Tilretning af prøvemodeller er ikke øverst på listen hos alle, der syr tøj til sig selv. Men det bør det være hos dig, der er seriøs omkring din syning.
Prøvemodeller har desværre et noget blakket ry, og mange lærer at hade dem, næsten før de har lært hvad det er. Så hvis du helt fra starten af din syning har haft nej-hatten på overfor prøvemodeller, kan det være svært at begynde at elske dem.
Men du bør give prøvemodellerne en chance, hvis du vil videre med din syning, og blive endnu dygtigere end du allerede er.
For lad mig fortælle dig noget vigtigt.
Jeg kunne ikke sy på det niveau, jeg gør, hvis jeg ikke brugte prøvemodeller.
Og jeg vil vove den påstand, at der ikke er nogen, der syr seriøst og professionelt, der aldrig bruger prøvemodeller.
Der kan sagtens være noget, der lykkes i første hug. Og noget, der er så meget rutine, at prøvemodeller ikke længere er aktuelt.
Men i udviklingen af nye designs, og med syning til nye kroppe, så er prøvemodeller et uundværligt værktøj. Et værktøj til at sikre dig, at kvaliteten af dit tøj bliver, som du gerne vil have den.
Det er ikke bare pasformen, du tjekker i en prøvemodel, men også stoffet, designet og syteknikkerne. Det er her du får styr på helheden i tøjet, og har en chance for at justere, så det færdige resultat bliver så godt som muligt.
Tanktoppen her har jeg syet en enkelt prøvemodel til. Den kan du se i videoen længere nede. Nederdelen er fra bogen Sy Nederdele, og den lavede vi sandelig også prøvemodeller til. Min oprindelige idé med lægnederdelen viste sig at være alt for kompliceret til standardmønstre og de krav vi havde til mønsteret. Så derfor blev hele designet ændret, og vi gik tilbage til start efter den første prøvemodel. Og efter endnu et par prøvemodeller med det nye design fik vi præcis den nederdel, vi gerne ville have.
3 myter om prøvemodeller
Er du ikke helt solgt til prøvemodeller, så tror du garanteret på mindst en af de her 3 største myter omkring prøvemodeller. Læs med, og se om du stadig har samme holdning til prøvemodeller, når du når bunden af artiklen.
Myte nr. 1:
Prøvemodeller er kedelige og tager SÅ lang tid – tid jeg hellere vil bruge på at sy noget rigtigt.
Prøvemodeller tager naturligvis noget tid, ja. Men alt efter hvor meget du gør ud af din prøvemodel, og hvad du tester i den, tager den ikke så lang tid som det endelige tøj.
Det man primært tester i en prøvemodel er pasformen, designet og stoffets fald. Det kan man sagtens få en god idé omkring, uden at sy tøjet helt færdigt.
Er prøvestoffet så grimt, at du aldrig vil gå i tøjet, selv hvis pasform og design lykkes, så behøver du ikke ordne sømmene i din prøvemodel. Du rier den sammen med lange sting på symaskinen, og det er det. Du skal ikke sy belægninger, oplægninger, presse vlieseline på alle de rigtige steder eller sy lommer, lynlåse og andre detaljer. Du kan evt. ri eller nåle læg eller andre ting, der er afgørende for pasformen og designet. Men finish og finesser skal du ikke bruge tid på.
Er prøvestoffet så godt, at du gerne vil bruge prøvemodellen, hvis det kan lade sig gøre, kan du tilrettelægge din syning og din prøvning, så du bagefter kan sy modellen færdig. Uden at spilde unødig tid på et projekt, der alligevel ikke lykkes.
Det er blandt andet den type syning, vi arbejder med på de weekendkurser, jeg holder rundt i landet. Der tester vi de ting, der er nødvendige at teste, og vurderer fra gang til gang, hvordan vi kan få projektet til at lykkes, selvom det er en prøve.
Og det der med at sy noget rigtigt.
Ja ja, det er da meget sjovere at sy noget, der bliver til noget.
Men har du tænkt over hvad der sker med dit tøj, hvis du ikke syr en prøvemodel?
Jep, så bliver dit “rigtige” tøj sådan set bare til en prøvemodel. For når der er et design eller en pasform, du ikke kender, så skal du lære den at kende. Og uanset hvad du kalder det første stykke tøj, du syr efter et nyt mønster eller i et nyt materiale, så vil det være en prøve. For du vil prøve dig frem, du vil lære noget nyt og du vil tage nogle erfaringer med dig videre til næste projekt.
Så hvis du springer over prøvemodellen kommer du sådan set bare til at bruge endnu længere tid på din prøvemodel end du behøver. Fordi du ikke får tilrettelagt din syning, så du får mest muligt ud af de erfaringer, der dukker op undervejs.
Og ved du hvad der tager rigtig lang tid? At pille sådan en ribkant her af et ærmegab, hvis du har klippet den i en forkert længde, fordi du ikke gad at teste det i en prøvemodel. Havde jeg skullet pille op i den her strik kvalitet, tror jeg at stoffet var gået i stykker.
Myte nr. 2:
Det er hundedyrt at sy prøvemodeller.
Det kommer sandelig an på, hvad for noget stof du syr i. Og hvad du forventer af det færdige resultat.
De store modehuse laver prøvemodeller i det rigtige stof. Det er de nødt til, for de skal være stensikre på at alt virker præcis som det er tænkt. Og ja, så er det hundedyrt!
Men mindre kan heldigvis sagtens gøre det. Hvis du finder en billigere udgave af det stof, du vil bruge til originalen, og syr en prøvemodel i det, så er du ret langt. Så kan du både tjekke faldet i stoffet og designet i tilpas grad, til at du kan justere og være rimelig sikker de fleste gange.
Er du ikke alt for nærig med prøvestoffet, så kan du sy din prøvemodel færdig, og have endnu en udgave af dit nye lækre design. Hvis det er et godt design, kan du helt sikkert godt bruge mere end en variant.
Så kan det godt være at prøvemodellen har lidt småfejl og ting, der kunne være bedre. Men når de ting nu rent faktisk bliver bedre i dit dyre stof, så vil jeg mene at det er pengene og tiden givet godt ud. Alternativt havde du syet et dyrt stykke tøj, du ikke ville være tilfreds med bagefter. Fordi du ikke fik fundet alle de små ting, der skulle justeres.
Du kan også bruge dine rester fra andre projekter eller stof fra lageret, du stilmæssigt eller kvalitetsmæssigt er vokset fra, til prøvemodeller. Så får du brugt noget af dit lager til noget fornuftigt.
Myte nr. 3:
Hvis man har et grundmønster, behøver man aldrig sy en prøvemodel igen.
Det passer altså ikke.
Dit grundmønster er rigtigt nok et kæmpe stort skridt på vejen mod en temmelig perfekt pasform. Men hver gang du laver en designændring, sker der noget med mønsteret. Og hver gang du vælger et nyt stykke stof, sker der også noget.
Nogle designs er mere sikre end andre. Og jo mere rutineret du bliver, desto flere ændringer kan du slippe for at teste hver gang. Men hvis du for eksempel laver en stor halsudskæring, er du nødt til at teste hvor meget du skal have knebet mønsteret, for at stoffet ikke kommer til at bølge ud fra kroppen eller falde ud over skuldrene.
Og laver du læg, er du nødt til at teste placeringen, antallet, retningen og dybden af læggene.
Bare for at nævne nogle enkelte eksempler, hvor en prøvemodel er uundværlig.
Til gengæld kan du med et grundmønster slippe for de store ændringer. Derfor er sandsynligheden for at du kan bruge dine prøvemodeller langt større, når du arbejder ud fra et grundmønster.
Og jo flere gange, du bruger dit grundmønster til nye designs, desto bedre lærer du det at kende. Du bygger en god portion erfaring op, som du stille og roligt vil begynde at trække på. Og så finder du for eksempel ud af, hvor en taljeoverskæring skal placeres, for at passe til dig. Eller at du ser hamrende godt ud, hvis indsnittet er drejet til halsen. Men ligner en kartoffel med rynker, hvis det er drejet til ærmegabet. Eller noget helt andet.
Når du har testet de forskellige snit og placeringer af overskæringer og indsnit nogle gange, så ved du hvad der klæder dig. Og så behøver du ikke teste det mere. Men så dukker der sikkert en ny fiks idé op i dit hoved, som du må i gang med at teste.
Derfor er prøvemodeller et fantastisk værktøj
Dybest set går prøvemodeller ud på at vide noget. Frem for at gætte på noget. Jo mere du tester i prøvemodeller, desto mere viden får du. En god viden, du kan drage nytte af både i det projekt, du arbejder på i øjeblikket, men så sandelig også i fremtidige projekter.
Nægter du at bruge prøvemodeller, vil du som sagt bare forvandle dit rigtige tøj til prøvemodeller. Men så har du måske ikke været opmærksom på processen undervejs, og sandsynligheden for at du går glip af dyrebar læring er ret stor.
Så hvad betyder mest for dig?
God pasform og finish i dit færdige tøj SAMTIDIG med at du har fået en ny viden og mere rutine, du kan trække på de næste mange år?
Eller at få noget hurtigt igennem maskinen, og så skidt med at det ikke bliver helt som du drømte om, (for det var jo billigt)?
