3 genveje, når du laver symønster til sol nederdel

Solnederdele er blandt mine absolutte yndlinge.

De er feminine, lette at sy, lette at bruge og passer til næsten enhver lejlighed, alt efter hvilket stof du syr dem i.

Det jeg især elsker ved solnederdele (som også hedder rundskårne nederdele), er at stoffet falder så smukt hele vejen rundt om kroppen. I hvert fald hvis du laver dem som vi gør på syværkstedet, hvor vi har sidesømme i nederdelen og klipper både forstykke og bagstykke på skrå.

Noget andet genialt ved solnederdele er, at du kan variere vidden i nederdelene og få vidt forskellige udtryk i de færdige nederdele. Det gør du ved at bruge forskellige formler til at regne ud, hvor stor du skal lave taljelinjen i nederdelen.

På syværkstedet har vi researchet en del i solnederdele for at finde de bedste formler og de bedste teknikker til at lave mønstrene og sy solnederdele.

Den research bød på et par overraskelser omkring sol nederdele. Bl.a. fandt vi i 6 forskellige bøger 6 forskellige formler på at regne taljen i sol nederdelen ud. Det giver jo ingen mening, for som der var en der skrev på Facebook, så er det jo for pokker bare radius i en cirkel, man skal bruge. Og den kan man altså ikke regne på 6 forskellige måder.

Der kommer dog et ekstra lag ind i regnestykket, når det er sol nederdel, der er tale om, for der er nemlig forskel på om du vil lave 1/4 sol, 1/2 sol, 3/4 sol eller 1/1 sol. Eller noget helt andet. Det skal der tages højde for i formlen, og det bliver der i den formel, du kan se længere nede i dette blogindlæg. Det er den formel, jeg lærte på skrædderskolen, og den virker som en drøm.

Nederdelen på dette billede er lavet som 1/4 sol nederdel. Det er den mindste af de størrelser sol nederdel man normalt laver, men den har stadig det flotte fald, der netop kendetegner sol nederdele.

Blusen er lavet ud fra mit grundmønster efter denne guide.

sol nederdel
Foto: Bibi Berge (www.bibiberge.dk)

Udregning af taljevidden er dog ikke det eneste sted, du kan gå galt i byen, når du laver et symønster til sol nederdel.

Derfor får du her 3 genveje, så du slipper for at begå nogle af de klassiske fejl i din sol nederdel.

Undgå klassiske fejl i din sol nederdel

Jeg tør godt indrømme, at jeg dummer mig, når jeg laver mønstre og syr. Jeg begår fejl, kasserer projekter der mislykkes og køber ekstra stof, fordi jeg klipper forkert.

Og det er egentlig fint nok, for det er vores fejltagelser, der gør os klogere og bedre. Det er de mislykkede eksperimenter, vi lærer af. Det er dem, der giver erfaring. Selvom det er  irriterende lige når man finder ud af, at de planer og teorier man nøje havde udtænkt, alligevel ikke virker i praksis.

Heldigvis behøver man ikke lære alt gennem egne fejltagelser.  Nogle gange kan man tage en genvej, og lære af andres fejl.

2 af de genveje, jeg viser dig her, har jeg lært af andre. Og en har jeg selv fundet på den hårde måde.

Genvejene leder dig sikkert udenom nogle helt klassiske fejl i forbindelse med mønsterkonstruktion. Første klassiske fejl sker allerede, når du skal tage mål til din sol nederdel.

Du skal bruge 2 mål for at lave et symønster til sol nederdel:

*      Taljevidden, hvor nederdelen skal sidde.
*       Længden på nederdelen fra taljen.

Taljemålet skal være nederdelens taljemål, og altså ikke nødvendigvis din naturlige talje.

Selvom det mest optimale er at placere nederdelens linning i din naturlige talje, kan du godt skubbe den en anelse.

Mange tænker navlen som værende en rettesnor for hvor taljen er placeret, og selvom den naturlige talje oftest sidder lidt højere, så er navlen slet ikke så tosset et udgangspunkt for en sol nederdel.

Med nederdelens talje placeret omkring navlen, kan du stadig sy en fast linning i taljen, og have en nederdel, der bliver siddende hvor den skal hele dagen. Det kan du ikke, hvis du placerer taljen ret meget længere nede.

Får du placeret din sol nederdel for lavt, vil der være flere ting, der er irriterende ved din færdige nederdel, så lad være med det.

