Kom i gang med at bruge grundmønster til kjole i strik stof

Jeg har efterhånden haft en del kvinder igennem en personlig tilretning eller på workshop i tilretning af grundmønster til kjole. Og efter hver workshop får jeg spørgsmålet “hvad skal jeg gøre, for at kunne bruge mit grundmønster til kjole i strik stof”?

Der er flere ting, du kan gøre med dit grundmønster til kjole, for at bruge det til strikket stof, og en af metoderne (den nemmeste og hurtigste) vil jeg dele med dig her. Jeg har lavet denne ændring + et par andre i mønsteret til min ternede kjole i strik.

grundmønster til kjole i strik
Foto: Bibi Berge

Først er det dog vigtigt for mig at slå fast, at de grundmønstre jeg underviser i, er lavet til vævet stof. Et grundmønster til kjole er beregnet som udgangspunkt for nye designs til kjoler, bluser, toppe og skjorter i vævet stof. Og så kan det videreudvikles til et grundmønster til jakke og til et grundmønster til corsage. Og der er en afgørende forskel på, om et grundmønster er lavet til strikket eller vævet stof:

** Et “rigtigt” grundmønster til jersey er bygget op på en anden måde fra bunden, hvor det er konstrueret uden indsnit.

** Grundmønsteret til vævet stof er bygget op med indsnit, fordi vævet stof ikke kan strækkes i facon rundt om kroppen, og derfor skal formes med indsnit.

Men til noget strikket stof kan du godt bruge dit vævede grundmønster til kjole. Med et par ændringer, altså. Lad os se på stoffet først.

Strik stof uden for meget stræk

Et af kendetegnene ved strik stof, er at det kan strække sig. Men der er stor forskel på, hvor meget det strækker sig. Jersey er i sin grundkonstruktion faktisk ikke specielt elastisk, og uden elastan i stoffet er det et ret fast materiale, til trods for at det er strikket. Der findes vævede metervarer med elastan, der strækker sig langt mere end strikkede metervarer uden elastan.

Så kravet til dit strikkede stof, hvis du skal bruge dit grundmønster til kjole til at designe ud fra, er at det skal være forholdsvist fast og uden elastan (eller lycra – det er same-same).

Det er ofte de lidt mere tunge “sweater strik” metervarer, der opfylder det krav, men også bomuldsjersey uden elastan kan være en mulighed, hvis du ikke er ude efter en alt for tæt pasform. Det er vigtigt at stoffet har et vist hold i sig selv, når du løfter det op.

grundmønster til kjole i strik
Strikstof uden elastan fra Citystoffer

Viscosejersey og andre jerseytyper med meget elastan, fx. en tung uldjersey, kan ikke bruges til at sy kjoler eller bluser efter det vævede grundmønster til kjole. Stoffet er ganske enkelt for elastisk, og det kommer til at hænge og se skrækkeligt ud. Til de meget elastiske metervarer skal du bruge et grundmønster, der er lavet til jersey, gerne med ca. 10% vidde fradrag i konstruktionen.

grundmønster til kjole i strik
Viscosejersey med elastan fra Stof&Stuff

En god metervare til en kjole i strik stof er den ternede, jeg har syet min kjole i. Det ligner næsten en vævet metervare, men når man kommer tæt på, kan man mærke at den er strikket. Stoffet er fra MeterMeter, og er dobbelt strikket med uld på ydersiden og bomuld på indersiden, så det varmer uden at kradse. Perfekt til en vinter-kjole. Men det er fastheden i stoffet, der gør det velegnet til den type strikkjole, du kan se på modelbillederne.

grundmønster til kjole i strik
Strikket uld/bomuld fra MeterMeter

Lav dit grundmønster til kjole om, så det kan bruges til kjole i strik stof

Der er som sagt nogle ændringer, der er nødvendige at lave i grundmønsteret, når det skal bruges til en kjole i strik stof. For at få en bedre pasform, skal grundmønsteret laves lidt tættere til kroppen. Selvom der ikke er meget stræk i de strikstoffer, du kan bruge, så er de alligevel blødere og falder på en anden måde end vævet stof, og derfor skal mønsteret tilpasses.

Med den nemme metode, du bliver præsenteret for her, arbejder vi med skulder, ærmegab og sidesøm. Der er flere metoder, der kan nogle lidt forskellige ting, alt afhængig af hvilket design, du gerne vil lave, og hvordan dit grundmønster er bygget op. De metoder underviser vi i på vores weekendkurser.

Har du fået lavet et grundmønster hos mig, er der fx. et skulderindsnit på ryggen (med mindre vi har fjernet det i tilretningen), og det skal du helst af med, når du vil bruge dit grundmønster til strikket stof. Har du været på grundmønster workshop hos Skaberlyst, kan du logge ind i det VIP online-rum, vores live-kursister har adgang til, og se en guide til at fjerne indsnittet på den rigtige måde, så det ikke forringer pasformen for meget.

Har du ikke et skulderindsnit kan du nøjes med de ændringer, vi skal igennem nu.

Ændring no. 1 – skulderbredde.

Start med at afkorte din skulderbredde med 1cm ude ved ærmegabet. Du sætter bare et mærke i første omgang.

grundmønster til kjole i strik

Ændring no. 2 – ærmegabs højde.

Du skal have flyttet punktet hvor ærmegabet møder sidesømmen lidt op og lidt ind mod kroppen. Hvis der ikke er tegnet en overvidde-linje ind på dit mønster, skal du tegne den ind, så den rammer punktet ved ærmegab/sidesøm og er vinkelret på trådretningen.

Afsæt et punkt 1cm ind ad overvidde linjen fra ærmegabet.

Tegn en linje vinkelret på overvidde linjen, opad gennem dette punkt.

Afsæt et punkt 0,5 – 1cm op ad den nye linje. Det er dit nye punkt ved ærmegab/sidesøm. Forbind det punkt med punktet ved skulderen, så du får en ny ærmegabs linje.

grundmønster til kjole i strik

Ændring no. 3 – talje vidde.

I taljen skal du vurdere fra gang til gang, om du vil sy indsnit eller have dem fjernet. Ofte vil man vælge at fjerne dem, i hvert fald i forstykket, og have et mindre indsnit på bagstykket, hvis man ikke kan komme helt af med det.

Mål bredden på dit indsnit i taljen, og fjern op til 2cm i sidesømmen. Er dit indsnit større, så lad resten være, og se i en prøvemodel om det er ok, eller om du skal have modellen tættere. Det er der som sagt metoder til, som jeg underviser i på mine live kurser. Hvis du tager for meget af i sidesømmen, risikerer du at stoffet begynder at trække, men du kan prøve dig frem i en prøvemodel. For  nogle kan det godt lade sig gøre at tage mere af i sidesømmen end de 2cm, jeg anbefaler, men det er ikke alle, der kan gøre det uden problemer, så du bliver nødt til at teste.

Forbind taljelinjen med sidesømmen både opad og nedad til der hvor indsnittet slutter. Du flytter en del af (eller hele) talje indsnittet til sidesømmen, og går en lille smule på kompromis med pasformen, men det kan gå fordi stoffet er blødt, og falder bedre omkring kroppen end vævet stof gør.

På bagstykket har de fleste et dybere indsnit end på forstykket, men her har du også en bagsøm, hvor du kan fjerne det sidste af indsnittet. Gå efter at fjerne lige så meget i sidesømmen på bagstykket, som du har gjort på forstykket, og tag resten midt bag eller lad det være som ekstra vidde eller et syet indsnit.

Fjerner du indsnit i midt bag sømmen, så er du afhængig af en søm. Det kan være irriterende i noget stof, så det er fra gang til gang en vurdering om du vil det ene, det andet eller det tredje:

* En tæt pasform med en søm midt bag. Det giver en god pasform, og kan være fint i ensfarvet stof og i prints, hvor det ikke er alt for vanskeligt at mønster-matche.

eller

* En lidt løsere pasform uden søm midt bag. Det er en nem løsning, og passer fint til løse designs, der ikke skal smyge sig om kroppen.

eller

* En tæt pasform til fold midt bag, men med syede taljeindsnit. Det er en god idé i prints, der er besværlige at mønster-matche, fordi det er mere usynligt at der er syet 2 indsnit på ryggen, end hvis du har en søm midt bag, der ikke passer sammen i mønsteret. Det kan også være en måde at spare lidt stof, fordi der ofte skal bruges en del mere stof, når man skal have mønstre til at passe sammen.

grundmønster til kjole i strik

Ændring no. 4 – ærme

Jeg gider ikke tilrette ærmer, hvis jeg kan blive fri. Det er noget af det mest vanskelige at tilrette. Så jeg har øvet mig i at tegne ærmer fra bunden, og hvis der er for stor forskel på ærmekuplen og det nye ærmegab, så tegner jeg ganske enkelt et nyt ærme fra bunden.

