Vingeærmerne i denne syvejledning er fra en kjole, jeg syede i 2013 til en fotoserie.
Min veninde, Bibi Berge, lavede i 2013 fotoserien “Sisters”. Konceptet med fotoserien var rødhårede kvinder/piger i mørkegrønne kjoler, og den kjole, jeg syede til projektet, var oplagt at bruge som udgangspunkt for en syvejledning til vingeærmer. Billederne fra syprocessen er fra en tid før gode kameraer i smartphones, hvilket tydeligt ses. De har fået lov at bestå, fordi syteknikken stadig er aktuel – det er samme fremgangsmåde, vi bruger når vi syr vingeærmer i dag, som det var i 2013.
Det her er min favorit teknik til at sy vingeærmer, fordi kanten i bunden bliver smukt afsluttet. Vingeærmet er vendt med foer i den nederste kant, og jeg er vild med den enkle og næsten usynlige afslutning uden stikninger fra en oplægning. Foret hjælper også med at understøtte ærmets facon, så det sidder flot ud over skulderen og det øverste af armen. Og så er det behageligt at have på med det bløde og glatte foer ind mod huden.
Billedet af kjolen på modellen er taget af Bibi Berge og er fra fotoserien Sisters, som kjolen er syet til. Hele serien kan du se på Bibis hjemmeside HER.
Sådan syr du et vingeærme, der er vendt med foer.
Herunder kan du se trin for trin, hvordan du vender et vingeærme med foer og syr det i ærmegabet. Teknikken med at vende ærmet med foer kan du også bruge i tulipanærmer. Tulipanærmer er lidt anderledes at sy i ærmet, da de overlapper i toppen og derfor dækker hele ærmegabet. De sidste trin af guiden, hvor du syr det nederste af ærmegabet, kan du derfor springe over i tulipanærmer.
Vingeærme – Trin 1
Sy foer og stof sammen ret mod ret i den nederste kant. Det er den kant, der udgør åbningen i bunden af æremt. Sy med det sømrum, du har klippet med (typisk 1 cm i denne type søm), og trim evt. sømrummet ned til 0,5cm efterfølgende.
Vingeærme – Trin 2
Fold foret ud over sømmen og sy en understikning 2 mm fra sammensyningen. Sy fra forets side og sy gennem både foer og begge lag sømrum. Sømmen er buet, så foret ligger sig ikke glat ud over sømmen af sig selv – du skal glatte det ud med hænderne, mens du syr, så du sikrer dig at der ikke kommer en fold i foret mellem understikningen og sømmen.
Vingeærme – Trin 3
Pres foret om på vrangen af stoffet så sømmen bliver glat. Pas på ikke at lave pressemærker, især hvis dit stof er lidt sart. Du kan evt. bruge et presseklæde (fx et gammelt viskestykke) mellem stoffet og strygejernet.
Vingeærme – Trin 4
Hvis det øverste af foret titter ud over kanten af ærmekuplen i toppen, er det en god idé at klippe det af. Sæt først et par knappenåle i begge lag stof, så de ikke rykker sig fra hinanden, når du klipper. Du kan evt. også ri de 2 lag sammen rundt i kuplen, så du er helt sikker på, de ligger som de skal i forhold til hinanden.
Det er i dette trin, ærmets finish bliver bestemt. Jo bedre foer og stof passer sammen, når du er færdig her, desto flottere bliver dit færdige vingeærme. Hvis foret er for småt, trækker ærmet om på vrangen. Er foret omvendt for stort, kan det falde ud under kanten. Begge dele giver et ringere resultat og et hjemmelavet udtryk, hvor hjemmelavet ikke er ment som et kompliment.
Vingeærme – Trin 5
Sy ærmet i ærmegabet i den øverste del af kuplen. Du har naturligvis husket at markere dit skulderpunkt på ærmet, så du nemt kan ligge det op til skuldersømmen, og placere resten af ærmekuplen ud fra det. Du må gerne holde ærmet en lille smule til ærmegabet, så det får et flot løft foroven, men hold det ikke så meget til, at der kommer rynker og buler i sømmen. Du kan se i dette blogindlæg, hvordan du holder ærmet til. Vær dog opmærksom på at du med vingeærmet ikke har den nederste del af ærmet, og derfor ikke har en ærmesøm.
Overlock ærmegabet, når du har syet ærmet i. Alle lag (ærme + ærmegab) overlockes samlet. I bunden af ærmegabet er der ikke noget ærme, så der overlocker du kun et enkelt stoflag.
Vingeærme – Trin 6
Fold det nederste af ærmegabets sømrum om mod vrangen og sy det fast med en stikning 7-8 mm fra foldekanten. Start ca 1,5 cm inde på forærmet og sy til ca 1,5 cm inde på bagærmet, så du får fæstnet starten af det tykkere sømrum fra ærme/ærmegab. Det fylder mere, og kan komme til at stritte ud, hvis det ikke er holdt på plads af en syning. Du får en synlig stikning på ydersiden, men den kommer til at være gemt under armen, når du har tøjet på, så den er stort set usynlig.
Det færdige ærme ser sådan her ud forfra og bagfra:
Hvis du vil lege lidt, kan du vælge en kontrastfarve i foret. Selvom det ikke ses tydeligt i det færdige ærme, så kan man alligevel godt skimte indersiden af ærmet, når du bevæger dig. I hver fald, hvis det er en skrigende pink, der kigger ud fra et mørkt eller dæmpet ærme.
Du kan også bruge printet bomuld til at fore ærmet. Liberty stof er især godt, fordi de har en blank overflade. Normalt skal foerstof være glat, men lige til vingeærmer kan du godt gå på kompromis, fordi ærmet er så kort, at det ikke forhindrer fri bevægelse for armen, uanset stofvalget.
Lav selv symønster til vingeærmer
Du kan selv lave symønster til vingeærmer, hvis du har et ærme, der passer dig godt. Hvordan du gør det, kan du se i vores online medlemsklub Synoter Studio, hvor temaet netop nu er ærmedesigns. Udover vingeærmer lærer du at lave symønstre til yderligere 8 designs til isatte ærmer og 3 typer manchetter, du kan bruge til at variere ærmerne yderligere.
Når du kan lave dine egne symønstre, kan du for alvor selv designe dit tøj og bestemme, hvordan det skal se ud.
Bliv klogere på hvad Synoter Studio kan gøre for dine symønstre ved at læse om medlemsklubben HER.
Denne syvejledning er oprindeligt fra 2013, men er opdateret i 2022.