Der er uendeligt mange muligheder for at sy en halskant. Og jeg elsker at eksperimentere og prøve teknikker af, så det er ret sjældent at jeg ender med den ellers meget udbredte belægning. Skal jeg være helt ærlig, så synes jeg nemlig ofte at en belægning er den dårligst egnede metode til at færdiggøre en halskant. Belægninger har det nemlig med at gøre en af de her 2 ting:
- Enten fylder belægningen for meget inde i tøjet, og kan ses igennem stoffet.
- Eller også vil belægningen ikke blive inde i tøjet, uanset hvad man gør, og hopper i stedet et par millimeter eller mere op over kanten, så den bliver synlig.
Belægninger bruger jeg næsten kun, når jeg syr foer i tøjet, for ikke at have foret helt op til halskanten. Det kan nemlig godt blive lidt for “tyndt” med en halskant, hvor den ene del er foer. Det er også mere tydeligt, hvis det kommer til at kigge frem et par steder, fordi foret er en anden type stof. Her er en belægning en bedre løsning, fordi den matcher stoffet, og giver en mere afbalanceret halskant. Og når der er foer syet fast til den anden kant af belægningen, så falder den anderledes “sikkert” ind i tøjet, og du slipper for overgangen fra 2 til 1 lag stof, der hvor belægningen slutter.
En af de afslutninger, jeg i stedet vender tilbage til igen og igen i forskellige variationer, er at bruge et smalt skråbånd, som jeg har gjort i denne bluse:
Fordelen ved at sy en halskant med skråbånd, frem for en belægning, er at skråbåndet bliver syet fast i kanten, så det ikke kan hoppe op over halslinjen, når det først er syet. Og det kan gøres enten med en synlig stikning elle usynligt i hånden, alt efter hvad du syr.
Ulempen er, at hvis skråbåndet er for bredt, så kommer halskanten til at stritte, fordi der er en grænse for hvor meget skråbåndet kan formes.
Derfor vil jeg gerne have et smalt skråbånd på max 12mm, når det er færdigt og foldet. Det er svært at finde i butikkerne, så derfor laver jeg det som regel selv af en rest af stoffet eller af en Liberty bomuld eller lignende blød kvalitet bomuld. De skråbånd, man kan købe, synes jeg som regel er for stive, udover at de altså også er for bredde med deres 15mm foldet bredde.
Skråbånd laver du med en skråbåndsfolder, og de findes i mange bredder. Du kan få dem helt ned til 6mm i det færdige foldede bånd, men min erfaring siger mig at det er for smalt til tøj, der skal i vaskemaskinen. Så til hverdagstøjet holder jeg mig som regel til de 12mm.
Sy halskant med skråbånd – trin for trin
I dette indlæg kommer vi ikke ind på, hvordan du laver skråbånd. Vi hopper direkte ud i hvordan du bruger det til at sy en fin halskant.
Teknikken lærte jeg tilbage på skrædderskolen, hvor vi især brugte den til at sy oplægninger i rundskårne nederdele og kjoler (eller bare nederdele og kjoler med stor vidde), og som et alternativ til belægninger i meget kurvede udskæringer og oplægninger. Vælger du at sy skråbåndet fast med en stikning, som bliver synligt på retten, er der dog ikke meget skrædderi over det. Det er der kun, hvis du syr i hånden.
Vælg altid en trådfarve, der passer til stoffet. Især hvis du syr i hånden er det vigtigt, for der kan nuancen på tråden være afgørende for, om syningen bliver usynlig eller ej. Syr du en stikning på symaskinen kan du naturligvis vælge en kontrast farve som en effekt, hvis det hænger sammen med resten af stylen.
Har du adgang til en tyndere sytråd end den normale tykkelse 120, fx. En 160 eller 180, så kan det være en idé at bruge den, for at få syningen endnu mere usynlig. Der er dog ikke så stort et farveudvalg i de tynde sytråde, så tjek at farven ikke er for langt fra stoffets farve, inden du syr.
Halskant trin 1 – Sy skråbånd fast
Start med at sy skråbåndet rundt i halsudskæringen ret mod ret. Hold styr på hvor meget sømrum, du har klippet med. Det er nok med 0,5cm, som passer nogenlunde med den ene foldede kant af skråbåndet, men har du klippet med 1cm sømrum skal du flytte skråbåndet lidt ned på stoffet, så det kommer til at passe. Fold den ene kant ud, og sy skråbåndet fast til stoffet i folden. Når du har syet, klipper du stoffet til, så det flugter med kanten af skråbåndet.
Halskant trin 2 – Pres op over sømmen
Pres nu skråbåndet op over sømlinjen, så det sidder i forlængelse af stoffet. Det er nemmest at få helt skarpt, hvis du presser fra retten, så hvis dit strygejern er lidt upålideligt i forhold til at lave pressemærker, så brug et pressestykke – et stykke forvasket bomuld kan gøre det, fx. et gammelt tyndslidt viskestykke.
Halskant trin 3 – Pres skråbåndet om mod vrangen
Skråbåndet skal ligge på indersiden af tøjet, så du skal have presset det om mod vrangen af stoffet, inden du kan sy det fast. Sørg for at stoffet trækker ca. 2 mm med om, så kanten bliver helt fin. Det bliver en blødere afslutning i kanten, når stoffet trækker lidt med om på vrangen, end hvis du presser sømmen præcis i syningen. Og det er i øvrigt meget lettere at presse på denne måde.
Halskant trin 4 – Sy skråbåndet fast
Nu kan du sy skråbåndet fast på vrangen. Start i en søm (fx. skuldersøm) med at hæfte, og sy skiftevis i selve stoffet og i skråbåndet. I stoffet skal du kun have fat i en enkelt tråd (eller et enkelt garn, som det egentlig hedder), så stinget bliver så usynligt som muligt på retten. I skråbåndet skal du have fat i 2-3mm i folden. Stram tråden til, men ikke for meget, for så kommer der mærker af det, og halsen bliver syet ud af facon. Tråden skal akkurat ligge ind til stoffet.
Hvert sæt sting (i stof + skråbånd) skal være ca. 0,5-1cm, så stingene er fordelt ensartet hele vejen rundt.
I noget stof vil man kunne se en række prikker på retten, der hvor syningen har fat i stoffet, også selvom det kun er et enkelt garn, du har fat i.
I andet stof vil det være fuldstændig usynligt, at der er syet. Selvom der er syet med rødt på billedet herunder, er det næsten umuligt at få øje på de små tråd-prikker.
Du kan se hele processen med at sy en halskant med skråbånd og håndsyning her i videoen:
Det er vigtigt, du har nogle gode synåle, når du syr i hånden.
På syværkstedet bruger vi synåle fra John James, som et er engelsk mærke. De laver synåle i super god kvalitet, der altid er skarpe og glatte.
Vores favorit til håndsyning er dem, der hedder Sharps str. 10. Dem kan du blandt andet købe her<<
Har du ikke allerede et lille udvalg af synåle i din sykasse, kan det være en idé at anskaffe dig lidt forskelligt. Det kunne være denne pakke med forskellige synåle, hvor der også er en nåletråder med. Synålene fra John James er nemme at tråde, men derfor kan man jo godt have brug for lidt hjælp. Og det er der i pakken med blandede nåle.