Jeg ved godt hvor jeg synes der ligger mest værdi for pengene. Og det er ikke i de hurtige og billige modeller, kan jeg afsløre.
Uanset om du bruger lige så mange penge på en meter stof som jeg gør, eller om du ikke helt er kommet dertil endnu, så er prøvemodeller altså et uundværligt værktøj. Det er din sikkerhed for at du lærer af hvert projekt, og for at du får syet lige præcis det tøj, du drømmer om.
Hvis du køber dyre kvalitets stoffer, som ikke sådan lige er til at få fat i igen, så er du simpelthen nødt til at sy en prøvemodel. Af respekt for stoffet og den designer, der har lavet det.
Sådan har jeg det for eksempel med det fantastiske strik fra Emdal Studio, som jeg har syet min tank top i. Det er designet og produceret i Danmark af Signe Emdal, og der ligger både faglighed, kærlighed og nøje overvejelser i at lave det.
Faktisk er stoffet en prøve på et strik design, Signe har lavet. Stofdesignere laver nemlig også prøver på deres designs og ideer. Ellers kan de jo ikke vide, om de får produceret præcis den metervare, de har tænkt sig.
Du kender garanteret andre faggrupper, der også laver prøver. Det er der en grund til. Vi mennesker er simpelthen ikke forudseende nok til at vide hvordan ting, vi forestiller os i vores hoved, rent faktisk bliver i virkeligheden. Men det kan prøver hjælpe os med at blive klogere på.
Sådan arbejder jeg med prøvemodeller
I ugens video kan du se, hvordan jeg arbejder med prøvemodeller. Du kommer med igennem processen med at sy min tanktop i det lækre strik fra Emdal Studio. Jeg havde kun ganske lidt stof, og kan ikke få mere, så projektet skulle lykkes i første omgang. Jeg kunne ikke bare klippe et nyt forstykke, hvis det gik galt.
Udgangspunktet til tank toppen er de anvisninger, jeg giver til at lave et mønster til en tanktop i onlinekurset Syteknikker no. 3 – Overlocker, men det viste sig ikke at fungere helt optimalt til den type stof, jeg ville sy i.
Hvordan jeg fik det til at blive den helt perfekte tanktop, kan du se i videoen:
Prøvemodeller er altså ikke kun for begyndere, som jeg har hørt kursister sige (hov, var det lige myte nr. 4, vi fik gjort kål på der?).
Prøvemodeller er i høj grad for professionelle og seriøse syere.
Men det kan være svært at vurdere de første gange, hvad man skal tjekke i sin prøvemodel. Og ikke mindst hvordan man skal gribe problemerne an!
Netop derfor tager jeg rundt i landet og holder weekendkurser. Det er en oplagt mulighed for dig, der gerne vil have meget mere glæde af dit tøj og opnå meget større tilfredshed med din syning. På et weekendkursus kan vi nemlig fordybe os i hele processen, og træffe de beslutninger, der skal til, for at få mest muligt ud af dit stof og dit mønster.
Jeg guider dig igennem prøveprocessen, og tilretter både din pasform og dit design, så tøjet kommer til at klæde dig optimalt. Så du bliver den smukkeste udgave af dig selv. Ofte med ganske få ændringer og justeringer i din prøvemodel.
Så hvad siger du? Tror du stadig på de 3 myter om prøvemodeller, eller er du overbevist om at de er en god idé? Jeg håber virkelig du vil give dine prøvemodeller en chance, for jeg ved hvor meget bedre resultater, de kan give. Og er der noget jeg ønsker for dig, så er det gode resultater med din syning.
Få akut og personlig hjælp til bedre resultater med din syning – se hvor og hvornår de næste weekendkurser afholdes<<
Stofinfo:
Tanktoppen er syet i viscose/uld strik fra Emdal Studio. Mønsteret er fra online kurset “Syteknikker nr. 3 – Overlocker“, men rettet til efter stoffets krav, som du kan se i videoen.
Nederdelen er syet i en vasket viscose georgette fra Citystoffer i Århus. Mønsteret er fra bogen Sy Nederdele.
Foto:
Du har ikke bare overbevist mig om at jeg skal sy prøvemodeller, men også om at det er godt for mig at tage dine online kurser. Jeg har syet siden jeg var 18 ( er nu 50) da mine børn var små syede jeg meget, har holdt pause en årrække og er nu begyndt igen, med dit kom godt igang med at sy. Jeg siddet og syr små stykker stof sammen, presser sømme på livet løs. For nu VIL jeg lære at sy perfekt og ikke kun til husbehov.. 1000 tak for din gode inspiration, kurser og fantastiske blog.
Det lyder godt Irene 😀
Og tusind tak for ros!
Kh
Signe / Skaberlyst