Lav selv skråbånd – sådan gør du

Jeg er ret pjattet med skråbånd! De kan bruges til alverdens ting, og er næsten altid med til at hæve tøjet et niveau, og give en mere professionel finish. Hvis altså de bliver brugt rigtigt. Der er nemlig mange måder at bruge skråbånd, og ligesom med så mange andre syteknikker, så er udfordringen at vælge den rigtige teknik til det rigtige projekt.

Den nemmeste syteknik med skråbånd, er at folde det om kanten af stoffet, og sy det på, så det er synligt på begge sider af stoffet. Det kan til gengæld hurtigt se lidt “hjemmelavet” ud, især hvis skråbåndet er lidt stift og ikke følger stoffets fald.

Et sted det dog er den helt rigtige teknik at vælge, er i børnetøj, hvor man ofte bruger skråbånd som en pyntedetalje til at understrege lommer, og netop give tøjet et mere legende og barnligt design. Det ser sådan her ud, når du bruger metoden som pynt ved lommerne i et par børnebukser:

Skråbånd i børnetøj

Skråbånd i børnetøj

Skråbånd er også rigtig smart til at kante halsudskæringer og ærmegab i kjoler, toppe og bluser. Hvis du er sådan en, der har kjoler og bluser i vævet stof hængende i dit skab, så tag et kig på dem – flere af dem er garanteret kantet med skråbånd. De fleste tænker bare ikke over det, fordi skråbåndet er brugt som en helt smal belægning. På retten er det eneste, der er synligt, en stikning ca. 0,7 cm fra kanten, og når man ser det udefra kan man faktisk godt få den tanke, at kanten blot er bukket rundt og stukket fast. Det ser sådan her ud i en tynd bomuld:

skråbånd som belægning

Har man prøvet at afslutte en rund hals på den måde, så har man nok fundet ud af, at det ikke er en smart metode. Den yderste kant i en udskæring eller et ærmegab er nemlig mindre, end der hvor den bliver foldet om til, og derfor vil stoffet bule. Det er samme princip som hvis man syr en oplægning, hvor der ikke er taget højde for det i sømrummet.

Skråbånd derimod er fleksibelt, fordi det er klippet efter den skrå trådretning, og derfor kan det formes efter udskæringen, og give en pæn kant uden buler. HVIS altså skråbåndet er smalt nok!! Forsøger du dig med et af de traditionelle købe skråbånd på 12, 15 eller 18 mm, så bliver det svært at få en pæn udskæring, der ligger sig fladt efter du har syet. Du skal have et skråbånd under 1 cm bredde, for at det er en nem metode. Gerne et skråbånd omkring 6 mm når kanterne er foldet ind.

Så smalle skråbånd kan være svære at finde. Og der er andre udfordringer ved færdigt skråbånd. Det er fx. svært at finde dem i materialer, der er tynde nok til mange fine kjoler og bluser. Ofte er skråbånd lavet af bomuld, og selv de bløde versioner kan være for kraftige og stive til silker, viscoser og andre tynde materialer, herunder også de tynde bomulds batist og voile stoffer, der bliver flere og flere af herhjemme. Her er det meget bedre at lave sit eget skråbånd af selve materialet. Så ved man at tyngde og draperingsevne passer sammen, og at man får et skråbånd, der arbejder sammen med resten af tøjet, og ikke modarbejder designet ved at stritte stædigt eller nægte at følge kroppens bevægelser.

I den her bluse har jeg syet et smalt skråbånd i halsen og ærmegabene, og fordi skråbåndet er lavet af selve stoffet, falder det helt naturligt ind i blusen.  Stoffet er Bye Bye Birdie fra Atelier Brunette, købt hos MeterMeter.

skråbånd som belægning

Fordi skråbånd jo klippes på skrå, har det et ry for at bruge rigtig meget stof. Men det behøver det faktisk ikke. Der er 3 metoder til at klippe skråbånd af dine stofrester, og hvilken du vælger kommer an på hvilket stof, du arbejder med. Du kan se de 3 metoder og hvor de egner sig bedst, i guiden herunder.

