3 genveje til syning for begyndere (og alle andre)

Det er en skøn følelse at sy sit eget tøj – især når syprojekterne lykkes i højere grad end mislykkes.

Den følelse vil vi gerne dele med flest mulige. Derfor har vi valgt at bruge vores arbejdstid på at lave guides og vejledninger, der gør det nemmere for dig at sy lækkert tøj til dig selv.

Når du starter din syrejse er der en masse nye begreber og ord, du skal lære at kende og kunne holde styr på. Det er ikke det hele, der giver lige meget mening i starten, men det skal nok sætte sig fast efterhånden som du får syet noget tøj og kommer igennem hele processen fra mønster og stof til færdigt tøj et par gange.

Her kan du blive klogere på 3 af de begreber, du bør få styr på tidligt i din syrejse: Sømrum, syrækkefølge og syteknikker.

Når du har sytr på de 3 begreber har du 3 genveje, der gør det markant nemmere at sy vellykket tøj, uanset om du lige nu har tæt på nul erfaring bag symaskinen eller har syet noget tid. Det er vores erfaring på syværkstedet at mange (især selvlærte) synørder med et par år bag symaskinen roder lige så meget rundt i de her 3 genveje som helt nye synørder. Skulle du alligevel have hørt det hele før, så glæd dig over at få genopfrisket nogle af syningens grundlæggende principper.

 

Sy-genvej nr. 1: Hold styr på dit sømrum.

Sømrum er den del af stoffet, der er på indersiden af tøjet. Det er den lille del fra selve sømmen (syningen) ud til den klippede kant.

Det er helt afgørende, at du syr dit tøj sammen med det sømrum, du har klippet stoffet med. Dvs. at hvis du har klippet stoffet med 1 cm sømrum, skal du sy det sammen 1 cm fra kanten. Har du klippet med 1,5 cm sømrum skal du sy 1,5 cm fra kanten osv.

Du behøver ikke have samme sømrum alle steder i et symønster. På syværkstedet klipper og syr vi ofte med 2 cm sømrum i sidesømmene og 1 cm i ærmegab og halsudskæring. Det er til gengæld meget vigtigt at du syr med det sømrum, du har klippet med, i den enkelte søm. Ellers kan du ikke regne med størrelsen og pasformen i det færdige tøj, og det bliver svært at tilrette og lave ændringer i både design og pasform.

Konsekvensen, hvis du ikke følger det sømrum, du har klippet med, er at tøjet enten bliver for stort eller for småt. Det hænger sådan her sammen:

  • Syr du med større sømrum, end du har klippet med (altså større afstand fra synålen til kanten af stoffet), bliver tøjet for småt, fordi du fjerner for meget stof i sømmene. Jo flere sømme du syr med for stort et sømrum, desto mere for småt bliver tøjet.
  • Syr du med mindre sømrum end du har klippet med (mindre afstand fra synålen til kanten af stoffet), bliver tøjet for stort, fordi du ikke fjerner stof nok i sømmene. Jo flere sømme, du syr med for smalt sømrum, desto mere for stort bliver tøjet.

Syr du efter købemønstre skal du altid tjekke hvor meget sømrum, der er lagt til i mønsteret. Nogle symønstre har ikke sømrum inkluderet i mønsteret (blandt andet symønstrene fra Synoter), mens andre symønstre har sømrum som en del af det papirmønster, du klipper stoffet efter. Hvor meget sømrum, der evt er lagt til i et symønster, kan variere fra mærke til mærke, men det er typisk 1 cm eller 1,5 cm. Start altid et nyt syprojekt med at læse i vejledningen eller på mønsterarket hvor meget sømrum der er lagt til. Lad være med at gætte dig frem til det – hvis du gætter forkert, risikerer du at dit tøj er ubrugeligt fra starten, fordi pasformen er ødelagt allerede i syningen, og du har dermed spildt dit arbejde og dit stof.

Er der ikke sømrum inkluderet i et symønster, skal du selv lægge det til. Der står som regel på symønsteret hvor meget sømrum, det anbefales at du lægger til. Er du i tvivl, så start med 1 cm sømrum i ærmegab, ærmekuppel og halsudskæring og 2 cm i ærmesømme og sidesømme. Så er sømmene nemme at sy og du har mulighed for at at tilrette pasformen.

