Modebranchen bliver bedre til bæredygtigt tøj – men gør du?

Dengang jeg var midt i min skrædderuddannelse havde jeg en kæreste, der mente at tøj var noget af det mest overfladiske, man kunne gå op i. Han syntes ikke min skrædderuddannelse var en rigtig uddannelse, for jeg kunne jo ikke producere noget, der havde en reel værdi for nogen.

Den holdning gav en del diskussioner. Jeg er nemlig dybt uenig!

Tøj er på ingen måde overfladisk. Dels betyder det tøj, vi har på, utrolig meget for hvor godt tilpas vi befinder os. Og dels har tøjbranchen en uhyggelig påvirkning på vores planet (og dermed os alle sammen, uanset hvor meget eller lidt, vi går op i mode), som en af de mest forurenende brancher i Verden.

Alt afhængig af hvilke artikler man læser, svinger det lidt om tøjbranchen er den næstmest forurenende branche, eller om den har en 4. plads. Der er så mange elementer i tøjbranchen, at miljøpåvirkningen er afhængig af, hvor mange af disse elementer man kigger på. Men uskyldig, det er branchen på ingen måde.

De store problemer startede tilbage i 1990’erne. Dengang fandt store modevirksomheder ud af, at de kunne tjene flere penge, hvis de lavede sæsonerne kortere. Så kunne de nemlig sælge os mere tøj. For vi er jo naturligvis nødt til hele tiden at have det nyeste nye. Det sørgede deres marketings afdelinger i hvert fald for at få os til at tro.

Min tidligere kærestes holdning til mode og tøj er en typisk modreaktion på hele den forbrugs kultur, der har været omkring modetøj de seneste 20-30 år. Helt forståeligt, faktisk. Jeg har selv været fristet af at indtage den holdning til tøj flere gange, og afskrive det som overfladisk og ligegyldigt.

Men det er en meget farlig vej at gå.

For hvis man afskriver tøj som værende overfladisk og ligegyldigt, så sætter man sig ikke ind i, hvor stort et problem vores store overforbrug af tøj rent faktisk er. Og så  kan man ikke gøre en fløjtende fis for at stoppe det.

Små skridt kan ændre Verden

Sætter man sig til gengæld ind i tingene, så får man pludselig en stemme, der kan ændre Verden til det bedre. Og det synes jeg er enormt værdifuldt, omend det blot er en lille bitte ændring, man kan inspirere til. Mange bække små, og det der.

I det her indlæg vil jeg gerne bruge min stemme, til at få dig til at tænke over, om du er en bæredygtig syer. Og især til at give dig nogle helt håndgribelige redskaber, så du kan blive mere bæredygtig i din syning.

Du får videoen først, og så kan du læse mere detaljeret om både problemerne med tøjbranchen og nogle af de løsninger, jeg synes giver mest mening. De er under videoen.

(Videoen er desværre ude af sync med lyden til sidst. Det her er det bedste jeg kunne komme op med efter at have prøvet flere dage at løse problemet, bl.a. med en videokonsulent i røret lørdag eftermiddag! Beklager at det ikke er optimalt… bare ignorer at lyden ikke hænger sammen med billederne det sidste minut. Det er det jeg siger, der er vigtigt).

Når vi syr, er vi en del af tøjbranchen. Og dermed en del af en branche, der forurener planeten. Kun en lille del, i forhold til de helt store modemærker. Men stadig en del.

Vi bruger nemlig de samme metervarer, de samme fibre, farvestoffer og andre kemiske behandlinger af stoffet. Bomulden er dyrket på de samme marker, sprøjtet med de samme kemikalier, som synker ned i det samme grundvand. Viscosen er lavet af den samme regnskov. Og så videre.

Når nu tøjbranchen er så slem til at forurene, så er det også en branche, hvor det for alvor vil kunne ses, når forandringerne begynder at rulle og branchen skifter til at lave mere bæredygtigt tøj.

