Du har brug for 5 forskellige typer sakse, når du syr.
I hvert fald hvis du syr på den måde, vi gør på syværkstedet og i vores onlinekurser.
Se i gennemgangen herunder, hvad det er for nogle sakse, du har brug for, når du syr.
For alle saksene gælder det, at du skal sørge for at de er skarpe og klipper ubesværet helt ud til spidsen. Når en saks er slidt og ikke længere klipper godt, så skal den enten slibes eller udskiftes.
Klipper du med en sløv og slidt saks, gør du hele processen besværlig for dig selv, og det er der ingen grund til. Du risikerer at dine klippede linjer bliver hakkede og skæve, og det vil i værste fald kunne ses i dit færdige tøj, som kan risikere at få en dårligere pasform på grund af ujævn klipning.
Du kan få sakse i mange forskellige prisklasser og kvaliteter. Nogle af de sakse, du skal bruge, bør du prioritere at købe i så god kvalitet som muligt, selvom de er dyre. Til nogle af saksetyperne kan du sagtens vælge de billige udgaver, mens du til andre bør gå langt udenom de billige alternativer. Se hvor du bør prioritere kvalitet og hvor du kan nøjes med de billige versioner i videoen længere nede.
Stofsaks
Først og fremmest har du brug for en god stofsaks. Din stofsaks skal ligge godt i hånden og føles behagelig at klippe med. Den skal helst ikke være besværlig at åbne, da det kommer til at hæmme den glidende bevægelse i klipningen, der sikrer en ensartet klippet kant. Det er vigtigt at din stofsaks er skarp og at den klipper helt ud i spidsen. Og det er umanerligt vigtigt at du KUN bruger den til at klippe i stof. Alt andet sløver den og du kommer hurtigt til at kunne mærke at saksen ikke glider lige så nemt igennem stoffet, som den burde gøre. Du giver din stofsaks et markant længere (og bedre) liv, hvis du holder den langt væk fra papir, plastik og alt andet end tekstil.
Stofsakse eller skræddersakse findes i mange prisklasser og kvaliteter. En moderne favorit blandt professionelle er fra det japanske mærke KAI, som har lavet en genial saks, der klipper som en drøm men kun vejer en brøkdel af hvad en massiv, gammeldags skræddersaks vejer. De bedste sakse er den professionelle serie fra KAI, som også hedder 7000-serien, fordi saksenes numre alle er noget med 7000 (fx. 7230 eller 7250). De andre tal i modellernes numrer siger noget om længden af skæret og størrelsen på håndtaget, og vi anbefaler, at du prøver nogle af de forskellige størrelser hos forhandleren for at se, hvad der passer bedst til dig.
De professionelle KAI sakse er lidt dyre, men de er alle pengene værd. KAI laver også billigere sakse, men de er ikke i nærheden af samme kvalitet. Har du budget til at købe en professionel KAI saks, bør du gøre det. Har du ikke, så kan du købe en anden stofsaks mens du sparer sammen til en professionel KAI saks. Nogle af de bedste alternativer er det tyske mærke Paul og finske Fiskars.
Der findes mange forskellige typer stofsakse og skræddersakse. Du kan læse mere om dem i den her artikel.
Det er naturligvis vigtigt at undgå at klippe i nåle med dine sakse, da det giver dem et hak, der skal slibes væk. Men det er også vigtigt at holde øje med hvad for noget stof, du klipper i. Er stoffet fuld af metaltråde eller er der pailletter eller perler på det, skal du være ekstra opmærksom og måske ikke bruge din bedste stofsaks. Er stoffet meget levende, kan det være en fordel med en stofsaks med microriller, der hjælper med at holde på stoffet under klipningen.
Papirsaks
Papirsakse kan du finde i dyre domme i meget god kvalitet, men du kan også gå på kompromis og købe en billig saks. De fleste sakse kan klippe i mønsterpapir uden problemer, og på syværkstedet har vi i mange år faktisk bare købt vores papirsakse til en 10’er i 10’er-butikken eller Søstrene Grene. Det er dog ikke alle billige sakse, der er lige gode, så ligesom med stofsaksen anbefaler vi at du prøver at have saksen i hånden. Det er vigtigt, at den ligger godt i hånden og at du kan lide at arbejde med den.
Har du en dyr papirsaks, er det lige så vigtigt at den kun bruges til papir som at stofsaksen kun bruges til stof. Er din papirsaks en billigere model, er det ikke helt så vigtigt, men du vil stadig opleve at den lever markant længere, hvis du kun bruger den til papir, end hvis du klipper i alt muligt med den.
Universalsaks
Navnet siger det lidt… universalsaksen er sådan en, du bruger til “alt det andet”. Altså alt det, der hverken er stof eller papir. Det kan fx være vlieseline, pladdevat, lynlåse, stof med pailletter eller andet, der vil slide for voldsomt på din stofsaks.
Universalsaksen behøver ikke være kostbar. Den skal naturligvis være skarp og klippe ubesværet, men den behøver ikke have det særlige ekstra stejle skær, som stofsaksene har. En god universalsaks kan fx være en billigere KAI saks eller en Fiskars universalsaks. Hvis din stof saks bliver slidt og ikke længere kan slibes tilbage til stofsaks, kan den fx. degraderes til universalsaks. Eller hvis du får sparet sammen til en professionel KAI saks kan din gamle stofsaks blive din nye universalsaks. Universalsaksen er den, du ikke behøver låse inde i behørig afstand fra mand og børn – skulle de komme til at bruge den til et aller andet udefinerbart, er der ikke sket den store skade. (Ve det barn, der tager en god stofsaks til et krea-projekt…. mine er opvokset med formaninger om at mors stofsaks kan klippe fingre af – det har indtil videre holdt dem tilpas langt fra den. Og det kan den faktisk næsten – så også af sikkerhedsmæssige årsager, er det en god idé at holde de gode stofsakse langt fra børnehænder).
Broderisaks / Trådsaks
Du behøver strengt taget ikke en lille trådsaks, men den kan være god at have til at klippe trådender af, at klippe hak i sømrum og lignende små præcisions opgaver. Du kan også bruge din stofsaks til det, men den kan være lidt stor og kluntet til de mindre ting. De fleste har lettere ved at styre den lille saks, og den er nemmere at have liggende ved siden af symaskinen, hvor du ofte får brug for den.
Det findes mange udgaver af de små sakse i mange pri
sklasser, og det er lige så vigtigt at du vælger en god kvalitet trådsaks som det er med stofsaksen. Din trådsaks skal være skarp og klippe helt ud i spidsen, især hvis du bruger den til at klippe hak til pasmærker i kanten af stoffet, til at klippe knaphuller op eller andre små klip, der skal være meget præcise.
Mange trådsakse kan ikke justeres eller slibes, og så er der ikke andet at gøre når de bliver slidte end at kassere dem. Men kan din trådsaks skilles ad, kan den som regel også slibes, hvis den bliver sløv.
Vores favorit trådsaks er den lille premium embroidery scissor fra tyske Paul. Alternativt har Madeira en virkelig god udgave af en storkesaks. Men være opmærksom på storkesaksens design – det bliver lavet af mange forskellige producenter, og de fleste af dem er helt ærligt ikke pengene værd, især ikke når de kun koster en 20’er. Køb god kvalitet, selvom det koster mere lige når du køber det. På den lange bane er det både den billigste og mest tilfredsstillende strategi.
Du kan købe de gode trådsakse i vores webshop her: https://skaberlyst.dk/vare-kategori/sygrej/sakse/
Andenæbsaks / Applikationssaks
Den her saks er den vi bruger mindst på syværkstedet, men til gengæld er vi virkelig glade for den, når vi bruger den. Vi bruger den når vi syr franske sømme, når vi syr kanter og oplægninger i jersey, der skal klippes tæt til syningen efterfølgende og når vi syr blonder sammen. Vi applikerer ikke så meget på syværkstedet, men hvis du synes det er sjovt at applikere, vil du helt sikkert også være glad for en applikationssaks til det.
Det særlige ved applikationssaksen er, at det ene skær har et halvmåneformet blad, som passer på stoflaget under saksen. Og så er skæret slebet på en måde så saksen kan klippe helt tæt ind til en søm og klippe meget præcist. Det gør det mulgit at klippe tråde og trævlekanter af helt ind til sømmen i en applikation. Når vi bruger saksen til syning, klipper vi ikke helt ind til sømmene, selvom saksen kan. Så faktisk bruger vi kun halvdelen af saksens potentiale. Det smarte er til gengæld, at saksen passer på stoflaget nedenunder, så vi ikke så nemt risikerer at klippe hul i stoffet mens vi trimmer kanterne.
Du kan læse mere om andenæbsaksen i denne artikel.
Du kan købe applikationssaksen i vores webshop her:
https://skaberlyst.dk/vare/applique-scissors-duckbill/
Se de typer 5 sakse, du har brug for, i videoen herunder.
Hvis videoen ikke vises på skærmen, kan du se den på vores Youtube kanal her: https://youtu.be/eSkp3Fgxovk
Derfor skal du bruge forskellige sakse
Grunden til at du skal bruge forskellige sakse er, at saksens skær er designet og slebet i en bestemt vinkel, alt efter hvad saksen skal bruges til. Papirsakse er næsten flade i skæret mens skæret i de bedste stofsakse er vinklet mere spidst. Universalsakse ligger et sted imellem.
Det skal være nemt og ligetil at klippe med dine sakse til hver deres formål. Din papirsaks behøver ikke kunne klippe i stof, men den skal klippe ubesværet i papir. Din stofsaks skal glide gennem stoffet uden at gå i stå halvvejs igennem klippet. Hvis dine sakse bliver sløve, så få dem slebet. Kan de ikke slibes, så nedgrader dem eller skift dem ud.
Køb sakse i god kvalitet i vores wesbhop her: https://skaberlyst.dk/vare-kategori/sygrej/sakse/
Eller hos din lokale stofbutik eller symaskineforhandler.