Tænk hvis man kunne lære at mestre et nyt håndværk uden at lave fejl!
Det ville være en drømmeverden. Og hvor kunne man udrette meget, hvis man aldrig begik fejl sådan i det hele taget. Hvis alt lykkedes til perfektion i første forsøg.
Sådan er virkeligheden desværre ikke. I hvert fald ikke for de fleste af os. De fleste mennesker begår fejl, især når vi er i gang med at lære noget nyt. Og selvom der ligger meget læring i de fejl, vi begår, ville det være fedt at undgå så mange fejl som muligt, ikke?
Heldigvis behøver du ikke altid lære af dine egne fejl.
Du kan også lære af andres.
Her har vi samlet 5 fejl, de fleste synørder begår mindst en af, men som er ret nemme at undgå. Du får naturligvis også vores bedste tips til at undgå de 5 typiske syfejl.
Fejl nr. 1: Vælger forkert størrelse i symønstre
Mange syprojekter starter med at du skal vælge en størrelse i et symønster. Og hele syprojektets succes er afhængig af at du får valgt rigtigt. Hvis du vælger en for lille størrelse bliver tøjet for småt, og vælger du en for stor størrelse bliver tøjet for stort.
Der er især 2 ting, der kan være på spil, når synørder får valgt en forkert størrelse fra starten af et syprojekt:
1: For det første kan måltagningen være forkert.
Når du tager dine mål skal målebåndet ligge vandret hele vejen rundt om kroppen. Det må hverken være for stramt eller for løst og du skal sørge for at tage målene de rigtige steder.
De rigtige steder er:
Brystvidde: Rundt om brystet hvor det er størst foran. Det er som regel på linje med dine brystvorter.
Taljevidde: Rundt om livet hvor du er smallest i siden. Det er som regel 3-4 cm over navlen.
Hoftevidde: Rundt om hoften/numsen hvor du er bredest. Det kan være numsen der fylder mest bagud, men det kan også være dine lår der fylder enten i siden eller foran på kroppen. Hoftevidden er typisk placeret 18-22 cm under taljen.
Tag dine mål hver gang du starter på et nyt symønster. De fleste kvinder har en eller anden grad af yo-yo vægt, og det er bedst at være på den sikre side når det kommer til størrelsen.
2: For det andet kan dit valg af størrelse være forkert, selvom du har taget de rigtige mål.
Vi ser desværre ofte at synørder tager de rigtige mål, men ikke stoler på at de skal have den størrelse, målet passer med i målskemaet, og derfor vælger en anden størrelse.
Det er ultra vigtigt at du glemmer alt om hvad størrelsen hedder og udelukkende vælger baseret på dine mål. Det er den hurtigste og sikreste vej til velsiddende tøj og til at slippe for oceaner af komplicerede tilretninger. Vi ved godt at det kan være svært at løsrive sig fra det størrelsestyrani, modeindustrien har presset ned over os alle de seneste 50 år, men det tjener dig virkelig ikke at gå op i hvad størrelsen hedder. Det eneste, der tjener dig, er at få taget dine mål korrekt og vælge den størrelse, der passer bedst med dine mål. Om størrelsen hedder 36, 54, Agurk, Rumraket eller noget helt andet er helt og aldeles ligegyldig. Talsystemet er smart, fordi det er logisk for os at str. 44 er større end str. 40, og det gør det nemt at finde den rigtige størrelse på mønsterarket. Men den eneste størrelse, der er mere rigtig end alle de andre er den, der passer med din krops mål.
Er du utilfreds med din krop kan du formentlig ændre den. Om du bør gøre det (og hvordan du bør gøre det) hverken kan eller vil vi blande os i. Men vi kan love dig at det eneste der sker, hvis du syr dit tøj i en forkert størrelse, er at det kommer til at sidde markant ringere på dig end det kunne have gjort. Og det bliver du stensikkert ikke et gladere menneske af, uanset hvordan du ellers har det med din krop.
Det vi oftest oplever er, at man får valgt en for stor størrelse. Uden at have videnskabelige artikler til at bakke påstanden op, så tror vi det skyldes den massive fokus på tyndhed, der har præget kvindeliv de seneste alt for mange år. Det har resulteret i en fælles forståelse af at vi allesammen er for tykke, og det betyder i praksis at kvinder helt ned i str. 36 får valgt for store størrelser. De går ganske enkelt ud fra at de er større end det, målet viser.
Det eneste, der kommer ud af at sy en forkert størrelse, er frustrationer og utrilfredshed med egen krop. Så PLEASE! kære synørd: lad være med at fodre størrelsesmonsteret ved at tænke dig større end du er. Sy den størrelse, der passer med din krops mål. Ikke flere diskussioner – heller ikke med dig selv (især ikke med dig selv). Det vil spare dig for uanede mængder besvær og dårligt selvværd.
Du kan læse mere om måltagning og valg af størrelse – og se hvordan du tager dine mål – her:
Få styr på måltagning og valg af størrelse med de her nemme tricks
Fejl nr. 2: Undlader at tilrette
Nu har du fået taget dine mål og valgt den rigtige størrelse. Så er alt godt, ikke?
Nej, nok desværre næppe.
Selvom vi godt tør love dig at alle symønsterdesignere gør deres ypperste for at sikre en god pasform i deres symønstre, så er kroppe bare ikke ens. Og derfor kan du ikke forvente at et symønster i standardstørrelser passer dig helt perfekt. Du kan være heldig at det gør. Men det er aldrig en garanti. Det er ikke nødvendigvis et udtryk for at det er et dårligt symønster, hvis det ikke passer dig perfekt. Det kan naturligvis ikke udelukkes at nogle symønstre bare er decideret elendige, men det er ikke det, der typisk er problemet.
Nogle mærker vil passe dig bedre end andre, fordi forskellige designere vælger at fokusere på forskellige pasformer i deres symønstre. De fleste designere har faktisk sig selv i underbevidstheden når de designer, så hvis du kan finde en mønsterdesigner, der ligner dig i kropsfacon, så er der en ret stor chance for at du passer tøjet fra det mærke bedre end tøj fra en designer, der har en helt anden kropstype end dig.
Men vi vil nu ikke anbefale dig at vælge symønstre baseret på designerens kropstype. I stedet vil vi anbefale dig at tilrette en prøvemodel, når du går i gang med et nyt og ukendt design. I prøvemodellen kan du få mønsteret til at passe endnu bedre til din krop. Du kan tage højde for din skulderhældning, bredden på din ryg, størrelsen på barmen og hvor højt din numse er placeret. Du kan lave plads til topmaven, indrette længder efter dine ekstra lange eller korte ben og flytte skuldersømmen frem, hvis du har brug for det. Og tonsvis af andre tilretninger, alt efter hvad der måtte være behov for i det enkelte tilfælde.
I vores onlinekursus Sy dit yndlingstøj – Nemme toppe, bluser og kjoler bliver du guidet igennem processen med at tilrette en prøvemodel og ændre mønsteret, så det kommer til at passe bedre til dig. Den proces bør du gentage hver eneste gang, du går i gang med et ukendt design, så du er sikker på at tøjet kommer til at passe dig rigtig godt.
Er du ny i syningen så er onlinekurset et godt sted at starte med at lære processen og få succes med dine første tilretninger. Du kan få adgang til onlinekurset her:
Når du først har fået styr på din pasform, kan du genbruge symønstrene til at lave dine egne nye designs ud fra. På den måde kommer du hurtigere og hurtigere i mål med den gode pasform, uden på noget tidspunkt at gå på kompromis med hvor komfortabelt dit tøj føles at have på. Det er i høj grad det, vi fokuserer på i vores medlemsklub Synoter Studio, hvor du lærer at designe nye symønstre ud fra allerede tilrettede mønstre.
Læs mere og bliv medlem af Synoter Studio her:
Fejl nr. 3: Undlader at tage stilling til sømrum og sømtype
Det er ikke en hurtig løsning at sy dit eget tøj. Det er heller ikke billigt, medmindre du sammenligner med dyrt, skræddersyet tøj. Så når du bruger din tid og dine penge på at sy lige netop det tøj, du drømmer mest om at gå med, så skylder du dig selv at sy tøj, der kan holde i årevis.
Den slags tøj, der holder i årevis, har altid gennemtænkte sømme og sømrum, der er taget stilling til. Du har 3 muligheder, hvis du vil sy holdbart tøj i høj kvalitet:
1: Kant sømrummet
Den mest udbredte måde at tage stilling til dit sømrum er at kante det med enten overlock eller zigzag. Den ekstra syning af kanten af stoffet holder trævlekanterne på plads, så stoffet ikke forsvinder af sig selv i brug og især i vask.
Det hurtigste, pæneste og mest professionelle er at overlocke kanten af sømrummet. Det gør du med en 3-trådet overlocksøm, som du syr EFTER du har syet selve sømmen. Starter du med at kante alle mønsterdele så snart de er klippet i stoffet, risikerer du for det første at overlocke for meget af kanter og hjørner, så du får svært ved at overholde dine sylinjer, når du syr tøjet sammen. For det andet risikerer du at de overlockede sømrum kommer til at fylde unødvendigt meget inde i tøjet.
Har du ikke adgang til en overlocker, kan du zigzagge sømrummet i stedet. Det tager længere tid og er ikke helt så pænt, men det er rent funktionelt lige så effektivt.
I onlinekurset Sy dit yndlingstøj – Nemme toppe, bluser og kjoler lærer du både at sy zigzag og at bruge 3-trådet overlocksøm til at kante sømrum i vævet stof. Du lærer også at sy strikket stof som fx jersey sammen med 4-trådet overlock, som både syr sammen og kanter på en gang. Få adgang til onlinekurset her.
Har du kun adgang til zigzag på din symaskine kan du se i dette blogindlæg, hvordan zigzag ser forskelligt ud alt efter hvilket stof, du syr i:
2: Franske sømme, kapsømme eller andre “lukkede” sømme
I tynde stoftyper kan det være svært at få en zigzag eller en overlock til at blive glat og pæn. Der kan det være bedre at vælge andre sømme som fx franske sømme. En fransk søm er syet to gange, hvor kanten af stoffet lukkes inde mellem stoflagene i sømrummet. En fransk søm ligner en helt almindelig søm på ydersiden, mens den på indersiden er noget pænere, fordi der hverken er trævlekanter eller en synlig overlock eller zigzag kant.
Herreskjorter er ofte syet med kapsømme, som er en anden sømtype hvor sømrummet er lukket helt inde mellem stoflagene. I kapsømme får du en synlig stikning på ydersiden af stoffet. Det bliver som regel pænest i stof med lidt hold i, som fx. en klassisk bomuldslærred der er perfekt til netop skjorter.
Fælles for de lukkede sømme er, at sømrummet endelig ikke skal kantes før du syr sømmene. Kantningen består i at sømrummet lukker sig omkring stoffets trævlekant. Stoffet kommer derfor til at være i flere lag, og en ekstra kantning af trævlekanten vil blot fylde unødigt meget inde i sømmenen.
Du kan se her hvordan du syr franske sømme:
3: Luk sømrummet inde
Den sidste mulighed for holdbare sømme er at lukke hele indersiden af tøjet inde bag et foer. Det gør man især i skræddersyet tøj, hvor sømrummene er bredere og hvor der ofte er flere indlægsmaterialer i tøjet, der hjælper med at holde faconen i det færdige tøj. Det kan være vlieseline, skulderpuder, ulddug, organza eller andre hjælpemidler, der er syet ind i tøjet. De ekstra ting der foregår på indersiden lukkes inde dels for at beskytte tøjet, så indlægsmaterialerne slides mindst muligt og dels for at skabe en pæn og ensartet inderside af tøjet, der er behagelig at have mod kroppen.
I skræddersyet tøj er sømrum ofte bredere end i andet tøj. Det er ikke unormalt at sømrum er 2 eller 3 cm bredt, så det er muligt at lave ændringer i tøjet senere, hvis du ændrer facon eller har lyst til at redesigne dit tøj. Skræddersyet tøj er skabt til at holde i årevis og måske endda gå i arv gennem generationer, og så er det vigtigt at kunne tilpasse det til en ny ejer eller til en ny silhuet, når moden skifter.
Lukker du sømrummet inde bag et foer, der er helt lukket i bunden af tøjet, så skal du ikke kante det på forhånd med overlock eller zigzag. Det slid, der er på tøjets inderside, tages af foret fremfor af sømrummet, og derfor er der ikke nogen grund til at en ekstra kantning skal fylde inde i tøjet. Du kan til gengæld godt forberede dig på at foret bliver slidt og på et tidspunkt skal skiftes ud. Det er helt normalt og en af de detaljer, der får skræddersyet tøj til at holde i lang tid: den del af tøjet, der slides mest, kan skiftes ud og give resten af stoffet et markant længere liv.
Se i denne guide hvordan du lukker foret til i bunden af en kjole eller nederdel:
Fejl nr. 4: Undlader at presse sømme
Når du har gjort dig umage med at gennemtænke dit sømvalg og sy holdbare sømme, der er deisgnet til at holde i årevis, er næste must-do at presse sømmene.
Selve syningen er kun en enkelt del af at sy tøj. Hvis du forestiller dig at godt tøj bliver til primært ved symaskinen, så tager du fejl. Godt tøj opstår i et samspil mellem godt stofvalg, god mønsterkonstruktion, tilretning, syning og den måde du bruger dit strygejern på.
Strygejernet er næsten lige så vigtigt et syredskab som din symaskine. Investér i et godt dampstrygejern med så meget tryk på dampen som muligt og brug det under hele syprocessen. Der er 3 hovedregler, du kan holde dig til, når du presser dine syprojekter:
1: Pres og damp fremfor at stryge.
Når du stryger lader du strygejernet glide hen over stoffet mens du let presser på det. Det er fint til at glatte krøller ud af færdigsyet tøj, men det er ikke en teknik du skal bruge undervejs i syningen. Hvis du presser på stoffet og glider strygejernet hen over det på samme tid, risikerer du at tvinge sømmene ud af facon. Når du presser i stedet for at stryge, betyder det i praksis at du løfter vægten fra strygejernet mens du flytter det, så stoffet ikke bliver udsat for træk. Damp hjælper med at forme stoffet og gør halvdelen af arbejdet for dig.
2: Kantningen bestemmer hvordan du skal presse sømrummet
Når du kanter sømrummet i dine sømme tager du samtidig stilling til hvordan de skal presses. Kanter du sømrummet samlet skal det presses til den samme side. Kanter du det hver for sig skal det splittes, hvilket vil sige at du presser det til hver sin side. Typisk presser man smalle sømrum på 1 cm til samme side og kanter dem samlet mens brede sømrum på 1,5-2 cm (eller mere) kantes hver for sig og splittes (presses til hver sin side).
3: Sy ikke på tværs af en søm før den er presset.
For at få pæne sømme i hele dit syprojekt bør du ikke sy på tværs af en søm før den er presset. Presningen af sømmen og sømrummet får stoffet til at ligge sig glat og gør sømmene så usynlige som muligt. Sømme der ikke presses får en lille bule på hver side af selve sømmen og danner skygger, der er tydelige og ser sjuskede ud. Hvis du syr på tværs af en søm, der ikke er presset, risikerer du at få syet de små buler ved siden af sømmen fast som små læg, hvilket er et tydeligt tegn på enten sjusk eller manglende syerfaring.
Strygejernet er dit vigtigste presseredskab, men der er flere andre redskaber du kan have glæde af. Du kan læse mere om presseudstyr i dette blogindlæg:
Fejl nr. 5: Passer ikke godt nok på symaskinen
Dit strygejern er vigtigt, men det vigtigste sygrej er nu engang din symaskine. Hvilken model og mærke symaskine, du har, er ikke super vigtigt. Men det er til gengæld virkelig vigtigt at du passer godt på den.
Det kræver ikke ret meget at passe godt på din symaskine. Bruger du den ikke så ofte, så tag den frem en gang om måneden og sy lidt frem og tilbage i en stofrest for at holde symaskinen i gang. Syr du mere end et par gange om måneden er det rigeligt til at holde den godt kørende.
Oplever du at symaskinen syr grimt, er der flere ting du kan gøre. Vi har samlet en liste med 7 punkter, du selv kan tjekke og rette, hvis din symaskine syr grimt. De 7 punkter er:
1. Tjek trådningen
2. Tjek nålen
3. Brug den rigtige nål
4. Tjek spolen
5. Brug god kvalitet sytråd
6. Tjek trådspændingen
7. Rengør symaskinen.
Hvordan du tjekker de 7 punkter (og ikke mindst retter dem, hvis der er problemer), kan du se i denne videoguide:
Sådan undgår du de mest almindelige problemer med din symaskine
Bliv ved med at lære nyt
Nu ved du, hvordan du undgår 5 meget udbredte syfejl. Ved at snige dig udenom dem er du allerede langt i din rejse mod at sy yndlingstøj i høj kvalitet.
Men der er altid mere at lære.
Og flere fejl at begå 😅
Du må hjertens gerne lære af de fejl, vi har begået da vi lærte at sy og de fejl, vi ser mange af vores kursister begå. Det gør du nemmest ved at tage vores online sykurser og melde dig ind i vores medlemsklub Synoter Studio.
Er du begynder eller let øvet er kursusserien Sy dit Yndlingstøj det perfekte sted at starte. I kurserne får du et solidt fundament at bygge din syning på. Du får en god start på din syrejse, som du får glæde af i al den tid du vælger at bruge bag symaskinen. Med kurserne får du de grundlæggende syteknikker serveret i letforståelige videolektioner, som du kan vende tilbage til igen og igen. Med den viden, du får i kurserne, kan du skyde en genvej på flere års trial-and-error (eller søgen rundt på nettet efter vejledninger du ikke ved, du har brug for), og lynhurtigt komme i gang med at sy godt tøj, der passer både din krop og din stil.
Er du mere erfaren, og har du lyst til at designe dine egne symønstre, er vores online medlemsklub Synoter Studio det perfekte sted at fortsætte din syrejse. I Synoter Studio lærer du at lave symønstre fra bunden, at ændre designs (lave mønster-hacks) og sy mere komplicerede syteknikker. Hver måned kommer der nyt indhold i onlineklubben. Alt er i høj kvalitet og lavet til dig fra en professionel baggrund af faguddannede synørder.
Alt hvad vi udgiver er afprøvet i praksis. Vi underviser dig både i vores egne favoritteknikker og i andre metoder, men altid kun i teknikker og metoder der rent faktisk virker og kan få dig sikkert i mål med at sy tøj i høj kvalitet.
Vi lover dig ikke at du slipper for at begå fejl, hvis du syr med os.
Men vi lover dig at vi guider dig udenom så mange fejl, vi overhovedet kan.
Lær syning med Synoter – se alle vores kurser i webshoppen.
Tak for de gode råd fra en erfaren synørd! Jeg følte mig ramt, f.eks. hvad angår størrelse – det vil jeg rette op på!
Hehe, der er mange der vælger den forkerte størrelse, så du er ikke alene 😉
Det kan godt betale sig at rette op på. Alt bliver meget nemmere og bedre med den rigtige størrelse.
Venlig hilsen
Signe / Synoter