3 metoder til at klippe stof til skråbånd

Du kan klippe skråbåndet på flere forskellige måder. Skal det være rigtig fint og efter alle kunstens regler, må der ikke være sammensyninger i skråbåndet. I nogle (sjældne) tilfælde kan det ikke undgås, da der er en naturlig grænse for, hvor bredt stoffet er vævet, og dermed for hvor langt du kan få dit skråbånd. Men til langt det meste kan det faktisk godt lade sig gøre, hvis man ellers er villig til at bruge noget ekstra stof til det. Er man ikke det (nogle gange fordi man bare ikke har mere stof), er der heldigvis andre metoder til at få en masse skråbånd ud af næsten ingen stof.

Skråbånd metode 1 – skrædderi

Hvis du klipper skråbåndet i en hel stofbredde, så vil du kunne få nogle ret lange skråbånd. Der skal en rimelig heftig bundvidde i en nederdel til at kræve flere af den længde skråbånd, så du slipper med stor sandsynlighed for at skulle sy skråbånd sammen. Til gengæld kommer du til at stå tilbage med et stykke stof, som sagtens kan bruges til andet, men hvor det er noget mere besværligt og tidskrævende at lægge et mønster op. Det kan koste lidt ekstra stof, fordi du kan være nødt til at købe mere, for at alle mønsterdele kan være der.

Denne metode er den bedste til projekter, hvor skråbåndet er synligt hele vejen, og hvor en sammensyning derfor også vil være synlig. Det er også den bedste metode til sarte og gennemsigtige stoffer som chiffon, tynd georgette og tynde og levende silker, som er vanskeligt at sy i, og hvor man derfor gerne vil begrænse mængden af sømme.

Klippevejledning til skråbånd

Metode 2 – forfatterens favorit

Min egen favorit metode er at bruge den ene ende af stoffet til skråbånd. Det kan fx være den første halve meter af et stykke stof, jeg laver om til skråbånd. Der kommer forskellige længder skråbånd ud af denne metode, og afhængig af, hvad jeg skal bruge det til, skal det måske syes sammen til et længere bånd. Som regel er der bånd til lidt af hvert med denne metode, for det er ikke altid, man har brug for et langt skråbånd. Så vent med at sy dem sammen, til du har set om der evt. er nok i de stykker, der er.

Denne metode er bedst, hvis du ved på forhånd, hvor meget skråbånd du skal bruge, og hvad du skal bruge det til, og derfor kan købe stof efter det. Hvis du fx. vil have kantet sømrummet i en jakke med skråbånd i en kontrast farve eller et fedt print, som jeg har gjort i denne jakke, så er denne metode oplagt, da du kun skal have stof til skråbånd.

Metode 3 – nødløsningen

Er du lidt i nød, og gerne vil have skråbånd i stoffet du syr i, eller i en anden stofrest, men mangler stof til en af ovenstående metoder, så kan du klippe kortere bånd og sy dem sammen. Det giver lidt ekstra arbejde i form af sammensyninger, som i noget stof heller ikke vil være så kønt som hvis de kunne undgås, men i langt det meste stof kan det fint lade sig gøre at få gode resultater på denne måde. Til denne nederdel har jeg brugt “nødløsningen”, fordi der ikke var mere stof tilbage end nogle små rester, men bundvidden var for stor til andre afslutninger end et skråbånd.

Skråbånd af stofrester

Denne metode er bedst i rimelig faste metervarer, som fx. bomulds batist eller lawn. Hvis stoffet bliver for tyndt eller levende er det svært at sy de mange sammensyninger, og bliver stoffet for kraftigt vil det give for mange ujævnheder i sømmen med de mange sammensyninger, der fylder ekstra på indersiden. Sørg for at presse sammensyningerne godt, og klip sømrummet ned til 2-3 mm, så det fylder mindst muligt.

De 3 rester på billedet her ligger dobbelt, og der blev ca. 2 meter skråbånd – lige nøjagtig nok til oplægningen i nederdelen.

Skråbånd af stofrester

Klip stoffet rigtigt til skråbånd

Uanset hvilken af de 3 metoder, du har stof til at bruge, er selve klippe- og syteknikken den samme. Skråbånd skal altid klippes i en 45 grader vinkel på den lige trådretning – altså ægkanterne af stoffet. Du kan ikke snyde og klippe skråbånd på langs af stoffet eller dreje trådretningen lidt, for at få et længere skråbånd. Hvis du har brug for et længere skråbånd end du kan klippe i dit stof, må du sy flere skråbånd sammen. Overholder du ikke denne regel, vil dit skråbånd ikke forme sig efter sømmene, men have sit eget liv og lave folder på tværs, som ikke er kønne.

Du starter med at bestemme, hvor brede dine skråbånd skal være, og så tegner du dem ind på stoffet.  Når du har skråbånd nok tegnet ind, klipper du langs de linjer du har tegnet, og så har du dit skråbånd. Det er nemmest, hvis du har en gennemsigtig skrædderlineal eller quilterlineal, men et målebånd eller sømometer at tegne efter kan også gøre det.

I den her video, kan du se, hvordan du tegner skråbåndet ind på stoffet og klipper det:

Har du brug for at forlænge båndene ved at sy dem sammen, er det vigtigt at du får det gjort rigtigt. Hvordan du gør, kan du se i denne video:

 

Der er rigtig mange steder, man kan bruge skråbånd. Nogle gange skal det være foldet, og andre ikke.

Du kan få endnu mere styr på skråbånd og en hulens masse andre syteknikker og lækre detaljer, der vil være med til at løfte kvaliteten i dit tøj, i online kurset Kom Godt I Gang Med At Sy, som du finder her:

Kom Godt I Gang Med At Sy – Grundkursus i Syning

 

5 thoughts on “Lav selv skråbånd – sådan gør du

 1. Den 23-07-2015 kl. 22:23 skrev Jytte Johansen:

  Når jeg har foldet skråbåndet lægger jeg det ret mod ret, indstiller trykfoden til den øverste rille, så trykfods rillen er lige over båndets rille og styrer efter denne, men har flyttet kun nålen 2 til 3 hak mod højre, så det er der den syr, nu er det nemt bagefter at folde båndet om til vrangen, og få en perfekt lige bred kant, fæste med nåle og fra retten sy gennem alle lag, hemligheden er at der ikke bliver forskubbet noget i skråbånds folden. Åh ja og når jeg gør det, har jeg flyttet nålen 1hak til højre så er det nemt at sy helt ude i kanten og ikke risikere at nålen ryger uden for. Ps jeg syntes du fortjener stor ros for din måde at gribe det hele an på. Venlig hilsen Jytte Johansen.

 2. Hej Signe. Meget lækker blog! Denne guide har virkelig været nyttig, og det var nemt selvom jeg ikke har prøvet at lave skråbånd selv før. Det løfter virkelig den dåbskjole jeg er ved at lave på bestilling til en nyt skrædder-agtigt niveau. Så tak for en god tekst (så godt skrevet at jeg egentlig ikke behøvede en video for at forstå den, men videoen er et godt supplement)
  Fortsæt den gode stil. Jeg læser lystigt videre på de andre emner på din blog 🙂

  1. Hej Rikke
   Tusind tak 🙂 Sikke en dejlig kommentar <3 Skønt at få løftet niveauet.
   Kh
   Signe / Skaberlyst

 3. Hej
  Jeg bliver simpelthen nødt til at spørge. Klipper man også skråbånd af strækstoffer som jersey? I rib klipper man jo aldrig på skrå (jeg gør i hvert fald ikke…), så jeg tænker på om man kan nøjes med også at klippe lange strimler i andre strækstoffer?

  1. Nej, i strikket stof giver skråbånd ikke mening. Strikket stof giver sig (i de fleste typer) mest på tværs af trådretningen, så der klipper man strimler på tværs i stedet. Helt som du gør 🙂
   Hvis der er et print, fx. tern, på en jersey, så kan du godt klippe på skrå, hvis du gerne vil have den effekt, hvor ternene så bliver drejet 45 grader. Det kan se godt ud, og fungerer altså fint i almindelig jersey. Men test altid i en rest af stoffet – det kan være, det ter sig på en særlig måde, så det ikke kan lade sig gøre.

   Kh
   Signe / Skaberlyst

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *