Sådan overholder du trådretningen

Der er KUN 3 måder, du kan vende dit mønster, så det overholder trådretningen i stoffet.

KUN 3.

Så du skal lægge dit mønster meget nøjagtigt på stoffet, for at få glæde af trådretningen, når tøjet er syet. Respekterer du ikke trådretningen i stoffet, vil det have konsekvenser i det færdige tøj.

 

Trådretningen - 3 mulige trådretninger

 

De 3 trådretninger, du kan bruge, er:

Lige trådretning
Den lige trådretning følger den vævede kant af stoffet (ægkanten).

Dette er den mest normale trådretning, og hvis der ikke står andet i dit mønster, er det den, du skal bruge.

Trådretning på tværs

Trådretningen på tværs er vinklet 90 grader på ægkanten.

Trådretningen på tværs er mest optimal i lærredsvævet stof, hvor der ikke er forskel på de 2 trådretninger, andet end hvis der er elastan i stoffet. Er der det, bør du overveje det nøje, inden du vender mønsterdelene og bruger trådretningen på tværs, for det betyder at du ikke kan udnytte elasticiteten i stoffet til at give mere komfort og en bedre pasform i tøjet.

Skrå trådretning

Den skrå trådretning er vinklet PRÆCIS 45 grader på ægkanten.

Den skrå trådretning giver mere fleksibilitet i stoffet, og får det til at falde langt flottere om kroppen. Den bruges ofte i bløde designs med draperinger, som skal falde flot.

Hak en hæl og klip en tå – men snyd ikke med trådretningen

Måske har du hørt om nogen, der flytter lidt på mønsterdelene, så de kan spare lidt stof. Eller måske er du selv en af de mange, der stadig kan finde på lige at dreje en mønsterdel eller 2 lidt, for at kunne have alle dine mønsterdele på den meter stof, du har købt, selvom du nok egentlig skulle have haft 1,10 meter.

Men det er en rigtig dårlig løsning.

Stoffet falder nemlig efter trådretningen, og mønsterdelene er konstrueret, så tøjet får det fald, det skal have, for at sidde godt og se ud, som det er designet til. Hvis du ikke respekterer den trådretning, designeren har bestemt, da mønsteret blev lavet, så ændrer du både tøjets udseende og pasform. I de aller værste tilfælde vil du opleve at tøjet drejer rundt om kroppen eller på andre måder trækker og bliver skævt.

Men hvad så, hvis du ikke kan have mønsterdelene på stoffet?

Jeg kender det godt. Man har et stykke stof og et mønster, og man VIL bare have den model i det stof. Der er ikke noget at diskutere – det SKAL lykkes!

Det skal bare ikke lykkes ved at ændre på trådretningen. I stedet kan du se på, om du kan korte modellen lidt af, lave den lidt smallere nogle steder eller tilføje en søm, og dermed få nogle mindre mønsterdele, der måske kan placeres på en anden måde på stoffet, så det hele kan være der.

 

Trådretningen

 

Sådan sikrer du, at mønsterdelene følger trådretningen

Det kan godt være lidt drilsk at få mønsterdelene lagt op på stoffet, så de alle sammen kan være der, og følger trådretningen.

Men med det trick, du kan se i videoen, er det faktisk ret nemt både at få alle mønsterdele til at følge trådretningen, og få plads til dem alle, uden at skulle nåle det hele af og på flere gange.

Du skal bare følge disse 3 trin for hver enkel mønsterdel:

Trin 1.
Læg mønsterdelen på stoffet, der hvor du mener den skal være, og sæt en nål i den ene ende af trådretningslinjen (som du selvfølgelig har husket at tegne med fra mønsterarket på hver eneste mønsterdel!)

Trin 2.
Mål ind til nålen/trådretningslinjen fra ægkanten og aflæs målet.

Trin 3.
Mål ind fra ægkanten i den anden ende af trådretningslinjen, og juster mønsterdelen, indtil trådretningslinjen passer med målet. Så ligger trådretningen parallel med ægkanten, og din mønsterdel ligger korrekt.

 

For at kunne bruge denne fremgangsmåde til at tjekke, at du overholder trådretningen, kræver det naturligvis, at du har husket at tegne trådretningslinjen med ind på dit mønster, og at hver linje er af en rimelig længde. Det skal enten være næsten hele mønsterdelens længde på korte mønsterdele eller omkring 40-50cm på lange mønsterdele.

 

Se i videoen, hvordan du lægger mønsterdelene på stoffet, så de overholder trådretningen

 

Hvis du tidligere ikke har overholdt trådretningen, men vænner dig til at bruge dette lille trick HVER gang du lægger mønsterdele på stof, så vil du hurtigt opdage, at du slipper for mange små irriterende folder og trækninger i tøjet. Noget af det tilretning, du måske har lavet indtil nu, vil højst sandsynligt blive overflødigt, hvis du får styr på trådretningen.

 

Du kan lære mange flere af den her slags tricks, der gør din syning meget nemmere. Det lærer du i online kurset Kom Godt I Gang Med At Sy, som er et grundkursus i syning. Læs om kurset her, og snup din plads i dag. Jo mere ny du er indenfor syning, desto flere problemer og udfordringer vil kurset spare dig for.

 

Læs også:

7 thoughts on “Sådan overholder du trådretningen

 1. Pingback: DIY | Sy nemt en nederdel til sommeren

 2. Annemarie Munk-Hansen says:

  Hej Signe
  Jeg tegner selv mønster, men nu er jeg kommet i tvivl om hvordan jeg tegner trådretningen rigtigt ind på mønsteret. Troede det var vinkelret på hofteviddelinjen men nu har jeg bukser i meget flot stribet stof og de striber snor sig “flot” rundt om mit ben foran på bukserne øv
  Mange hilsner
  Annemarie

  • Signe Eriksen / Skaberlyst says:

   Hej Annemarie
   Det kommer lidt an på, hvordan mønsteret er lavet. I bukser er trådretningen typisk vinkelret på bundlinjen/knælinjen. Hoftelinjen er ofte vinklet lidt for at give en bedre pasform, fordi bukserne skal kurve ind mellem benene. Hvis du tegner af fra eksisterende bukser, der er syet op, så ville jeg gå ud fra at trådretningen er vinkelret på bunden. Konstruerer du ud fra et grundmønster skal du huske at få trådretningen med fra det originale tilrettede mønster hver gang du laver en ny model, så du ikke risikerer at få den tegnet forkert ind.

   Venlig hilsen
   Signe / Skaberlyst

 3. Pia Bak says:

  Hej Signe.
  Hvordan gør jeg med twill/køpervævning. Skal jeg også lægge mønsterdelen på skrå hvis jeg vil lave en 1/4 sol Nederdel med sidesømme?
  Mvh Pia

  • Signe Eriksen / Skaberlyst says:

   Hej Pia
   Jeg har altid trådretningen på skrå i sol nederdele, uanset hvor stor en sol, det er. Så trådretningen skal vinkles 45 grader på midt for/midt bag.
   Køpervævning er der ikke noget særligt med. Trådretningen er stadig langs ægkanten af stoffet, og den skrå trådretning er stadig vinklet 45 grader på ægkanten 🙂 Det gælder også i satinvævninger.

   Venlig hilsen
   Signe / Skaberlyst

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

« »
Share via
Copy link
Powered by Social Snap