Det skift er allerede gået i gang, og jeg tror det kommer til at gå hurtigt de næste år.

Store modehuse bliver mere og mere bæredygtige, og flere og flere designere har en eller anden form for bæredygtighed tænkt ind i deres forretningsmodeller. For eksempel har svenske Nudie Jeans etableret repair-shops i flere lande, hvor man kan komme ind og få repareret sine Nudie Jeans, og dermed give dem et længere liv.

Stella McCartney har fra forårskollektionen 2017 formået at holde al viscose produktion i Europa. Viscose er lavet af træ, som er kemisk omdannet til fibre, der kan spindes til garn og væves. Og som det har set ud de senest år kommer ca. 30% af det træ fra fældning af truede skove, herunder regnskove. Det er slut hos Stella McCartney, hvor de nu udelukkende bruger træ fra et bæredygtigt skovbrug i Sverige.

Og der er flere og flere af den slags eksempler med bæredygtigt tøj i modebranchen. Heldigvis.

Bæredygtigt tøj

Derfor er det vigtigt med bæredygtigt tøj

Alle os, der syr vores tøj selv, skal også med på det skift. Vi skal være mere bevidste og mere bæredygtige i vores syning. Både af hensyn til miljøet, men så sandelig også af hensyn til os selv.

For kemikalierne, der bruges til at fremstille fibre, garn og stof, skader ikke kun naturen. Mange af stofferne er allergifremkaldende og nogle endda kræftfremkaldende i større mængder.

Greenpeace har i 2012 undersøgt en lang række mærkers tøj for forskellige skadelige kemirester, og har fundet problematisk kemi i meget af det. Ikke i så store mængder, at det enkelte stykke tøj er skadeligt at gå med. Men de er der, de skadelige stoffer. Og hvem ved hvor store mængder arbejderne på fabrikkerne har været udsat for? Det er helt sikkert mere, end hvad der er i en enkelt t-shirt.

Lignende resultater giver en dansk rapport fra 2003, hvor tekstile metervarer er undersøgt. (Ok, det er lidt længe siden, men det vrimler ikke ligefrem med undersøgelser af metervarer).

Pointen er, at der er skadelig kemi i stoffet. Både i metervarerne og i færdigt tøj. Og selvom nogle af de kemiske stoffer, der er fundet, ikke er tilladte at bruge i EU, så er det altså ikke forbudt at importere stof og tøj fra lande, hvor stofferne er lovlige at bruge. Og derfor bliver brugt.

Hvis man skal se på sig selv og sit eget lille forbrug, så er der ingen grund til panik. Så er mængden af den skadelige kemi så lille, at den ikke er farlig. For dig. Eller mig. Men ser vi på, hvor meget tøj der bliver produceret, og hvor mange tons, der bliver smidt ud hvert eneste år, så kan vi altså ikke bare lukke øjnene og sy videre, som om intet var hændt.

I Sverige har man i 2013 kørt et forsøg med genanvendelse af tekstiler, hvor man bruger det til at lave nye ting af, i stedet for at sende det til forbrænding. Men faktisk viste det sig at hele 78% af tøjet var så godt, at det kunne gå til genbrug. Og altså bruges som det er. Det vidner om et gigantisk overforbrug, hvor vi smider tøj og tekstiler ud, som på ingen måde er slidt.

Set i det lys, så er det oplagt at skrue på mængden af tøj, der produceres. Og mængden af stof. Det store overforbrug af ressourcer er i gang med at fælde vores regnskove, hvilket de fleste efterhånden godt kan se et problem i.

Bæredygtigt tøj når du syr det selv

Men hvor kommer din syhobby så ind i billedet?

Jo, ser du. Hvis du køber en masse billigt stof, syr en masse nemme og hurtige kjoler/t-shirts/bukser/nederdele eller hvad end du nu syr, blot for at det meste af det ender i et hjørne, fordi det ikke blev godt nok. Så er du ikke et hak bedre end størstedelen af modeindustrien.

Det er overforbrug, og det har ikke noget med bæredygtigt tøj at gøre.

Næ du. Den bæredygtige syer syr det tøj, hun skal bruge.

Hun syr prøver, så hun kan teste sine pasformer og syteknikker, og være helt sikker på at ramme rigtigt, når hun syr i det rigtige stof.

Prøverne syr hun i stof, der kan bruges. Så kan prøvemodellen nemlig også blive brugt. Det kan godt være, prøven så bliver til nattøj eller havetøj, fordi den har nogle lærings-fejl. Men den endelige kjole kan holde i 5-20 år, alt efter snittet, materialet og syteknikkerne.

Når prøvemodellen (eller det færdige tøj) ikke kan mere, eller ikke er moderne mere, kan stoffet bruges til nye prøvemodeller, til syprøver eller til små ting. Du kan for eksempel sy indkøbsnet, pudebetræk, makeup tasker eller andre små ting til hjemmet af dit aflagte tøj, hvor stoffet stadig er godt.

Den bæredygtige syer går efter stof, der er bæredygtigt produceret. Det kan fx. være:
* Økologisk bomuld
* Hamp
* Genanvendt polyester
* Tencel (en udgave af viscose fra Lenzing, som producerer mere bæredygtigt).

Den europæiske non-profit organisation Made By arbejder med at gøre modebranchen mere bæredygtig, og de har blandt andet udviklet et værktøj til at klassificere fibre efter bæredygtighed. Det er ikke hele billedet, man får i sådan en enkelt opstilling. Og der er flere fibre, der endnu ikke er undersøgt grundigt nok til at have en klassificering. Men arbejdet er i gang, og det er et rigtig godt sted at starte. (Se mere på www.made-by.org)

www.made-by.org

Så langt så godt med bæredygtige fibre. Men når det kommer til metervarer bliver det lidt vanskeligt at være 100% bæredygtig, når man syr selv.

For det første er det stadig lidt for vanskeligt at få fat i de gode bæredygtige metervarer. Der er kun et fåtal af butikker herhjemme, som bevidst gør en indsats for at prioritere de mere bæredygtige versioner af fx. jersey og denim. Og endnu færre, der interesserer sig for hvor stoffet er produceret, og hvilke råvarer der er brugt til at lave det.

For det andet har alle fibrene nogle problematikker, som man må tage stilling til. Uld er for eksempel listet ret lavt i forhold til bæredygtighed, fordi det kræver store land arealer at holde får, og fordi store dyrehold udleder en masse co2.

Men ser man på uld som metervare, så er det en fantastisk fiber. Uld isolerer, men man ikke overophedet i uld. Man kan ånde i det. Uld skal ikke vaskes så meget som fx. bomuld. Du hænger det bare ud på badeværelset og tager et varmt bad, så frisker dampen fibrene op, og tager snavs med ud af ulden. En tur i tåget vejr eller ud og ligge i sneen gør det samme.

Og som du kan se i benchmarken fra Made-By på billedet længere oppe, så er bl.a. økologisk uld endnu ikke analyseret i forhold til bæredygtighed. Flere af de fibre, der endnu ikke er klassificerede, arbejder de med at undersøge og klassificere i løbet af 2017.

Ulden på billedet herunder er lavet i England, hvilket generelt er mere bæredygtigt end uld produceret udenfor EU, fordi vi har så strenge miljøkrav i EU. Så hvis du ikke kan finde oplysninger om stoffet på fiber niveau, så gå efter stof produceret i Europa.

bæredygtigt tøj

Blander du uld med polyester får du en meget slidstærk metervare, og så er vi er ude i jakker, kjoler, nederdele og bukser, der kan holde i 20 år eller mere. Hvis de er syet til det.

Efterhånden som ny polyester i højere grad bliver erstattet af genbrugs polyester, så vil jeg godt vædde mit lange hår på at det kan ses i statistikkerne. Og at det vil mindske branchens miljøbelastning.

Bliv dygtig nok til at sy bæredygtigt tøj

Som sagt, så sker der en allerede masse omkring bæredygtigt tøj i moden disse år.

Flere og flere organisationer har fået øjnene op for, at der er en kæmpe indsats, der skal gøres. Og flere og flere brands og designere går med i samarbejder med disse organisationer, om at ændre praksis og sadle om til at producere mere bæredygtigt tøj.

Og efterhånden som de store skibe i modebranchen får ændret kurs, så kommer det også os til gode. Jo flere metervarer, der bliver produceret bæredygtigt, desto flere vil stofbutikkerne også kunne få fat i. Hvis en stofproducent (altså en fabrik) får en stor ordre fra et kæmpe modefirma på bæredygtigt stof, så kan de små designere også bedre få deres ordrer igennem, fordi møllen er i gang.

Derfor: bliv ved med at spørge på bæredygtige alternativer. Spørg hvad stoffet er lavet af. Og hvor det kommer fra. Jo mere efterspørgsel der er, desto  mere vil butikkerne uddanne sig, undersøge og stille krav videre tilbage i kæden.

Vi skal ikke være naive. For rigtig mange mennesker betyder deres egen løn og økonomiske sikkerhed langt mere end miljøhensyn, og de er ikke sådan lige villige til at gå nye veje. Man skal kun et enkelt led tilbage i kæden fra de danske stofbutikker, før man render panden ind i en mur af sælgere, der langt fra alle sammen ved hvad deres stof består af og hvordan det er lavet. De begynder først at sælge de bæredygtige metervarer,  når de mærker en tilpas stor efterspørgsel på det.

Så vi må blive ved med at undersøge for og imod omkring de forskellige alternativer, og spørge til stoffet i butikkerne.

Og så for alt i verden sy mere bevidst og i bedre kvalitet.

Sy tøj, du kommer til at bruge.

Tøj, du mangler.

Det er bæredygtigt tøj.

Byg din garderobe op fra bunden, så løber du ikke tør for ting at sy eller reparere, selvom du ikke syr 20 af den samme model.

Og skulle du løbe tør, så kast dig over familiens garderobe, eller de veninder, der ikke syr selv. De vil elske en personligt tilrettet kjole syet i lige deres snit. Tro mig, de kan sagtens mærke hvis tøjet er syet med skrædderteknikker og i lækkert stof, der holder til at blive brugt.

Synes du ikke du er dygtig nok til at kaste dig ud i nye typer projekter, så må du opgradere din viden og din kunnen. Kom med på et sykursus, enten online eller live, og bliv dygtig nok til at kunne sy det tøj, du drømmer om. Tøj, der holder i mange år.

Brug de næste 2-3000 kr i dit sybudget på at blive dygtigere, så du kan producere kvalitet frem for kvantitet. I stedet for bare at fyre dem af på endnu 10 kjoler syet i regnskov tilsat skadelig kemi.

Du kan blive dygtigere til at sy på et af de her sykurser<<

bæredygtigt tøj

Stofinfo:
Kjolen er syet i engelsk produceret uld, købt i London. Det er en af dem, der holder i 20 år.
Blusen er viscose georgette fra www.citystoffer.dk. Om den er bæredygtig ved vi ikke. Jeg kan godt have min tvivl, men retfærdiggør mit køb med at vævningen og stoffet er meget lækkert. Jeg kommer til at bruge denne bluse til den er slidt helt op.

Foto:
Modelfotos af mig er taget af Bibi Berge. www.bibiberge.dk.
Billederne er taget på Comwell Hotel i Århus.

 

Kilder
Det her er en af de artikler, hvor jeg har brugt utallige timer til at researche og læse. Her er nogle af de sider, jeg har haft særlig meget gavn af. Der er også links til en del kilder i teksten, hvis du vil læse mere om bæredygtigt tøj.
Organisation, der arbejder sammen med modebranchen om at gøre bæredygtigt tøj mere attraktivt:
Dansk hjemmeside om tekstiler og bæredygtigt tøj med mange nyttige links til andre hjemmesider og forskellige videnskabelige rapporter:
Made By klassificering af fibre:
http://www.made-by.org/consultancy/tools/environmental/
Greenpeace rapport om problematisk kemi i tøj:

Læs også:

6 thoughts on “Modebranchen bliver bedre til bæredygtigt tøj – men gør du?

  1. Anette says:

    Veldig fin artikkel! Skal tenke på dette med bærekraftige fibre neste gang jeg kjøper nytt stoff. Skal også begynne å sy brukbare prøvemodeller i stedet for å lage toile av billig bomullslerret. Ellers prøver jeg hele tiden å sy bedre. Og jeg bruker klærne mine til de er hullete/ikke passer lenger – og da reparer jeg/gir bort/syr om/vever filleryer… Jeg trodde jeg var ganske flink, men ser jeg har et forbedringspotensial i stoffvalg.

    • Signe Eriksen / Skaberlyst says:

      Skønt at du bruger tøjet og også reparerer. Det er der mange, der ikke gør. Vi kan alle forbedre os, tror jeg. Men det kræver jo at vi ved hvordan – dejligt at kunne inspirere til endnu mere bæredygtighed 🙂
      Signe / Skaberlyst

  2. Lise Wael Møller says:

    Hej Signe
    Jeg har tit tænkt på hvordan jeg kan blive en mere miljøbevidst syer, så tak for de inspirerende råd. Har du mon nogle forslag til stofbutikker her eller i vore nabolande hvor de tænker bæredygtigt?

    • Signe Eriksen / Skaberlyst says:

      Hej Lise
      Dejligt at der er andre, der er med på den miljøbevidste kurs 🙂
      Herhjemme er Metermeter.dk den butik, der er længst fremme på bæredygtigheden. De har mange lækre kvaliteter, og der er flere på vej, ved jeg. Men de fleste stofbutikker har efterhånden mere bæredygtigt bomuld, der fx. er øko-tex eller GOTS certificeret. Stofogstuff.dk har en del bomuld, der er certificeret, og Stof og Stil har deres organic linje, der er GOTS certificeret. Jeg synes dog ikke Stof og Stils kvaliteter er helt så lækre som de fleste andre økologiske stoffer, men det har certificeringen, så på miljøbevidstheden er det fint.

      Kh
      Signe / Skaberlyst

  3. Kristina Holm says:

    Hej Signe

    Er din kjole og bluse fra dette indlæg er det fra nogen af dine online kursus? Hvis hvilken? Syns det ser så godt ud sammen???? men ved også grunden til du er pæn i alle dine flotte sager er fordi du mester tilretning ???? glæder mig til når jeg har syet mere og øvet nok til at komme på dit kursus.

    • Signe Eriksen / Skaberlyst says:

      Hej Kristina
      Ja, kjolen er den klassiske kjole fra lektion 5 i online kurset Kom Godt I Gang Med At Sy. Og blusen er lavet over den løse pasform i kurset 12 Bluser Og Kjoler Til Levende Stof. Det er en anden hals og ærmelængde, end de designs, der er i kurset, men det er bygget over det grundmønster, man lærer at lave efter egne mål i kurset. Og så er den syet i en let viscose georgette, som er det der gør at den falder så fint. Det vil jeg ikke anbefale som et begynderprojekt 😉 Der er kjolen mere velegnet.

      Kh
      Signe / Skaberlyst

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

« »

5 nemme

syteknikker

Få flot finish i dit yndlingstøj med

Giv os din email, så sender vi dig straks 5 nemme syteknikker, der sikre dig flot finish i dit yndlingstøj - uanset hvor meget du har syet indtil nu.

Du bliver samtidig tilmeldt vores mailliste, som du kan afmelde til enhver tid

Share via
Copy link
Powered by Social Snap