3 genveje, når du laver symønster til sol nederdel

Jeg har i skrivende stund næsten lige været på Koldinghus og holde workshop til deres sommermarked d. 5/6 2016, og i den forbindelse har jeg lavet en del research på at lave mønster til sol nederdel. Det var nemlig temaet for workshoppen, hvor deltagerne fik lavet mønstre til sol nederdel efter egne mål. Og jeg ville være sikker på at de teknikker, jeg gav videre til deltagerne, nu også var de mest hensigtsmæssige.

Min research bød på et par overraskelser omkring sol nederdele. Bl.a. fandt jeg i 6 forskellige bøger 6 forskellige formler på at regne taljen i sol nederdelen ud. Det giver jo ingen mening, for som der var en der skrev på Facebook, så er det jo for pokker bare radius i en cirkel, man skal bruge, og den kan man altså ikke regne på 6 forskellige måder.

Der kommer dog et ekstra lag ind i regnestykket, når det er sol nederdel, der er tale om, for der er nemlig forskel på om du vil lave 1/4 sol, 1/2 sol, 3/4 sol eller 1/1 sol. Det skal der tages højde for i formlen, og det bliver der i den formel, jeg bruger til at lave symønster til sol nederdel. Du får alle formlerne til alle 4 udgaver af sol nederdel lidt længere nede.

Nederdelen på dette billede er lavet som 1/4 sol nederdel. Det er den mindste af de 4 udgaver af sol nederdel, men den har stadig det flotte fald, der netop kendetegner sol nederdele. (Mønster til toppen, siger du? Det kommer der en guide til i næste uge).

sol nederdel
Foto: Bibi Berge (www.bibiberge.dk)

Regning er (desværre) ikke det eneste sted, du kan gå galt i byen, når du laver et symønster til sol nederdel. Derfor får du også 3 genveje, så du slipper for at begå nogle af de klassiske fejl i din sol nederdel.

Undgå klassiske fejl i din sol nederdel

Jeg tør godt indrømme, at jeg dummer mig, når jeg laver mønstre og syr. Jeg begår fejl, kasserer projekter der mislykkes og køber ekstra stof, fordi jeg klipper forkert.

Og det er egentlig fint nok, for det er vores fejltagelser, der gør os klogere og bedre. Det er de mislykkede eksperimenter, vi lærer af, selvom det er lidt irriterende, lige når man finder ud af, at de planer og teorier man nøje havde udtænkt, alligevel ikke virker i praksis.

Heldigvis behøver man ikke lære alt gennem egne fejltagelser.  Nogle gange kan man tage en genvej, og lære af andres fejl. 2 af de genveje, jeg viser dig her, har jeg lært af andre. Og en har jeg selv fundet. Faktisk under workshoppen på Koldinghus.

Genvejene leder dig sikkert udenom nogle helt klassiske fejl i forbindelse med mønsterkonstruktion. Første klassiske fejl sker allerede, når du skal tage mål til din sol nederdel.

Du skal bruge 2 mål for at lave et symønster til sol nederdel:

*      Taljevidden, hvor nederdelen skal sidde.

*       Længden på nederdelen fra taljen.

Taljemålet skal være nederdelens taljemål, og altså ikke nødvendigvis din naturlige talje.

Normalt, når man snakker om at en nederdel sidder i taljen, tænker man at den sidder omkring navlen. Lidt afhængig af hvor din navle er placeret, altså. Og navlen er slet ikke så tosset et udgangspunkt for en sol nederdel, selvom kroppens naturlige talje faktisk sidder højere. Med nederdelens talje placeret omkring navlen, kan du sy en fast linning i taljen, og have en nederdel, der bliver siddende hvor den skal hele dagen.

Får du placeret din sol nederdel for lavt, vil den komme til at dreje rundt om kroppen, hvis du afslutter med en linning i taljen. Du kan i stedet vælge at afslutte med en belægning, og så vil du kunne have din sol nederdel til at sidde lavere. Vælger du det, skal du huske at låse taljesømmen med formvlies, og evt. et ekstra bånd, så den ikke strækker sig ud af facon i brug.

Længden af nederdelen skal du måle fra nederdelens talje. Så har du valgt at din nederdel skal sidde ved navlen, skal du måle længden fra navlen og ned. Du skal ikke tage højde for linningen, når du måler nederdels længden.

Genvej til solnederdel nr. 1

Og her kommer vil til en virkelig klassisk fejl, som satte sig helt fast i mig, da jeg arbejdede i modebranchen. Der havde jeg nemlig en design chef, som begik denne fejl mere end en gang.

Når du måler længen på noget, du skal have på kroppen, skal du stille dig foran et spejl. Ret op og ned. Og der bliver du stående! Du tager et målebånd, og holder foran dig, så 1-tallet vender ned mod gulvet. Til nederdele holder du målebåndet ud for det punkt, hvor nederdelens talje skal være – lad os sige navlen – og holder øje med enden af målebåndet, som du kan bevæge op og ned, til det har den rigtige længde. Så kan du aflæse længden på målebåndet i taljen, og du ved nu præcis hvor lang din nederdel skal være.

