Hvilken kropstype er du? Tips til at sy det rigtige tøj til din kropstype

Kropstyper var i fokus på Kreative Dage messen i oktober 2016. Der holdt jeg foredrag sammen med Maria fra Maria Denmark, som jeg har skrevet bogen Sy Nederdele sammen med.

Vores foredrag hed “Få det bedste ud af dit tøj – se godt ud, når du syr til dig selv”. Det dækkede over en snak om designlinjer, farvekombinationer, silhuetter og kombinationer af overdele og underdele – og altså kropstyper.

Under foredraget viste vi en række slides, og dem er der flere af jer, der har spurgt til efterfølgende. Så vi blev enige om at lægge vores slides på vores blogs. Marias finder du på hendes blog, og mine får du over 2 blogindlæg, hvor jeg dykker lidt mere ned i pointerne fra min del af vores foredrag.

Lær din kropstype at kende

På messen viste jeg 2 slides. Det første slide er den her oversigt over de 5 kropstyper. Det er den, jeg arbejder ud fra, når jeg vejleder mine kursister på weekendkurser og syhold i hvilket tøj, de skal sy.

kropstyper til design

Du kan downlaode de 5 kropstyper HER<<

Kropstyper bruges rigtig meget af stylister, der vejleder enkeltpersoner i hvilke snit, der er mest klædelige. Men det er også et rigtig godt værktøj, når du syr til dig selv. Der vil du jo også gerne (går jeg ud fra) sy det tøj, der klæder dig aller bedst.

Det gode ved kropstyperne er, at du får nogle retningslinjer at forholde dig til. Alt efter hvilken figur du har, er der snit og silhuetter der virker mere eller mindre klædelige. Så når du står i prøverummet og ligner en flad lagkage i den kjole, din veninde ser top lækker ud i, så er det blandt andet jeres forskellige kropstyper, der er på spil.

Men kropstyperne og de råd til tøjets design, der følger med dem, er naturligvis ikke den endegyldige sandhed. Der er masser af kvinder (mig selv, blandt andet), der ligger lige på vippen mellem forskellige kropstyper. Og der er linjer og snit, som teoretisk skulle virker, men ikke gør det i praksis. Ligesom der er linjer og snit, der teoretisk skulle være en virkelig dårlig idé, men som alligevel får dig til at se fantastisk ud.

Så ganske som med alt andet, når vi snakker tøj og stil, må du prøve dig frem.

Bevidst syning er “det nye sort”

Retningslinjerne giver dig en idé om, hvor du kan starte. Du kan se dem som et kvalificeret bud. Din opgave er så at finde ud af, om buddet er rigtigt, og hvad der evt. skal til af ændringer, før det bliver rigtig godt.

Det finder du ud af ved at sy forskellige modeller med de snit, der teoretisk giver mest mening. Du skal forholde dig ret analytisk til både din krop og dit tøj, for at komme helt i mål. Men gør du det, så er du også godt på vej til at sy de perfekte kjoler, bluser, bukser og nederdele til lige præcis dig.

Vi kan kalde det “bevidst syning”.

For hvis du bare syr i blinde efter de mest populære symønstre, ved du ikke helt hvor du ender. Så er det sådan lidt hip som hap om det bliver godt, eller om tøjet ender i bunden af skabet.

Men gør du dig nogle tanker om din kropstype, hvilke snit der klæder dig og hvad for noget stof, du vælger, så har du langt større chancer for at få succes med mange flere syprojekter.

Måske er det de populære kjoler, der også klæder dig. Men måske er det noget helt andet.

Jeg har testet det meget populære prinsessesnit på min egen krop. Og i den klassiske version er det mildest talt ikke imponerende hvad det snit gør for min figur. Men med en lille ændring, hvor jeg lader linjen gå ud til hoften fra bunden af taljeindsnittet, så fungerer det ret godt.

Kropstyper når du syr selv

Den her kjole er på ingen måde mit første forsøg med prinsessesnit. Den er mere i retning af forsøg nr. 5 eller 6 fordelt over intet mindre end 10 år. Og ja, printet i stoffet gør det svært at se snittet på billedet, men det gør altså en forskel.

Over barmen og i taljen skaber den ekstra syning en visuelt smallere krop, der går ind i taljen. Fra hoften og ned er der ingenting, der forstyrrer stoffet og printet, hvilket giver en større flade. Det understreger min talje, og forøger min timeglas-figur.

De 5 kropstyper

Jeg er nemlig en timeglas figur. Eller en X figur på mit eget skema.

Det er ikke super tydeligt, men over de sidste 12 år er det hvad fagfolk har vurderet mig til igen og igen, selvom de til en start er lidt i tvivl. Tvivlen går på, om jeg er en V-figur eller en H-figur.

