GUIDE: Sådan laver du mønsteret til denne jakke

I denne artikel får du en vejledning til mønsterkonstruktion.

Du lærer at lave detaljen med de buede sømme i jakken herunder ud fra et grundmønster.

Du kan lave detaljen i en jakke, som her, eller du kan lave den i en bluse eller kjole. Alt du skal sikre dig er, at du arbejder med det rigtige grundmønster, inden du går i gang med at lave designændringen med de buede sømme.

Har du ikke et grundmønster?
Så kan du heldigvis stadig være med. Hvis du har et godt symønster, der passer dig, kan du fint bruge det som udgangspunkt for designet.

 

jakke med delbar lynlås

 

Som du kan læse i denne artikel, så er den altovervejende forskel på købemønstre og grundmønstre at:

Med et købemønster køber du et færdigt design, og skal tilrette pasformen hver gang.

Med et grundmønster har du styr på pasformen, men til gengæld skal du lave designet fra bunden hver gang.

Om du foretrækker det ene eller andet, eller godt kan lide at blande lidt, er en smagssag. Jeg er klart mest til at arbejde med grundmønstre og udvikle nye designs fra bunden. Tilretning er sådan lidt småkedeligt, mens designudvikling er sjovt – altså ifølge mig. Så jeg bruger mine forskellige grundmønstre til langt det meste af det tøj, jeg syr til mig selv.

Har du ikke et grundmønster men derimod en håndfuld gode købemønstre, du har tilrettet, så de passer dig, kan du i langt de fleste tilfælde bruge et tilrettet købemønster som udgangspunkt for nye designs. Processen vil være den samme som hvis du havde et grundmønster, men du skal være opmærksom på at der så vil være noget design i mønsteret i forvejen, der kan gøre det færdige resultat en anelse anderledes. Det er ikke alt, der er smart at lave ud fra et købemønster, men det design, du lærer i denne artikel, er ikke så følsomt. Har du et symønster med brystindsnit og evt. taljeindsnit, kan du lave dette design.

 

 

jakke med delbar lynlås

 

Bevar den gode pasform – selvom du ikke syr indsnit

Pasformen i et symønster til vævet stof er blandt andet defineret af indsnit i mønsteret. Til overdele er det især brystindsnittet, der hjælper den gode pasform på vej. Indsnittene skal være placeret korrekt og have den rigtige dybde og længde, for at tøjet passer til kroppen. Det er det, du har sikret dig i tilretningen af grundmønsteret. For at bevare pasformen i mønsteret, går opgaven med designændringerne ud på at bevare dybde og længde af dine indsnit, selvom du flytter rundt på dem og tilføjer nye linjer til dit mønster.

En nem metode til at ændre designet i grundmønsteret er at flytte indsnittene og lade dem indgå i designlinjerne. På den måde bevarer du pasformen, mens udtrykket og udseendet i modellen ændrer sig til noget mere spændende. De traditionelle placeringer af indsnittene er nemlig gode for pasformen, men de er altså ikke altid det mest interessante for designet.

I jakken her er indsnittene flyttet til de nye buede designlinjer. Og selvom der ikke er syet et eneste indsnit, er jakken stadig figursyet og lige så tætsiddende som den ville have været, hvis indsnittene havde været syet på traditionel vis.

Under billedet kan du se hvordan du laver designlinjerne i dit symønster på en måde, hvor du bevarer pasformen.

 

jakke med delbar lynlås

 

 

Brug indsnit i designlinjer – sådan gør du

I guiden her kan du se de designændringer, jeg har lavet i mit grundmøsnter, for at få de buede linjer i jakken.

Start altid med at tegne en kopi af dit grundmønster, så du kan vende tilbage til originalen til andre, nye designs. Det er på kopien du laver de designændringer, du kan se herunder.

