Syinspiration: 5 klassiske Oscar-kjoler

Bedst som jeg havde bestemt mig for at bloggen skulle holde en pause, fordi jeg skal bruge min tid på noget andet nogle uger, tikker der en mail ind i inboxen. Den er fra Rikke. Hun har skrevet en artikel om Oscar-kjoler, som kunne være interessant for jer, der følger Skaberlyst bloggen. Så hun vil bare lige høre, om jeg er interesseret i at udgive hendes artikel som et blogindlæg.

Det kan man da vist kalde god timing, hva´?

Så uden at jeg har rørt ret meget mere end en lillefinger, får du altså nu alligevel et inspirerende blogindlæg (dog uden video). Jeg giver ordet til Rikke.

 

Syinspiration: 5 klassiske Oscar-kjoler

Jeg hedder Rikke Ulsøe og skriver til daglig om tøj, sko og accessories. Det gør jeg hos Katoni.dk, som er en online shoppingportal og livsstilsblog. Foruden mode har jeg en stor interesse for underholdningsbranchen – det vil sige film, tv og lidt Hollywood-sladder i ny og næ… Kort sagt elsker jeg Oscars, fordi det er et show, som forener mine to passioner.

Tiden for den årlige Oscar-uddeling er kommet, og i den anledning skal vi se på 5 klassiske kjoletyper, som er at finde til Oscars år efter år. Du kan finde masser af kjoleinspiration i de  smukke festkjoler fra Oscar-uddelingerne, både de 5 klassikere du kan læse om her, og til selve Oscar showet som finder sted søndag d. 26. februar 2017.

Til The Academy Awards er det ikke kun film, men i høj grad også flotte kjoler og gedigent skrædderhåndværk, man hylder. Det sker til selve showet i kategorien ”Best Costume Design”, såvel som udenfor The Dolby Theatre. Her fremviser de indbudte gæster nemlig modedesignernes smukkeste kreationer på den røde løber.

Med Oscar-kjoler kan du være helt sikker på, at der ikke er tale om masseproducerede kjoler hevet ned fra et tilfældigt stativ. I mange af kjolerne er der lagt hundredvis af timers arbejde.

Et godt eksempel er Julianne Moores Chanel kjole fra 2015, som 27 personer til sammen brugte 987 timer på at skabe. Og nå ja, 80.000 pailletter…

 

Foto: Featureflash Photo Agency / Shutterstock, Inc.
Foto: Featureflash Photo Agency / Shutterstock, Inc.

 

Den stropløse kjole

En stropløs kjole har et meget feminint udtryk, hvor skuldre og arme vises frem på flot vis. Selve udskæringen kan udformes på forskellige måder alt efter den stil, man går efter. Med en helt lige kant får man typisk et mere klassisk look, mens en såkaldt ’sweetheart neckline’ viser mere kavalergang.

Når man syer en kjole uden stropper, er det vigtigt, den har de helt rette mål, så kjolen ikke falder ned. Det er også vigtigt, at stoffet har en vis stivhed, så det kan holde sig oppe over barmen.

Reese Witherspoon er en skuespillerinde, som sværger til den stropløse kjole. I 2011 var hun iklædt en elegant sort kjole med hvid silkekant langs udskæringen. Kjolen er designet af Armani.

Foto: Helga Esteb / Shutterstock, Inc.
Foto: Helga Esteb / Shutterstock, Inc.

Gudindekjolen

Gudindekjolen er en kjole med tydelig inspiration fra det antikke Grækenlands mode. Den svævende kjole bliver samlet i taljen eller under brystet med et tætsiddende bånd, og det skaber smukke draperinger i skørtet. Man ser også ofte gudindekjoler med én skulderstrop, som skaber et mere asymmetrisk look.

Sørg for at tage bæltet eller båndet godt ind, så det giver en flot kontrast til resten af kjolens volume. Det er et snit, som er flatterende for de fleste kropstyper.