Og jeg har brede skuldre, ja. Men mine hofter er faktisk lige så brede, selvom de er lidt flade i siden. Og når jeg står med armene langs siden, er der et tydeligt hul mellem mine arme og min krop, hvilket betyder at der er en nogenlunde tydelig talje.

Så jeg ligger lidt og svinger mellem 3 kropstyper. Det kan du også komme ud for, og hvis du synes det er svært at finde frem til din kropstype, så er det altså ikke helt unormalt.

Det er præcis de samme ting, eksperterne siger og er i tvivl om, uanset om jeg er en str. 38, str. 42 eller str. 46. Min krop bliver større, naturligvis, men den ændrer ikke kropstype. Så du kan altså ikke få dig en anden kropstype ved at tage på eller tabe dig, hvis du sad med sådan nogle ideer.

Jeg er lidt heldig, for det er nemlig X-figuren der er idealet i vores samfund. Det er harmonien i kroppen, hvor skuldre og hofter er lige brede og hvor taljen er markeret, der falder os i øjnene som værende smuk. Det er også X-figuren der har de feminine kurver, de fleste af os finder attraktive. Og dermed er det den figur, vi prøver at få alle de andre til at ligne.

Og nu må du altså ikke læse, at jeg er mere perfekt end dig! Jeg har måske lidt lettere ved at finde snit, der klæder min krop. Men det er også det. Og hvis du synes X-figuren er drønhamrende kedelig, og hellere vil have en ordentlig bagdel eller en stor barm, så skal du endelig klæde dig, så det er de ting, der bliver fremhævet. Men her arbejder vi altså hen imod at få kroppen til at være mest muligt timeglas-formet.

Du kan se de 5 kropstyper og deres gode snit i videoen.

Nogle stylister arbejder med 8, 12 eller helt op til 22 forskellige kropstyper, men det synes jeg bliver alt for uoverskueligt. Så jeg holder mig til de 5. Og dem synes jeg lige vi skal se lidt nærmere på – og se på hvilke snit, der helt overordnet klæder dem.

 

 

Som du kan se i videoen, så gælder det om at flytte fokus, for at skabe balance i det færdige udtryk. Du skal ikke fokusere på at skjule det, der fylder for lidt eller for meget. Det virker alligevel ikke. De ting, du ikke vil vise frem, skal du gøre så kedelige som overhovedet muligt. Der skal bare være tøj på. Ikke noget hurlumhej. Vælg mørke farver og lige snit, der har en klassisk god pasform, men ikke har noget nævneværdigt design.

Der, hvor du kan sprælle og designe løs, er der hvor du gerne vil have folk til at se hen. Overordnet set går hele spillet ud på, at vise at du har en fantastisk smuk talje – også selvom du ikke har det. Så du skal på en eller anden måde have skabt dig en visuel talje, der kan skabe en god overgang fra din overkrop til din underkrop.

Og fordi taljen er det væsentlige, er det nemmere for an X-figur at finde gode snit. Der er taljen nemlig allerede en del af kroppen, og det visuelle bedrag skal ikke være helt så stort.

Men alle kropstyper kan skabe en illusion af talje, og i videoen herover kan du se hvordan det kan gøres. Om det også er sådan, det virker for dig, må du som sagt prøve dig frem med.

Kropstyper når du syr selv

 

Anden del af mit oplæg handler om hvordan du kombinerer overdele og underdele, så du får skabt de rigtige silhuetter. Det ser vi på en anden dag.

Hvis du gerne vil arbejde endnu mere med at designe dit eget tøj, så kan det være en rigtig god idé at have et grundmønster at arbejde ud fra. Grundmønsteret er et slags “kort” over kroppen, hvor din kropstype ikke kan gemme sig nogen steder. Men når du har den fladt på mønsterpapiret, kan du bedre designe og tegne de linjer, der skal til, for at du kommer til at se rigtig godt ud i det tøj, du selv syr.

Grundmønstre kan du få lavet enten på en workshop, hvor du selv har fingrene i mønstre og tilretninger, eller du kan booke mig til en personlig tilretning, hvor det er mig der laver alt tegne-arbejdet.

Har du allerede et grundmønster eller nogle gode købemønstre, der klæder dig, så skal du bare lege videre med nye versioner af snit og linjer, der klæder din krop og får dig til at føle dig præcis lige så lækker, som du er.

Du har fortjent det bedste – sy det!

Stofinfo: Det blomstrede stof i min kjole er en printet silke/uld fra www.stofshop.dk.
FOTO: Modelfotos af mig er taget af Bibi Berge, www.bibiberge.dk.

4 thoughts on “Hvilken kropstype er du? Tips til at sy det rigtige tøj til din kropstype

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *