Den vigtigste syteknik når du skal sy for i en jakke

Det er en lækker detalje at sy for i sin jakke, og der er flere gode grunde til at gøre det. Men det kan drille, og være svært at få foret til at passe rigtigt til jakken. Og så kan det faktisk gøre det færdige resultat værre, end hvis der ikke var for i jakken.

Det er nu ikke så svært at sy for i jakker, hvis bare man har styr på de forskellige teknikker, og ved hvordan man sikrer sig at foret passer til jakken. Der er flere ting, der har indflydelse på, om for og jakke passer sammen, eller om det giver problemer. Nogle ting er individuelle for det enkelte design og den enkelte jakke, mens andre ting gælder altid.

 

sy for i jakke

For at vi kan nå det hele på en weekend, skal det være et simpelt design. Det kan fx. være som den her jakke, der er figursyet, men uden indsnit. Det kan lade sig gøre, fordi jeg har arbejdet med mønsteret, og fjernet taljeindsnittene på en måde, så de stadig er der til at give den gode figursyede pasform, men bare ikke skal syes.

Det er rent trylleri.

Eller også er det bare en simpel konstruktions teknik, som du kan lære at udføre.

Men det er ikke konstruktion vi skal se på i dag. Det er i stedet en syteknik, der er vigtig, når du skal sy foer i jakker.

Som altid er der flere metoder og teknikker at benytte sig af, når man syr for i jakke, og jeg bruger ikke altid den teknik, jeg viser dig her. Den er god til lette jakker, som den hvide jakke jeg har syet, hvor der ikke er alt for meget afstivning inde i jakken. Til kraftigere jakker eller til mere skræddersyede jakker med fx. uldug og mange flere indlægsmaterialer, vil jeg vælge andre teknikker til at sy for i jakken.

sy for i jakke

Syteknik fra industrien

Den metode, jeg har valgt til dig i dag, er en variation af industriens syteknikker. Og ja, selv i industrisyning har man også flere metoder, man kan ty til, alt efter hvad man arbejder med af materiale og design.

Det her er dog en af mine favorit metoder, fordi den er ret hurtig, meget præcis, hvis man har gjort sit forarbejde ordentligt, og nem at sy, når man lige har fået styr på den. Og så er jeg ret pjattet med de lette jakker, som metoden er god til.

Når vi nu er ved forarbejde, så er noget af det vigtigste med for i jakker, at mønsteret til foret er lavet rigtigt. Hvis du bare laver en kopi af jakkemønsteret, så bliver det for småt, og du kommer hurtigt til at rive dit for i stykker ved almindelig brug.

sy for i jakke

Sy for i jakke – sådan gør du

Lad os se på, hvordan du syr for i din jakke. Du får en lynhurtig trin for trin guide:

Trin 1:
Sy jakken sammen, så yderstoffet er helt færdigt og oplægningen presset om mod vrangen. I videoen har jeg ikke syet ærmer i, fordi tiden løb fra mig, og jeg ville have videoen klar til dig. Normalt vil jeg altid sy ærmerne i yderstoffet, inden jeg syr for i jakken.

Trin 2:
Sy foret sammen, og sy det på belægningen, så du har endnu en jakke. Hvis du vil være lidt ekstra skrædder-agtig, så syr du ærmeforet fast i hånden til aller sidst, men ellers syr du foer-ærmerne i foret inden du samler de 2 jakker i næste trin.

Trin 3:
Sy yderstof og belægning sammen i yderkanten. I denne jakke er det midt for og halsudskæringen. Klip hak i sømrummet i halsen, hvor sømmen runder, så sømrummet kan ligge sig fladt ned, og pres sømmen hele vejen rundt, så for og jakke ligger som det skal, når jakken er færdig.

sy for i jakke

Trin 4:
Ved oplægningen er foret 4cm kortere end jakken, som har 4cm oplægning. Dvs. foret er klippet uden sømrum i bunden. Jeg anbefaler at du har 1-2cm sømrum på foret ved belægningen, som du udjævner i løbet af 5-7cm, men det har jeg ikke med på videoen. (Ja ja,  jeg ved det, jeg har sjusket med forarbejdet)!