Min gamle chef havde en anden metode. Hun holdt 1-tallet på målebåndet der hvor fx. taljen i en nederdel skulle være, bøjede sig forover og fandt længden på nederdelen, og aflæste på målebåndet der. Resultatet blev ca. 10 cm for korte nederdele og kjoler, når hun rettede sig op igen. Eller, det ville det være blevet, hvis vi konstruktører ikke havde set hvordan hun målte, og rettet det i tide. Du kan prøve begge metoder, hvis du er i tvivl om forskellen 😉

Genvej til solnederdel nr. 2

Når du har målene til din sol nederdel, skal du til at tegne dit mønster. Der kan du bruge denne guide.  Guiden er lavet til at tegne en nederdel i hel sol, men fremgangsmåden er den samme – det er blot formlen til at finde nederdelens radius, der er forskellig.

Konstruktionen starter med en vinkel på mønsterpapiret. Og her kommer vi allerede til genvej nr. 2, som er den jeg fandt på Koldinghus.

Det er normalt at bruge kanten af mønsterpapiret som den ene linje i vinklen, fordi den jo er helt lige, og man slipper for at klippe kanten ud bagefter. Og de fleste vil også lægge denne linje i mønsteret til fold, og lade den være midt for i nederdelen, og så er metoden fin nok

MEN…

det giver faktisk et meget flottere fald i nederdelen, hvis den får sidesømme. Så kan forstykket og bagstykket blive ens, og de kan klippes på skrå. Det giver et mere ensartet fald i stoffet, som er meget smukt.

Og så kommer vi til genvejen.

Hvis du vil have sømrum på dit mønster (hvilket jeg anbefaler, fordi det gør det meget nemmere at lægge mønsteret på stoffet og spare mest muligt stof), så skal du starte med at bestemme dig for, hvor meget sømrum du vil have i din nederdel. 2 cm er fint til det meste stof. Så kan du måle 2 cm ind fra mønsterpapirets kant, tegne din linje der og vupti – nu har din ene sidesøm allerede sømrum, inden du er gået i gang med at konstruere for alvor.

sol nederdel sol nederdel sol nederdel

Lidt stemningsbilleder fra workshoppen på Koldinghus.

Genvej til sol nederdel nr. 3

Næste trin i guiden er at tegne taljelinjen ind på dit mønster. Her skal du bruge det tal, der er radius i den cirkel, taljen udgør. Alt efter hvilken type sol nederdel, du laver, er udregningen lidt forskellig. Her får du de formler, jeg lærte på skrædderskolen – og som er de mest holdbare af de 6 jeg fandt i de 6 forskellige bøger. Det er de eneste udgaver hvor “Pi” (3,14) indgår, selvom det er en af hovedingredienserne i at regne med cirkler.

Kvart sol nederdel:

(3,14 x 2 x taljevidde):10 = Radius

Halv sol nederdel:

(3,14 x 2 x ½ taljevidde):10 = Radius

3 kvart sol nederdel:

(3,14 x 2 x 1/3 taljevidde):10 = Radius

Hel sol nederdel:

(3,14 x 2 x 1/4 taljevidde):10 = Radius

sol nederdel

Billedet er fra workshoppen på Koldinghus – du kan se hvordan det bliver til i videoen længere nede.

Når du tegner taljelinjen, kan du skyde genvej ved at bruge dit målebånd som passer.

Det gør du ved at lave et hul i den ene ende af målebåndet, hvis der ikke er et hul i forvejen (det er der på nogle målebånd). Sæt din blyant gennem hullet, og placer den i det punkt, du har afmærket som radius.

sol nederdel

Glat målebåndet ud, og hold det fast i vinklen med spidsen af din pegefinger. Det er meget vigtigt at det kun er spidsen af fingeren/neglen, der holder målebåndet på plads.

sol nederdel

Når målebåndet er på plads, kan du tegne cirklen fra den ene linje til den anden (det bliver faktisk kun 1/4 cirkel du tegner), og så skulle din blyant gerne ramme i det afmærkede radius-punkt på den anden linje

Målebåndet skal kunne dreje rundt under din finger, uden at punktet flytter sig – og ja, det kræver lidt øvelse. Lykkes det ikke at ramme begge punkter helt præcist, kan du justere linjen i hånden. Og går det helt galt, er der er endnu en metode – den kan du se i videoen.

Se de 3 genveje (og lidt til) i videoen:

Som altid kan du se det hele i videoen. Denne gang får du både lidt fra værkstedet, hvor du tydeligt kan se hvad der sker, og lidt fra den ene workshop på Koldinghus. Jeg ville have filmet det hele, men af en eller anden grund slukkede kameraet af sig selv. Det er nok godt det samme, for lyden nede i kælderen på det gamle slot er ikke fantastisk. Men du kan mærke stemningen og forhåbentlig høre det meste.

 

Det her er faktisk kun en lille del af al den viden, der er værd at vide om sol nederdele.

Nogle af de syteknikker, du kan bruge til at sy en sol nederdel, kan du fx. se udførligt gennemgået i min og Maria Fabæch Moesbys bog “Sy Nederdele”, som du kan læse om HER<<

Og lur mig, om der ikke er endnu et blogindlæg på vej om sol nederdel i 1/4 sol – den er nemlig lidt speciel, og der er et par ekstra tricks til at få den til at lykkes helt perfekt.

Men indtil jeg får skrevet det indlæg, så lad mig høre fra dig i en kommentar – har du andre genveje til succes med sol nederdel, end dem der er gennemgået her? DEL med os andre, så vi kan få nogle fantastiske sol nederdele ud i sommerlandet.

Stof info:
Stoffet til nederdelen er en lækker antracit grå sildebensvævet velour fra www.fabricminds.com
Stoffet til toppen er en double gauze fra www.metermeter.dk

0 thoughts on “3 genveje, når du laver symønster til sol nederdel

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *