Hvilken nederdel klæder lige præcis DIG?
Det er et rigtig godt spørgsmål. Og hvis du går og tror at svaret er “ingen”, så tager du grueligt fejl. Jeg er overbevist om at alle kvinder kan se godt ud og føle sig godt tilpas i en nederdel. Det er bare et spørgsmål om at finde den helt rigtige type nederdel.
Nogen har det godt med mange forskellige typer nederdele, mens andre måske kun finder en enkelt model eller 2, der får lov at komme ind i skabet. Eller måske mere korrekt: får lov at komme ud af skabet og på kroppen. Du behøver ikke elske alle nederdele i hele Verden, for at blive sådan en, der går med nederdel. Lidt har også ret, og kan du finde bare en enkelt model, der fungerer for dig, så har du et skønt alternativ til bukserne.
Men hvordan finder du så ud af, hvilke nederdele, du skal gå efter?
Det skal vi se på her.
Din perfekte nederdel består af de her 5 elementer
Svaret på det klassiske “hvad klæder mig” spørgsmål afhænger af flere ting. Det gør det uanset om det er kjoler, bluser, bukser eller nederdele, der er i fokus. Der er generelt 5 knapper, du kan skrue på, i processen hen mod at finde det perfekte tøj til netop dig. De 5 elementer skal gå op i en højere enhed, for at du oplever følelsen af yndlingstøj og lækkerhed.
De 5 elementer er:
1) Proportioner
2) Pasform
3) Stofvalg
4) Design
5) Kropstype.
Et oplagt sted at starte er faktisk fra bunden. Når du først har defineret din kropstype er der måske nogle silhuetter på tøjet, du kan dømme “ude” på forhånd, og der er andre du med høj sandsynlighed vil have succes med, og som derfor er oplagte steder at starte.
Vi tager turen igennem alle 5 elementer, så du får et godt overblik over, hvordan du finder frem til dine bedste nederdele.
1. Proportioner
Proportionerne i tøjet er rigtig vigtige. Her tænker jeg især på 2 ting:
1) Silhuetten, som er omridset omkring dig, når du har tøjet på.
2) Forholdet mellem underkroppen og overkroppen.
Helt kort, så kan det hurtigt komme til at være tøjet, der kommer med dig, og ikke omvendt, hvis du skruer helt op for volumen på både over- og underkrop på en gang. Er der fuld knald på vidde i din nederdel og overdelen har store skuldre og fyldige ærmer, bliver det hurtigt for meget for de fleste.
Hovedreglen er derfor, at der enten er vidde og power på overkroppen eller på underkroppen.
Du kan læse meget mere om hvilke proportioner, du kan gå efter, i dette tidligere blogindlæg <<
2. Pasform
Pasformen er noget af det vigtigste i tøj, hvis du spørger mig. Pasformen er altafgørende for hvordan du føler dig tilpas i tøjet og hvordan du ser ud i tøjet. En dårlig pasform kan ødelægge selv det fedeste design. Mens en god pasform til gengæld kan retfærdiggøre et halvkedeligt design, og gøre tøjet brugbart alligevel med lidt ekstra styling.
Pasformen i tøjet er noget, du bør give dig selv lov til at bruge tid og energi på at få tilrettet. Det behøver ikke være svært.
I forhold til nederdele skal du have styr på 3 ting:
1) Nederdelen skal sidde rigtigt i forhold til din naturlige talje
2) Der skal være plads nok til dine hofter
3) Indsnit og sidesøme skal formes, så de passer til din krop.
Den nemmeste måde at få en god pasform i dine nederdele er at tegne dem fra bunden efter dine mål. Start med at følge vejledningen i dette onlinekursus til at lave et grundmønster til nederdel og tegn dine symønstre til nederdele ud fra dit grundmønster. Så er du sikker på at den gode pasform følger med, og du slipper for at starte forfra med tilretninger, hver gang du syr en ny nederdel.
3. Stofvalg
Stoffet har også rigtig meget at skulle have sagt.
Stift stof vil understøtte silhuetten og få den til at træde mere frem, mens blødt stof vil falde ind til kroppen og give tøjet et helt anderledes let udtryk. Det ene er ikke nødvendigvis bedre end det andet. Men afhængig af hvilket udtryk, der passer dig bedst rent designmessigt, vil stofvalget betyde rigtig meget for om en model kommer til at klæde dig eller ej.
Stofvalget kan betyde at den silhuet, mønsteret er lavet til, pludselig bliver til en anden silhuet i den færdige nederdel. Hvis du fx syr en stor rundskåret nederdel i et let og blødt stof, der falder ind til kroppen, så får nederdelen en helt anden slank silhuet, end hvis du syr den i et stift stof, der strutter og giver meget fylde.
Og det er silhuetten i det færdige tøj, mere end det er formen på papirmønsteret, der er afgørende for om en nederdel klæder dig eller ej. Det betyder at et mønster, der “på papiret” ikke vil fungere til dig, alligevel kan komme til at fungere, hvis du vælger stof, der giver nederdelen det udtryk og den silhuet, der passer til lige netop dig.
En solnederdel er fx et godt eksempel på en model, der skifter meget udtryk alt efter stofvalget. I stift stof strutter nederdelen og giver en fantastisk talje, mens den i blødt stof giver en masse liv til hele dit outfit, når du bevæger dig. Man skal heller ikke undervurdere bevægelserne i stoffet. Det levende element i tøjet er også i høj grad med til at definere det samlede udtryk.
4. Design
Designet i en nederdel er alle de detaljer, der er lagt ind i den. Silhuetten afgør det overordnede snit i nederdelen, men når den er på plads, så er det tid til at overveje designdetaljer som bærestykker, overskæringer, draperinger, linning, lommer, bæltestropper, knapper og andre detaljer.
Designet er et ekstra lag, der kommer ud over silhuetten. Det er det, der for alvor gør nederdelen interessant, og får dine forskellige nederdele i samme silhuet til at skille sig ud fra hinanden. Designdetaljer kan medvirke til at en silhuet, du normalt ikke kan bruge, pludselig fungerer alligevel. De kan også være skyld i at en model, der normalt er rigtig god til dig, pludselig slet ikke fungerer. Så når du bedømmer om en nederdel er god til dig eller ej, er det værd at lægge mærke til om det er designdetaljerne, der spiller ind – enten den ene eller den anden vej.
Har du svært ved selv at finde på designdetaljer til dine nederdele, kan du lade dig inspirere af de 11 design i onlinemagasinet Synoter Magasin nr. 11 – Couturenederdele. Nogle af dem er vilde og egner sig til at blive brugt på en rød løber. Andre er mere afdæmpede og helt perfekte til at sætte lidt ekstra krydderi på hverdagsgarderoben.
Du kan se alle modellerne i Synoter Magasin nr. 11 – Couture nederdele her <<
5. Kropstype
Og så er der naturligvis også dig og din krop. Du er også en brik i spillet om at komme til at føle dig lækker og se godt ud i dine nederdele.
Kropstypen kan være et godt sted at starte, hvis du har svært ved at finde dig tilrette i nederdele. Måske finder du nemlig svaret her, og kan se hvilke silhuetter, du skal gå efter, når du er mere bevidst om hvilken form din krop har i sig selv.
I klassisk kropstype-arbejde tager man udgangspunkt i at alle gerne vil ligne et timeglas. Silhuetten med smal talje, en symmetrisk, rund barm og en god røv, som hverken er for flad eller for stor har i mange årtier været accepteret som “den rigtige” kropstype. Den, alle andre gerne vil ligne. Sådan er det ikke nødvendigvis længere, så hvis du kaster dig ud i at arbejde med kropstyper, skal du være bevidst om den lille detalje. Er du ikke enig i, at timeglasfiguren er den eneste rigtige, kan du bruge tøjet til at skabe andre silhuetter til din krop. Eller til at understrege den kropstype, du har fra naturens hånd. Men for at kunne tage stilling til om du vil manipulere med din kropstype eller understrege den, som den er, skal du vide, hvordan den er.
Hvis du gerne vil ligne et timeglas kan du bruge rigtig mange af de stylingregler, du kan finde online og i bøger og modeblade. Og ellers kan du lade være med at følge reglerne. Men hvis du bøvler med at få det hele til at fungere, så tag et kig på hvordan din krop er formet og tænk over om det er okay, eller om du vil bruge tøjet til at skabe en anden form.
Kombinationen af overdel og nederdel kan skabe forskellige former, og det er netop dette samspil mellem overdel og underdel, man bruger i stylingen med kropstyper. Længder har også en stor indflydelse, og ikke mindst kombinationen af længder og placeringen af overskæringer. Derfor kan kropstype styling være ganske udmærket at kende til, selvom du ikke nødvendigvis hopper på at skulle ligne et timeglas.
Sy nederdele, du elsker at gå med
Det vigtigste, når du syr dit tøj selv, er at sy noget, du rent faktisk har lyst til at have på. Derfor kan forarbejdet godt betale sig, for ved at være bevidst om din krop, stoffet og designet og hvordan de spiller sammen, kan du meget nemmere skabe lige præcis det tøj, du gerne vil gå med. Er det svært at komme i gang, så følg punkterne her:
* Start med at finde din kropstype. Og bestem dig for om du vil understrege den kropstype, du har, eller om du vil bruge tøjet til at skabe en anden.
* Find en model, der med stor sandsynlighed vil fremhæve din kropstype eller skabe en anden, alt efter hvad du vil.
* Bestem hvilke proportioner, du vil have nederdelen til at passe ind i. Skal det være nederdelen eller overdelen, der fylder mest i det samlede billede?
* Vælg stoftype, der understøtter dit valg af proportioner. Hvis nederdelen skal fylde, skal stoffet kunne strutte og holde en facon.
* Få nederdelen tilrettet, så den passer til din krop. Du kan fx starte med et grundmønster og designe din nederdel derfra.
* Tag stilling til designdetaljer som bærestykke, lommer, gennemskæringer og noget så enkelt som hvor lynlåsen skal være placeret.
* Sy de lækreste nederdele, du føler dig godt tilpas i.
Få mere hjælp til at lave symønstre til nederdele i onlinekurset med grundmønster til nederdel, du laver fra bunden efter mål:
Og find inspiration og vejledninger til at lave de lækreste designdetaljer i dine nederdele i onlinemagasinet Synoter magasin nr. 9 – Couturenederdele: