Sygrej, der gør syning i strækstoffer meget nemmere!

Sponsoreret indlæg

Der findes så meget sygrej, at det kan være svært at finde ud af, hvad du har brug for, og hvad du kan undvære.

Til en start kan du undvære det meste. Men efterhånden som du syr mere og mere, og får nogle foretrukne stoffer, styles og syteknikker, så begynder det at give mening at investere i mere nørdet sygrej, der kan lette nogle af de lidt mere krævende arbejdsgange.

Noget af det mere nørdede sygrej, er faktisk slet ikke lavet til syning.

Falsebenet, som er super godt til at vende mange typer hjørner med, er (så vidt jeg er informeret) et redskab man bruger i bogbinder branchen.

Maskeholderen bruger man, når man strikker, men den er også helt perfekt til at trække brede elastikker gennem løbegange.

Og i dag skal vi se nærmere på en applikationssaks, som gør syning i strækstoffer meget nemmere. Eller…. i hvert fald letter det en enkelt arbejdsgang helt enormt meget.

Det er noget så simpelt som en helt almindelig oplægning i strækstof, der kan være nervepirrende at afslutte. Hvis du (som jeg) har ødelagt en eller flere jerseybluser eller -kjoler, når du har klippet det overskydende stof af på bagsiden af oplægningen, så er redningen nær. Du skal såmænd bare investere i en applikationssaks med “andenæb”. Den ser sådan her ud:

Applikationssaks

Applikationssaks

 

Se bare hvor glad jeg er på billedet, efter jeg har mødt min “one and only” Mr. Applikationssaks. (Ok, det kan også bare være fordi min fotograf, Bibi drillede mig lidt, så jeg kom til at grine ad mig selv da vi tog billeder….).

sygrej til syning i strækstoffer

Det er (i skrivende stund) først for nylig, jeg blev bekendt med at applikationssakse overhovedet eksisterede. Jeg har prøvet både at applikere og brodere, da jeg tog min skrædderuddannelse, men det var ikke noget jeg fandt særlig underholdende, så det er ikke noget jeg har brugt energi på efterfølgende.

Men lige nu (efterår 2016) har jeg en skøn praktikant, Annika, fra tekstilformidler uddannelsen, og hun ved altså lidt af hvert om alt muligt. Bland andet kunne hun fortælle mig, hvad den skøre saks, der hang nede hos Guldager Symaskiner, skulle bruges til.

Nemlig at klippe det overskydende stof ved applikationer af helt tæt til stingene, de er syet på med.

Og så var det altså lige før man kunne se pæren, der blev tændt over mit hoved, i bedste Georg Gearløs stil.

For tænk at der findes en saks, der er designet til at klippe helt tæt til en søm, uden at skade stoffet rundt om sømmen! Jeg vidste præcis, hvor den ville løse et af mine tilbagevendende nervepirrende øjeblikke med syning i strækstoffer.

Som jeg allerede har nævnt, så er en helt almindelig oplægning en af de teknikker ved syning i strækstoffer, der kan drille. Men det er også en anden af mine favorit syteknikker til syning i strækstoffer. Nemlig den, hvor kanten bliver lukket inde i en strimmel stof, som derefter klippes af tæt ved syningen.

sygrej til syning i strækstoffer

Når du når så langt i din syning, at oplægningen og kanterne er syet, så er du faktisk færdig. Det eneste, der mangler, er at klippe det overskydende stof af, så sømmen bliver helt smal på indersiden, som du kan se på billedet herover. Og er du ikke total fokuseret på arbejdet, så kommer du bare alt for nemt til at prikke hul i stoffet med spidsen af saksen.

Grunden til at der er ekstra sømrum i oplægninger og kanter er, at du nemmere kan styre selve oplægningen, hvis der er rigeligt ekstra sømrum. Er du for nærig med sømrummet, risikerer du at ende med huller i oplægningen, fordi der ganske enkelt ikke er stof nok, sømmen kan få fat i. Så for at gøre det lettere at sy selve oplægningen, skal du starte med at have mere sømrum, end du vil slutte af med at have.

Hvis det ekstra sømrum får lov at blive siddende, vil det rulle sig sammen som en lille pølse, der fylder. Det kan give mærker igennem til retsiden, og det ser alt andet end professionelt ud. Og som du kan se til sidst i videoen længere nede, så kan det også få kanten til at tippe op, så det faktisk er vrangen der vender ud på tøjet i oplægningen. Jeg havde ikke klippet sømrummet af, da jeg filmede “snakkedelen” af videoen, for klippe-delen filmede jeg først bagefter. Og fordi jeg ikke havde klippet det overskydende sømrum af, satte det sig altså sådan mindre flatterende.

sygrej til syning i strækstoffer

Nå, men normalt klipper jeg det overskydende sømrum af med an almindelig lille saks eller en broderisaks. Problemet er, at hvis jeg er det mindste ukoncentreret, så kommer jeg alt for nemt til at klippe hul i selve stoffet. Altså får jeg ødelagt mit tøj lige et par splitsekunder før det er færdigt.

Og ja, man kan da godt lappe hullet igen. (Det har jeg gjort. Mere end en gang).

Men det er bare ikke optimalt. Og man bliver altså ked af det, når man laver sådan en brøler.

Og her kommer min nye kærlighed, Mr. Applikationssaks ind i billedet.

For risikoen for at klippe hul i stoffet forsvinder næsten helt, hvis du bruger en applikationssaks med andenæb.

Andenæbbet er den stor halv-cirkel formede plade. Vinklen på skæret er lavet, så det løfter stoffet op. Det betyder, at det lag du skal klippe i, kommer helt fri af resten af stoffet. Og derfor kan saksen komme helt ind til sømmen.

sygrej til syning i strækstoffer

Vi skal ikke nørde så meget sakse opbygning i denne artikel. Det kan du bl.a. gøre i denne artikel. Her vil jeg blot gøre dig opmærksom på, at vinklen på en applikationssaks er afgørende for at den kan komme tæt på sømmen. Derfor skal du være lidt varsom med, hvem du får til at slibe den, når den bliver sløv. Hvis den får en anden vinkel i slibningen, så er det en anden saks, du får med dig hjem. Og den vil måske ikke være lige så god til at klippe tæt på sømmen, hvis vinklen på skæret bliver anderledes.

sygrej til syning i strækstoffer

Se i videoen, hvordan du bruger din applikationssaks til 2 forskellige syteknikker til syning i strækstoffer.

Faktisk er en applikationssaks lige rigeligt effektivt til syning i strækstoffer. Saksen kan helt bogstaveligt  klippe helt ind til sømmen. Men det skal du ikke gøre, når du syr i strækstoffer. Så holdbare er sømmene nemlig ikke, selvom det meste jersey for eksempel ikke trævler. Der skal alligevel være 2-3 mm stof tilbage, for at sikre en stærk søm.

Men bortset fra at saksen er mere effektiv, end du har brug for, så sikrer andenæbnets udformning, at du ikke risikerer at stikke spidsen af saksen ned i stoffet. Du kan have tøjet liggende fladt på bordet foran dig, og stille og roligt klippe det overskydende sømrum af – helt uden bekymringer.

En applikationssaks er en af de ting, jeg ikke anede at jeg manglede. Men det er kærlighed ved første klip – jeg er helt vild med min nye (lidt skøre) saks.

Du kan købe denne type applikationssaks i de fleste sy butikker i landet. Og ellers kan du købe den online, blandt andet her: https://www.thefabriclounge.com/vare/applique-scissors-duckbill/

 

sygrej til syning i strækstoffer

Har DU et tip til noget sygrej, vi andre ikke kan leve uden? Gerne noget, som faktisk slet ikke er sygrej til syning af tøj, så er det sjovere. Giv et TIP i en kommentar herunder!

Stofinfo: Den lækre hindbær-rosa (er det en farve?) bomuldsjersey er GOTS certificeret, og er købt hos www.metermeter.dk.

FOTO: Modelbillederne af mig er taget af min faste fotograf Bibi Berge. www.bibiberge.dk

 

UPDATE! Juni 2017

For pokker, mennesker! Det her blogindlæg har lagt landet øde for applikationssakse, og jeg har fået beskeder fra flere, der måtte bestille deres på svenske hjemmesider.
Men det er altså også en god saks 😉
Min lokale leverandør af sygrej, Guldager Symaskiner, har måttet finde en ny leverandør, fordi den gamle ikke kunne følge med efterspørgslen. Så nu sælger de denne italiensk producerede applikationssaks.

 

UPDATE December 2019

Vi forhandler nu applikationssakse i vores webshop.

Du kan finde dem HER <<

Applikationssaks

 

 

Læs også:

12 thoughts on “Sygrej, der gør syning i strækstoffer meget nemmere!

 1. Anette Sørensen says:

  Hej Signe
  Et dejligt inspirende indlæg som altid 🙂

  Sådan en saks må jeg eje!!! Syr ofte undertøj, hvor problemet med det overskydende stof er nøjagtigt det samme.

  Jeg kan se, at saksen findes i 15 cm. og 12 cm. HVILKEN størrelse har du?

 2. Anette says:

  Genialt! Jeg har brukt broderisaks, og bare såvidt klart å unngå hull… Skal få tak i en sånn applikasjonssaks nå ????
  Jeg har også noe ting når jeg syr, som egentlig ikke er laget for det: En kuttematte + ikea trancherbord (m samme mål som kuttematten) er blitt kuttebordet mitt. Bordet har lange “håndtak” på hver side – der henger grunnmønsteret mitt, målebåndet osv. I hyllene under har jeg stoff +++. Spisebordet vårt er klippe- og arbeidsbord (det er 3 m. langt, så kan vanligvis okkupere nedre delen).
  Jeg syr på kjøkkenet fordi jeg ikke har eget syrom. Dermed må alt kunne pakkes raskt bort hver gang vi har gjester. Så jeg har alle sygreiene mine på et serveringsbrett. Brett + maskiner kan plasseres på trancherbordet, og trilles ut ved behov.
  Bruker gamle apotekervekter i messing som stoffvekter. Og har en liten messing-pendel (noe new age greier, tror jeg) som jeg bruker som lodd for å se om en knappestolpe e.l. henger loddrett som det skal på plagget – den er også nyttig for å få proposjonene på plass når man tegner ????
  Dessuten gjenbruker jeg gamle glass og pappesker for å ha orden i sysakene.
  Det eneste kriteriet jeg har er at tingene skal fungere, pluss at de må matche kjøkkenet. Sysakene blir liksom litt mer til å leve med hvis de sklir inn som en del av dekoren – tross alt skal jo hele familien spise der hver dag…

  • Signe Eriksen / Skaberlyst says:

   Hej Anette
   Tusind tak for alle dine input 🙂 Smart med pendel for at se om stolper er lige osv. Det havde jeg ikke tænkt på.
   Jeg har købt brevvægte i Søstrene Grene som jeg bruger som mønstervægte. De er fulde af farver og glimmer 😉

   Kh
   Signe / Skaberlyst

    • Signe Eriksen / Skaberlyst says:

     Hej Ruth
     Mønstervægte er gode til at holde mønsterpapiret på plads, når man tegner. Især hvis man opbevarer sine mønstre rullet, er de uundværlige. Til meget stof kan man også bruge mønstervægtene til at holde mønsteret på stoffet, når man klipper, i stedet for at bruge knappenåle. Nogle gange kan det være en god idé at kombinere mønstervægte og knappenåle.

     Kh
     Signe / Skaberlyst

 3. Karen says:

  Det er smart! Sådan en må jeg eje.
  Tak fordi du deler så meget ud af din syviden, bruger flere af dine fifs, tak! Håber snart at datoer passer, så jeg kan komme på kursus hos dig.
  Kh.
  Karen

 4. Carina Ibsø says:

  Hej Signe

  Genial saks, og tak for alle dine fif og det fantastiske kursus i mønsterkonstruktion som jeg var på i august, hvor jeg fik et godt kjolemønster ud af det. Jeg kan kun anbefale kurset for dem som jeg møder, som er interesseret i noget som passer.

  Mange hilsner
  fra Carina

 5. Karen Vængebjerg says:

  Tak for dine mange gode råd.
  Hvis du har et syværelse, så sæt en knivmagnet op på væggen. Den kan holde det meste metal så pincetter, sakse m.m. ikke ligger på bordet og fylder.
  Med venlig hilsen
  Karen

 6. Camilla Damkjær says:

  Hej Signe
  Endnu et godt indlæg. MIt spørgsmål drejer sig lidt om noget andet, som alligevel udspringer fra teksten… du skriver du har prøvet et klippe huller i stoffet “Og ja, man kan da godt lappe hullet igen. (Det har jeg gjort. Mere end en gang)”
  Mit spørgsmål er – hvordan lapper jeg et lille hul i stoffet? Så det bliver pænt?
  Hilsen Camilla

  • Signe Eriksen / Skaberlyst says:

   Hej Camilla
   Jeg gør det i hånden med helt små sting på tværs af hullet. Hvis det er et lille hul, kan man som regel sy det tæt sammen. Er det et større hul, må man nogle gange “væve” nyt stof med sytråden. Sørg for at få fat i de masker, der er rundt om hullet, så du får dem stoppet i at løbe.

   Kh
   Signe / Skaberlyst

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

« »
Share via
Copy link
Powered by Social Snap