Længden af nederdelen skal du måle fra nederdelens talje. Så har du valgt at din nederdel skal sidde ved navlen, skal du måle længden fra navlen og ned. Du skal ikke tage højde for linningen, når du måler nederdels længden. Den kommer over nederdelen, og din færdige nederdel ender altså med at sidde din linningsbredde over der hvor du placerer nederdelens talje.

Linningen kan du lave alt fra 2 til 7 cm, så her kan du også justere lidt i forhold til hvor du gerne vil have din færdige nederdel til at sidde.

 

Genvej til solnederdel nr. 1

I forhold til at måle længden på nederdelen kommer vi til en virkelig klassisk fejl, som satte sig helt fast i mig, da jeg arbejdede i modebranchen. Der havde jeg nemlig på et tidspunkt en design chef, som begik denne fejl mere end en gang.

Når du måler længen på noget, du skal have på kroppen, skal du stille dig foran et spejl.

Ret op og ned.

Og der bliver du stående!

Du tager et målebånd og holder foran dig, så 1-tallet vender ned mod gulvet. Til nederdele holder du målebåndet ud for det punkt, hvor nederdelens talje skal være – lad os sige navlen – og holder øje med enden af målebåndet, som du kan bevæge op og ned, til det har den rigtige længde.

Så kan du aflæse længden på målebåndet i taljen, og du ved nu præcis hvor lang din nederdel skal være.

Min gamle chef havde en anden metode. Hun holdt 1-tallet på målebåndet der hvor fx. taljen i en nederdel skulle være, bøjede sig forover og fandt længden på nederdelen, og aflæste på målebåndet der.

Resultatet blev ca. 10 cm for korte nederdele og kjoler, når hun rettede sig op igen. Eller, det ville det være blevet, hvis vi konstruktører ikke havde set hvordan hun målte, og rettet det i tide. Du kan prøve begge metoder, hvis du er i tvivl om forskellen på dem.

 

Genvej til solnederdel nr. 2

Når du har målene til din sol nederdel, skal du til at tegne dit mønster.

Der kan du bruge denne guide.

Guiden er lavet til at tegne en nederdel i hel sol, men fremgangsmåden er den samme til de mindre sol nederdele. Det er blot formlen til at finde taljens radius, der er forskellig, og den får du forskellige variationer af længere nede på denne side.

Konstruktionen starter med en vinkel på mønsterpapiret. Og her kommer vi til genvej nr. 2, som er den jeg selv har fejlet mig frem til.

Det er normalt at bruge kanten af mønsterpapiret som den ene linje i vinklen, fordi den jo er helt lige, og man slipper for at klippe kanten ud bagefter. Det er også normalt at lægge denne linje i mønsteret til fold, og lade den være midt for i nederdelen. Gør du det, så er det fint at bruge kanten af mønsterpapiret.

Men det giver et meget flottere fald i nederdelen, hvis den får sidesømme i begge sider. Når du konstruerer nederdelen med sidesømme kan både forstykke og bagstykke klippes på skrå. Det giver et mere ensartet fald i stoffet, som er meget smukt. Et fald, der ikke er helt så ensartet, hvis du klipper den ene mønsterdel til fold i stoffet og kun har en enkelt søm i nederdelen, som man kan lave i en sol nederdel.

Og så kommer vi til genvejen.

Hvis du vil have sømrum på dit mønster (hvilket jeg anbefaler, fordi det gør det meget nemmere at lægge mønsteret på stoffet og spare mest muligt stof), så skal du starte med at bestemme dig for, hvor meget sømrum du vil have i din nederdel.

2 cm er fint til det meste stof, og så kan du starte med at måle 2 cm ind fra mønsterpapirets kant, tegne din linje der og vupti – nu har din ene sidesøm allerede sømrum, inden du er gået i gang med at konstruere for alvor.

 

sol nederdel sol nederdel sol nederdel

Lidt stemningsbilleder fra workshop i sol nederdel på Koldinghus i 2016.

 

Genvej til sol nederdel nr. 3

Næste trin i guiden er at tegne taljelinjen ind på dit mønster.

Her skal du bruge det tal, der er radius i den cirkel, taljen udgør.

Alt efter hvilken type sol nederdel, du laver, er udregningen lidt forskellig. Her får du de formler, jeg lærte på skrædderskolen – og som er de mest holdbare af de 6 vi fandt i de 6 forskellige bøger. Det er fx de eneste udgaver hvor “Pi” (3,14) indgår, selvom det er en af hovedingredienserne i at regne med cirkler.

Hel sol: (3,14 x 2 x 1/4 taljevidde) : 10 = Radius
Du skal enten klippe mønsterdelen 4 gange i stof eller spejle den over den ene lige linje, som så bliver din midt for/midt bag, og derefter klippe mønsterdelen 2 gange. Det plejer vi at gøre på syværkstedet.

3/4 sol: (3,14 x 2 x 1/3 taljevidde) : 10 = Radius
Denne metode giver dig en mønsterdel, du skal klippe 3 gange i stoffet. Du kan vælge den ene søm som midt bag og så vil de andre fordele sig ensartet foran.

Halv sol: (3,14 x 2 x halv taljevidde) : 10 = Radius
Du skal klippe mønsterdelen 2 gange i stof, så der er et forstykke og et bagstykke.

Kvart sol: (3,14 x 2 x taljevidde) : 10 = Radius
Du får en enkelt mønsterdel, som du kan dele på midten, så du har et for- og et bagstykke, der er lige store.
NB: Hvis din nederdel i kvart sol bliver for lille, så prøv at lave udregningen med hoftevidde 1 målet i stedet for taljemålet.

 

sol nederdel

Billedet er fra workshop på Koldinghus i 2016 – du kan se hvordan det bliver til i videoen længere nede.

Når du tegner taljelinjen, kan du skyde genvej ved at bruge dit målebånd som passer.

Det gør du ved at lave et hul i den ene ende af målebåndet, hvis der ikke er et hul i forvejen (det er der på nogle målebånd). Sæt din blyant gennem hullet, og placer den i det punkt, du har afmærket som radius.

sol nederdel

Glat målebåndet ud, og hold det fast i vinklen med spidsen af din pegefinger. Det er meget vigtigt at det kun er spidsen af fingeren/neglen, der holder målebåndet på plads.

sol nederdel

Når målebåndet er på plads, kan du tegne cirklen fra den ene linje til den anden (det bliver faktisk kun 1/4 cirkel du tegner), og så skulle din blyant gerne ramme i det afmærkede radius-punkt på den anden linje

Målebåndet skal kunne dreje rundt under din finger, uden at punktet flytter sig – og ja, det kræver lidt øvelse. Lykkes det ikke at ramme begge punkter helt præcist, kan du justere linjen i hånden. Og går det helt galt, er der er endnu en metode – den kan du se i videoen.

Se de 3 genveje (og lidt til) i videoen:

Som altid kan du se det hele i videoen. Denne gang får du både lidt fra værkstedet, hvor du tydeligt kan se hvad der sker, og lidt fra en workshop på Koldinghus. Jeg ville have filmet det hele, men af en eller anden grund slukkede kameraet af sig selv. Det er nok godt det samme, for lyden nede i kælderen på det gamle slot er ikke fantastisk. Men du kan mærke stemningen og forhåbentlig høre det meste.

 

Det her er faktisk kun en lille del af al den viden, der er værd at vide om sol nederdele.

Nogle af de syteknikker, du kan bruge til at sy en sol nederdel, kan du fx se udførligt gennemgået i bogen “Sy Nederdele”, som du kan læse om HER<<

 

Stof info:
Stoffet til nederdelen er en lækker antracit grå sildebensvævet velour fra www.fabricminds.com
Stoffet til toppen er en double gauze fra www.metermeter.dk

 

Dette indlæg er opdateret d. 9/7 2020

Læs også:

3 thoughts on “3 genveje, når du laver symønster til sol nederdel

 1. Pingback: Syvejledning: Sådan laver du en jerseykjole med en halv sol - FruFrilda

 2. Lise Caprani says:

  Hvis jeg har syet en fuld sol nederdel og synes den strutter for meget. Kan jeg så godt sy den ind til at blive en halv eller kvart sol, ved at sy ind i sidesømmene? Eller må jeg bare starte forfra?

  • Signe says:

   Hej Lise
   Du kan sy den ind i sidesømmene, så den bliver mindre i omkreds i bunden. Men det bliver ikke til en “ægte” halv eller kvart sol, da du ikke kan ændre på taljen. Prøv at ri sømmene ind, så du kommer af med noget af vidden, og se om det ser ordentligt ud. Det skaber en ubalance i nederdelen, fordi vidden kun ændres i siderne, men måske er det ok. Hvis det ser tosset ud, så er det desværre forfra.

   Venlig hilsen
   Signe / Skaberlyst

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

« »

5 nemme

syteknikker

Få flot finish i dit yndlingstøj med

Giv os din email, så sender vi dig straks 5 nemme syteknikker, der sikre dig flot finish i dit yndlingstøj - uanset hvor meget du har syet indtil nu.

Du bliver samtidig tilmeldt vores mailliste, som du kan afmelde til enhver tid

Copy link
Powered by Social Snap