Findes der noget så skønt, som en velsiddende jakke? Nej, ikke rigtigt, vel? Det skulle da lige være jordbær med chokoladeovertræk. Men dem må du finde på en mad-blog. Her holder vi os til jakken.
De små Chanel-inspirerede jakker, der er meget fremme i modebilledet disse år, er særligt interessante, synes jeg. På flere måder. En af de gode ting ved dem er, at ved at ændre stofvalg og detaljer, kan du bruge samme mønster til at sy alt fra en fin fest-jakke til en afslappet cardigan-jakke.
Jeg har efterhånden en god håndfuld “små jakker”, som jeg bruger flittigt, og senest har jeg syet en cardigan udgave i quiltet jersey. Stoffet er med til at give det meget afslappede udtryk, fordi det er blødt og vamset. Der er stræk-vlieseline på belægningen, men ellers er der ikke noget indlæg i jakken, så den får lov at være blød og afslappet.
Mønsteret til denne jakke er fra Sysiden. Lommerne er designet med inspiration i en artikel, jeg skrev til Sysiden, da mønsteret udkom. Lommerne er kantet med Liberty bomuld og syet på med en synlig stikning i kanten af lommen.
Men det er faktisk ærmerne, jeg vil lære dig at sy i dag. De er nemlig syet, så de både kan være lange og så de kan foldes op og være 3/4 længde. Der er forskellige måder, det kan gøres på, men fordi denne jakke er syet i jersey, som strækker sig, gav det mening at bruge overlockeren, som syr strækbare sømme.
Derfor er ærmets opsmøg syet med en fladlock søm på overlockeren. Du kan se i guiden under billederne her, hvordan du kan gøre det.
GUIDE: Sådan syr du et ærme med opsmøg og fladlock søm
Først skal du klippe dine ærmer ud i stoffet. Det er vigtigt, at du retter dit mønster ind, så det passe med at der kan være opsmøg i ærmet, uden at stoffet over opsmøget bliver rynket. Derfor skal den nederste del af ærmet være helt lige. Hvor stor en del, der skal være lige, kommer an på størrelsen af dit opsmøg. Ærmet skal være lige op til toppen af opsmøget, når det er syet færdigt og smøget op.
Mønsteret til ærmet skal du lave længere, end du vil have den færdige længde. Læg den ekstra længde til, som du vil have dit opsmøg til at være + 3cm til ombuk og sømrum.
Sy ærmet sammen, og pres sømrummet til hver sin side, hvis du har syet på symaskine, eller til den ene side, hvis du har overlocket ærmet sammen. Hvis stoffet ikke er alt for elastisk, så sy det på symaskinen og pres sømrummet til hver sin side. Det vil gøre det nemmere i nogle af de næste trin.
Fold det nederste af ærmet ind mod vrangen, så ærmet bliver kortere. Det ser ud som normalt, når du vil sy en oplægningen, men det er bare en del mere, du folder omkring. Fold så meget, at ærmet har den længde, du vil have det til at have, når det er længst.
Fold nu opsmøget om mod retten, så der kommer til at være 3 lag stof i bunden af ærmet.
Inde i ærmet har du en foldekant fra det nye ombuk, og yderst har du den rå kant, som skal stikke ca. 0,5cm længere ned end foldekanten. Sæt evt. et par nåle i, så lagene ikke forskubber sig i forhold til hinanden.
Indstil din overlocker til fladlock. Se i din manual, hvordan du gør. Du skal løsne nåletråden, stramme øverste griber lidt og stramme nederste griber meget. De præcise indstillinger til din maskine og det stof, du syr i, må du teste dig frem til i en stofrest. På min Bernina 1150MDA indstiller jeg som regel nåletråden til 1,2, øverste griber til 5 og nederste griber til 8,5.
Sy rundt i ærmet, så du skærer den yderste kant af med kniven, og overlocker igennem alle 3 lag, uden at skære af foldekanten.
Den færdige søm ser sådan ud, inden du trækker den på plads.
Fold opsmøget ud igen, og træk forsigtigt i ærmet langs sømmen, så de små “stiger” fra fladlock sømmen kommer til at ligge fint på retten af ærmet. Her har jeg syet med en kontrast farve, for at du kan se hvad der sker, men hvis du syr med en trådfarve, der passer med stoffet, så kan det næsten ikke ses – afhængig af stoffet, naturligvis.
Når du bruger det færdige opsmøg, skal du ikke folde det helt rundt, så man kan se syningen. Den skal være gemt inde i ærmet, og det er det du har taget højde for, da du lagde 3cm ekstra til længden i starten.
Når du følger denne vejledning får du et opsmøg uden synligt sømrum. Du får altså mulighed for at bruge jakken både med opsmøget ærme, og hvor ærmet er foldet ned, så det er langt.
Du kan lære mange flere syteknikker til din overlocker i det store online kursus “Syteknikker No. 3 – Overlocker”, hvor du både lærer at indstille maskinen og ikke mindst at sy på den.
Læs om online kurset “Syteknikker no.3 – Overlocker” HER<<
https://skaberlyst.dk/butik/syteknikker-no-3-overlocker/