Vend belægningen og yderstoffet ret mod ret, så sømmen midt for er som da du lige havde syet den, men uden at du vender hele foret om mod vrangen af jakken igen. Du skal tage fat i oplægnings kanterne, og vende dem rundt, uden ellers at gøre noget ved resten af jakken. Du kan se i videoen, hvordan jeg gør. Sæt nåle i, så belægningen og yderstoffet flugter i kanten.

Trin 5:
Foret er kortere, men du skal nu have det til at passe til kanten af yderstoffet. Start ved den næste søm, du kommer til fra forkanten, og sæt en nål i der. Arbejd dig hen mod forkanten, mens du trækker foret op til kanten og sætter nåle i. Du kan få foret op til kanten indtil ca. 7-10cm fra belægningen, og resten skal blot være i den skrå linje, det helt automatisk kommer til at være.

Trin 6:
Fortsæt den anden vej med at fæstne foret ved kanten af stoffet, indtil du når til ca. 10cm fra midt bag sømmen. I tynde stoffer er det lettere end i tykke stoffer, fordi hele jakken kommer til at være inde i det hul, der kommer mellem foret og stoffet, og som du hele tiden laver mindre, når du sætter en nål i.

Trin 7:
Sy fra forkanten i belægningen, hvor du syr med 4cm sømrum til kanten. Når du når enden af belægningen er det meget vigtigt, at du får fat i foret. Derfor er det en fordel, hvis du husker at lægge de 1-2cm sømrum til foret helt ude ved kanten, hvor det bliver syet til belægningen. (Jep, dem jeg har glemt at få med).

Sy langs forets kant i den skrå linje, så du ender med at sy med 1cm sømrum, når du når kanten af stoffet/foret, hvor du har sat nålene i. Sy så langt du kan, men ikke længere end til 10cm fra midt bag.

Se hvordan du syr de første 7 trin i videoen her:

 

Trin 8:
Gør det samme i den anden side, vend jakken ud gennem hullet midt bag, sy oplægningen i hånden og sy det sidste af foret fast i hånden. Når din jakke er syet færdig,kan du give den et sidste pres.

Helt ude ved belægningen passer foret til jakkens længde, men efterhånden som den skrå linje bevæger sig op mod oplægningen, bliver der mere og mere nedfald i foret. Dvs. at der er en lille fold, og at foret ikke ligger helt fladt.

for i jakke

Foret skal kunne bevæge sig, for at det ikke går i stykker i brug, og for at det ikke kommer til at trække jakken op. Hvis foret er for kort, vil det trække i jakken, så den bøjer ind for neden. Er det omvendt for langt, vil det stritte ud i bunden. Men med den rigtige konstruktion og de rigtige syteknikker er det ikke problemer, du kommer til at slås med fremover.

Som sagt er der andre metoder til at sy for i jakker. Er det her din favorit, eller har du en anden metode du vender tilbage til igen og igen? DEL gerne dine erfaringer med at sy for i jakke i en kommentar.

 

Stof-info:
Min hvide jakke er syet i en coatet hør fra Citystoffer, og foret er Liberty silke, også fra Citystoffer.
Det grønne uldstof med guldprint er fra Silkehuset og det grønne printede for i videoen er en let silke fra Citystoffer.

Billederne af mig er taget af min skønne fotograf Bibi Berge.

 

0 thoughts on “Den vigtigste syteknik når du skal sy for i en jakke

 1. Godmorgen Signe

  Tak for syvejledning. God og lærerig som altid.
  Du ser hammer godt ud på billederne.

  Den lille jakke er virkelig smuk i den lyse hør.

  Kh. Lis

 2. Tak for forklaring og frem for alt videoen. Endelig forstår jeg, hvordan foret sys på ved belægningen for neden – det med at sy på skrå!
  Med venlig hilsen Kirsten

  1. Hej Kirsten
   Jeg tænkte nok det var det, der drillede alle jer, der skrev i FB tråden 😉 Godt det giver mening nu.
   Kh
   Signe

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *