Hvis du drømmer bare en lille smule om at sy din egen nederdel, så er der hjælp at hente her – både til dig, der aldrig har syet før, og til dig der er øvet, man bare godt kunne bruge lidt hjælp eller et par tricks til at få dine nederdele til at blive endnu bedre.
Hjælpen kommer i form af bogen Sy Nederdele, som jeg har skrevet sammen med Maria Fabæch Moesby.
Vi har arbejdet på den i næsten et år, og nu er den endelig udkommet på Turbine Forlaget. Og vi er SÅ stolte og glade og tilfredse over resultatet. Det er virkelig blevet en flot bog, hvis vi må sige det selv (og det må man jo heldigvis godt på sin egen blog).
Men en ting er, at den er flot. En anden ting er, hvad den kan bruges til. Og hvem der kan bruge den.
En af vores tanker bag bogen er, at vi gerne vil give dig de redskaber, du skal bruge, for at tage moden tilbage i dine egne hænder. Vi har faktisk skrevet et helt afsnit i bogen, der hedder “Tag moden tilbage”.
Helt kort går det ud på, at vi gerne vil inspireres af designere og de store modehuse, men vi vil ikke spises af med den billige ende af modebranchens dårlige kvalitet, der hverken kan holde til det ene eller det andet.
Tværtimod vil vi selv sy tøj, der både er moderne, klæder os og vores stil og sidder godt. Vi vil sy i gode materialer, og vi vil sy med syteknikker, der holder i mange år.
Sy din egen nederdel med dit eget præg
Mine yndlingsnederdele fra bogen er de 2 pencil-skirts, så det er de første jeg er gået i gang med at sy flere af. Den klassiske har slids midt bag, foret bliver syet til i hånden, oplægningen syes med kuverthjørner og der er en hægte over lynlåsen. Den draperede nederdel har… ja, altså… draperinger, bærestykke foran, afslutning med skråbånd i forstykkerne og almindelig oplægning i bagstykket.
Og så har de begge 2 belægning i taljen. Det giver et problem. Men du får løsningen i videoen længere nede.
Jeg har syet den draperede nederdel i en lækker uld fra MeterMeter. Det er et lidt kraftigere stof en den brune georgette, vi har brugt i bogen, og det har også en kraftigere struktur. Det giver en mere grov hverdags nederdel, og den er altså hurtigt blevet en yndling! Og i stedet for at følge vejledningen fra bogen til punkt og prikke, har jeg blandet andre syteknikker ind i min nederdel – dem kan du se under billedet.
Jeg har bl.a. valgt at lade skråbåndet, der egentlig kun skal være på forstykkerne, gå med hele vejen om på bagstykket også. Det ene er lige så godt som det andet, hvis man ser helt objektivt på det, og jeg synes det er en fin detalje, at båndet også titter frem på bagstykket, når man bruger nederdelen. Og så glemte jeg måske også lidt at lægge ekstra sømrum til bagstykket, da jeg klippede nederdelen, så jeg var måske også en lille smule tvunget til at være ekstra kreativ. Kender du det?
I bogen har vi syet en usynlig lynlås i nederdelen med draperinger, men jeg har valgt en almindelig midtersyet lynlås. Jeg synes stoffet her er for kraftigt til en usynlig lynlås, og det kan man jo sagtens komme ud for, så det er rart at kende flere teknikker. Midtersyet lynlås er der også en guide til at sy i bogen, og det er det vi mener, når vi snakker om at tage syteknikker fra en nederdel og bruge i en anden.
Bag lynlåsen har jeg syet en lille satin-strop og en knap fast. Det giver ekstra sikring til lynlåsen, så alt trækket i nederdelen ikke udelukkende er i lynlåsen, men også i stroppen og knappen. Vælger du en usynlig lynlås er det mere oplagt med en hægte i toppen af lynlåsen, som vi viser i bogen, men til de almindelige lynlåse synes jeg nogle gange det bliver lidt for tykt til en hægte, især hvis stoffet er kraftigt som her. Så er en knap ofte en bedre løsning.
Generelt synes jeg det er fedt at variere både stofvalg og syteknikker, og også ændre lidt småting i designet. Med få ændringer kan det samme mønster bruges til mange forskellige nederdele, og ikke bare “20 af den samme”. Det gælder i øvrigt uanset om du syr udelukkende efter købemønstre, laver alle dine mønster selv eller bruger lidt en blanding af andres og egne symønstre.
Få glæde af din nederdel i mange år
Det er vigtigt, at du vælger ordentligt stof og de rigtige syteknikker, hvis du vil have din nederdel til at holde i mange år. En af de små ting, der kan gøre at du bliver ekstra glad for din nederdel, og har den i længere tid end normalt, er hvis du sikrer dig, at den ikke vokser sig større i taljen af sig selv.
Du kender det garanteret. Det der med at have syet en nederdel, blot for efter et par uger ikke længere at kunne passe den. Taljen er på en eller anden måde blevet for stor (og det er ikke fordi du har tabt 3 kilo), og du kan faktisk kun passe nederdelen, når den lige er blevet vasket. Allerede om eftermiddagen er den så stor, at den hænger sjosket 3-4 cm for langt nede på hoften.
Det, der sker, er at stoffet giver sig. Det sker ofte i nederdele med belægning, som vores 2 pencil-skirts, fordi der i taljen ikke er en lige trådretning, til at holde faconen. Der er derimod en masse skrå trådretninger, der giver sig mere eller mindre. Det sker især hvis stoffet er strækbart, fx fordi der er meget elastan i det.
