Syvejledning til bred slids i halsudskæring

Vi har haft fat i den her kjole før, hvor jeg lærte dig at flytte brystindsnittet til taljen og lave en taljeoverskæring. I dag har vi fat i den igen, men nu skal vi se nærmere på halsudskæringen. Du får nemlig en syvejledning til at sy den brede slids.

syvejledning til bred slids

Måske har du luret, at jeg nogle gange er lidt kaotisk i mit syarbejde. Det har jeg også været, da jeg filmede dagens video. Jeg glemte simpelthen at mærke slidsen af på belægningen, inden jeg syede den sammen, så i videoen har jeg sat mønsterpapiret på den syede belægning, for at mærke slidsen op.

Havde jeg været mere perfektionistisk, så havde jeg købt et ekstra stykke stof og lavet kjolen og videoen igen. Men det har jeg altså ikke. Både fordi du har godt af at se, hvad man kan gøre, hvis man glemmer at gøre tingene i den rigtige rækkefølge. Men også fordi jeg synes, det ville være spild af stof.

I den skriftlige syvejledning har jeg sat tingene i den rigtige rækkefølge, så du kan læse dig til hvordan du kan gøre det nemmere for dig selv, end jeg gør i videoen. Du kan også gøre som jeg har gjort. Det virker fint. Det er bare lidt mere bøvlet.

Syvejledning til bred slids i halsudskæring

For at sy en bred slids efter denne metode, skal du have en belægning til din halsudskæring, der dækker hele slidsen. Belægningen skal være ca. 6-8cm bred i bunden af slidsen, så den er godt dækket.

Jeg har lavet belægningen, så den dækker både slids og ærmegab. Det giver et godt hold på slidsen, og gør det nemt at vende ærmegabene med belægningen og få en flot finish her også. Hvis der var ærmer i kjolen ville jeg nok stadig lave denne belægning, for at have mest muligt hold på slidsen, og så blot sy stof og belægning sammen i sømrummet i ærmegabet inden ærmerne syes i.

syvejledning til bred slids

 

Hemmeligheden bag denne syteknik er at du IKKE skal klippe slidsen ud i stoffet til at starte med!

Klip lige over, som om det var en rund halsudskæring, både i stoffet og belægningen. På den måde er stoffet med til at holde og stabilisere slidsen under syningen, så du ikke kommer til at trække den ud af facon. Så selvom mønsteret har en skrå linje ud til midt for, skal du altså bare ignorere dette, og lade som om forstykket skal være til fold hele vejen op.

Når slidsen er syet, skal den naturligvis klippes op, for at du kan vende belægningen rundt. Det kommer i trin 5.

syvejledning til bred slids

Trin 1 – forbered dine dele
Inden du går i gang med at sy slidsen, skal du have forberedt dine dele. På stoffet skal du have en markering på vrangen, der hvor spidsen af slidsen skal være. Er stoffet skrøbeligt, kan det være en idé med et lille stykke vlieseline, hvor spidsen af slidsen er, men lav nogle tests i stofrester først, for vlieselinen må ikke kunne ses på retten. Jeg har ikke presset vlieseline på stoffet i denne udgave, for det her ikke så stor tendens til at trævle, at jeg synes det er nødvendigt.

Belægningen skal have vlieseline over det hele som normalt. Når belægningen har fået vlieseline på, markerer du hele slidsen ind på vrangen. Du skal altså både have spidsen med, som på stoffet, men også linjerne der markerer benene på slidsen.

I halsudskæringen klipper du små hak i sømrummet, hvor slidsen går til, både i stoffet og belægningen.

I videoen markerer jeg først slidsen i belægningen efter trin 2 – det kan du også, hvis du glemmer det, men det er noget nemmere at gøre det som det første.

Er stoffet ikke rigtig til at tegne på med kridt, så kan du ri markeringen til slidsen med ri-tråd. Så er du sikker på, markeringen ikke forsvinder undervejs i syningen.

syvejledning til bred slids

 

Trin 2 – Sy belægningen
Sy belægningen sammen i skuldersømme og sidesømme, pres sømrummet til hver sin side og overlock hele den nederste kant.

Vil du have foer i din kjole (eller bluse), syr du det til belægningen, og så skal du ikke overlocke kanten. Så bliver sømrummet blot gemt inde i tøjet, og skal ikke kantes.

En finere afslutning på belægningen, hvis der ikke skal foer i kjolen, er at sy et skråbånd om kanten efter syteknikken Hong Kong søm. Det skal være et tyndt skråbånd, så det ikke fylder, fx. foerstof.

 

Trin 3 – Sæt kjole og belægning sammen med knappenåle

Vend retten ud på belægningen og vrangen ud på kjolen, og læg belægningen ind i kjolen, så de er ret mod ret.

Sæt knappenåle i rundt i halsudskæringen, og vær opmærksom på at markeringerne for slidsen passer sammen, og at alle sømme passer sammen i sylinjen.

I spidsen af slidsen skal du have en knappenål, så du er sikker på at markeringen fra stoffet er præcis samme sted som markeringen på belægningen. Sæt først knappenålen gennem belægningen, og derefter gennem yderstoffet, og sæt den fast. Tjek at stoffet ligger helt glat ved slidsen, så der ikke kommer buler i den færdige slids.

Trin 4 – Sy kjole og belægning sammen i halsudskæringen

Start med at sy lidt før midt bag sømmen. Du skal ikke starte præcis midt bag, for der har du en masse sømrum, der fylder i forvejen, så der er ikke brug for ekstra fylde fra hæftningen. Sy fra belægningens side, så du syr “inde i ” kjolen.

Sy rundt i halsen, til du kommer til den første markering for slidsen. Når du syr over midt bag og skuldersømmene, så vær meget forsigtigt, når du tager knappenålene ud, så stoffet ikke rykker sig. Sy helt tæt på knappenålen, sæt symaskine nålen ned i stoffet, og tag så knappenålen forsigtigt ud. Du kan løfte trykfoden, hvis det er nødvendigt, når du bare husker at symaskinenålen er nede i stoffet – ellers rykker det hele sig.

Når du når til slidsen, sætter du symaskinenålen ned i stoffet præcis i hjørnet, hvor slidsen starter. Løft trykfoden, og drej stoffet, så du kan komme til at sy det første ben på slidsen. Sy meget præcist i din markering, så du får en helt lige stikning.

Ca. 2cm før du når spidsen, sætter du stinglængden ned til 1,5 og den sidste cm ned til spidsen sætter du den helt ned til 1. Når du når spidsen sætter du igen symaskinenålen i stoffet, løfter trykfoden og drejer stoffet, så du kan sy op ad det andet ben i slidsen. Den første cm syr du stadig med stinglængde 1, herefter sætter du den op til 1,5 og når du er 2cm fra spidsen kan du sætte stinglængden op til de normale 2,5.

Sy resten af slidsen, drej igen med nålen nede i stoffet, når du når punktet ved halsudskæringen, og sy resten af halsen.

 

Trin 5 – Graduer sømrum og klip op til slidsen

Klip hjørnerne af sømrummet i sømmene, så det fylder mindst muligt.

Med en meget skarp saks klipper du ned ad midt for linjen, midt i slidsen. Klip HELT ned til syningen i spidsen, men ikke igennem den. Det er meget vigtigt at du klipper langt nok ned, og derfor er det også meget vigtigt, at stinglængden er kort i bunden af slidsen. Ellers bliver bunden ganske enkelt for skrøbelig, og slidsen går nemt i stykker. Har du glemt at justere stinglængden, da du syede slidsen, så sy igen i spidsen af slidsen med den korte stinglængde. Det gør ikke noget, at der er 2 syninger oven i hinanden, så du behøver ikke pille de lange sting op.

Når du har klippet op i midten af slidsen, kan du klippe sømrummet til, så der kun er ca. 1 cm sømrum ved hvert ben af slidsen. Ved spidsen er der næsten ikke noget sømrum, men lad der være 1cm så langt ned du kan.

 

Trin 6 – Vend belægningen mod vrangen

Klip hak rundt i halsen, så den runde udskæring kan komme til at lægge sig flot, når belægningen bliver vendt ind i kjolen, og ikke trækker i stoffet.

Pak hjørnerne ved slidsen, og vend belægningen om mod vrangen af kjolen.

Se i videoen, hvordan du syr trin 2-6 i din halsudskæring.

Syvejledningen fortsætter under videoen med de sidste detaljer, inden du har en færdig halsudskæring med bred slids.


Trin 7 – understikning og pres

Sy en understikning for at holde belægningen på plads på indersiden af kjolen. Du kan ikke sy helt hen til hjørnerne ved slidsen, så stop lidt før. Sy så langt du kan, men lad være med at trække og hive i stoffet – så hellere stoppe lidt før.

Pres til sidst sømmen, så den bliver flad. Sømrummet må gerne trække 1-2mm om mod vrangen, så belægningen ikke kan ses på retten. Det kan være lidt svært i spidsen af slidsen, men gør det så godt du kan.

syvejledning til bred slids

Så har du en færdig slids, og du kan sy ærmer i kjolen eller vende ærmegabene, alt efter hvad du har valgt af afslutning.

På retten skal belægningen ikke kunne ses, og der er ingen synlige stikninger. Det er nemmest at presse sømmen, hvis du syr understikningen først, for så er stikningen med til at trække belægningen om på bagsiden af kjolen. Hvis du presser sømmen inden du har syet understikningen, skal du kæmpe lidt mere for at få det til at blive helt perfekt. Så skal du fx. starte med at presse sømrummet til hver sin side, for at få en skarp søm. Og det er svært i den runde halsudskæring, uden at lave permanente pressemærker og folder, der kan ses på retten.

syvejledning til bred slids

 

Du kan gøre som jeg har gjort, og sy denne detalje i en halsudskæring i en kjole. Men du kan også sy den i en bluse, en top eller i et ærme eller bukseben. Syteknikken er den samme, uanset hvor du vælger at placere den. Du skal bare have en belægning, så du har noget at vende slidsen rundt med, og så skal du huske at sy INDEN du klipper op til slidsen. Det er det vigtigste i denne metode, for det sikrer, at der er hold på stoffet hele vejen, så du ikke kommer til at trække i det meget skrøbelige punkt i spidsen af slidsen, før det er helt sikret med både vlieseline og stikning med lille stinglængde.

syvejledning til bred slids
Foto: Bibi Berge / www.bibiberge.dk

Så er det din tur – jeg glæder mig til at se hvordan du kan indarbejde denne syteknik i dine designs. Du deler da et billede inde i Facebook gruppen, ikke?

 

Stofinfo: Stoffet til kjolen er fra www.citystoffer.dk

Læs også:

5 thoughts on “Syvejledning til bred slids i halsudskæring

  1. Birgitte Moesgaard says:

    Super Signe:-)! Også dejligt med angivelse af hvor stoffet er købt. Mange hilsner Birgitte

  2. helle says:

    Må lige spørge om stoffet, for det er så fint. Er det en tynd jersey kvalitet med stræk eller er der mere hold og tyngde
    i det? Og er det helt hvidt eller er det en mere cremet hvid? Kan se, at City stoffer stadig har stoffet på lager, så man kunne jo fristes…

    • Signe Eriksen / Skaberlyst says:

      Hej Helle
      Det er en vævet metervare i bomuld med elastan i. Det giver sig en smule, men er ikke i nærheden af jersey, som jo er en strikket metervare. Bunden er helt hvid, og uden foer er den en anelse gennemsigtig. Der er en del struktur i stoffet, så det skal bruges til det design, der gerne må “stå” lidt af sig selv, som fx. slidsen i min kjole, som gerne skal blive stående i spidserne, og ikke falde sammen, når der bliver klippet op. Samme design i en jersey vil være mere tilbøjelig til at falde ud til siderne, så det ligner noget krave-værk.
      Kh
      Signe / Skaberlyst

    • Signe Eriksen / Skaberlyst says:

      Hej Jytte
      Jeg tror ikke det hedder noget specielt. Men det er et blogindlæg fra 2016, og rigtig meget af Citystoffers stof er mode-varer. Det er ikke nødvendigvis noget, der bliver ved med at være på lager i mange år. Prøv at ringe til dem og spørge, om de her mere, men det er desværre ret sandsynligt at det er udsolgt.
      Venlig hilsen
      Signe/ Skaberlyst

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

« »
Share via
Copy link
Powered by Social Snap