I vores onlinekursus Sy dit Yndlingstøj – De første sting lærer du at lægge sømrum til et symønster og sy med det sømrum, du har klippet med. I det næste onlinekursus i serien, Sy dit yndlingstøj – Nemme toppe, bluser og kjoler, lærer du at arbejde med forskellige sømrum til forskellige sømtyper og at forfine sømrummet i dine symønstre endnu mere med sømhjørner.

 

 

Sy-genvej nr. 2: Planlæg din syrækkefølge

Når du har klippet dit stof efter dit valgte symønster, er næste skridt at sy det sammen til tøj.

Men før du kaster dig hovedkuls ud i at sy dine klippede dele sammen til tøj, kan det være en god idé at tænke hele syprocessen igennem og lave en plan. Det kan være fristende at få syet de store dele sammen, så det hurtigt begynder at ligne tøj, du kan tage på kroppen, men det er ikke altid den bedste fremgangsmåde.

En af genvejene til tøj med god finish er at gennemtænke dit projekt og planlægge din syrækkefølge, før du syr en eneste søm. En gennemtænkt syrækkefølge er en kæmpe hjælp, fordi det giver mulighed for at kante sømrum, lukke ender inde og finpudse alle de steder, der kan være svære (eller umulige) at komme til, når alle delene er samlet.

Den mest optimale syrækkefølge varierer alt efter hvilket design, du arbejder med. Det er især afgørende om der er detaljer i designet, og hvor de detaljer er placeret. Hemmeligheden er nemlig ofte at sy detaljerne, før du syr de større dele sammen.

Du kan gøre syningen nemmere for dig selv ved at lade dig inspirere af modeindustrien. På fabrikkerne har man ikke tid til at pille sømme op, fordi man lige glemte at der skulle være en lomme eller lynlåsen alligevel skulle være lidt længere. Der har man en nøje planlagt syrækkefølge for hvert design, og hver syerske syr en ting – fx. lynlås, ærmer eller sidesømme. Fabrikkerne er indrettet så syerskerne sidder i rækker, og hver række arbejder med en bestemt del af tøjets syrækkefølge. Tøjet bevæger sig fra række til række, og hver syerske overtager tøjet fra syersken bag sig og giver det videre til syersken foran. Sådan groft sagt.

Du kan lade dig inspirere af modeindustrien ved at gennemtænke din model på forhånd og beslutte dig for hvilke syteknikker, du vil bruge. Måske kræver det blot at du læser syvejledningen igennem, så du kender den inden du går i gang. Måske skal du tilføje lidt ændringer til den oprindelige syrækkefølge, hvis du har ændret i designet og for eksempel udeladt eller tilføjet lommer eller andre detaljer.

En god huskeregel er at sy de små detaljer først og samle delene trin for trin, så de bliver større og større, før du syr dem sammen til det færdige tøj.

Er du i tvivl, eller syr du et mønster for første gang, er det en god idé at sy en prøvemodel først. I prøvemodellen kan du både tilrette pasformen og tjekke din planlagte syrækkefølge, inden du begynder at sy i det rigtige stof.

I onlinekurset Sy dit yndlingstøj – Nemme toppe, bluser og kjoler lærer du at sy en prøvemodel og arbejde bedst muligt med den, og du bliver guidet igennem varierende syrækkefølger i kursets forskellige syprojekter. Herunder får du et par eksempler på syrækkefølger, der ikke er fra onlinekurset, men som meget fint viser at syrækkefølgen er afhængig af tøjets detaljer.

 

Kjole med tittekanter og vingeærmer

Den grønne kjole på billedet herunder har vingeærmer, der er vendt med foer, og tittekanter syet ind i sømmene foran. Billedet er fra en udstilling fotograf Bibi Berge afholdt for år tilbage, og kjolen er syet specielt til billedet og udstillingen.

Tittekanterne skal syes fast til stoffet inden sømmene syes, så sømrummet fra tittekanten er på indersiden af tøjet sammen med det andet sømrum. Syr du først de lange sømme, er der ikke noget sted at gemme tittekantens sømrum, og kjolen bliver enten meget hjemmelavet at se på eller uden tittekanter.

Vingeærmerne er vendt med foer som syes fast til ærmets nederste kant inden ærmet syes i kjolen. Ærmegabet skal afsluttes på en bestemt måde, fordi ærmet kun dækker en del af det. Igen får du et hjemmelavet udtryk (på den ikke så fede måde), hvis du ikke får syet ærmet sammen og i kjolen i den rigtige rækkefølge.

Lige præcis den her type vingeærme kan du finde en guide til her.

 

 

Bærestykke og lommer

Syr du lommer i dit tøj, skal de næsten altid syes som noget af det første. Har du først syet sidesømmene sammen, er det svært at sy lommerne efterfølgende. I designs med læg, rynk og bærestykker skal du også altid tænke syrækkefølgen igennem. Læg skal samles og rynk skal rynkes ind til den ønskede vidde, før du syr på tværs af dem.

I buksedragten herunder er der både læg og lommer i forstykket, der skal syes før bærestykket og overdelen kan syes fast til buksedelen. I overdelen skal indsnittene syes før bærestykket, og side- og skuldersømme skal syes og kantes før ærmegabene kantes. Syr du ærmegabene før side- og skuldersømme, bliver enderne af sømmene synlige i ærmegabet, og det er ikke pænt. Selvom man ikke ville kunne se det på et billede som her, så kan man se det når man kommer tæt på tøjet. Det er netop her, den gennemtænkte syrækkefølge kommer dig til gode: du får en flot finish i dit tøj, der især ses når man kommer tæt på.

Buksedragten herunder er fra Synoter magasin nr. 3 – Buksedragter.

 

 

Sy-genvej nr. 3: Vælg de syteknikker, der er rigtige for dig

Vi bliver ofte spurgt hvad den “rigtige måde” at sy en bestemt teknik er.

I de fleste tilfælde kan vi ikke svare på spørgsmålet, for der næsten altid flere mulige løsninger på de samme udfordringer. Hvilken syteknik, der er den bedste at bruge for netop dig i det enkelte tilfælde, afhænger af flere ting, bl.a. hvor længe du har syet, hvilket stof du syr i og hvor lang tid, du har til rådighed før tøjet skal være færdigt.

Derfor er det en god idé at kende flere forskellige variationer af de syteknikker, du bruger mest. Så har du mulighed for at vælge den version, der passer bedst til det enkelte syprojekt.

I starten af din syrejse er det smart at vælge syteknikker, der ikke er alt for komplicerede. Det giver dig succesoplevelser og godt tøj ret hurtigt. Efterhånden som du bliver mere rutineret og tryg ved processerne, kan du opgradere til mere avancerede versioner af syteknikkerne, der giver en mere raffineret finish i dit tøj.

Syr du efter færdige symønstre, er det i starten en god idé at følge syvejledningen i mønsteret og bruge de syteknikker, der er anbefalet der. På den måde får du prøvet forskellige syteknikker og opbygget en værktøjskasse af dine foretrukne versioner.

Men det kan også være en udfordring, netop hvis du ikke er så rutineret. Ofte er der ikke spalteplads nok i symønstre (især de printede versioner i fx magasiner) til at skrive udførlige vejledninger af alle de syteknikker, der skal bruges. Derfor må designeren vælge hvilke syteknikker, der beskrives grundigt og hvilke der måske slet ikke beskrives.

Det er en af grundende til at du i en syvejledning kan risikere at gå i stå ved et punkt hvor der fx står “sy lynlåsen i”, uden nogen som helst forklaring. Kan du bare 1 eller 2 af de mange syteknikker, der kan bruges til at sy lynlåse i tøjet, er det ikke et problem. Men har du aldrig syet en lynlås før, er du på bar bund. Så skal du først lære syteknikken et andet sted, inden du kan komme videre med dit syprojekt.

Har du en sybog, du kan slå op i, er der måske hjælp at hente der. Ellers må du en tur forbi Google, hvor du nemt kan ende med en hel håndfuld syvejledninger med hver deres helt unikke måde at sy en lynlås i tøjet. Derfor kan det i starten blive et større projekt at sy et enkelt stykke tøj, end det vil være senere, når du kender de forskellige syteknikker og har dine egne favoritter.

Det vigtigste, du kan gøre som begynder, er derfor at lære en lille håndfuld syteknikker, så du forholdsvist hurtigt har noget at vælge imellem og kan begynde at sætte dit eget præg på tøjet. Så du kan vælge, hvordan du vil afslutte halskanten, hvilken oplægning du vil sy og om der skal lommer i dit tøj eller ej.

De syteknikker, du vælger, har indflydelse på hvordan det færdige udtryk af tøjet bliver. Nogle syteknikker giver synlige linjer og sømme på ydersiden af tøjet mens andre er helt skjult på indersiden. Om du skal vælge den ene variation af en syteknik eller den anden kommer dels an på hvad der vil blive pænest i det stof, du syr i, og dels hvordan du vil have tøjet til at se ud.

Hvis du synes det lyder uoverskueligt at skulle lære en masse forskellige syteknikker, så kan vi berolige dig med at du kommer virkelig langt med ganske få teknikker. Vi vender tilbage til de samme 2-3 halskanter og 2-3 oplægninger på syværkstedet igen og igen. Vi har 2 favoritmåder at afslutte kanter i kraver, manchetter og linninger (det er de samme teknikker vi bruger alle 3 steder) og syr de samme 3 sømtyper igen og igen i næsten alt vores tøj.

De teknikker, du lærer i starten af din syrejse, kan du blive ved med at bruge. De bliver ikke forældede eller for simple. Der er ikke noget, der erstatter en helt almindelig søm eller en helt almindelig oplægning. Du kan få flere muligheder, men det du lærer i starten, er ikke noget du på et tidspunkt holder op med at bruge.

 

 

 

Sy dit yndlingstøj – den ultimative genvej til at mestre syningen

Det behøver ikke være svært at lære at sy flotte detaljer i tøjet. Alt det kræver er gode vejledninger til de enkelte teknikker og at du øver dig. Tag små skridt, så er du godt på vej mod målet med at sætte dit eget præg på tøjet og vælge de syteknikker, der passer bedst til dig og dit tøj.

I vores onlinekurser i serien Sy dit yndlingstøj har vi samlet vores yndlingsteknikker til dig. Du kan bruge kurserne som opslagsværk og vende tilbage til dem så ofte du har brug for det – både når du syr de projekter, der følger med i kurserne, og når du syr efter andre symønstre.

En stor fordel ved at følge et onlinekursus, især når du er ny indenfor syning, er at du får hjælp til at gennemtænke dine første projekter, Du bliver guidet udenom de faldgruber, de fleste sybegyndere falder i, og får hurtigt flere succesoplevelser med syningen. I kurserne bliver du guidet igennem alt det vigtige, du skal vide for at kunne sy godt tøj, og du får både trænet syrøkkefølger og syteknikker.

Onlinekurserne giver dig bådeen grundig og alsidig basisviden om syning og en solid værktøjskasse af forskellige syteknikker. Syteknikker, der kan frigøre dig fra rigtig mange syvejledninger, og sætte dig i stand til at træffe dine egne valg omkring hvilke syteknikker, du vil bruge.

Alt du selv skal gøre er faktisk bare at øve dig.

Er du helt ny, anbefaler vi at du starter her med onlinekurset De første sting:

Sy dit yndlingstøj – De første sting

 

Har du syet lidt tid (eller har du allerede været igennem De første sting), er det næste kursus i serien, Nemme toppe, bluser og kjoler, perfekt til dig. Det finder du her:

Sy dit yndlingstøj – Nemme bluser og kjoler

 

 

De 3 genveje der gør syningen nemmere

Uanset hvor du er i din syrejse, så er de her 3 genveje vigtige at huske, hvis du vil nemt i mål med dine syprojekter. Her får du en hurtig opsumering.

1: Hold styr på dit sømrum og sy altid med det sømrum, der er klippet med.

2: Gennemtænk din syrækkefølge og lav en plan før du tænder symaskinen. Er du i tvivl om pasform eller design så sy en prøvemodel.

3: Lær en god portion syteknikker og øv dig i dem i forskellige stoftyper. Vælg dine favoritter, så bliver du mest tilfreds med det færdige tøj.

Glæd dig til den skønne følelse af stolthed der rammer dig, når alt går op i en højere enhed og du står med et stykke yndlingstøj, du selv har syet. Følger du de 3 genveje i dine syprojekter, er du allerede godt på vej.

 

 

Læs også:

1 thoughts on “3 genveje til syning for begyndere (og alle andre)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

« »
Share via
Copy link
Powered by Social Snap