Syteknikker fra skrædderiet: Sådan syr du stærke sømme i gennemsigtigt stof

Stærke sømme er vigtigt for at tøjet kan holde til hverdagens slid. I noget stof er det nemt at sy stærke sømme, der holder til lidt af hvert – fx. i denim. Men i andet stof er det mere besværligt, og kræver nogle ganske særlige teknikker. Det gælder blandt andet for gennemsigtigt stof, som du kan se i videoen længere nede.

Styrken af sømmene hænger naturligvis sammen med styrken i stoffet. Hvor stærkt stof er, kommer an på hvilket materiale det er lavet af, og hvordan det er vævet eller strikket. Noget stof er stærkere end andet, og man kan være fristet til at sige at det sarte stof er dårlig kvalitet. Men sådan hænger det ikke altid sammen.

Noget stof er sart, og går nemt i stykker i sømmene, ja. Men til gengæld har det nogle andre styrker, som for eksempel at det er meget blødt og draperende, og giver et fantastisk smukt fald i tøjet. Det er egenskaber, der kan være værd at gå på kompromis med sømmenes slidstyrke, for at opnå. Sømmene kan man nemlig godt gøre noget ved.

Når du ikke partout kan sige at stoffet er af dårlig kvalitet, når det går i sømmene, kan du til gengæld godt sig, at det er dårligt syet. For hvis det går i sømmene, er der valgt forkerte syteknikker eller et forkert design. Måske endda begge dele.

Det ses tydeligst, hvis vi begiver os ud i nogle af de mest sarte materialer, du kan sy i. Nemlig de gennemsigtige.

For et par uger siden blev du præsenteret for denne chiffonkjole. Chiffon er et af de materialer, der typisk meget let går i sømmene. Nogle gange skal man bare kigge på det, så er det allerede gået i stykker. Andre gange holder det trods alt aftenen ud. Og så er der min kjole med ultra stramme ærmer, der holder til at blive hevet i en hel dag.

I dag bliver du præsenteret for endnu en gennemsigtig kjole, hvor overdelen er syet i silke voile. Ok, så er den heller ikke mere gennemsigtig…. men alligevel. Overdelen er sart. Men også utrolig smuk og skøn at have på kroppen.

Ribkanter i vævet stof

Kjolen er syet efter et af mønstrene fra online kurset “12 bluser og kjoler til levende stof”. Men den er ændret lidt, så den passer bedre til stoffet. I kurset er den en jerseykjole både i overdel og underdel, men i den nye udgave er overdelen i vævet silke voile.

Stoffet er lige så tyndt og fint som chiffon. Men fordi det er vævet på en anden måde, opfører det sig anderledes. Får du stoffet i hænderne, kan du mærke at voilen er mere sprød end chiffonen. Den springer mere op, og har en lidt mere bestemt facon.

Fordi voile er mere sprødt, ville jeg ikke have det ekstra stof, der er under ærmerne i den originale model. Så jeg har skåret det yderste af sidesømmen ved ærmegabet væk. Det giver et lidt andet ærmegab, så det kræver at ribkanten bliver opdateret til at passe til det nye ærmegab. Men ellers er det en rimelig smertefri ændring. Du kan se den i en af videoerne i online kurset.

Syteknikker til sømme i gennemsigtigt stof

Når stoffet er gennemsigtigt, så bør du sy franske sømme. Den type søm sikrer nemlig at du får lukket trævlekanterne inde, så tøjet ikke kommer til at trævle op af sig selv i brug. Og så er det en noget pænere søm, der ses igennem stoffet, end hvis den var overlocket. Faktisk ser man ofte slet ikke en fransk søm igennem stoffet, fordi den bare glider i et med sømmen.

Der er bare lige den lille hage, at det ikke altid er nok med franske sømme. Noget stof går i stykker alligevel. Hvis stoffet er sart og løst vævet, så nytter det ikke at sy 2 sømme i stedet for en. Stoffet bliver alligevel trukket fra hinanden, når der er pres på sømmene. Og det er der, når du bruger tøjet. Medmindre du sidder helt stille og aldrig rækker ud efter noget, eller står meget stille hele dagen, så vil dit tøj opleve perioder, hvor der er rigeligt med pres på sømmene. Og det skal sømmene være designet og syet til at kunne holde til. Ellers går tøjet ganske enkelt i stykker.

Desværre er det endnu engang ikke muligt at give dig en formel. Jeg ved nemlig godt, at du sidder og venter på en fin lille punktopstilling med de stoftyper, hvor du skal underslå sømmene. Sådan en får du bare ikke.

Det afhænger nemlig af om stoffet rent faktisk går i stykker i sømmene, hvor meget det går i stykker og hvor slemt det er i forhold til hvad du skal bruge det til.

I videoen kan du se, hvordan 3 forskellige sarte materialer opfører sig, når man strækker i hhv. en almindelig stikning og en fransk søm:

 

Som du kan se i videoen, så er polyester chiffon faktisk ret holdbart. Det skyldes dels den måde, det er lavet på, dels at stof og tråd passer sammen. Begge dele er polyester og nogenlunde lige stærke. Når jeg trækker i sømmen i denne polyester chiffon, så sker der faktisk ikke det store. Jeg ville ikke være så nervøs for dette materiale, og alligevel har jeg sikret alle sømmene i min chiffon kjole, for at være på den sikre side.

stærke sømme i chiffon

 

Den silke voile, jeg har brugt i overdelen af min kjole, er heller ikke tosset. Den går i stykker i en enkelt søm, men ikke helt så meget, når der er syet franske sømme. Og fordi modellen er løs og uden ærmer, kommer der ikke rigtig noget stræk på sømmene. Der er kun skuldersømme og sidesømme. Ikke nogen ærmer eller andre begrænsende sømme  til at trække stoffet i stykker.

Derfor har jeg ikke gjort andet i min kjole, end at sy franske sømme. Havde der været ærmer i kjolen ville jeg nok overveje en ekstra gang, og ret sikkert ende med at forstærke yderligere. Og i en tættere model skulle sømmene helt afgjort forstærkes yderligere, ellers ville de hurtigt gå i stykker i brug.

På billedet kan du se hvordan stoffet bliver trukket i stykker, når der bare er en enkelt søm.

stærke sømme i voile

 

Den sidste variant, du kan se testet i videoen, er silke chiffon. Altså en blanding af de 2 ovenstående. Et meget sart materiale, hvor sømmene meget nemt trækker stoffet i stykker.

Denne type stof har ikke en ærlig chance for at holde. Det er så fint, at selv en fransk søm ikke er nok.

I sådan nogle tilfælde, hvor stoffet går lidt for nemt i stykker, skal du have forstærket sømmen med lidt andre midler. På skrædder-sprog siger man at du skal underslå sømmen. Hvis du allerede ved hvad det vil sige, så husk at gøre det i de meget sarte materialer. Aner du ikke hvad jeg snakker om, så forbered dig på en A-Ha oplevelse i online kurset om levende stof. Der kan du nemlig lære, hvordan du underslår dine sømme i sart stof, så de holder bedre.

stærke sømme i chiffon

Som du kan se i videoen, så skal der ret meget stræk til, før sømmene går i stykker. Men der er også ret meget stræk på mange sømme i løbet af en dag. Så hvis du gerne vil sy lette, sarte bluser og kjoler, så overvej lige en ekstra gang, om ikke det er den ekstra tid bag symaskinen værd, at forstærke sømmene ordentligt. (Hint: Det er det)! 

>>Lær skrædder tricks til at sy stærke sømme i sarte materialer i dette  online kursus<<

 

Silke voile kjole

Og nå ja, som du kan se på det sidste billede her, så kan man altså sagtens have jakker ud over de tætte designs fra online kurset, selvom de har flagermusærmer. De lette materialer gør nemlig at det ekstra stof under armene ikke rigtig fylder noget. Med en jakke eller cardigan over får du endnu en mulighed for at style dine bluser og kjoler, så de passer lige præcis til din personlighed og dit liv.

Der er ikke rigtig nogen undskyldninger, vel? Det er vist på tide, du får syet dig  nogle fine silkebluser. Få det første kærlige puf, og vejledning til dine første mange projekter i levende stof, i dette kursus.

 

Stofinfo: Silke voile i dyreprint er fra www.citystoffer.dk. Underdelen af kjolen er en uld/viscose jersey fra lageret. Det er også købt hos Citystoffer, men for en del år siden.

FOTO: Modelfotos er taget af Bibi Berge – www.bibiberge.dk

One thought on “Syteknikker fra skrædderiet: Sådan syr du stærke sømme i gennemsigtigt stof

  1. I sommer sydde jeg en bluse i gjennomsiktig silke chiffon, og opplevde at de franske sømmene ikke holdt. Heldigvis har jeg kjøpt kurset ditt, og har nok silke chiffon igjen til å lage en bluse til 😊 Denne gangen med bedre sømmer, håper jeg! Har også kjøpt inn andre silker, samt fløyel…gleder meg helt vilt til å kaste meg over dem!!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *