3 genveje, når du laver symønster til sol nederdel

En rundskåret nederdel, også kaldet en sol nederdel, er blandt mine absolutte yndlingsmåder at konstruere nederdele på.

De er feminine, lette at sy, lette at bruge og passer til næsten enhver lejlighed, alt efter hvilket stof du syr dem i. En rundskåret nederdel har vidde i bunden, uden at du får ekstra stof i taljen. Nederdelen passer til din krop i taljen og bliver gradvist større ned mod bunden. Du kan lave forskellige vidder i en rundskåret underdel, så du kan variere udtrykket i dine nederdele med forskellige versioner af den samme konstruktionsteknik.

Det jeg især elsker ved solnederdele er at stoffet falder smukt hele vejen rundt om kroppen. I hvert fald hvis du syr dem som vi gør på syværkstedet, hvor vi har sidesømme i nederdelen og klipper både for- og bagstykke på skrå.

Variationerne i vidden på en rundskåret nederdel betegnes (på dansk) som 1/4 sol, 1/2 sol, 3/4 sol og 1/1 sol. Jo større en del af solen, du vælger, desto mere vidde får du i bunden af din kjole. Men det er ikke den samme mønsterdel, der blot halveres til de mindre versioner. Alle variationerne skal nemlig kunne nå rundt om din krop i taljen, og hvis du blot halverer en mønsterdel kan den ikke længere nå rundt om kroppen, da taljevidden så også bliver halveret.

På syværkstedet har vi researchet en del i solnederdele for at finde de bedste formler og de bedste teknikker til at lave symønstre til og sy solnederdele. Den research bød på et par overraskelser. Bl.a. fandt vi i 6 forskellige bøger 6 forskellige formler på at regne taljen i solnederdelen ud. Det giver ingen mening, for det man skal regne ud er radius på en cirkel, og det kan man ikke gøre på 6 forskellige måder.

Der kommer dog et ekstra lag ind i regnestykket, når det er en rundskåret nederdel, der er tale om. Der er nemlig forskel på om du vil lave 1/4 sol, 1/2 sol, 3/4 sol eller 1/1 sol. Eller noget helt andet. Det skal der tages højde for i formlen, og det bliver der i den formel, du kan se længere nede i dette blogindlæg. Det er den formel, jeg lærte på skrædderskolen. Den virker som en drøm og er klart den bedste af de mange teknikker, vi har testet.

Nederdelen på billederne her er 1/2 sol i en midilængde, der går til midt på anklen. Længden kan du justere som du ønsker – se hvordan længere nede.

 

 

 

Undgå klassiske fejl i din sol nederdel

En helt klassisk misforståelse når det kommer til solnederdele, er at tro at en halv sol er halvdelen af mønsterdelen til en hel sol. Som skrevet længere oppe, så er det ikke tilfældet.

Der er flere ting, der kan gå galt hvis det er første gang, du springer ud i at lave symønster til en solnederdel. Men du behøver heldigvis ikke lave alle fejlene selv for at undgå dem fremover. Læs resten af dette blogindlæg og se videoen længere nede, så kan du nemt og bekvemt lære af andres fejl og undgå at lave dem selv. Selvom det er fejltagelser, der gør os klogere og bedre og de mislykkede eksperimenter, der giver erfaring, så er det også helt fint nogle gange at tage den nemme vej og lære af nogen, der allerede har været der. 

De genveje, du får herunder, leder dig sikkert udenom nogle helt klassiske fejl i konstruktion og syning af rundskårede nederdele.

 

 

 

Genvej til solnederdel nr. 1: tag de rigtige mål

Du skal bruge 2 mål for at lave dit symønster:

*      Taljevidden, hvor nederdelen skal sidde.
*       Længden på nederdelen fra taljen.

Taljevidden skal være nederdelens taljemål, og altså ikke nødvendigvis din naturlige talje. Selvom det er mest optimalt for pasformen at placere nederdelen i din naturlige talje, kan du godt skubbe placeringen en anelse. Mange tænker navlen som en rettesnor for hvor taljen er placeret, og det er faktisk ikke et tosset udgangspunkt for en sol nederdel. Men din naturlige talje sidder lidt højere, der hvor kroppen er smallest i siden. Pas på ikke at placere din nederdel for lavt, for det vil blot forringe pasformen.

Du kan tage en elastik i taljen for at finde ud af, hvor du gerne vil have nederdelen placeret og for at have et punkt at måle længden fra. Nederdelen afsluttes med en linning i taljen, som kommer til at være over selve nederdelen. Linningen kan du lave 2 til 5 cm bred.

