Sy rundskåret nederdel større i taljen – sådan gør du

Kender du det, at tøjet hænger i skabet og bliver for småt?

Eller at du forelsker dig i en nederdel, du ikke kan passe?

Nogle gange er der noget at gøre ved det, så tøjet kan komme til at passe, selvom det er for småt. En af de typer tøj, du næsten altid kan sy større, er en rundskåret nederdel. Det er den type nederdel, der også kaldes en sol, og den er kendetegnet ved at vidden bliver større i takt med længden på nederdelen, så den er markant større i bunden end i taljen. Den facon kan du udnytte til at få et større taljemål i nederdelen, ganske enkelt ved at klippe det øverste af nederdelen af.

Det har jeg gjort med en nederdel i str. 36, som jeg har lavet om til str. 40, og den proces kan du se i videoen lidt længere nede.

Nederdelen startede sit liv som en prøvemodel til en kjole. Senere blev underdelen af kjolen syet om til en nederdel, da vi manglede en underdel til en af bluserne i Synoter Magasin nr. 2. Nederdelen blev super flot, og jeg har ønsket mig en til magen til siden fotoshootet til magasinet i 2021. Men stoffet er en rest, der har ligget på hylden i mere end 10 år, og nederdelen blev syet af det sidste af stoffet. Her et billede af nederdelen fra magasinet, hvor smukke Katya har den på.

 

Model i Vintage bluse fra Synoter Magasin nr 2

 

Sy en solnederdel større i taljen

Efter at have kigget på nederdelen i flere år tog jeg mig sammen og syede den om, så jeg nu selv kan passe den.

Du kan se hele processen i videoen her:
(Hvis videoen ikke vises herunder kan du se den på min Youtube kanal her: https://youtu.be/H8o9JllcGFc)

I videoen får jeg vist sagt at jeg syr nederdelen 3 størrelser større. Det er godt nok kun 2, men det kunne fint have været 3 eller mere, når nederdelen er så lang som her.

 

 

Først pillede jeg linningen af, tog nederdelen på, og lukkede lynlåsen så langt op, jeg kunne, for at få en fornemmelse af hvor meget jeg skulle klippe af nederdelen i taljen.

Derefter klippede jeg linningen igennem på langs og syede den sammen i den korte ende. Det giver en længere linning, der er lang nok til den nye taljevidde. Bredden på linningen er til gengæld halveret i forhold til den oprindelige linning, så du kan kun lave dette trick, hvis den oprindelige linning er bred nok til at kunne halveres på langs og stadig fungere som linning.

Jeg endte med at klippe 5 cm af nederdelen, så taljen kom 5 cm længere ned. Det giver en større taljevidde, fordi nederdelen bliver bredere jo længere den bliver. Til gengæld giver det så (sjovt nok) en kortere nederdel, men da den var rigeligt lang er det helt fint.

Lynlåsen i sidesømmen kunne jeg have pillet af og syet i igen længere nede ad sømmen. Men jeg blev doven, og klippede den i stedet over sammen med stoffet. Hvis du gør det, skal du være opmærksom på at skyderen på lynlåsen skal være nede på selve nederdelen, så du ikke klipper den af. Og du skal vente med at lukke lynlåsen, til der er syet på tværs i toppen, så du ikke risikerer at lyne skyderen helt af lynlåsen.

Efter at have klippet sidesømmen over, skulle den hæftes igen, så den ikke kommer til at gå op i den færdige nederdel. Derefter syede jeg linningen fast igen i den nye talje. I første omgang syede jeg linningen på ret mod ret og syede den helt ud til kanten over lynlåsen, for at danne et naturligt stop for lynlåsen. Derefter foldede jeg linningen ret mod ret på langs og syede enden ved lynlåsen i begge sider. Sømrummet er foldet ind i linningen, så der kommer en foldekant i bunden af linningen på indersiden af nederdelen. Linningen er meget lang, fordi den er dobbelt længde af den oprindelige nederdel, men jeg ventede med at klippe enderne af til efter jeg havde prøvet nederdelen igen. Hvis jeg havde fået lavet den for lille, ville det være rigtig irriterende at have klippet enderne af linningen af, så den ikke kunne laves længere. Da jeg var sikker på at linningen passede, klippede jeg enderne ned til 1 cm sømrum og pakkede dem ind i linningen. På indersiden er alt sømrum presset ind i linningen og linningen er lukket med håndsyning.

Til sidst har jeg syet en lille knap og en trådtrense i linningen, som holder den lukket over lynlåsen. Linningen er syet uden overfald, så endernde af linningen mødes lige over lynlåsen. Hvis du har et overfald, kan du enten lukke linningen med et knaphul og en knap eller med en buksehægte.

Rundskåret nederdel

 

 

Sy om eller sy nyt

Teknikkerne, jeg har brugt i syningen, er de samme som jeg ville bruge hvis jeg syede nederdelen fra bunden. En af de store fordele ved at kunne sy er, at omsyninger som denne bliver nemme at lave, og det dermed bliver nemt at give tøjet nyt liv.

Det er ikke alt tøj, du kan sy større så nemt som denne nederdel, men det kan altid betale sig at undersøge, hvordan tøjet er lavet, og om det er muligt at sy det om. Alternativt kan du give gammelt tøj nyt liv ved at bruge stoffet til noget helt andet, men det kan være en større udfordring.

Vil du sy solnederdele fra bunden, kan du lave mønster til dem efter dit taljemål, så de passer fra starten. Se hvordan du kan gøre det i dette blogindlæg:

3 genveje, når du laver symønster til sol nederdel

 

 

Rundskåret nederdel fra siden
Screenshot

 

 

Læs også:

2 thoughts on “Sy rundskåret nederdel større i taljen – sådan gør du

  1. Signe says:

    Så fedt med fokus på omsyning af eksisterende tøj. Det må være en vigtig del af at reducere vores tøjforbrug. Jeg har fulgt din blog igennem flere år (og købt flere af dine kurser), og det har givet mig et skarpere blik på det tøj, der allerede hænger i skabet. Jeg er blevet bedre til at se, hvordan det med få ændringer, tilretninger eller omsyninger igen kan blive yndlingstøj. Super tilfredsstillende. Tak for det!

    • Signe says:

      Hej Signe
      Virkelig dejligt at høre – tak 😀 Ja, det er helt klart en vigtig del af at mindske det samlede tøjforbrug at få det, vi allerede har, til at holde længere. Og når man selv har syet fra bunden, så er det virkelig skønt at det ikke “går til spilde”, men at ens store arbejde kan bruges i endnu længere tid.

      Venlig hilsen
      Signe / Synoter

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

« »
Share via
Copy link
Powered by Social Snap