Vælg de rigtige syteknikker

Når du har syet noget tid, har du lært nogle forskellige syteknikker. Du har også syet forskellige projekter, og fået erfaring med forskellige snitmønstre og metervarer.

Alt går godt, og det er sjovt at sy. Lige indtil en dag, hvor alt går galt, og det bare er alt andet end sjovt!

Men fortvivl ikke. Og lad endelig være med at give op og droppe syningen! Der er en helt naturlig forklaring på, at det begynder at gå galt. Og det er IKKE dig, den er gal med.

Kaos zonen – nøglen til læring

Det sker i alle processer, hvor man indsamler viden og lærer noget nyt. I starten har man overblik og synes det er spændende og fedt at arbejde med projektet, men på et eller andet tidspunkt har man indsamlet så meget viden, at det begynder at rode. Og så er det, man rammer “kaos-zonen”. Det er der, hvor alt er forvirrende, og man begynder at tvivle på sine egne evner. Man bliver frustreret og synes ikke, der er noget, der giver mening længere.

Det er ikke kun indenfor syning, det er sådan. Det gælder i alle processer, også når du skal lære at lave mad, bygge en hjemmeside eller stå på skøjter. Og det er lige meget, om det er hobby eller på jobbet. Alle processer, der bevæger sig fra “jeg ved ikke noget, men det lyder spændende” til “det her ved jeg ret meget om, så spørg bare mig” har en kaos zone et sted i midten, hvor alt er panik, og hvor man på ingen måde føler, man har styr på noget, selvom man godt ved, at man faktisk ved en hel masse.

Når man er igennem kaos, begynder tingene at give mening igen, og man kan for alvor begynde at bruge de teknikker, man har lært. Og på et tidspunkt når man også til et punkt, hvor det ikke længere er nok. Man får lyst til igen at lære nyt, og bevæge sig endnu et niveau opad. Og så er det forfra igen med indsamling af viden, kaos zone og derefter et nyt niveau, man mestrer.

Ifølge de teorier, jeg arbejdede med, da jeg skrev min bachelor i iværksætteri, så er det ikke et spørgsmål om at undgå kaos-zonen. For det kan man ikke. Det er et spørgsmål om at lære at genkende den, og minimere den.

Tricket er at opdage, når man er på vej ind i frustrationerne og den der følelse af, at man er håbløs. For når man genkender, at det er kaos zonen, der er ved at tage over, så  kan man reagere på den, i stedet for at blive revet ind i den og stå der med tårerne ned ad kinderne og ikke forstå en pind af, hvad der sker. (Du må gerne reagere, før tårerne triller…)

Syteknikker  syteknikker

Se i videoen længere nede, hvordan jeg valgte syteknikken til lynlåsen i denne nederdel.

Mit trick til at håndtere kaos zonen

Jeg har øvet mig i  mange år (læs: jeg har været rigtig meget frustreret rigtig mange gange), og de seneste år har jeg luret, hvordan jeg bedst håndterer begyndende kaos. Måske kan du også bruge mit trick.

Når jeg i nogle dage har været frustreret, og går med den der følelse af at “et-eller-andet” ikke helt stemmer, så sætter jeg mig stille og roligt ned, lukker ned for ny viden på det område, der driller, og begynde at dykke ned i den viden, jeg allerede har indsamlet.

Det betyder helt konkret: ikke flere kurser, ikke flere nye nyhedsbreve (og ofte afmelding af dem, jeg alligevel aldrig læser), ikke flere google søgninger og ikke flere bøger eller blogs. Nogle gange afmelder jeg endda sider eller grupper på Facebook, så de ikke popper op i min nyhedsstrøm og distraherer mig hele tiden.

Så laver jeg en liste over de ting, jeg ikke forstår, og begynder at arbejde med den viden, jeg har. Et lille bitte skridt ad gangen. Måske spørger jeg en mentor eller en, der kender mig godt, til råds, men altid folk, der har fulgt min udvikling et stykke tid. I denne periode sørger jeg for ikke at få nye input fra nye mennesker.

Efter noget tid begynder de forskellige elementer at spille sammen igen, og jeg kan anvende den viden, jeg har anskaffet mig, og nu har fået sat i system. Og så kan jeg igen lukke op for ny inspiration, tilmelde mig nye nyhedsbreve, tage et nyt kursus. Efterfulgt af en ny kaos zone, en ny periode med “nul input”, og derefter et nyt niveau. Igen og igen. Indenfor syning, hjemmesidebygning, billedredigering, økonomi, børneopdragelse…you name it.

Bare rolig – det går over igen

Det smarte ved kaos zonen er, at det kun er en periode. Det går over igen, og jo mere bevidst man er omkring de processer, man har kastet sig ud i, og den udvikling, man gennemgår, desto kortere en periode er det.

Hvis du vil prøve mit trick af i praksis, så betyder det at næste gang du fx. ikke kan finde ud af, hvilken type lynlås, du skal vælge til din nederdel, og desperat prøver at finde beviser for at du har ret i at det er den ene frem for den anden, ved at google “hvordan syr man en lynlås” for 117. gang, og bruge halve og hele timer i forskellige sygrupper og på Youtube, uden at finde lige præcis det, du leder efter, så skal du lukke alt ned, og logge ind i din online lynlås workshop, og finde en teknik, der virker. Test nogle forskellige syteknikker fra workshoppen, og sammenlign for at finde den bedste til det type projekt, du arbejder med.

Og næste gang, du irriterer dig grænseløst over, at nederdelen bare ikke vil sidde som den skal, selvom du følger alle vejledninger i de 47 forskellige blogindlæg, du har læst igen og igen, og næsten kan udenad, så skal du slette alle blogs fra din browsers hukommelse, og logge ind i dit online kursus i symønstre til  nederdel, og starte helt forfra med at tage de rigtige mål.

Din opgave i kaos zonen er, at kombinere din viden fra de forskellige kurser, du allerede har været igennem (eller købt, og måske ikke gennemgået endnu), og skabe dig en ny forståelse af, hvordan du kombinerer de forskellige syteknikker, og hvornår du vælger hvilken teknik, for at få det færdige tøj til at gå op i en højere enhed i samspillet mellem modellen, stoffet og syteknikkerne.

Det er ikke sikkert, det lykkes første gang du prøver. Og det er helt ok. Al udvikling kræver øvelse, og hvis man ikke giver sig selv lov til at øve og begå fejl, så bliver man ikke bedre. Men det giver trods alt mere mening at øve sig ud fra viden, man har indsamlet, end det gør at famle rundt i blinde og gætte sig frem.

Lynlåse

Hver lynlås har sin helt egen syteknik. Nogle af dem har flere forskellige, du kan vælge imellem. Tricket er at vælge rigtigt.

Sådan bruger du dine syteknikker

Et eksempel på at vælge syteknikker ud fra den viden, man har indsamlet, er en af nederdelene fra online kurset i symønstre til nederdel.

Stoffet er mønstret, men på en særlig måde, som gør at midt bag sømmen skal passe meget præcist med mønsteret. Rykker det sig bare en lille smule, vil det være tydeligt, og det vil forstyrre bagstykket på nederdelen betydeligt.

Umiddelbart vil man anbefale en usynlig lynlås til sådanne sømme, hvor man helst ikke skal kunne se, at der er en åbning. Men i denne nederdel har jeg valgt en almindelig midtersyet lynlås.

Det har jeg af den ene grund, at jeg her kan sy sømmen først, og sy lynlåsen fast bagefter. Jeg er på den måde sikker på, at lynlåsen ikke kommer til at rykke det mindste ved printet, og samme sikkerhed kan jeg ikke have med en usynlig lynlås, fordi den bliver syet i på en anden måde.

Grunden til at lynlåsen er placeret midt bag, og det derfor giver problemer med mønsteret, er at nederdelen er afsluttet i taljen med en fast linning. Sådan en skal åbne et sted, og det er nemmest at få pænt midt bag. Et overfald med knaplukning i siden af en nederdel kan komme til at genere, fordi  knappen vil fylde i linningen.

En anden mulighed i dette stof ville være en usynlig lynlås i siden, hvor dette mønster ikke kan passe sammen alligevel, og en belægning som afslutning i taljen i stedet for linningen. Det havde været en lige så god løsning, men havde givet et andet design udtryk.

På den måde vurderer man de forskellige teknikker fra gang til gang, og vælger syteknikker ud fra det enkelte projekt. Hele projektet er en del af beslutningsprocessen: stoffet, designet, tilbehøret og hvad tøjet skal bruges til.

Se hvordan jeg har valgt lynlås syteknikken i denne video:

 

Det var en lang smøre. Jeg håber du kan bruge mit trick, så du ikke bliver helt så frustreret næste gang du finder dig selv i en kaos zone.

De 2 online kurser, jeg snakker om i videoen, er denne online workshop om lynlåse og dette online kursus i symønstre til nederdel.

Er du klar til mere ny læring, så kan du tjekke alle mine online kurser ud på denne side.

Og lad mig så lige høre…. Hvad er det næste, du skal lære, omkring syning? Del i en kommentar – jeg glæder mig til at læse med 🙂

 

 

 

 

 

Læs også:

3 thoughts on “Vælg de rigtige syteknikker

  1. Pernille says:

    Det næste, jeg skal repetere, er nok dit nederdele kursus. Jeg forventer lidt nyt og en masse nydeligt organiseret repetition ligesom med lynlåsene og sømmene. Og det er godt.

    Det næste, jeg godt kunne tænke mig at lære, som jeg ikke ved ret meget om, er corsagekjoler.

  2. Tina Degn Christiansen says:

    Jeg skal igen have repeteret hvordan jeg forøger mit mønster når min underkrop er markant større end min overkrop. Det frustrerer mig lige nu og sidder lige og klukker lidt over at læse hvad du skriver for det rammer plet i hvordan jeg har det. Forskellen er jeg ikke har syet ret mange måneder endnu 😀
    Mvh Tina

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

« »

5 nemme

syteknikker

Få flot finish i dit yndlingstøj med

Giv os din email, så sender vi dig straks 5 nemme syteknikker, der sikre dig flot finish i dit yndlingstøj - uanset hvor meget du har syet indtil nu.

Du bliver samtidig tilmeldt vores mailliste, som du kan afmelde til enhver tid

Copy link
Powered by Social Snap