Snitmønstre – skal du lave dem selv, eller købe dem færdige?

Snitmønstre er uundværlige, når man syr tøj.

Medmindre du er overdrevet sej til at drapere, altid kun laver en af hver ting, du designer, og draperer det direkte på kroppen eller har en professionelt lavet personlig gine at arbejde på, så er der altså ingen vej uden om et eller andet omfang af snitmønstre.

Snitmønstre bliver lavet af “nogen”. Det vil sige at man kan lære at lave dem selv. Og faktisk kræver det ikke andet end mønsterpapir, blyant, papirsaks, et målebånd, en rulle magic tape og et par linealer, at lave dine egne snitmønstre, så det er ikke engang fordi du skal investere i en masse dyrt grej, for at komme i gang.

Der, hvor snitmønstre begynder at kræve noget af dig, er når du både vil have en god personlig pasform og et design, der klæder dig,  i det tøj, du syr ud fra dem. Og det giver dig 2 muligheder:

Mulighed no. 1: Køb færdige snitmønstre

Du kan vælge at købe færdige snitmønstre i standardstørrelser fra nogle af de mange mønsterdesignere, der sælger deres mønstre online og i stofbutikkerne. Jeg synes de mest interessante er de mindre indie designere, hvor det ofte kun er en enkelt person eller 2, der står bag en mønsterlinje, og hvor designerens personlige stil derfor skinner igennem, ganske som hos mindre modebrands i tøjbutikkerne. Tjek fx. MariaDenmark, Colette, By Hand London og herretøjs brandet Thread Theory. Det er alle små mønster brands, der har hver deres unikke stil.

 

Mulighed no. 2: Lav dine egne snitmønstre

Hvis du selv vil bestemme, hvordan designet skal være, og tegne linjerne, så de passer lige præcis til din stil, så kan du lære at lave dine egne snitmønstre. Hvis du går den vej, skal du bruge et personligt tilrettet grundmønster, som du bl.a. kan få lavet på  de her workshops . Du kan selvfølgelig også få en anden dygtig skrædder eller konstruktør til at lave et grundmønster til dig, og hvis du er i den heldige situation, at du sådan nogenlunde passer en standardstørrelse, så kan du bruge de grundmønstre, der fx. er i bogen Ny Mønsterkonstruktion For Kvinder, som du bl.a. kan låne på biblioteket.

 

Problemet med snitmønstre

Uanset hvad du vælger at arbejde med, så har du et problem, som skal løses.

Vælger du at arbejde med snitmønstre, du køber, så er problemet, at langt de fleste af os mennesker ikke passer en standardstørrelse, så for at få pasformen til at blive god, skal dine snitmønstre tilrettes til din krop. Og det skal de hver eneste gang, du arbejder med et nyt design.

Vælger du at arbejde med et grundmønster, og derfra lave dine egne snitmønstre, så har du godt nok pasformen på plads fra starten, men du skal til gengæld lave et nyt mønster hver eneste gang du vil lave et nyt design. Grundmønsteret som det er, uden designændringer, klæder meget få mennesker, så det er ikke ret sandsynligt, at du kan bruge det, som det er.

Så enten skal du lære at tilrette eller også skal du lære at designe og konstruere.

Begge dele kræver en god portion faglig viden, for at det kommer til at lykkes, og du får kombinationen af god pasform og design, der klæder kroppen. Men om du vælger det ene eller det andet (eller en kombination, hvor du nogle gange laver dine egne snitmønstre og andre gange tilretter andres), det er sådan set mest et spørgsmål om, hvad du har lyst til, og hvilken måde du bedst kan lide at arbejde på. Du skal lære noget, uanset hvad du vælger – det er bare forskellige ting, du skal lære.

 

snitmønstre

 

Undgå denne udbredte misforståelse omkring snitmønstre

Et ofte hørt ønske omkring snitmønstre er, at man ønsker sig et grundmønster, så man kan bruge det til at få købemønstre til at sidde godt. Den måde, mange bruger deres grundmønster, er at de enten tjekker mål og sammenligner grundmønster med købemønster, hvorefter de retter købemønsteret til, så det har samme mål som grundmønsteret. Eller også lægger de grundmønsteret under købemønsteret, og tegner faconen af, så det endelige mønster bliver en blanding af de to mønstre.

Det er bare en enormt usikker måde at arbejde med snitmønstre på. I nogle tilfælde kan det gå godt, og man får et godt resultat ud af sit mønster, men i andre tilfælde går det helt galt, og man aner ikke hvad der er sket. I de tilfælde kan man ikke rette op på fejlene på en god måde, fordi man reelt ikke ved, hvor fejlen er.

Konstruktion og udvikling af snitmønstre er et stort fagligt område, og selvom man ikke behøver kende ret mange teknikker, før man kan lave et hav af forskellige kombinationer og designs, så er det dog stadig et håndværksfag, og ikke noget man bare kan gætte sig frem til. Første step på vejen til succes med snitmønstre, er at forstå, at der ligger en stor viden om kroppens anatomi og forskellen på fladt papir og en rummelig krop, gemt i de snitmønstre, man klipper tøjet efter. Og det gælder både de snitmønstre, man kan købe færdige, og de snitmønstre, man laver selv fra bunden.

Snitmønstre er ikke blot linjen rundt om mønsterdelen. Det er ikke en flad silhuet. Det er et samspil mellem yderlinjer, indsnit, trådretning og alle de ting, der er “lagt ind” i mønsterdelene, som man ikke kan se, når først mønsteret er færdigt.

 

snitmønstre

 

Sådan gør du, hvis du vil lave dine egne snitmønstre

Næsten alle designs bliver lavet med udgangspunkt i et grundmønster. Selv avancerede draperingsteknikker, hvor mønsterdelene ikke tegnes på papir, men arbejdes frem i stoffet på en gine, tager udgangspunkt i et (draperet) grundmønster.

Det er de samme grundregler, der gør sig gældende for alle snitmønstre, og når det går galt, er det som regel fordi man forbryder sig mod disse grundregler. Derfor er det en rigtig god ide, at investere lidt tid i at lære at konstruere mønstre eller at tilrette færdige mønstre, så man kan opnå en basisviden omkring hvordan tøj er bygget op, og hvilke vigtige punkter, man skal kende funktionen af og respektere i arbejdet med sine snitmønstre.

Mit hjerte ligger i skrædderiet og de personlige snitmønstre, og jeg synes på mange områder, det er nemmere at lave et mønster fra bunden, end det er at få købte snitmønstre til at passe til kroppens pasform. Derfor er det primært det, jeg underviser i. Og ja, det kræver at du har lyst til at designe, har en ide om (eller er indstillet på at lære) hvad der klæder din krop, og har lyst til at investere din tid i at lære og eksperimentere med konstruktionsteknikker.

Se i videoen, hvordan du bruger et grundmønster som udgangspunkt for dine egne snitmønstre:


I videoen går jeg lidt i selvsving omkring nederdele. Det er fordi jeg har filmet denne video kort efter jeg blev færdig med mit store online kursus om symønstre til nederdel, hvor du kan lære både at lave et grundmønster til nederdel fra bunden efter egne mål, og at udvikle dit grundmønster til nye nederdel designs. Du kan tjekke online kurset ud her, hvis du vil prøve kræfter med tilskæring efter skrædder principper.

Men det fungerer på samme måde med toppe, kjoler, jakker, korsetter, bukser eller hvad du kan finde på at sy: enten køber du færdige designs og tilretter pasformen hver gang. Eller også køber du (eller laver selv, hvis du kan) et tilrettet grundmønster og udvikler selv nye designs.

Du kan lære at lave et grundmønster på denne workshop <<

0 thoughts on “Snitmønstre – skal du lave dem selv, eller købe dem færdige?

  1. Ihh tak for de tips om brug af mønstre. Og tak for link til Thread Theory, det’ jo for mænd!!! Der er ikke så meget i handlen for mænd, så tak for det.

  2. Jeg deltog i en kursus mønsterkonstruktion til bukser, og har siden kun syet efter mønstre fra min grundform. Lige fortiden er det kjoler der bliver sprøjtet ud af symaskinen/overlocken. Jeg lader min inspirerer af kjoler andre har syet. Bla andet har jeg lavet min version af “Mortens” kjole. Det er en befrielse at bruge grundmønstre.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *