Brevkasse Fredag – Hvordan vælger man vliseline?

header_vlies

Denne uges spørgsmål til brevkassen kommer fra Freja, der gerne vil vide noget om vlieseline. Så det får du en introduktion til her.

Vlieseline er et indlægs materiale, som man stryger fast på vrangen af stoffet. Der er lim på den ene side af vliesen (“vlies” er vlieseline’s kælenavn – og det udtales “fliis”).

Formålet er at stabilisere og forme stoffet, og man bruger det til at holde styr på bl.a. belægninger, linninger, manchetter, oplægninger og stoffet bag lynlåse og slidser.

Når man vælger vlieseline til sit projekt er det vigtigt, at vliesen passer til stoffet. Det må ikke være så kraftigt, at det kan ses på retsiden, når det er strøget fast. Lav et par prøver i en stofrest, hvis du er i tvivl om hvilken slags vlies du skal bruge.

 

Der findes forskellige former for vlieseline, og den du vælger, skal passe til dit stof.
Der findes forskellige former for vlieseline. Den du vælger, skal passe til dit stof.

 

Der findes mange forskellige slags vlieseline, og der findes også indlægs materialer, som skal syes fast til stoffet. Men du behøver på ingen måde have alle typer i din hobby sykasse.

 

Du kan komme rigtig langt med disse 3 udgaver:

1. En tynd og blød punktvlies, som bruges til lette og mellem stoffer, hvor du gerne vil have stoffet stabiliseret, men ikke miste stofligheden og blødheden.

Punktvliesen er let og tynd, og rimelig fleksibel.
Punktvliesen er let og tynd, og rimelig fleksibel.

 

2. En lidt kraftigere trådvlies, som er god til kraftige metervarer og især bruges i jakker og frakker til belægninger, oplægninger og kraver, der skal formes.

Tråd vliesen er mere kraftig, og giver sig ikke i længeretningen.
Tråd vliesen er mere kraftig, og giver sig ikke i længe retningen.

 

3. En helt stiv vlies, der er god til linninger, manchetter, kraver og andre detaljer, der skal være helt stive. Hvis du syr mange faste linninger i bukser og nederdele, så kan det være en fordel med linning vlies, som er super  nemt at bruge til netop linninger.

Linning vlies er designet specielt til linninger i bukser og nederdele i vævet stof.
Linning vlies er designet specielt til linninger i bukser og nederdele i vævet stof.

Se mere om de forskellige typer vlieseline i videoen her:

 

Vil du gerne vide endnu mere om vlieseline og lære hvordan du stryger det på stoffet? Så kan du med fordel se nærmere på mit online kursus Kom Godt I Gang Med At Sy, hvor du får en grundig gennemgang af vlieseline, og hvordan du bruger det.

Klik her for at læse mere om online kurset og booke en plads.

Jeg håber du kunne bruge svaret, og er blevet klogere på vlieseline. Har du yderligere spørgsmål eller kommentarer, så skriv dem i en kommentar herunder, så kan vi “snakke videre” i kommentar tråden.

Har du selv et spørgsmål omkring syning eller tilskæring, så send det til brevkassen på info@skaberlyst.dk.

Og kender du nogen, der også kunne have glæde af denne viden, så fortæl dem endelig om dette indlæg – fx. ved at dele det på de sociale medier.

God syning!

Læs også:

22 thoughts on “Brevkasse Fredag – Hvordan vælger man vliseline?

 1. Hanne says:

  Jeg har også været ganske vlieselineblank. En dag hos min lokale stofpusher, hvor der ikke var tryk på tog jeg mod til mig og spurgte om vlieselinetyper. Jeg fik en mindre foredrag, fik lov til at mærke på de forskellige typer OG fik udleveret kopi af produktblade for en god håndfuld af de forskellige.

  Stofpusherdamen fortalte mig, at der var nogen, der helforede det hjemmesyede; Hvis man måske finder et fedt stykke stof, der slet ikke egner sig til det man vil, så kan man putte noget mere krop i stoffet (f.eks. slasket stykke til en klassisk nedernel).

