Sy i blondestof – et par tips til kanter i blondestof

Okay, jeg indrømmer at jeg er lidt besat af blondestof for tiden. Men altså…der er bare SÅ mange fede udgaver af blondestof, og til forskel fra for bare 4-5 år siden er de lækre og flotte blondestoffer nu til at finde i de fleste velassorterede stofbutikker. Den her skønne – og tunge – udgave fandt jeg i Citystoffer i Århus, som lige nu har et ret stort udvalg af blonder. Især hvis du bevæger dig ind i butikken, og ikke nøjes med at besøge deres hjemmeside.

sy i blondestof
FOTO: Bibi Berge / www.bibiberge.dk

Tidligere var det kun nogle få stofbutikker, der havde et ordentligt udvalg af blonde i flotte designs og lækre materialer. Men nu kan du få både bomulds-, silke- og viscose blandinger de fleste steder. Nogle af udgaverne (de mere lækre) er blandet med polyester, mens de billige og mere “kunstige” at se på typisk er enten 100% nylon eller blandinger med nylon.

Lige for tiden er blondestof en populær trend i modebilledet. Modetrends smitter altid af på hvilke stoffer, der er tilgængelige for stofbutikkerne. Så du behøver ikke gå i specielle stofbutikker, for at finde et godt udvalg af blondestof. Selv de større kædebutikker har acceptable udgaver, og bor du i nærheden af en god stofbutik kan du være heldig at finde specielle og lækre blondestoffer, der ellers skal ledes længe efter på nettet.

Blondestof er i den dyre ende, men du kan finde rigtig fine blandinger med polyester og enten viscose eller bomuld til omkring 200 kr meteren. Du kan naturligvis også finde lækre luksus udgaver i silke, og endda Økotex certificeret blondestof, men så skal du være villig til at give 7-1200 kr for en meter. Og selvom det er ret lækket med silke, så kan mindre altså også gøre det til hverdag.

Brug kanten af dit blondestof som detalje

Rigtig mange blondestoffer har en flot kant i ægkanten, som er meget fristende at bruge i sit design. Og det kan du sagtens gøre, hvis du bare tager højde for det, når du vælger (eller laver) dit mønster.

Når den flotte kant er langs ægkanten på stoffet, så betyder det at du skal vende dine mønsterdele og klippe på tværs af trådretningen. Det er ikke noget problem i langt de fleste blondestoffer, fordi blonden ofte er lavet på en tyl baggrund, som er et net-stof, der ikke rigtig har en trådretning.

Men det kræver lidt af dit mønster. Der skal nemlig være en lige kant i bunden af de mønsterdele, der skal have blondens kant som afslutning, og det kan give nogle begrænsninger i designet.

sy i blondestof

Som en ekstra bonus, når du bruger kanten af blondestoffet som afslutning i tøjet, slipper du for at sy en oplægning. Det har stoffet ligesom klaret for dig. Det skal du huske at tage højde for, når du tilretter din prøvemodel og dit mønster, for du kan ikke gøre noget ved længden efterfølgende – den skal du være helt sikker på, inden du klipper dit blondestof.

 

Sådan får du det bedste ud af 3 lækre blondestoffer

Jeg har fundet 3 stykker blondestof frem fra min hylde, som vi skal se lidt nærmere på. De er meget typiske for de typer blondestof, du kan finde i stofbutikkerne lige nu, og de kræver lidt forskelligt af dine mønstre og designet i tøjet.

sy i blondestof

 

BLONDESTOF NO. 1 – TYDELIGT MØNSTER

Det første blondestof er det tunge sorte, jeg har syet min bluse i. Stoffet er fra Citystoffer i Århus.

Den her blonde har et meget tydeligt mønster, og en rigtig flot bort langs ægkanten, som jeg gerne ville bruge i blusens design. For at kunne det, har jeg lavet et mønster, der er lige i bunden. Det er en løs bluse, hvor der ikke er indsnit ud over brystindsnittet. Jeg har stadig en god pasform i blusen, fordi den er lavet efter mit grundmønster, og det løse design kommer primært fra at undlade at sy taljeindsnit.

sy i blondestof

 

Jeg har klippet ægkanten af blonden, og lader kanten være som den er. De små tråde, der binder de nederste mønstre i blonden sammen, har jeg i første omgang beholdt…

sy i blondestof

.

.. men de kan fjernes, hvis det skal være et mere rent udtryk.

sy i blondestof

 

BLONDESTOF NO. 2 – STORT MØNSTER

I den anden blonde er mønsteret ikke så klart defineret som i den første. Det betyder at det er vanskeligt at definere en kant, og derfor vanskeligt at bruge kanten som en designdetalje.

I det her blondestof er det bedre at vælge en anden type oplægning, fx. en håndsyet rullesøm eller en almindelig oplægning, som jeg har gjort i denne nederdel.

Det giver helt andre muligheder i forhold til designet, fordi dette blondestof skal betragtes (næten) som ethvert andet stykke stof. Afhængig af mønsteret i blonden skal du tage højde for, hvordan du vender mønsterdelene, præcis som du skal i printet stof.

men de kan fjernes, hvis det skal være et mere rent udtryk.

 

BLONDESTOF NO. 3 – BØLGET KANT

Det sidste stykke blondestof er et meget fint design. Det er en tynd blonde, modsat den sorte i no. 1, og  kanten adskiller sig fra borten i det første blondestof, selvom den også følger ægkanten.

Det her blondestof har en bølget kant, hvor hver “bølge” strækker sig over 8-10 cm. Det gør den mindre velegnet til korte linjer, som fx. bunden af et ærme, fordi der kun vil være 2 bølger rundt om håndleddet, og det kan hurtigt komme til at se lidt tosset ud.

men de kan fjernes, hvis det skal være et mere rent udtryk.

Den her blonde egner sig bedre til modeller med stor vidde, som fx. bunden af en nederdel eller kjole. Men ligesom med det sorte blondestof har dette blondestof begrænsninger i forhold til designet, hvis du vil udnytte den flotte kant. Du kan nemlig ikke klippe mønstre, der har facon i bundlinjen, og samtidig bevare kanten i stoffet.

Så i denne blonde skal du også have et mønster, der er lige i bunden. Når det skal være til nederdele eller underdelen i kjoler, er det mest oplagte at bruge blonden som yderste lag i et klassisk pencilskirt / tætsiddende kjole eller at gå i den modsatte grøft og have rigtig meget vidde, der bliver formet i taljen med læg eller rynk. I taljen kan du sy en linning fast, hvis det er en nederdel. I en kjole kan du fint have en faconsyet overdel, så du får et vintage inspireret design med en smal talje og stor vidde i skørtet.

Mønsterdelen på dette billede er mindre end ½ størrelse, og på ingen måder målfast. Det er blot for at illustrere, hvordan du lægger fx. et nederdelsmønster på en blonde som denne.

sy i blonde

 

Se i videoen, hvordan jeg bruger de 3 forskellige typer blondestof

Bliv inspireret til at bruge kanten af dit blondestof som afslutning på tøjet, og se hvordan du kan klippe det til, så kanten i bunden af dit tøj bliver til en flot designdetalje – uden at du skal kæmpe med oplægninger.

Se også hvilke typer blonde, du ikke kan bruge dette trick i, og hvor du må i gang med andre syteknikker, for at få det bedste ud af dit blondestof.

Hvis videoen ikke vises herunder kan du se den på vores Youtubekanal HER.

 

Når du bruger ægkanten i blondestoffet som afslutning, skal du folde stoffet anderledes end du plejer. Du skal bruge trådretningen på tværs af stoffet, og derfor skal du også folde det den vej. Fold så lidt stof om ad gangen, som du kan komme til, for at få plads til dine mønsterdele. Så spilder du mindst muligt stof.

I noget blondestof vil du kunne bruge begge kanter af stoffet, så du fx. kan have forstykket ud til den ene ægkant og bagstykket ud til den anden, og på den måde udnytte hele bredden af stoffet. I andet stof går mønsteret den ene vej, så du skal have alle mønsterdele til at lægge ned til den samme kant. Det giver lidt udfordringer når du skal købe stoffet, fordi det kan være svært at vurdere, hvor meget du skal bruge. Spørg om hjælp i butikken, hvis du er i tvivl.

Mønsteret her på billedet er lavet i ½ størrelse, for at du kan se det hele på videoen længere oppe. Men her kan du se princippet med at folde stoffet, så ægkanten er i bunden af mønsteret i stedet for langs længden af mønsteret, som normalt.

sy i blondestof

De samme principper som du har lært i dette indlæg gælder for printet stof. Hvis der er en bort i kanten af stoffet, så stiller det nogle andre krav til dit mønster og dit design, end hvis printet er ensartet over hele stoffet.

Og både med print og blondestof kan der være en retning i mønsteret, som gør at alle mønsterdele skal vende samme vej.

Nu er det din tur! Du skal til at lege med blonder. Del gerne dine erfaringer i en kommentar – eller skriv hvad der evt. holder dig tilbage fra at sy i blondestof, så kan du blive guidet videre ud over din tvivl og i gang med at sy i blondestof.

 

Stofinfo:
Blonden er fra Citystoffer. Den er syet sammen med en tynd georgette, også fra Citystoffer, i kroppen.

Nederdelen er en bomulds twill i ret fin kvalitet, men fra lageret, og jeg kan ikke huske hvor jeg har købt den i sin tid. De fleste stofbutikker har noget lignende som standard kjole/nederdel stof. Tittekanten er liberty print med stjerner.

Læs også:

13 thoughts on “Sy i blondestof – et par tips til kanter i blondestof

  1. Heidi says:

    Rigtig godt emne. Jeg har været nervøs for blonder netop pga af trådrretningen. Men det er altså ikke det store problem. Den ene gang jeg har brugt blonder havde jeg store problemer med at min knappenåle faldt ud. Og et andet problem var at stoffet ligesom forsvandt. Altså når jeg klippede stoffet ud, de steder hvor selve blonde mønstret ikke var men kun trådnettet der trævlede det op til blondemønstret. Det gav en ikke lige kant og det er ikke så heldigt i en sidesøm.
    Gav det mening? Lidt svært at forklare.
    Og tak for en skøn blog som jeg bruger meget ofte.
    Vh Heidi

    • Signe Eriksen / Skaberlyst says:

      Hej Heidi

      Det giver fint mening 🙂 Afhængig af blonden skal man være ret forsigtig, når man klipper og syr. En god skarp stofsaks hjælper helt enormt meget. Desværre er mange stofsakse alt for dårlige, og så er det svært at klippe i de svære materialer som blonde, chiffon, menge satiner osv.
      Løsningen på knappenålene kan være at ri stoffet sammen i hånden, inden du syr på maskinen. Det tager lang tid, men kan være al tiden værd i sidste ende.

      Kh
      Signe / Skaberlyst

  2. maria says:

    Tak for dit indlæg om blonde, det får mig lige tilbage til et ganske særlig syprojekt, nemlig min brudekjole. Det er 5 år siden og jeg husker at jeg bruge meget lang tid på at finde den rigtige blonde både i forhold til kvalitet, udtryk og ikke mindst pris. Så det glæder mig da, hvis det er blevet nemmere!
    Jeg har vidst ikke arbejdet i blonde siden. Men jeg har på det seneste overvejet at kaste mig over blonden igen – gerne i form af en bluse med høj, tæt, stående krave (skal stå lidt som rullekrave, bare uden “rullet”). Jeg vil rigtig gerne kunne bruge en flot ægkant i blonden til en sådan krave. Men jeg er noget i tvivl om hvordan jeg gør det. Men det primære bliver vel at finde den rigtige blonde – den skal være ret fast så den kan stå, for jeg kan ikke se at det er muligt at stive den af? Har du nogle gode forslag?

    Mvh
    Maria

    • Signe Eriksen / Skaberlyst says:

      Hej Maria
      Det kommer helt an på blonden, ja. Du skal finde en, der er ret stiv i sig selv, for du kan ikke stive den af med vlieseline eller lignende ting, som man jo syr eller stryger fast til stoffet. Men med den rigtige kravekonstruktion, så tænker jeg godt du kan få en krave til at stå, selvom det er i blonde.
      Håber vi får lov at se resultatet inde i Facebook gruppen 🙂
      Kh
      Signe / Skaberlyst

  3. Anette says:

    Den sorte blondeoverdelen der er utrolig fin!! Perfekt timing med denne videoen: Jeg er akkurat ferdig med “Godt i gang”- kurset, har funnet en super stoffbutikk hvor de hadde masse fine blonder (men visste ikke helt hva jeg kunne gjøre med dem, så turte ikke kjøpe noen), og jeg har nettopp fått meg en grunnmønster!
    Nå skal jeg dra tilbake til butikken og finne meg en fin blonde, og lage en topp utifra grunnmønsteret mitt 🙂

  4. Anette says:

    Hvordan har du sydd halsutringningen? Har funnet meg en blonde med flott jarekant, og sidesømmene skal jeg nok få til. Men er veldig usikker på hva jeg bør gjøre i halsen!?

    • Signe Eriksen / Skaberlyst says:

      Ikke helt, det er et grundmønster, jeg har udviklet til dette design. Men du kan sagtens bruge et almindeligt t-shirt mønster, hvis du ikke selv laver mønstre 🙂
      Kh
      Signe / Skaberlyst

  5. Charlotte harboe says:

    Hej Signe.

    Jeg nyder at læse dine indlæg på bloggen, og denne gang faldt jeg over denne bluse. Har altid været lidt nervøs for at arbejde med blonder, men den her bluse virker ikke så svær.

    Jeg har dog lidt svært ved at gennemskue hvor meget blonde jeg skal bestille. Det virker som om at det er ægkanten du bruger i bunden, og i ærmerne.

    Hvor meget stof skal jeg ca. Bestille? Jeg er nok ca. En str L/XL.

    Vh
    Charlotte.

    • Signe Eriksen / Skaberlyst says:

      Hej Charlotte
      Det kommer helt an på hvordan dit mønster er og hvordan blonden er.
      Generelt skal du have en længde og en ærmelængde, men hvis stoffet er smalt (hvad blonder ofte er), kan du have brug for 2 længder + 1 ærmelængde.
      Du har helt ret i at det er kanten, der er brugt i bunden og ærmerne. Hvis du gør det, skal du folde blonden den anden vej. Hvis den er bred nok, til at du kan have bluselængden overfor hinanden, og der er blonde kant i begge sider, kan du nøjes med mindre stof. Så er det bredderne, du skal se på i stedet, og have 1 kropsbredde og 1 ærmebredde, der hvor mønsterdelene er bredest. Kan du ikke have for og bagstykke overfor hinanden, så må du ud i 2 bredder + 1 ærmebredde.

      Husk også at tage højde for sømrum og trådretning. Hvis du vender mønsteret, skal trådretningen være vinkelret på ægkanten.

      Håber det giver mening 😉
      Kh
      Signe / Skaberlyst

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

« »
Share via
Copy link
Powered by Social Snap