Lav selv skråbånd – sådan gør du

På syværkstedet elsker vi skråbånd.

Skråbånd er en nem måde at hæve dine syprojekter et niveau op og give dit hjemmesyede tøj en mere professionel finish.

Hvis altså skråbåndet bliver lavet og brugt rigtigt. Der er nemlig mange måder at bruge skråbånd, og ligesom med så mange andre syteknikker, så er udfordringen at vælge den rigtige teknik til det rigtige syprojekt.

I det her blogindlæg skal vi se på de 2 mest anvendte måder at bruge skråbånd på. I videoerne nederst på siden kan du se, hvordan du nemt kan lave dit eget skråbånd af stofrester.

 

Stof til skråbånd – det skal du vælge

Når du vælger skråbånd til dine syprojekter, så vælg skråbånd af stof, der matcher tøjets stof. Skråbåndet skal kunne bevæge sig sammen med stoffet og ikke modarbejde det. Farven skal passe ind i projektet, så det enten er en bevidst valgt kontrast eller blender ind i stoffets farve. I hvert fald hvis du vil have det til at se professionelt ud. Farver og struktur i skråbåndet, der ikke passer sammen med hovedstoffet, er den sikre vej til at få tøjet til at se hjemmelavet ud på den kiksede måde.

I dag kan man flere steder købe bløde og lækre skråbånd, der passer til bevægeligheden i det stof, vi typisk syr tøj af. Sådan har det ikke altid været. Tidligere var stofbutikkernes skråbånd ofte meget stive, meget brede og meget markante i farverne. De var enten lavet at bomuld eller af polyester, og de mest udbredte versioner var ganske enkelt uegnede til kantning af tøj.

I købetøj der er afsluttet med skråbånd, er skråbåndet næsten altid lavet af samme stof som resten af tøjet, så det indgår som en helt naturlig del af tøjet. Det kan du også selv gøre, når du syr dit eget tøj. Du kan se i videoerne i bunden af blogindlægget, hvordan du klipper skråbåndet og forlænger det, så du kan få skråbånd til fx en halsudskæring ud af selv de mindste stofrester.

 

Skråbånd som synlig kantning

En af de mest anvendte syteknikker med skråbånd er at folde båndet om kanten af stoffet og sy det på, så det er synligt på begge sider af stoffet.

Det er en god teknik til især halsafslutninger, hvor skråbåndet giver en smuk afslutning uden at kanten bliver flad. Skråbåndet ligger som et ekstra lag over stoffet og kaster en lille skygge, der markerer afslutningen af tøjet på en fin måde. Denne teknik er meget ofte brugt i købetøj, og de fleste tænker slet ikke over at det er en kantning med skråbånd, der afslutter tøjet.

Du kan sy skråbånd synligt i kanten af dit tøj på flere måder. Du kan evt investere i en skråbåndstrykfod (taper binder foot) til symaskinen, som folder skråbåndet mens du syr det på. Har du ikke sådan en, er der også flere syteknikker du kan bruge til at sy skråbåndet i kanten på en mere manuel måde. Du kan sy det hele på symaskinen eller afslutte med håndsyning, hvis du vil have et mere skræddersyet udtryk i dit tøj.

Her er et par eksempler på halsudskæringer, der er afsluttet med synligt skråbånd.

 

 

Skråbånd som usynlig kantning

Det er ikke altid, man har lyst til at have skråbåndet som en synlig detalje i tøjet.

Når du gerne vil have en mere diskret kantning, kan du sy skråbåndet på indersiden af tøjet, så det bliver en mere usynlig kantning. På den måde kommer skråbåndet næsten til at fungere som en smal belægning. Det eneste, der er synligt på retsiden af tøjet er den stikning, skråbåndet er fæstnet med. Når man ser det udefra kan man godt få den tanke, at kanten blot er bukket rundt og stukket fast, som man ville gøre med en oplægning. Fordelen ved at bruge skråbånd til denne teknik er, at at du kan få samme flotte finish i en buet søm som i en lige, uden at stoffet folder og laver små lus i sømmen.

Herunder er et par eksempler på skråbånd, der er syet som en mere usynlig kantning:

 

Lav dit eget skråbånd

En af de helt store fordele ved skråbånd er, at det kan forme sig med stoffet i buede sømme. Derfor elsker vi at bruge det som afslutning i halsudskæringer, hvor vi altid kan få en flot finish med skråbåndet. I halsudskæringer bliver det sjældent en pæn løsning blot at folde stoffet om mod vrangen og sy det fast, som man gør i bunden af tøjet. Men med det fleksible skråbånd kan det lade sig gøre at sy en pæn kant uden buler.

Skråbåndet er fleksibelt, fordi det er klippet efter den skrå trådretning. Det kan formes efter halsudskæringen, hvis det er smalt nok. Til teknikkerne med et synligt skråbånd foretrækker vi at bruge en skråbåndsbredde på 12 mm. Til de usynlige afslutninger foretrækker vi en skråbåndsbredde på 9 mm. Det smalle skråbånd giver en markant mindre risiko for at det øverste af kanten stritter og der kommer små folder i selve syningen.

Så smalle skråbånd kan være svære at finde i stofbutikkerne. Og der er andre udfordringer ved det skråbånd, du kan købe dig til – blandt andet at finde det i et materiale, der passer med stoffets blødhed og tyngde. Især til tynde og lette stoftyper er det svært at finde færdigt skråbånd, der vil egne sig som kantning. Her er det meget bedre at lave dit eget skråbånd af selve stoffet. Så ved du at tyngde og draperingsevne passer til tøjet og at du får et skråbånd, der ikke modarbejder designet ved at stritte stædigt eller nægte at følge kroppens bevægelser.

I den her bluse er ærmegabene afsluttet med et smalt skråbånd. Og fordi skråbåndet er lavet af selve stoffet, falder det helt naturligt ind som en del af blusen:

 

 

3 metoder til at klippe stof til skråbånd

Fordi skråbånd klippes på skrå, har det ry for at bruge rigtig meget stof.

Men det behøver det faktisk ikke.

Herunder kan du se 3 metoder til at klippe skråbånd af dine stofrester. Hvilken metode du skal bruge fra gang til gang kommer an på hvilket stof, du arbejder med, og hvor meget du har tilbage, når du har klippet selve mønsterdelene.

 

Skråbånd metode 1 – Skrædderi

Skal det være rigtig fint og efter alle kunstens regler, må der ikke være sammensyninger i skråbåndet. I nogle tilfælde kan det ikke undgås, da der er en naturlig grænse for, hvor bredt stoffet er vævet, og dermed for hvor langt du kan få dit skråbånd. Men til langt det meste kan det faktisk godt lade sig gøre, hvis du ellers er villig til at bruge noget ekstra stof til det. Kan du klippe skråbånd af dine stofrester, der er lange nok til det, du skal bruge dem til, er det klart det nemmeste at arbejde med. Men det kan omvendt være et unødvendigt stort ressourceforrbug at insistere på skråbånd uden sammensyninger, fordi du ofte ender med en mærkelig stofrest, der kan være svær at bruge til noget fornuftigt.

Hvis du klipper skråbåndet i en hel stofbredde, vil du kunne få nogle meget lange skråbånd. Det kan være en fordel hvis du fx skal lægge en rundskåret nederdel op, men ellers er det sjældent du har brug for så langt et skråbånd. Denne metode kan retfærdiggøres til enkelte syprojekter, hvor skråbåndet er synligt hele vejen, og hvor en sammensyning vil være meget synlig. Det kan også være en fordel til sarte og gennemsigtige stoffer som chiffon, tynd georgette og tynde og levende silker, som er vanskeligt at sy i, og hvor det derfor er en god idé at begrænse mængden af sømme. Men til langt det meste hverdagstøj er det en metode der hører en anden tid til, hvor der ikke var samme fokus på at spare på ressourcerne, som der er i dag. I dag er det ganske enkelt fråds at bruge ekstra stof for at undgå en meget kort søm, der kun sjældent ses i det færdige tøj.

Klippevejledning til skråbånd

Skråbånd metode 2 – Brug enden af stoffet

En mere bæredygtig metode, som stadig giver lange skråbånd og få sammensyninger, er at bruge den ene ende af stoffet til skråbånd. Det kan fx være den første halve meter af et stykke stof, du laver om til skråbånd. Der kommer forskellige længder skråbånd ud af denne metode, og afhængig af, hvad du skal bruge det til, skal det måske syes sammen til et længere bånd. Som regel er der bånd til lidt af hvert med denne metode, for det er ikke altid, du har brug for et langt skråbånd. Så vent med at sy dem sammen, til du har set om der evt. er nok i de stykker, der er.

Denne metode er bedst, hvis du ved på forhånd, hvor meget skråbånd du skal bruge, og hvad du skal bruge det til. På den måde kan du købe stof efter det, så du ved, du har nok. Hvis du fx. vil have kantet sømrummet i en jakke med skråbånd i en kontrast farve eller et fedt print, som jeg har gjort i denne jakke, så er denne metode oplagt, da du kun skal have stof til skråbånd i kontrastfarven.

 

Skråbånd metode 3 – Den bæredygtige brug af stofrester

Det mest bæredygtige er at bruge så meget af dit stof som overhovedet muligt. Her er skråbånd en god måde at få noget fornuftigt ud af de stofrester, der naturligt er tilbage, når du har klippet en model. Metoden er også oplagt, hvis du ikke har stof nok til de andre metoder. Selv helt små stofrester kan give et meget langt skråbånd ved at sy de korte bånd sammen til et langt, som du kan se i videoen længere nede.

Jo mindre stofrester du har, desto flere sammensyninger vil skråbåndet få. I meget tyndt og levende stof vil denne metode ikke fungere, fordi de mange sammensyninger kan blive for synlige til at det er en pæn løsning. Og bliver stoffet for kraftigt, vil det give for mange ujævnheder i sømmen med de mange sammensyninger, der fylder ekstra på indersiden. Men i langt det meste stof kan det fint lade sig gøre at få gode resultater på denne måde. Sørg for at presse sammensyningerne godt og klip sømrummet ned til 2-3 mm, så det fylder mindst muligt.

Til nederdelen herunder var der næsten ikke noget stof tilbage – kun de tre rester på billedet. Stoffet ligger dobbelt, og selvom det ser ud af ingenting blev der ca. 2 meter skråbånd. Det var lige nøjagtig nok til oplægningen i nederdelen. Det er et lidt ekstremt eksempel, da der ofte vil være flere rester af stoffet, men det illustrerer meget godt hvor langt du kan komme med ganske få (og små) stofrester.

Skråbånd af stofrester

Skråbånd af stofrester

 

 

Klip stoffet rigtigt til skråbånd

Uanset hvilken af de 3 metoder, du har stof til at bruge, er selve klippe- og syteknikken den samme.

Skråbånd skal altid klippes i en 45 grader vinkel på den lige trådretning, som er ægkanterne af stoffet. Du kan ikke snyde og klippe skråbånd på langs af stoffet eller dreje trådretningen lidt, for at få et længere skråbånd. Hvis du har brug for et længere skråbånd end du kan klippe i dit stof, må du sy flere skråbånd sammen. Overholder du ikke denne regel, vil dit skråbånd ikke forme sig efter sømmene, men have sit eget liv og lave folder på tværs, som sjældent er kønne.

Start med at bestemme, hvor brede dine skråbånd skal være. Når du ved det, kan du tegne skråbåndet ind på stoffet med en tekstilpen eller skrædderkridt. Du kan måle undervejs, hvor meget skråbånd, du har. Når du har skråbånd nok tegnet ind på stoffet klipper du langs de tegnede linjer, og så har du dit skråbånd.

I videoen herunder kan du se, hvordan du tegner skråbånd ind på stoffet, klipper det og syr det sammen til et længere skråbånd på den korrekte måde. (videoen er den oprindelige fra 2015):
Hvis videoen ikke vises på siden herunder, kan du se den på vores Youtube kanal her <<

 

 

 

Der er rigtig mange steder, du kan bruge skråbånd.

Nogle gange skal det være foldet, som du kan se på billederne længere oppe, hvor vi har brugt skråbånd som kantning af halsudskæringer. Andre gange skal du bruge skråbåndet som det er, når det er syet sammen. Det skal du fx til denne type afslutning i linninger eller som oplægning efter denne metode.

 

Oprindeligt blogindlæg fra juli 2015.
Opdateret og genudgivet marts 2022.

Læs også:

9 thoughts on “Lav selv skråbånd – sådan gør du

  1. Jytte Johansen says:

    Den 23-07-2015 kl. 22:23 skrev Jytte Johansen:

    Når jeg har foldet skråbåndet lægger jeg det ret mod ret, indstiller trykfoden til den øverste rille, så trykfods rillen er lige over båndets rille og styrer efter denne, men har flyttet kun nålen 2 til 3 hak mod højre, så det er der den syr, nu er det nemt bagefter at folde båndet om til vrangen, og få en perfekt lige bred kant, fæste med nåle og fra retten sy gennem alle lag, hemligheden er at der ikke bliver forskubbet noget i skråbånds folden. Åh ja og når jeg gør det, har jeg flyttet nålen 1hak til højre så er det nemt at sy helt ude i kanten og ikke risikere at nålen ryger uden for. Ps jeg syntes du fortjener stor ros for din måde at gribe det hele an på. Venlig hilsen Jytte Johansen.

  2. Rikke Nørgaard says:

    Hej Signe. Meget lækker blog! Denne guide har virkelig været nyttig, og det var nemt selvom jeg ikke har prøvet at lave skråbånd selv før. Det løfter virkelig den dåbskjole jeg er ved at lave på bestilling til en nyt skrædder-agtigt niveau. Så tak for en god tekst (så godt skrevet at jeg egentlig ikke behøvede en video for at forstå den, men videoen er et godt supplement)
    Fortsæt den gode stil. Jeg læser lystigt videre på de andre emner på din blog 🙂

    • Signe Eriksen / Skaberlyst says:

      Hej Rikke
      Tusind tak 🙂 Sikke en dejlig kommentar <3 Skønt at få løftet niveauet.
      Kh
      Signe / Skaberlyst

  3. Pingback: Endnu flere tips til professionel syning

  4. Astrid says:

    Hej
    Jeg bliver simpelthen nødt til at spørge. Klipper man også skråbånd af strækstoffer som jersey? I rib klipper man jo aldrig på skrå (jeg gør i hvert fald ikke…), så jeg tænker på om man kan nøjes med også at klippe lange strimler i andre strækstoffer?

    • Signe Eriksen / Skaberlyst says:

      Nej, i strikket stof giver skråbånd ikke mening. Strikket stof giver sig (i de fleste typer) mest på tværs af trådretningen, så der klipper man strimler på tværs i stedet. Helt som du gør 🙂
      Hvis der er et print, fx. tern, på en jersey, så kan du godt klippe på skrå, hvis du gerne vil have den effekt, hvor ternene så bliver drejet 45 grader. Det kan se godt ud, og fungerer altså fint i almindelig jersey. Men test altid i en rest af stoffet – det kan være, det ter sig på en særlig måde, så det ikke kan lade sig gøre.

      Kh
      Signe / Skaberlyst

  5. Pingback: Skräddarens 3 tips för professionell sömnad | www.ikastetikett.se/kreativ_se

  6. Sofie says:

    Jeg vil gerne sy en body – MEN hvordan gør jeg det med kanter. Skal man have en skråbåndsfolder eller en symaskine med tapebinder… kan man gøre noget andet

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

« »
Share via
Copy link
Powered by Social Snap