  Desuden nævnte hun, at det kunne være en fordel, at stryge vlies på inden man klippede.

  Det gjorde mig rigtig meget klogere – godt at vide hvad de forskellige bogstaver og tal betyder – og hvad man kunne tænkes at ville bruge til hvad. Jeg skriver ville – for det er jo langt hen ad vejen et spørgsmål om, hvordan man vil have sit tøj til at se ud og fungere.

  Husk; Påstrøget vlies ER opvarmet lim – og den skal køle ned, før vi arbejder videre med den!

  Må jeg ikke have lov til, når jeg nu er ved tastaturet at bidrage med lidt yderligere vlies’er – ingen fyldig liste – og heller ikke efterprøvet videnskab:

  Der er Vliesofix – et produkt tænkt til andre håndarbejder end tøjsyning. Det er et dobbeltklæbende produkt, hvor kun bruger limen (man stryger først fast på den ene del, fjerner produktet limen var hæftet på, sætter sammen og stryger igen) – og det er altså lidt genialt, hvis man f.eks. skal have en applikation sat på – og så flagrer den så grimt midt på fordi den kun er syet langskanterne. Og til alle andre ting, som ikke er heldige i to tydelige dag – man limer dem helt enkelt sammen med produktet. Jeg bruger det glad steder, hvor nåle ikke er en god løsning, når nu alligevel strygejernet er varmt.

  Der er findes forskellige strimmeltyper til at lime ting sammen med. Forskellen på dem og på Viesofix er, at det limen sidder på kommer med stryges mellem to lag på samme tid – og derfor fylder og stiver det noget mere. Det er vanvittigt politisk ukorrekt, men jeg bruger ind i mellem glad oplægningsfliesen til f.eks.uldnederdele – og 7-9-13, det har endnu ikke givet mig problemer 🙂

  Vieledon – det er for folk, der ikke kan få det stift nok – det findes i 2 kvaliteter, hvoraf den tykke er mega papagtig (jeg bruger den til tasker).

  Og så er der den vandopløselige vlies. Skrevet, den forsvinder med vand. Jeg har endnu ikke prøvet, men har ladet mig fortælle, at den er genial, når man skal sy knaphuller. Værd at prøve – jeg kan i hvert fald godt se fidusen i, at stive stof lidt af, få hullerne lige i skabet og vaske produktet pist væk igen 🙂

  Derudover er der alle ikke strygepå vlieserne; F.eks. termoflies, der er genialt til det varme udendørstøj, når metervare og evt. foer ikke er varmt nok.

  Slutteligt, så vil jeg tillade mig at korrigere dig, Signe, man kan godt få farvet Vlies, men ok, man skal til udlandet for at finde det – og der skal ledes en del for at finde det. Jeg så en kvinde for noget tid siden med et par hvide jeans med noget mønster på, hvor gul var hovedfarven i mønstret. Det geniale var, at der var strøget gul vlies på indersiden i bunden. Det så supercool ud i opsmøgningen 🙂

  • Signe Eriksen says:

   Sikke en smøre Hanne 🙂 DEJLIGT! Og mega optur med en ekspedient, der har taget sig tid til at fortælle om produkterne.

   Man fuld fikserer ret ofte jakker, hvis de skal have lidt mere hold, eller hvis stoffet er skrøbeligt. Det er ikke så tit man gør det med nederdele, men man kan gøre det hvis stoffet er løst vævet, og derfor vil få “mærker” (som i “knæ-mærker” og “numse-mærker”). Bukser kan man evt. også fiksere foran ned til lige over knæet, for at undgå knæ-mærker. (Hedder det egentlig det??)

   Vandopløseligt vlies er genialt til rigtig mange ting. Man kan fx gå helt i krea hjørnet og lave sine egne applikationer og faktisk også lave sit eget stof, ved at “lime” en masse stofrester, tråde og bånd sammen, sy over dem, så de er godt holdt sammen, og så vaske vliesen væk. Det har jeg set en tekstil designer gøre, og det så ret fedt ud.

   Vliesofix er virkelig et snyde middel i mine øjne. Holder det i længden? Jeg er ikke sikker på at det duer i al slags stof. Men hurtigt – det er det! Jeg bruger det kun til gardiner – skrædderen i mig kan simpelthen ikke få mig selv til at bruge det i tøj.

   Viledon er rigtig godt til tasker. Jeg har ikke set det brugt i tøj, men skal ikke udelukke at man måske bruger det på teatre? Jeg kan ikke lige komme i tanke om, hvad det skulle bruges til i tøj.

   Er du sikker på, det er gul vlies du har set, og ikke en belægning? Det lyder lidt spøjst at stryge vlies i tøj, og vende det ud i et opsmøg. Men har man penge nok og lyst til at købe en stor nok mængde, så kan man sikkert godt få en fabrik til at indfarve et par tusind meter vlies 😉

   • Hanne says:

    Vliesofixen den, hvor man kun bruger limen virker fint som en lim, hvor der også sys. Jeg aner ikke om den holder uden en syning. Hvad angår oplægningsfliesen så holder det supergodt i min uld-blandingsnederdel – og den nærmest hang på mig sidste vinter (eller lå i vaskemaskinen). Det var der jeg testede det – har brugt det flere gange, hvor det forekommer som en ok løsning – jeg er jo heldigvis bogholder og ikke skrædder 🙂

    Ja det var vlies – det der gule noget. Jeg kunne jo ikke dø nysgerrig, så jeg spurgte 🙂

    Mindre mængder farvet vlies kan f.eks. købes her; http://www.bulkfabric.com/search.php?search_query=fucible+interfacing&Search=

    Og så ikke flere vliesord fra mit tastatur 🙂

 2. Hanne says:

  Beklager nu er det mig igen – fru-vlieseline-amok;

  Men ville blot skrive, at det er ret genialt, at bruge vlieseline til at tegne på og stabilisere med, når man skal lave lommer. De der lommer, hvor man syer to lange stikninger med omkring 1 cm mellem og klipper op i midten for at vende det hele rundt og vupti; Der er lomme 🙂

  • Signe Eriksen says:

   Det er nemlig helt korrekt – det er paspolerede lommer (eller paspel lommer) du tænker på, og det er helt genialt at tegne på vliesen her 🙂 Jeg bruger gerne trådvlies til den slags lommer, og sætter det meeeeget præcist fast, for så kan man sy efter trådene i vliesen, hvis man husker at klippe det, så de er langs med lommen. Det er ofte mere præcist end at sy efter trykfoden/øjemål.

 3. Lillian says:

  Kan man vaske en kjole med vliseline på bagsiden af nederdelen. Det er en vintagekjole af taft, hvor der som nævnt er syet vliselinge på bagsiden. Kjolen har nogle pletter, og jeg vil gerne prøve at vaske den. Kan man det eller skal den renses?

  • Signe Eriksen says:

   De typer vlieseline, man bruger i dag, kan godt vaskes. Hvad der er brugt på lige præcis din vintage kjole, ved jeg ikke. Og stoffet kan også have en betydning. Så jeg ville spørge på et renseri, hvor de kan have stoffet i hænderne, og dermed give et kvalificeret svar. Beklager at jeg ikke kan være til større hjælp, men det vil altid være en vurderings sag. Især med vintage tøj.

   Kh
   Signe

 4. Johanne says:

  Jeg er rimelig ny til syning, og jeg ved ikke voldsomt meget. Jeg vil gerne sy noget som er stropløst med hjerteudskæring. Skal jeg bruge indlægningstof, som vliseline, i den øverste del, eller tror I den kan holde sig selv uden? Stoffet jeg bruger er forholdsvis kraftigt og uden stræk.