Lupita Nyong’o viste i 2014, at gudindekjolen stadig er et hit på nutidens røde løber. Her var hun iført en smuk lyseblå gudindekjole fra Prada.

Foto: Jaguar PS / Shutterstock, Inc.
Foto: Jaguar PS / Shutterstock, Inc.

Den sexede kjole

Sexede kjoler kommer i mange forskellige varianter. Til Oscars ser man oftest gulvlange kjoler, så det er ikke længden, der gør kjolen vovet. Til gengæld er Hollywoods divaer ikke bange for at vise hud, hvilket de kan gøre med høje slidser, dybe rygge og nedringede halsudskæringer.

Ønsker du en kjole med en flot halsudskæring eller et kropsnært fit, er det vigtigt at være meget opmærksom på detaljerne i din syningsproces, så udskæringen bliver lige, og kjolen omslutter dine kurver på perfekt vis. En sexet kjole vil nemlig afsløre de mindste fejl!

Til sidste års show viste Charlize Theron sin smukke krop frem i en forførende rød kjole fra Dior, hvor der var sexede komponenter som en ’plunging neckline’ og en havfruesilhuet, som sætter fokus på bagdelen.

Foto: Featureflash Photo Agency / Shutterstock, Inc.
Foto: Featureflash Photo Agency / Shutterstock, Inc.

Balkjolen

En balkjole er en klassiker inden for festkjoler. Det er prinsessedrømme i bedste Disney-stil, der får lov til at få frit løb her. Balkjolen vil typisk have et stramt liv, evt. i form af et korset, og et stort, brusende skørt med masser af fylde.

Det er ikke den mest simple opgave at konstruere en balkjole, så medmindre du ligesom Askepot har assistance i form af syende fugle og mus, er det en god idé at sætte dig grundigt ind i alle syningens fundamentale principper først.

En af de mest ikoniske balkjoler i Oscars-regi blev båret af Gwyneth Paltrow i 1999. Den lyserøde Ralph Lauren kjole har været elsket og hadet lige siden – men aldrig glemt.

Foto: Everett Collection / Shutterstock, Inc.
Foto: Everett Collection / Shutterstock, Inc.

Empire-kjolen

Denne kjoletype er kendetegnet ved at have empiresnit – altså et snit, der er skåret lige under barmen. Det er en meget behagelig kjoletype, da den kun sidder til på barmen. Dens luftige fit har desuden gjort den til en Oscar-favorit blandt gravide skuespillerinder.

Husk, at en empire-kjole sagtens kan udformes med stropper – det kan være en god sikkerhed, hvis du ikke føler, at kjolen ellers kan holde sig oppe.

I 2008 demonstrerede en gravid Jessica Alba, hvor smukt det kan være med et empiresnit, da hun bar en lilla Marchesa kjole med flotte fjerapplikationer.

Foto: Everett Collection / Shutterstock, Inc.
Foto: Everett Collection / Shutterstock, Inc.

 

Tusind tak til Rikke for inspirationen og de smukke Oscar-kjoler. Der er altid en masse inspiration at hente i Oscar kjolerne, og nu ved du hvilke kjoletyper, de typisk er lavet over. Så er det nemmere selv at gå i gang med at lave en festkjole i Oscar stil. Lad dig inspirere i fjernsynet på søndag, hvor årets Oscar fest løber af stablen (eller find billederne på nettet i næste uge), så kan du fint selv sy din næste festkjole.

Skal du lige have pudset syteknikkerne af, inden du hopper ud i sådan et projekt, kan du få styr på din grundlæggende syteknik med dette online sykursus.

 

Læs også:

1 thoughts on “Syinspiration: 5 klassiske Oscar-kjoler

  1. stella says:

    argh…Gwyneth Paltrow i den kjole er ikke et kønt syn. Overdelen skulle have været længere op så det kosmetisk havde givet indtryk af barm. Den model hun bar hang bare på hende – og gjorde intet godt for brystpartiet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

« »
Share via
Copy link
Powered by Social Snap