 

Trin 1 – Tegn din design linje

Først tegner du den linje, du gerne vil have sømmen til at have. Det er din design linje. På jakken har jeg tegnet en kurvet linje fra brystpunktet op til halsen. Det samme har jeg gjort på bagstykket, hvor indsnittet er fortsat op i en kurvet linje til halsen. På forstykket er det vigtigt at din designlinje går gennem brystpunktet, for at du kan dreje indsnittet ind i linjen. På bagstykket er der ikke noget brystpunkt at tage højde for, så der har du lidt mere frit spil. På bagstykket har jeg fulgt midterlinjen i taljeindsnittet og ladet den fortsætte naturligt op i den buede linje.

På forstykket fortsætter linjen i en bue under taljen ud til sidesømmen. Buen starter ved taljeindsnittets bredeste punkt  og går ud til jakkens sidesøm i et pænt forløb.

De vigtigste punkter i linjen er de 2 punkter, der er markeret med pile. Resten kan du tegne i fri hånd eller med lidt hjælp fra en kurvelineal. Det præcise forløb af designlinjerne tester du bedst i en prøvemodel, evt. i staut, hvor du kan se om de linjer, du får tegnet på papiret, også klæder dig når de kommer på kroppen i stof.

 

indsnit i designlinjer

 

Trin 2 – Klip og luk brystindsnit

Nu skal du til det magiske trick, der gør mønsterkonstruktion helt fantastisk: at lukke indsnittene ind i sømmene.

Vi starter med brystindsnittet. Klip ind ad det ben i indsnittet, der er tættest på din designlinje. Klip fra sidesømmen til du når brystpunktet. Klip derefter ind ad din designlinje, til du når 2 mm fra brystpunktet, så du har et hægtepunkt, hvor papiret lige nøjagtigt hænger sammen.

Nu kan du flytte med den del af papiret, der ligger mellem de 2 linjer. Drej papiret ned over brystindsnittet, så det bliver lukket, og sæt tape på. Brystindsnittet er nu flyttet til designlinjen i halsen.

 

indsnit i designlinjer

 

Trin 3 – Klip og luk taljeindsnit

I den nederste del af den buede linje kan vi geme taljeindsnittet.

Klip ind ad linjen fra sidesømmen til du når taljelinjen. Herfra klipper du ned ad taljeindsnittet til bundlinjen. For at få et hægtepunkt i bunden af taljeindsnittet, klipper du ind til spidsen af indsnittet udefra.

 

indsnit i designlinjer

 

Flyt den nedersts del af papiret, så du lukker taljeindsnittet, og sæt fast med tape.

Nu er faconen fra taljeindsnittet flyttet til sømmen, der buer ud til sidesømmen. Vil du ikke have denne bue, men blot den øverste til halsen, kan du springe hele trin 3 over.

 

indsnit i designlinjer

 

Trin 4 – tilføj lomme

Når taljeindsnittet er lukket i bunden af jakken, kan du tilføje en lomme, hvis du har lyst til det. Tag stilling til jakkens længde, inden du tegner lommen. Jeg har kortet jakken af i forhold til mønsteret her på billederne, og det sætter en begrænsning på hvor dyb lommen kan være.

Lommen er tegnet der på sømmen, hvor jeg vil have lommeåbningen til at være. Og den er tegnet i fri hånd i den størrelse, jeg har brug for at den er. Mine lommer er mest til pynt, og der skal ikke være mange ting i dem – måske et nøglebundt og et dankort. Har du noget, du ved, du vil have plads til i dine lommer (fx en stor mobiltelefon), så sørg for at tegne dine lommer store nok til at de kan rumme det.

 

indsnit i designlinjer

 

 

Trin 5 – Tegn mønsterdelene af hver for sig

Mønsterets forskellige dele kommer til at lappe ind over hinanden. Det gør ikke noget, for du skal tegne de færdige mønsterdele af hver for sig, inden du kan klippe stoffet efter dem. Dette design består af et sidestykke og et midt-for stykke, som bliver syet sammen i den kurvede søm. Har du valgt at have en lomme i dit mønster, skal du også tegne mønsterdelen til lommeposen af.

På bagstykket har du et sidstykke og et midt bag stykke. Er midt bag lige i det mønster, du har taget udgangspunkt i, kan du vælge om du vil have en søm midt bag eller lægge mønsteret til fold. Je ghar klippet midt bag til fold, så de buede sømme til halsen løber med al opmærksomheden (se billede længere nede).

Når du har tegnet mønsterdelene af hver for sig, kan det være en fordel at tegne sømrum på hver enkel del, før du klipper papiret ud. På den måde kan du nemmere placere mønsterdelene på stoffet, og slipper for at tegne sømrum ind på stoffet med skrædderkridt. Det gør klippearbejdet hurtigere og mere præcist.

 

indsnit i designlinjer

 

Trin 6 – Bagstykket

På ryggen går de buede linjer op til halsen ligesom på forstykkerne. Men under taljen går de blot lige ned. Du kan vælge en variation, hvor du også laver den nederste del af ryggen buet. Så skal du følge den sidste del af trin 1. Her er der ikke lavet ændringer til den nederste del af ryggen. Sømmen går gennem taljeindsnittet, som blot er fjernet i designlinjen, da mønsterdelene blev tegnet af.

 

jakke med delbar lynlås

 

Trin 7 – Kraven

I sidste øjeblik besluttede jeg at sy en krave i jakken. Der er ikke en mønsterdel til den, da den er helt lige. Jeg har målt halsudskæringen på mønsteret og klippet et rektangel, der måler halsudskæringen i længden og den ønskede kravebredde x2 i højden. Kraven er 4 cm i den færdige bredde. Den er klippet og syet med 1 cm sømrum hele vejen rundt. Kraven er kommet til så sent i processen, at den ikke er med på mønsteret i videoen herunder.

 

Du kan se processen fra grundmønster til designmønster i videoen:

Beklager at min stemme er lidt rusten, men den er filmet efter 5 dage uden stemme overhovedet.

 

Det var det. Så nemt kan det være at lave et nyt, spændende design i et symønter med god pasform.

Designet her er lavet ud fra mit jakkegrundmønster.

Har du et kjolegrundmønster, kan du lave det om til et jakkegrundmønster. Det har vi lavet et tema om i vores online medlemsklub om mønsterkonstruktion, Synoter Studio. Har du ikke allerede adgang til temaet, kan du købe det her (kræver ikke medlemskab):

Synoter Tema nr. 6: Grundmønster til jakke med 2-sømsærmer

 

 

Har du ikke et grundmønster til vævet stof endnu, er det måske en idé at få tilrettet et? Det hjælper vi med på disse kurser:

Grundmønster til kjoler og overdele (Udsolgt 2022 forår)

 

 

Mønsterinfo: Mønsteret til jakken er som du kan se i guiden her. Udgangspunktet er et tilrettet grundmønster til jakker.
Stofinfo: Stoffet er fra Citystoffer i Aarhus. Det er vævet i bomuld og så har ydersiden fået en coating som gøre det mere skinnende lidt særligt i overfladen.

Bonusinfo: Denne jakke har været undervejs i mange år. Guiden her er oprindeligt fra 2016. Arbejdet med jakken begyndte i 2015, men lå derefter stille i flere år. Jeg har brugt den som eksempel på flere livekurser hvor jeg har vist hvordan skulderpuder og ærmefisk syes i en jakke. Og endelig i 2022 tog jeg mig sammen og syede jakken færdig. Det resulterede i en opdatering af artiklen og guiden, bl.a. med billeder af den færdige jakke.

 

Oprindeligt blogindlæg fra februar 2016.
O
pdateret og genudgivet marts 2022.

Læs også:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

« »

5 nemme

syteknikker

Få flot finish i dit yndlingstøj med

Giv os din email, så sender vi dig straks 5 nemme syteknikker, der sikre dig flot finish i dit yndlingstøj - uanset hvor meget du har syet indtil nu.

Du bliver samtidig tilmeldt vores mailliste, som du kan afmelde til enhver tid

Copy link
Powered by Social Snap