  Mvh Johanne

  • Signe Eriksen says:

   Hej Johanne

   Det er generelt en god idé med vlieseline i udskæringer, der har facon. Det forhindrer at man får trukket linjen ud af facon under syning og presning. Når det skal være stropløst er vlieseline dog ikke nok til at holde en hel kjole eller overdel på plads. Der skal stivere i, og det vil give det bedste resultat hvis det bliver syet som en corsage med flere lag og en lille smule negativ vidde (dvs. at den er for lille) i taljen, så den bliver siddende. Jeg vil ikke anbefale det som et begynderprojekt. Hvis du vælger stof med stræk kan du bedre få det til at blive siddende ved at sy det mindre end kroppen, og lade strækket fra stoffet være det, der holder det på plads. Du må teste, om der så er brug for strækbar vlieseline eller om det er ok med almindelig punktvlies i belægningerne og evt. udskæringen.

   Kh
   Signe/Skaberlyst

   Kh
   Signe / Skaberlyst

 5. Lillian gammelgaard says:

  Jeg skal lave nogle gardinkapper(ret store) kan man bruge den fliseline i kalder’ vliesofix eller vieledon eller slet ingen af dem
  Har aldrig lavet kapper før men dag syet en masse forslelligt, så alle indput hjertelig velkommen

  • Signe Eriksen / Skaberlyst says:

   Hej Lillian
   Jeg ved intet om gardiner, men måske du er heldig at en anden læser vil kloge sig på det i en kommentar 🙂 Men vliesofix er vlieseline med lim på begge sider, som man primært bruger til applikationer, hvor man med vliesofix kan “lime” applikationen på stoffet, inden man syr rundt i kanten af den. Viledon er et meget tykt materiale, som primært bruges til tasker og skind-arbejde. Om noget af det kan bruges til gardinkapper tør jeg som sagt ikke kloge mig på, men min umiddelbare tanke er, at du skal have fat i mere almindelige vlieseline typer.
   Kh
   Signe / Skaberlyst

 6. Christina says:

  Jeg har ved et uheld fået købt rivevlies i stedet for punktvlies.
  Det ser ikke ud til at der er lim på rivevlies – er det korrekt? Og kan jeg alligevel bruge rivevlies til at forstærke noget poplin til nogle opbevaringskurve/poser og skal det syes på eller kan det stryges på?

  • Signe Eriksen / Skaberlyst says:

   Hej Christina
   Rivevlies er til broderi og applikationer. Jeg har ikke erfaring med at bruge det som erstatning for punktvlies, men tænker umiddelbart at det er en dårlig idé. Det er jo designet til at skulle af igen, så jeg tvivler på det vil blive siddende i lang tid. Og dermed vil det ikke give den stabilitet, du er ude efter til opbevaringskurve. Desværre.
   Kh
   Signe / Skaberlyst

 7. Elsebeth says:

  Ville man kunne bruge Vlieseline til at lime en revne i stoffet?
  Sagen er at min datter har revet hul på hendes jakkeærme.
  Den er revet helt fint og lige. Jeg tænker det pæneste ville være at lime den.
  Det skal ikke vaskes ofte alligevel.
  Eller findes der en anden pænenere løsning.

  Hilsen
  Næsten nybegynderen 😉

  • Signe Eriksen / Skaberlyst says:

   Langt hen ad vejen, ja. Prøv det, og hvis det ikke holder længe nok, så sy en lap over revnen. Vælg en strygelærred, som er en lærredsvævning, der ikke giver sig. Det vil holde bedre end en af de vlieseline typer, der kan give sig.
   Kh
   Signe / Skaberlyst

  • Kent Carlson says:

   Hej Elsebeth,
   Lidt sent svar, men du får det alligevel. 😀
   Jeg har fine erfaringer med noget der hedder Supermend: http://www.supermend.co.uk/
   Det er en lim i pulverform, som man strøer over, under, imellem – eller hvad man nu skal reparere. Jeg har oven i købet fået repareret en flænge i en sort silkekjole fint, uden at reparationen blev særlig synlig.

 8. Pingback: Sådan bruger du vlieseline i tøjet

 9. Maria Rosa says:

  Hej Signe,

  Jeg er lige faldet over din blog, og kan se, at du er lidt af en vlieseline-pro! Så jeg tænkte, om du mon kan svare på, hvorvidt man ville kunne anvende vlieseline til at hæfte bag på “punch needle” broderi? Jeg ved ikke, om du kender til punch needle, men man prikker løkker af garn på et stykke stof, og det er ikke fastsat på stoffet på andet vis end disse løkker – så mon vlieseline på bagsiden af værket ville kunne sikre, at løkkerne ikke gik op, som de så nemt gør ved mindste træk i dem? Hvis man kan, hvilken slags ville så egne sig bedst?
  Jeg håber, du kan hjælpe, da jeg ellers er helt blank på, hvordan man kan sikre, at det forbliver flot (og helt) på trods af evt. pilfingre, hunde mv. 🙂
  Mange hilsner
  Maria!

  • Signe Eriksen / Skaberlyst says:

   Hej Maria

   Desværre ved jeg meget lidt om broderi, så jeg har ingen anelse om hvordan det vil fungere. Du må lade det komme an på en prøve. Umiddelbart kan jeg ikke se, at det skulle gøre en forskel. Stoffet bliver lidt mere understøttet og afstivet hvis du presser vlieseline bagpå, men så vil løkkerne jo bare ligge på den anden side af vlieselinen. Så det vil stadig være løkker, der ligger frit, og kan trækkes op. Tænker jeg.
   Hvis du prøver det af, så start med at teste nogle af de bløde vlieseline typer, så du ikke ændrer stoffet for meget. Du skal kunne trykke nålen ned gennem både stof og vlieseline. Måske den vævede stretchvlies vil være en mulighed – den der hedder G785. Men det kan også være, du bare kommer til at trykke vlieselinen løs fra stoffet, når nålen går igennem så mange gange tæt på hinanden.
   Måske kan du sikre løkkerne på bagsiden ved at presse vlieseline på bagefter. men det kan også være det bare vil gøre broderiet fladt og kedeligt. Men prøv evt. at lede på nogle broderi blogs. Der må være andre, der oplever de samme problemer som dig – måske har de skrevet om det et sted.
   God fornøjelse med at teste 🙂
   Kh
   Signe / Skaberlyst

 10. Dot Juulsen says:

  I dag syr mange mundbind, og bruger ilc 151 vlieseline som den midterste del. Jeg kan se, at der er flere forskellige numre på vlieseline. Hvad er forskelle?

  • Signe Eriksen / Skaberlyst says:

   Hej Dot
   De forskellige numre på vlieselinerne er for at man kan kende forskel på dem. De er udviklet til at kunne noget forskelligt og er egnet til forskellige stoftyper. De vlieseliner vi bruger her hos Skaberlyst er udviklet til at understøtte stof til beklædning, men der er også vlieseliner der fx giver ekstra fylde i vatterede jakker eller tæpper, der er vlieseline der gør stoffet stift til fx tasker og en masse andre forskellige formål.

   Vær forsigtig i forhold til både vlieseline og stof til mundbind. Der er meget stor forskel på hvor meget forskellige materialer beskytter, så tjek godt op på det inden du vælger. Og selvom materialer er gode filtre, kan der være andre årsager til at du ikke har lyst til at trække vejret igennem dem – se fx nederst i denne artikel omkring sying af mundbind: https://www.dr.dk/nyheder/indland/saadan-syr-du-selv-stofmundbind-men-er-det-egentlig-godt-nok?fbclid=IwAR17DtbvdiFBDs2qskQ_rLPrEgUmcNCtlVZ_TwwHWR5E4kALzT4Im-6Rj2Y

   Venlig hilsen
   Signe / Skaberlyst

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

« »

5 nemme

syteknikker

Få flot finish i dit yndlingstøj med

Giv os din email, så sender vi dig straks 5 nemme syteknikker, der sikre dig flot finish i dit yndlingstøj - uanset hvor meget du har syet indtil nu.

Du bliver samtidig tilmeldt vores mailliste, som du kan afmelde til enhver tid

Copy link
Powered by Social Snap