Hvilken kropstype er du? Tips til at sy det rigtige tøj til din kropstype

Kropstyper var i fokus på Kreative Dage messen i oktober 2016.

Det var de i det foredrag, jeg holdt sammen med Maria fra Maria Denmark, som jeg har skrevet bogen Sy Nederdele sammen med.

Vores foredrag hed “Få det bedste ud af dit tøj – se godt ud, når du syr til dig selv”. Det dækkede over en snak om designlinjer, farvekombinationer, silhuetter og kombinationer af overdele og underdele – og altså kropstyper.

Under foredraget viste vi en række slides, og dem er der flere af jer, der har spurgt til efterfølgende. Mine får du over 2 blogindlæg, hvor jeg dykker lidt mere ned i pointerne fra min del af vores foredrag.

Lær din kropstype at kende

På messen viste jeg 2 slides.

Det første slide er den her oversigt over de 5 kropstyper. Det er de kropstyper, jeg arbejder ud fra, når jeg vejleder mine kursister på weekendkurser og syhold i hvilket tøj, de skal sy.

Du kan downlaode de 5 kropstyper HER<<

kropstyper til design

Kropstyper bruges rigtig meget af stylister, der vejleder enkeltpersoner i hvilke snit, der er mest klædelige.

Men det er også et rigtig godt værktøj, når du syr til dig selv. Der vil du jo også gerne (går jeg ud fra) sy det tøj, der klæder dig aller bedst.

Det gode ved kropstyperne er, at du får nogle retningslinjer at forholde dig til.

Alt efter hvilken figur du har, er der snit og silhuetter der virker mere eller mindre klædelige. Så når du står i prøverummet og ligner en flad lagkage i den kjole, din veninde ser top lækker ud i, så er det blandt andet jeres forskellige kropstyper, der er på spil.

Men kropstyperne og de råd til tøjets design, der følger med dem, er naturligvis ikke den endegyldige sandhed. Der er masser af kvinder (mig selv, blandt andet), der ligger lige på vippen mellem forskellige kropstyper.

Og der er linjer og snit, som teoretisk skulle virke, men ikke gør det i praksis.

Ligesom der er linjer og snit, der teoretisk skulle være en virkelig dårlig idé, men som alligevel får dig til at se fantastisk ud.

Så ganske som med alt andet, når vi snakker tøj og stil, må du prøve dig frem.

Bevidst syning er “det nye sort”

De retningslinjer, kropstyperne giver dig, kan give dig en idé om, hvor du kan starte.

Se dem som et kvalificeret bud på, hvad der teoretisk klæder dig.

Din opgave er så at finde ud af, om buddet er rigtigt, og hvad der evt. skal til af ændringer, før det bliver rigtig godt.

Det finder du ud af ved at sy forskellige modeller med de snit, der teoretisk giver mest mening i forhold til din kropstype. Du skal forholde dig ret analytisk til både din krop og dit tøj, for at komme helt i mål. Men gør du det, så er du også godt på vej til at sy de perfekte kjoler, bluser, bukser og nederdele til lige præcis dig.

Vi kan kalde det “bevidst syning”.

For hvis du bare syr i blinde efter de mest populære symønstre, ved du ikke helt hvor du ender. Så er det sådan lidt hip som hap om det bliver godt, eller om tøjet ender i bunden af skabet.

Men gør du dig nogle tanker om din kropstype, hvilke snit der klæder dig og hvad for noget stof, du vælger, så har du langt større chancer for at få succes med mange flere syprojekter.

Måske er det de kjoler, der er populære “lige nu”, der også klæder dig. Men måske er det noget helt andet.

Jeg har blandt andet testet det meget populære prinsessesnit på min egen krop.

I den klassiske version, hvor snittet fortsætter til bunden af kjolen, er det mildest talt ikke imponerende hvad det snit gør for min figur.

Men med en lille ændring, hvor jeg lader linjen gå ud til hoften fra bunden af taljeindsnittet, så fungerer det ret godt.

 

Kropstyper når du syr selv

Den her kjole er på ingen måde mit første forsøg med prinsessesnit. Den er mere i retning af forsøg nr. 5 eller 6 fordelt over intet mindre end 10 år. Og ja, printet i stoffet gør det svært at se snittet på billedet, men det gør en forskel, når man ser det “live”.

Over barmen og i taljen skaber den ekstra syning en visuelt smallere krop, der går ind i taljen. Fra hoften og ned er der ingenting, der forstyrrer stoffet og printet, hvilket giver en større flade.

Det understreger min talje, og forøger min timeglas-figur.

De 5 kropstyper

Jeg er nemlig en timeglas figur.

Eller en X figur på mit eget skema.

Det er ikke en meget udpræget X figur, jeg render rundt med. Men over de sidste 12 år er det hvad fagfolk har vurderet mig til igen og igen, selvom de til en start er lidt i tvivl. Tvivlen går på, om jeg er en V-figur eller en H-figur.

Og jeg har brede skuldre, ja.

Men mine hofter er faktisk lige så brede, selvom de er lidt flade i siden. Og når jeg står med armene langs siden, er der et tydeligt “hul” mellem mine arme og min krop, hvilket betyder at der er en nogenlunde tydelig talje.

Så jeg ligger lidt og svinger mellem flere kropstyper, dog med hovedvægt på X figuren. Det kan du også komme ud for – at svinge mellem flere kropstyper. Og hvis du synes det er svært at finde frem til din kropstype, så er det altså helt normalt.

Det er præcis de samme ting, eksperterne siger og er i tvivl om, uanset om jeg er en str. 38, str. 42 eller str. 46. Min krop bliver større, naturligvis, men den ændrer ikke kropstype, når jeg tager på i vægt. Så du kan altså ikke få dig en anden kropstype ved at tage på eller tabe dig, hvis du sad med sådan nogle ideer.

Jeg er lidt heldig, for det er nemlig X-figuren der er idealet i vores samfund.

Det er harmonien i kroppen, hvor skuldre og hofter er lige brede og hvor taljen er markeret, der falder os i øjnene som værende smuk. Og dermed er det den figur, vi prøver at få alle de andre til at ligne.

Og nu må du altså ikke læse, at jeg er mere perfekt end dig!

Det er jeg på ingen måde.

Jeg har måske lidt lettere ved at finde snit, der klæder min krop. Men det er også det. Og hvis du synes X-figuren er drønhamrende kedelig, og hellere vil have en ordentlig bagdel eller en stor barm, så skal du endelig klæde dig, så det er de ting, der bliver fremhævet. Men her arbejder vi altså hen imod at få kroppen til at være mest muligt timeglas-formet.

 

Find din kropstype

Når du skal finde din kropstype, skal du enten ikke have tøj på eller have helt tæt tøj på, der ikke strammer. Og så skal du stille dig foran et fuld figur spejl og se på din krop.

Se i spejlet og vurdér dine:

* Skuldre
* Talje
* Hofter

Kropstypen er et udtryk for forholdet mellem de 3 steder på kroppen.

Se så objektivt på kroppen som du kan. Glem hvad du synes om dig selv, og se kun på hvor kroppen er bred og hvor den er smal. Og sammenlign så med oversigten, du kan downloade længere oppe.

Har du også et “hul” mellem talje og arme ligesom mig?

kan du være X-figur.

Men du kan altså også være en af de andre kropstyper.

A-figur, fx. Eller V-figur med meget talje.

Du skal se på kombinationen af skuldre, talje og hofte for at finde din kropstype. Der er ikke en ting alene, der afgør det. Og så skal du huske, at du godt kan være en kombination. Fx X figur med V-skuldre.

 

Gode snit til de 5 kropstyper – se dem i videoen.

Nogle stylister arbejder med 8, 12 eller helt op til 22 forskellige kropstyper, men det synes jeg bliver alt for uoverskueligt.

Så jeg holder mig til de 5.

Dem skal vi se lidt nærmere på – og se på hvilke snit, der helt overordnet klæder dem. Det gør vi i videoen her:

 

Som du kan se i videoen, så gælder det om at flytte fokus, for at skabe balance i det færdige udtryk.

Du skal ikke fokusere på at skjule det, der fylder for lidt eller for meget. Det virker alligevel ikke. De ting, du ikke vil vise frem, skal du gøre så kedelige som overhovedet muligt. Der skal bare være tøj på. Ikke noget hurlumhej. Vælg mørke farver og lige snit, der har en klassisk god pasform, men ikke har noget nævneværdigt design.

Der, hvor du kan sprælle og designe løs, er der hvor du gerne vil have folk til at se hen.

Overordnet set går hele spillet ud på, at vise at du har en fantastisk smuk talje – også selvom du ikke har det. Så du skal på en eller anden måde have skabt dig en visuel talje, der kan skabe en god overgang fra din overkrop til din underkrop.

Fordi taljen er det væsentlige, er det nemmere for en X-figur at finde gode snit.

Der er taljen nemlig allerede en del af kroppen, og det visuelle bedrag skal ikke være helt så stort.

Men alle kropstyper kan skabe en illusion af talje, og i videoen herover kan du se hvordan det blandt andet kan gøres. Om det også er sådan, det virker for dig, må du som sagt prøve dig frem med.

 

Kropstyper når du syr selv

 

Anden del af mit oplæg handler om hvordan du kombinerer overdele og underdele, så du får skabt de rigtige silhuetter. Det kan du blive klogere på her<<

Hvis du gerne vil arbejde endnu mere med at designe dit eget tøj, så kan det være en rigtig god idé at have et grundmønster at arbejde ud fra. Grundmønsteret er et slags “kort” over kroppen, hvor din kropstype ikke kan gemme sig nogen steder. Men når du har den fladt på mønsterpapiret, kan du bedre designe og tegne de linjer, der skal til, for at du kommer til at se rigtig godt ud i det tøj, du selv syr.

Grundmønstre kan du få lavet på en workshop, hvor du selv har fingrene i mønstre og tilretninger.

Har du allerede et grundmønster eller nogle gode købemønstre, der klæder dig, så har du alle muligheder for at lege videre med nye versioner af snit og linjer, der klæder din krop og får dig til at føle dig præcis lige så lækker, som du er.

Vil du gerne have hjælp og individuel vejledning i den proces (for ja, det kan altså være en hård nød at knække på egen hånd), så er du mere end velkommen på et af vores weekendkurser. Der kan du arbejde med projekter, du selv vælger. Og du får professionel og personlig vejledning undervejs – blandt andet til at vælge de rigtige snit til din kropstype.

Du har fortjent det bedste – sy det!

Få hjælp til hvad det bedste er på et af de her weekendkurser:

Live

 

 

Stofinfo: Det blomstrede stof i min kjole er en printet silke/uld fra www.stofshop.dk.
Mønster: Lavet efter grundmønster. Hvis du vil have lavet et magen til hjælper jeg dig gerne igennem processen på et weekendkursus.

FOTO: Modelfotos af mig er taget af Bibi Berge, www.bibiberge.dk.

Læs også:

8 thoughts on “Hvilken kropstype er du? Tips til at sy det rigtige tøj til din kropstype

 1. Anne💖Marie Madsen says:

  Kære Signe

  Tusinde tusinde tak for denne video.

  Når du fortæller at X kroppen er god i mørk nederdel og bluse …

  Uhmmm hvordan så med kjoler / tunika? … er der noget du kan anbefale her, eller henvise til, så jeg kan få mere inspiration.

  Er det målet – hele vejen rundt om kroppen?
  Eller er det kroppens størrelse – som hvis jeg tegnede et omrids af mig?
  Det skaber X’et

  Kærlig hilsen fra Anne-Marie

  • Signe Eriksen / Skaberlyst says:

   Hej Anne-Marie
   Jeg vil helst henvise dig til stylisterne Christina Wedel og Tini Owild, som begge er super dygtige. Tjek deres hjemmesider og se, hvad du kan bruge fra dem. De har begge skrevet bøger, som er gode udgangspunkter for at blive klogere på din egen stil.

   Det er ikke mål, der afgør figuren. Det er udelukkende silhuetten, når du ser på kroppen lige forfra.

   Kh
   Signe / Skaberlyst

 2. Mette Kirstine Steensen says:

  Hvad vil du anbefale af kjole til en kvinde som er 163 og str xxxxl pga mave Jeg ser som mange som har syet kjoler som enten er telte eller som fremhæver maven.
  Vh Mette

  • Signe Eriksen / Skaberlyst says:

   Hej Mette

   Det kan jeg desværre ikke sige, når jeg ikke ved, hvordan din krop ser ud. Du kan prøve at finde ud af, hvilken kropstype, du er, og teste forskellige snit, der generelt er gode til den kropstype. Højde og mave er slet ikke nok info til at afgøre, hvad der vil klæde dig. Det kommer an på, om du fx. har runde eller lige skuldre, hvor lang din hals er, hvor stor en barm du har, hvor højt dine hofter sidder og i det hele taget, hvordan din krop er formet. For at kunne give personlige styling råd, skal man kunne se den person, man rådgiver. Derfor kan jeg desværre ikke svare fornuftigt på dit spørgsmål her på bloggen. Til gengæld kan jeg sende dig videre til Christina Wedel, som er stylist. Hun har udarbejdet nogle rigtig gode generelle råd, som er et godt sted at starte, for at undgå at havne i et telt. Prøv at se interviewet med Christina her: https://skaberlyst.dk/se-godt-ud-interview-med-stylist-christina-wedel/
   Kh
   Signe / Skaberlyst

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

« »

5 nemme

syteknikker

Få flot finish i dit yndlingstøj med

Giv os din email, så sender vi dig straks 5 nemme syteknikker, der sikre dig flot finish i dit yndlingstøj - uanset hvor meget du har syet indtil nu.

Du bliver samtidig tilmeldt vores mailliste, som du kan afmelde til enhver tid

Copy link
Powered by Social Snap