Men tjek først – måske passer dit vævede ærme til dit strikkede grundmønster uden ændringer. Måske skal du bare sænke kuplen 1cm eller tage 1-2 cm af overarmsvidden. Det kommer an på, om du vil have et mere afslappet ærmedesign (så skal du lave kuplen lavere) eller om du vil have kjolen til at ligne en vævet kjole (så skal du tage af overarmsvidden).

Du kan også gøre som jeg, og tegne et nyt ærme – du kan se i denne video, hvordan du gør.

grundmønster til kjole i strik

Foto: Bibi Berge

Brystindsnittet er kommet for at blive…måske

Brystindsnittet kan du ikke sådan lige komme af med, når du tager udgangspunkt i et mønster til vævet stof. Du kan designe det væk, og gemme det i en søm, men det er ikke en god idé bare at slette det. Og det er en af de største forskelle på et grundmønster til vævet stof og et til strikket, hvor der ikke er indsnit – heller ikke brystindsnit.

I de mere faste strikstoffer gør det nu ikke noget at sy et brystindsnit. Det lader sig fint gøre, og det giver en god facon til tøjet. Har du en stor barm kan det ligefrem være en fordel at have et indsnit i dit jersey grundmønster også. Der er nemlig en grænse for, hvor meget du kan strække stoffet, uden at det laver folder.

Når det så er sagt, så findes der guides på nettet, hvor du kan fjerne brystindsnittet i dine symønstre. Men du skal teste det! Og vælge den metode, der passer bedst til dig og din krop. Jeg har kursister der har haft succes med at fjerne brystindsnittet, men jeg har også kursister, hvor det bestemt er pænest at de beholder brystindsnittet. Jo større barm, desto vigtigere er det at du har dit brystindsnit i mønsteret, når du “snyder” på denne måde, og klipper strikket stof efter dit grundmønster til vævet stof.

Video-guide til at ændre grundmønster til strikket stof

Du kan se både hvilke metervarer, jeg anbefaler, og hvordan du ændrer dit mønster i videoen:

Du kan læse mere om hvad et grundmønster til kjole egentlig er for en størrelse, og hvad man skal med det, hvis du klikker her<<

 

Det ternede stof til min kjole er fra www.metermeter.dk
Modelfotos af mig er taget af Bibi Berge – www.bibiberge.dk

Læs også:

2 thoughts on “Kom i gang med at bruge grundmønster til kjole i strik stof

  1. Anette Kiel Sloth says:

    Kære Signe
    Tak for alle dine gode videoer, som jeg bladrer i næsten hver dag????. Jeg vil prøve kræfter med at ændre mit kjolegrundmønster til jerseystof og følger din vejledning her. Men hvad med ærmet, skal man ligeledes mindske kuppel og bredde på ærmet, for at det passer til det tilpassede jerseymønster?
    Bedste hilsner Anette

    • Signe Eriksen / Skaberlyst says:

      Hej Anette
      Det står i blogindlægget, hvad du kan gøre med ærmet 😉
      Du skal også lige tjekke, hvad det er for noget jeresy, du vil sy i. Du kan ikke lavet dit grundmønster til vævet stof om til et godt grundmønster til alle typer jersey. Det kan modificeres som vist i indlægget her, så det kan bruges til mere faste strik kvaliteter, hvor man næsten kan være i tvivl om de egentlig er vævede. Men er der meget elasticitet i stoffet skal du bruge et rigtigt jeresy grundmønster, der er lavet fra bunden uden indsnit.

      Kh
      Signe / Skaberlyst

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

« »

5 nemme

syteknikker

Få flot finish i dit yndlingstøj med

Giv os din email, så sender vi dig straks 5 nemme syteknikker, der sikre dig flot finish i dit yndlingstøj - uanset hvor meget du har syet indtil nu.

Du bliver samtidig tilmeldt vores mailliste, som du kan afmelde til enhver tid

Share via
Copy link
Powered by Social Snap