Længden måler du fra nederdelens talje, som er der du har bestemt dig for, den skal være. Har du bestemt placeringen ved at tage en elastik i taljen, kan du lade elastikken blive siddende og måle længden fra den.

Når du måler længen på nederdelen, skal du være opmærksom på ikke at bøje dig forover for at aflæse længden på målebåndet. Når du læner dig frem, skubbes målebåndet længere ned, og den aflæste længde vil være for kort, når du retter dig op. Gør i stedet sådan her:

1. Stil dig foran et spejl, ret ryggen og hav lige meget vægt på begge fødder.

2. Hold målebåndet foran dig, så enden med 1 tallet vender ned mod gulvet. Bevæg nu målebåndet op eller ned, til den nederste ende er der, hvor du vil have nederdelens længde til at gå til.

3. Når du har fundet den længde, du vil have, så hold fast i målebåndet ud for taljen og aflæs længdemålet her. Hvis du har en elastik i taljen, så er det ud for elastikken, du skal aflæse målebåndet. 

Længden af nederdelen kan begrænses af stoffets bredde. Når du lægger mønsterdelene på stoffet kan du se, om der er plads til den længde, du drømmer om. Er der ikke, må du enten lave nederdelen kortere eller lave en søm der hvor stoffets bredde kan nå til.

Notér både taljevidden og længden på et stykke papir, så du har det klar når du skal lave mønsteret til din solnederdel.

 

 

 

Genvej til solnederdel nr. 2: Sidesømme

Når du har målene til din sol nederdel, skal du tegne dit mønster.

Du kan bruge denne guide, som er den metode, vi bruger på syværkstedet. Guiden er lavet til at tegne en nederdel i hel sol, men fremgangsmåden er den samme til alle typer solnederdel, blot med forskellige formler til at udregne taljen, alt efter hvor stor en vidde du vil have i bunden af din nederdel. Formlen til en nederdel i halv sol kan du se længere nede ad siden her.

Konstruktionen af en rundskåret nederdel starter med en ret vinkel. Det kan være fristende at bruge kanten af mønsterpapiret som den ene linje i vinklen, fordi kanten er helt lige. Hvis du har planer om at klippe din mønsterdel til fold i stoffet, så giver det også god mening at bruge kanten af papiret. Det kan du fx fint gøre med en nederdel i hel sol. Men hvis du klipper mønsterdelene på skrå, som vi altid gør med ½ sol på syværkstedet, er det ikke så smart at bruge kanten af mønsterpapiret som den ene linje i vinklen. Der kan du i stedet medfordel tegne linjen lidt inde på papiret. Hvor langt inde, kommer an på hvor stort et sømrum, du vil sy din nederdel med.

Vi klipper altid stoffet til en nederdel i halv sol på skrå. For at få et ensartet, flot fald i stoffet, klipper vi et forstykke og et bagstykke, så nederdelen får sidesømme. Det betyder at begge linjer i den rette vinkel, dit mønster starter med, kommer til at udgøre en sidesøm i den færdige nederdel. Og hvis du normalt tegner sømrum på dine symønstre,  kan du skyde en lille genvej ved at tegne den ene linje i vinklen sømrummets afstand fra kanten af mønsterpapiret.

Vil du fx sy med 2 cm sømrum, tegner du den første linje til nederdelens symønster parallel med mønsterpapirets kant, 2 cm inde fra kanten. Så har din ene sidesøm allerede sømrum, inden du er gået i gang med at konstruere for alvor.

 

 

 

Genvej til sol nederdel nr. 3: 3 måder at tegne taljelinjen

Når du har tegnet vinklen på dit mønsterpapir, skal du tegne taljelinjen.

For at finde ud af, hvor den skal være, skal du udregne radius i den cirkel, der udgør nederdelens taljevidde. Alt efter hvilken type sol nederdel, du laver, er udregningen lidt forskellig. Til en halv sol bruger vi følgende formel, som er den mest præcise af de 6 formler, vi har testet:

Halv sol: (3,14 x 2 x ½taljevidde) : 10 = Radius

Radius er den afstand, du skal måle ind fra vinklens spids for at tegne taljelinjen. Taljelinjen udgør en kvart cirkel mellem de to linjer i vinklen, og du kan tegne den med en passer, hvis du har en passer, der er stor nok. Har du ikke en passer, der kan nå så langt ind på papiret, kan du bruge en af de her 3 teknikker:

1. Bug dit målebånd som passer.

Har du et målebånd med hul i den ene ende, kan du bruge målebåndet som passer. Du kan evt. også lave et hul i målebåndet med en hultang, hvis det ikke har et i forvejen.

Sæt din blyant gennem hullet og placer den i det punkt, du har afmærket som radius.

sol nederdel

Glat målebåndet ud, og hold det fast i vinklen med spidsen af din pegefinger. Det er meget vigtigt at det kun er spidsen af fingeren/neglen, der holder målebåndet på plads.

sol nederdel

Når målebåndet er på plads kan du tegne cirklen fra den ene radiusmarkering til den anden. Målebåndet skal kunne dreje rundt under din finger, uden at punktet flytter sig. Det kræver lidt øvelse, og lykkes det ikke at ramme begge punkter helt præcist, kan du justere linjen bagefter.

 

2. Hjælpepunkter

En anden mulighed er at afmærke radiusmålet flere steder på tværs af mønsteret, fremfor kun langs sømmene. Mål ind på papiret fra spidsen af vinklen og tegn hjælpepunkter. Når du har afmærket hjælpepunkter med ca. 5-7 cm mellemrum, kan du tegne taljelinjen op i fri hånd, hvor du forbinder hjælpepunkterne.

 

3. Hjælpepunkter og spejling

Du kan også starte med at folde mønsteret på midten, så de to sidesømme ligger oven i hinanden. Derefter kan du markere hjælpepunkter eller bruge målebåndet som passer og tegne halvdelen af taljelinjen fra den ene sidesøm til folden i midten. Til sidst kan du vende mønsteret og tegne den anden halvdel af taljelinjen som en kopi af den første. Det kan være nemmere kun at overskue en halv taljelinje ad gangen, og så kan du til sidst tjekke at overgangen i midten er jævn og ensartet.

 

 

Se de 3 genveje i videoen

I videoen herunder kan du se hvordan du vælger en taljeplacering, måler nederdelens længde, tegner sømrum allerede inden du starter konstruktionen og du kan se de 3 metoder til at tegne taljelinjen på mønsterpapiret.

 

 

Gør det nemt – brug et mønster, der er lavet

Gider du ikke selv lave mønster til din rundskårne nederdel?

Så kan du snuppe underdelen fra symønsteret til Anna kjole og sy en linning i taljen på den størrelse, der passer med dit taljemål. Anna kjolen har nemlig en underdel i halv sol, og den har samme længde som min blå nederdel på billederne. Mønsteret har også en kortere længde indtegnet, og alt du selv skal gøre er at tegne en linning, der passer til din talje.

Du finder Anna Kjole symønsteret her:

Anna Kjole PDF Download

 

 

Vil du hellere have et mønster til en hel sol, så finder du det i bogen Sy Nederdele. I bogen får du også en detaljeret syvejledning med billeder og masser af gode teknikker, du kan bruge når du syr nederdele.

OPDATERING: Sy Nederdele bogen er desværre udgået. Hvis du er interesseret i et eksemplar, så skriv til os på kontakt@synoter.dk og hør om vi har flere tilbage i gemmerne.

 

 

 

Stofinfo: Min blå nederdel er syet i stoffet Deep Dive fra The Fabric Lounge. Det er en crepe vævning i uld med en god tyngde, der falder flot. 

Mønsterinfo: Nederdelen er lavet fra bunden efter mål. 

Foto: Malene Nelting. 

 

Oprindeligt blogindlæg fra 2016.
Opdateret juli 2020.
Opdateret og genudgivet januar 2022.

Læs også:

2 thoughts on “3 genveje, når du laver symønster til sol nederdel

  1. Susanne Hygum says:

    Du henviser i bloggen til bogen “sy nederdele” ifh til beregning af sol-mønster. Men qr-koden til sysidens solberegner i bogen virker ikke. Hvor finder jeg så de formler I bruger til de forskellige udgaver af sole?

    • Signe says:

      Hej Susanne
      Det er desværre ikke mig, der ejer den side, vi i sin tid lagde solberegneren på, så jeg kan ikke få den til at virke igen. Jeg ved ikke hvorfor den er fjernet. Men i blogindlægget her kan du se formlen på en halv sol, og der er også link i teksten længere oppe til en guide til nederdel i hel sol, hvor du kan finde formlen til det.
      De øvrige formler har vi samlet i Synoter Tema nr. 18 – Nemme Kjoler, som i skrivende stund findes i Synoter Studio og senere kommer til salg i webshoppen her: https://skaberlyst.dk/vare-kategori/synoter-magasin-tema/

      Venlig hilsen
      Signe / Skaberlyst

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

« »
Share via
Copy link
Powered by Social Snap