frakkestof og det meste buksestof klipper vi oftest mønsterdelene med 2 cm sømrum og syr en bred søm, hvor vi kanter sømrummet hver for sig. Det gør vi, fordi stoffet fylder meget i sig selv, og sømmen kan blive meget tyk, hvis sømrummet bliver samlet på indersiden af tøjet. Ved at splitte sømrummet kommer der en mere jævn overgang fra den ene side af sømmen til den anden, og selve sømmen bliver mindre synlig på retsiden. Sømrummet fylder mindst muligt på indersiden, og det kan give en bedre fornemmelse, når man har tøjet på.

Vi bruger denne søm i de fleste bukser, figursyede nederdele og kjoler i lidt kraftigere stof samt i jakker og frakker.

Sådan gør du:

1. Sy stoffet sammen ret mod ret med 2 cm sømrum.

2. Kant trælvlekanterne af et lag sømrum ad gangen. Sy med enten 3-trådet overlocksøm eller med zigzag på symaskinen. Syr du på overlocker, kan du skære 1-2 mm af den yderste trævlekant for at få en pæn og ensartet kantning. Syr du zigzag på symaskinen, bør nålen hver anden gang gå ned lige udenfor stoffet, så trævlekanterne bliver holdt inde til sømrummet.

3. Pres sømmen så sømrummet bliver delt ud til hver sin side. I fagsprog hedder det nogle steder at man “splitter” sømmen og andre steder at man “flækker” den. Begge dele er korrekt – og det betyder rent praktisk at sømrummet bliver delt til hver sin side.

Syr du foer i tøjet, som bliver lukket helt til i bunden, så der ikke er adgang ind mellem foer og yderstof, behøver du ikke kante sømrummet. Så kan du gå direkte fra sammensyning til at presse sømmene (se billede 3 herunder). Med foer over sømrummet er det beskyttet, og der er ingen grund til at have ekstra kantninger, der fylder mellem stoflagene.

 

Sy sømmen Kant sømrummet Pres sømmen

 

 

Ingen regel uden undtagelse – her er undtagelserne

Som med næsten alle regler er der naturligvis undtagelser, hvor sømmene bliver syet med en anden bredde sømrum end det, du lige har set.

Du kan sy med et bredere sømrum, fx 3 cm, hvis du vil have bedre mulighed for at tilrette pasformen. Det gør vi primært i prøvemodeller, hvor vi får styr på pasformen i tøjet, før vi klipper i det rigtige stof. Jo bredere sømrum, du syr med, desto vanskeligere bliver det at sy især buede sømme pænt. Det gør ikke så meget i prøvemodeller, der som regel ikke bliver syet færdige, men i færdigt tøj er det træls at arbejde med meget brede sømrum.

I det færdige tøj er 2 cm vores favoritbredde til sømrummet i de lidt kraftigere stoftyper, fordi det giver pæne sømme og mulighed for tilretning, uden at være alt for bøvlet at arbejde med. Nægter du at sy prøvemodeller, kan det være en fordel at sy stoffet sammen med 3 cm sømrum til en start, så du har mulighed for at tilrette. Efterfølgende kan du klippe sømrummet ned til den ønskede bredde, før du kanter og syr færdigt.

Målet i skrædderiet, som vi læner os kraftigt op ad i Synoter, er at sømmene skal være så usynlige som muligt. I kraftigt stof opnår vi netop det ved at splitte sømrummet, som du kan se længere oppe. Men vil du gerne have meget tydelige sømme, fx med pyntestikninger i en trenchcoat eller et par jeans, skal du gøre det modsatte og samle sømrummet, selvom stoffet er kraftigt. Det vil skabe en kraftig og tydelig søm, og hvis det er dit mål, er det ikke forkert, men derimod et designmæssigt valg.

 

Buksebag

 

De metoder, vi ikke bruger (og hvorfor)

Der er som sagt flere forskellige måder at sy en søm, og indimellem kan synørder næsten komme op at skændes om, hvilken metode, der er mest korrekt. Alle metoderne virker, men nogle af dem har ulemper, vi synes er for store til at vi kan anbefale metoden.

En udbredt metode er at overlocke eller zigzagge alle kanter i hver eneste mønsterdel, før man syr. Denne metode kan vi ikke lide, primært af 2 årsager:

1. Det kræver en meget rutineret hånd at kante alle dele helt ens og præcist. De fleste vil ende med sømrum, der er lidt skævt kantet eller med kanter, der er krøllet sammen under en zigzag. Det er en stor ulempe, fordi du mister overblikket over hvor din sylinje er, når du ikke længere kan regne med at den ligger en bestemt afstand fra den klippede kant. Hvis du vil kante sømrummet før du syr, bør du markere alle dine sylinjer på stoffet.

2. Det er ikke alle sømme, der skal kantes. Hvis du vælger at kante alt på forhånd, kommer der til at være unødvendigt meget sytråd inde i sømmene. Det fylder og kan i værste fald ses som bulede sømme på ydersiden af tøjet.

En anden metode er at splitte sømrum, der kun er 1 cm bredt. Det giver ikke mening for os, da vi kun bruger 1 cm sømrum i lette stoftyper, hvor sømmene bliver stærkere og pænere af at være samlet. Det er vanskeligt at splitte et smalt sømrum, og når der ikke rigtig er nogle fordele at hente ved at gøre det, gider vi ikke bruge tid på det. Der kan være enkelte designs, hvor en søm er nødt til at være smal og alligevel skal splittes, og så gør vi det naturligvis.

Sammensyning med 4-trådet overlocksøm i vævet stof er heller ikke noget, vi bruger. Det er en genial søm til sammensyning i strikket stof, hvor vi altid vil vælge den. Men i vævet stof vil vi gerne have mere kontrol over sømmene. At overlocke vævet stof sammen føles næsten som blasfemi. Set fra et skrædderperspektiv gør det forandring og tilretning vanskeligt, ligesom det begrænser muligheden for præcision i selve syningen. Det er en teknik, der bruges i billigt fast fashion tøj, fordi det er hurtigere og billigere end at sy hver søm 2 gange med 2 forskellige maskiner. Og måske er det fint nok at gøre, hvis du er tilfreds med at dit tøj ikke er bedre end det billigste fast fashion. Men når du syr selv, har du mulighed for at sy mere holdbare og usynlige sømme, så det synes vi helt ærligt, du skal gøre. Du syr jo (forhåbentlig) ikke på akkord, så du behøver ikke bruge de teknikker, der er udviklet til “mest muligt, hurtigst muligt” tankegangen fra fast fashion.

 

Lær flere syteknikker

Gav denne gennemgang mening for dig? Så vil du formentlig synes at vores onlinekurser i syning er ret fantastiske. De er fulde af syteknikker, ofte i flere forskellige variationer, og masser af baggrundsviden og begrundelse for hvornår du bør vælge den ene teknik frem for den anden. Du får gode værktøjer, der gør syningen nemmere og resultaterne mere vellykkede. Og for hver lektion, du gennemfører, bliver du mere sikker på dig selv og tryg ved at træffe dine egne gode valg i dine syprojekter.

Er du begynder eller let øvet, anbefaler vi at du starter din syrejse med vores onlinekursus Sy dit yndlingstøj – Nemme bluser og kjoler.

I kurset lærer du at sy på en måde, der både sikrer dig en god, personlig pasform i dit tøj og gør selve syarbejdet til en leg. Gennem videolektioner guider vi dig trygt og overskueligt igennem hele processen fra stof og symønster til færdigt tøj. Du lærer alle de trin, vi går igennem på syværkstedet når vi syr til os selv og andre, og du får glæde af vores mange års erfaring med at undervise synørder som dig selv i både mønsterkonstruktion og syning.

Læs alle detaljerne om Sy dit yndlingstøj – Nemme bluser og kjoler her:

Sy dit yndlingstøj – Nemme bluser og kjoler

 

 

Lær flere syteknikker

Læs også:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

« »
Share via
Copy link
Powered by Social Snap