Du skal naturligvis huske at presse vlieseline på belægningen, og det kan evt. være en idé at sikre taljen i selve nederdelen med et vlieseline formbånd, så den ikke er vokset ud af facon, inden du har syet færdig.
Men det er bare ikke altid, det er nok.
Nogle gange må der skrappere midler i brug.
Og de skrappe midler i dette tilfælde, det kan være noget så fint som et satinbånd. Gerne et billigt et, du kommer alligevel ikke til at se det i den færdige nederdel.
Tricket er ganske enkelt – du skal sy et satinbånd (eller andet bånd, der ikke kan strække sig) fast i sømrummet i taljen på din nederdel. Båndet holder taljen fast, så den ikke kan give sig, og din nederdel bliver ved med at have den størrelse, den havde da du syede den. I mange år. Så det er op til dig også at holde figuren.
Sy satinbåndet fast i sømrummet, så det ikke kommer ind på selve nederdelen. Det skal være ret smalt – gerne 0,5 cm eller mindre. Det bånd, jeg bruger i videoen, er lige til den brede side til dette formål.
Er dit bånd helt smalt kan du sy det i med en stikning midt i båndet. Er det lidt bredere, kan det være bedre med en zigzag søm for at få fat i hele båndet, og sikre at det ikke kommer til at rulle i kanterne. Og hvis dit sømrum er lige rigeligt bredt, så klip det ned, når du har syet båndet i. Der skal ikke være mere sømrum i taljen end højst nødvendigt.
Synes du satinbånd fylder for meget i dit stof, så prøv at bruge skulderbånd. Det er tyndere, og fylder ikke så meget i taljen. Du skal bare være sikker på at det ikke er elastisk, for så gør det ikke nogen forskel.
Båndet bliver lukket helt inde i taljen af nederdelen, og der er ikke en sjæl, der kan se dine anstrengelser, når du er færdig. Men det er ofte de skjulte og “usynlige” anstrengelser, der gør forskellen på om tøjet bliver yndlingstøj eller ej.
Når du har syet båndet i taljen, kan du sy en understikning for at holde belægningen på plads, og sy nederdelen færdig.
Sy din egen nederdel, men se først i videoen, hvordan du sikrer størrelsen på taljen:
Du kan se hele processen med satinbåndet i taljen på en nederdel i videoen.
Tricket fra videoen kan du bruge på alle nederdele, der har en belægning i taljen i stedet for en linning. Det er især en god idé i løse stoffer, stoffer med elastan og stoffer, der har ekstra meget stræk i den skrå trådretning. Taljen er nemlig fuld af skrå trådretninger, og jo mere kurvet din taljelinje er, desto værre er det – og desto vigtigere, at du får løst problemet på en holdbar måde.
Din tur til at tænke selv
Nu har du set et eksempel på, hvordan man kan ændre syteknikker, og sætte sit eget præg på en nederdel, selvom mønster og vejledning siger noget andet.
Mønstre og vejledninger er ikke facit. Det er designerens og forfatterens forslag, og som regel et rigtig godt bud. Men vælger du fx. noget andet stof, end det der anbefales, er du ofte også nødt til at ændre syteknikkerne, så de passer til stoffet.
Vores design og mønstre i bogen er et udgangspunkt, som du meget gerne må bruge som de er, men du må lige så gerne selv udvikle på dem. Er du nybegynder, så bør du holde dig til de anbefalinger og vejledninger, der følger med mønstrene – i dette tilfælde vores meget udførlige billedguides i bogen. Når du får mere rutine kan du begynde at eksperimentere på egen hånd. Nogle gange går det nok lidt galt, men andre gange går det godt, og du ender med en yndlingsnederdel.
OPDATERING bogen er udgået. Du er velkommen til at skrive til os på kontakt@synoter.dk og høre om vi har flere tilbage i gemmerne.
Det er nogle rigtige gode opslag du kommer med. De bliver læst igen og igen. Fik bogen i går fra Saxo. Rigtigt godt indhold og vejledninger. Et fint supplement til dit kursus.
Vh Lisbeth
Dejligt at høre, Lisbeth 😀
Kh
Signe / Skaberlyst
Hej Signe,
Tillykke med jeres bog, det er godt nok nogle smukke billeder Bibi Berge har taget og nederdele i har fået kreeret 🙂
Tak for at dele disse tips om linninger og hvordan man kan få dem til at holde formen på trods af skrå trådretninger. Det kunne jeg godt have tænkt mig at have vidst for et år siden 😀 for det står jo selvfølgelig ikke i standard mønstre og som dengang nybegynder, der gerne ville overraske min svigerinde med et pencilskirt, der gik det grueligt galt 😀 😀 😀
(Linningen blev i 1. omgang for stor og skrånede ud ad. i 2. omgang “bare” for stor, så har jeg ikke fået gjort mere ved den 😀 )
Til slut vil jeg spørge dig, hvad det er for et cool halssmykke, som du bærer på billedet ?
Mange tak for mange inspirerende indlæg og online kurser.
Med venlig hilsen
Tina
Hej Tina
Tusind tak 🙂 Og ja, vi er også ret vilde med Bibi og hendes billeder!
Halssmykket er fra Cos. Det er et par sæsoner siden jeg købte det, så ved ikke om de har det stadig.
Kh
Signe / Skaberlyst.
Dejligt, langt og informativt indlæg. Tusind tak! Det er så skønt, at I kyndige mennesker vil dele jeres viden på denne måde med alle os, der bare prøver os frem. Tak!
– Line / @alleelskeragnes
Tak for de gode fredagsindlæg, som jeg læser med stor interesse og lærer meget af. Du er pædagogisk og tydelig i din forklaring processerne fint undertøttet af gode billeder og videoer.
Mvh. Bodil