Som lovet i artiklen om kropstyper, kommer her anden del af mit foredrag fra Kreative Dage messen 2016. Der snakkede jeg og Maria, som jeg har skrevet bogen Sy Nederdele sammen med, om hvordan du kommer til at se rigtig godt ud i det tøj, du selv syr.
En af de ting, jeg fortalte om i foredraget, er hvordan du kombinerer dine overdele og underdele, så du får de rigtige proportioner og den rigtige silhuet i tøjet.
Silhuetten er interessant, for noget af det første vi lægger mærke til, når vi ser hinanden, er netop silhuetten i påklædningen. Detaljer som snit, stofvalg, sømme og alle de ting, der udgør designet og helheden i tøjet, ser vi først bagefter.
Derfor er silhuetten i tøjet et godt sted at bruge lidt ekstra energi. Både når du designer, men så sandelig også når du klæder dig på. Og det gælder uanset om du selv har syet det tøj, du tager på, eller om du har købt det.
I forhold til at finde de helt rigtige overdele til dine nederdele, er silhuetten rigtig meget i spil. Den er faktisk nok den største årsag til, at alt for mange kvinder går rundt og ville ønske, de kunne gå i nederdele, men bilder sig selv ind, at det bare ikke virker for dem.
Det er ret overset, men hemmeligheden bag at være lækker i en nederdel ligger slet ikke i nederdelen.
Den ligger i overdelen!
For hvis du tager den forkerte overdel på til din nederdel, eller bruger overdelen forkert, får du skabt en silhuet, der er alt andet end flatterende. Og det har faktisk ikke noget at gøre med din kropstype. Eller størrelse. Eller mave. Eller overarme. Eller bagdel. Eller hvad du plejer at give skylden for dine mindre heldige oplevelser med tøj.
Der er nemlig en enkelt kombination af nederdel og overdel, der bare slet ikke virker. For nogen.
Desværre er det lige præcis den kombination, rigtig mange kvinder falder i at lave.
Hvorefter de konkluderer at “nederdele nok bare ikke lige er mig”.
Forskellige typer nederdele
Nederdele findes i forskellige typer. De strækker sig fra de helt tætte pencilskirts og glatte nederdele til de store rundskårne nederdele i hel sol. Og alt muligt derimellem. Du kan finde oversigter i bøger og på nettet, der spænder mellem alt fra 5 forskellige hovedtyper af nederdele til omkring 20 forskellige.
Så meget går vi ikke i detaljer i et enkelt blogindlæg.
For overskuelighedens skyld, har jeg nemlig kogt nederdelene ned til 4 grupper:
* Korte tætte nederdele
* Lange tætte nederdele
* Korte løse nederdele
* Lange løse nederdele
Overdelene er kogt ned til lige så overskuelige grupper. Som hedder præcis det samme:
* Korte tætte overdele
* Lange tætte overdele
* Korte løse overdele
* Lange løse overdele
Ud fra de kategorier, har jeg opsat et “trafiklys” over kombinationerne af overdel og underdel. I det kan du se, hvilke kombinationer du helt roligt kan gå i gang med at prøve af, og hvilke du skal være ekstra opmærksom på. Og altså også de 2 kombinationer, du skal holde dig fra.
På messen havde jeg kun “trafiklyset” med, og fortalte ud fra det. Men jeg har opgraderet det lidt, og tegnet nederdele og overdele, så du kan se de forskellige kombinationer for dig. I videoen længere nede, gennemgår jeg de forskellige kombinationer, og viser dig hvordan du kan variere med forskellige typer overdele inden for kategorien.
Den gyldne regel om silhuetter i tøjet
Helt overordnet er der en gylden regel indenfor design og styling, der går på at hvis overdelen er stor og voluminøs, så skal underdelen være tæt og underspillet. Og omvendt, hvis underdelen fylder meget, skal overdelen ikke gør for stort et nummer ud af sig selv.
Du kan ikke regne med, at designere følger den regel. De er jo mere eller mindre sat i Verden for at udfordre os og vores måde at se på tøj, silhuetter og proportioner på. Men du kan godt regne med, at de fleste mennesker du møder på din vej (og dig selv også, højst sandsynligt), synes at det forhold i proportionerne giver mening og ser godt ud. Så har du det i hovedet som en huskeregel, går det ikke helt galt. Du undgår i hvert fald den helt store fælde, som jeg nok skal afsløre lige om lidt.
Men først skal vi se på de silhuetter, der oftest virker.
Det er faktisk alle kombinationerne med de tætte nederdele.
Vi har nemlig – med jerseystoffets indtog – vænnet os til at både overdel og underdel kan være tætte. Så holder du underdelen til den slanke side, fx. med et pencilskirt, en glat nederdele eller en let A-facon, har du en hel masse typer overdele at vælge imellem.
Se videoen længere nede, hvor jeg gennemgår alle kombinationerne.
Fidusen med de slanke nederdele, er at kroppen får lov at træde frem. Du kan ret nemt manipulere med overkroppen, og gøre den enten større eller mindre, alt efter hvad din kropstype har behov for. Men underdelen bliver ret neutral med en tæt nederdel, hvilket gør det nemt at lege og eksperimentere.
Du er dog nødt til at komme ud over den gængse t-shirt overdel, hvis det rigtig skal lykkes. T-shirten er ganske enkelt for ensartet, og skaber kun en variation af hver kombination. Med forskellige designs og metervarer, kan du skabe et utal af variationer over de grundprincipper, du kan se i oversigten.
Jeg har leget lidt med overdele til en mellemlang tæt nederdel, og har fået forskellige udtryk ud af det. Her har jeg en silkebluse på, der er sat ned i nederdelen. Det får den til at pose lidt op, som en bluse skal. Silhuetten bliver en kort løs overdel og en tæt underdel, hvilket netop skaber de proportioner, der opfattes som værende pæne.
Nederdelen her er højtaljet, hvilket også tilføjer noget til silhuetten og det færdige udtryk. En lavtaljet nederdel med samme overdel til, ville få et andet udtryk. Men princippet ville stadig være det samme, og den bedste placering af overskæringen i taljen hænger sammen med din kropstype. Det er ud fra den, du skal finde ud af, om din nederdel skal sidde i taljen, være højtaljet eller lavtaljet.
Hvis jeg vil have den højtaljede detalje til at træde ekstra frem, kan jeg tage en tæt overdel på. Her er det en jerseybluse, der også er sat ned i nederdelen. I den kombination kan man ret tydeligt se min figur. Det er ikke alle, der synes det er fedt, men et godt trick til at komme udenom det problem, er at tage en lille jakke eller en cardigan over. Så har du stadig den markerede talje og figur, som kan ses når du bevæger dig. Men du føler dig ikke helt så blottet, og det har de fleste det lidt bedre med.
Den første silkebluse var en kort løs overdel. Det er denne velour overdel også. Så i forhold til silhuetten giver de 2 sæt samme første indtryk. Men når man så kommer lidt nærmere, kan man se at denne overdel er ud over nederdelen. Den er så kort, at den kun skærer en anelse længere nede i taljen, end hvad nederdelen gør. Og ærmerne er meget fyldige, fordi det er flagermusærmer, så de er med til at understrege silhuetten, som er stor foroven og tæt forneden.
Det var de tætte nederdele.
Nu skal vi se nærmere på de løse nederdele.
Det er her, problemet med overdele til nederdele gemmer sig. Og her hemmeligheden bliver afsløret.
Du kan se hvorfor de gule kombinationer er gule i videoen længere nede. Men jeg vil fortælle dig hvorfor der nu er 2 røde cirkler i trafiklyset.
Det er helt simpelt: lange, løse overdele fungerer til jeans og andre tætte bukser.
Ikke til løse nederdele.
Kombineret med løse nederdele som rundskårne nederdele, nederdele med læg eller rynk, nederdele i baner med vidde og nederdele med meget A-facon, kommer du bare til at blive en stor uformelig firkant.
Eftersom de fleste går i jeans næsten dagligt, har de fleste også flest løse lange bluser og overdele hængende i garderoben. Nærliggende som det er, tager man yndlingsblusen og prøver den sammen med en nederdel. For blot at konstatere, at det slet ikke virker.
Men med alle de kombinationer og variationer af overdele og nederdele, der findes, er det bare SÅ ærgerligt, hvis nederdelen bliver valgt fra på baggrund af en enkelt type overdel. Så jeg vil rigtig gerne opfodre dig til at eksperimentere lidt mere med dine overdele. Og ikke kun bruge den samme type lange løse t-shirt eller bluse. Hvis du skal bruge den til både bukser og nederdele, så kombiner den med en nederdel, der sidder i taljen. Og sæt blusen ind i nederdelen, så du får afbalanceret proportionerne bedre.
Sådan kombinerer du overdel og nederdel
I videoen viser jeg dig alle kombinationerne i oversigten. Både de tætte og de løse nederdele. Så se videoen, og lad dig inspirere til forskellige typer overdele. De kan både være strikkede og vævede, og jeg håber du har mod på at bevæge dig lidt væk fra de klassiske t-shirts og jerseybluser.
UPDATE: Første version af videoen manglede næsten 5 minutter hen mod slutningen. De er blevet spist af teknikken, men jeg har fundet dem frem igen, så her er den fulde video.
Som lovet i videoen kan du downloade de 2 oversigter som pdf. Print dem ud, og gå i gang med at eksperimentere med de forskellige kombinationer af overdele og nederdele. Det er helt sikkert ikke dem alle, der virker for dig. Men du burde kunne finde mindst 3 kombinationer ret hurtigt.
Download arket med bluser til tætte nederdele<<
Download arket med bluser til løse nederdele<<
Du kan finde symønstre til nederdele i bogen Sy Nederdele, hvor der er 10 forskellige versioner af både tætte og løse nederdele. I netbutikken kan du læse en beskrivelse af bogen, og finde et link til at bestille den direkte hos forlaget. Og ellers er den i boghandlere rundt i landet (de kan bestille den hjem, hvis den ikke er på hylden), og på flere af landets biblioteker.
Vil du have endnu større frihed og mulighed for at lave lige hvad du vil, så anbefaler jeg at du laver et grundmønster til nederdel, der passer lige præcis til dig. Sådan et kan du lære at lave selv i online kurset “Symønstre til nederdel”, hvor du også lærer at udvikle forskellige designs.
Faktisk er den sorte højtaljede nederdel, jeg har på på billederne, en prøvemodel til en opdatering af online kurset.
Jeg håber inderligt at du bliver inspireret til at give nederdele en ekstra chance, hvis du er en af dem, der har opgivet at finde en nederdel, der passer til dig.
Har du ikke så mange forskellige typer overdele og nederdele hjemme i skabet, du kan eksperimentere med, så må du enten alliere dig med veninder og gå i deres tøjskabe, eller begive dig i prøverummene i tøjbutikkerne. Nu har du i hvert fald nogle retningslinjer at gå efter, når du skal finde ud af hvilke kombinationer af overdele og nederdele, du skal i gang med at sy.
Stofinfo:
Nederdelen er syet af uld/silke fra www.stofshop.dk og bliver en del af online kurset “Symønstre til nederdel”
Den blå/grønne bluse er en silke georgette fra www.citystoffer.dk
Jerseyblusen er fra www.stofogstuff.dk
Velourblusen er en silke fra www.beckfordsilks.uk og er syet efter mønster fra online kurset “12 bluser og kjoler til levende stof”.
Modelfotos af mig er taget af Bibi Berge. www.bibiberge.dk
Kære Signe!
Tak for din skønne måde at formidle på- god jul!
Jeg elsker dine indlæg og guides, det er så fedt at få inspiration og gode råd-helt gratis endda. Mange tak fordi du deler ud af din viden! Mvh
Hej Signe
Tusind tak for denne vejledning – i sandhed en dejlig julegave på bloggen. Rigtig glædelig jul
Virkelig brugbart indlæg som jeg kommer til at vende tilbage til.
Tak, Signe❤️
Hej Signe
Det er først nu, at jeg har tid til at nær se og høre din video. Der er et lille hop omkring 15:39. Du har lige fortalt om modellen lang løs underdel og lang tæt overdel. Så er hullet der. Vi høre ikke dine guldkorn om de 2 sidst modeller, lang løs underdel og kort løs overdel samt lang løs underdel og kort løs overdel. Er det min computer som laver rav? 🙂
Hej Henriette
For pokker da også, der var hoppet næsten 5 minutter ud af videoen et eller andet sted i redigeringen. De er med nu, og der er en opdateret video klar. Den er i blogindlægget og her på youtube: https://youtu.be/p5yV4e5fszM
TAK for at gøre mig opmærksom på det!
Kh
Signe / Skaberlyst
Kære Signe
Jeg er rigtig glad for alle dine indlæg, og jeg læser dem flittigt. Jeg har altid været glad for nederdele, og det var fordi jeg ikke kunne købe de nederdele jeg ville have, at jeg tog min symaskine frem igen. Specielt er jeg blevet glad for buksenederdele, de er gode at cykle i, nemt at lave lommer i, og så ser man faktisk også feminin ud idem. Dog synes jeg de kræver en anden form for tilretning, så det glæder jeg mig til du tager fat på. Mit grundmønster er fra en engelsk bog købt i meter-meter. Måske ligger overgangen fra bukser til nederdel i buksenederdelen.
Hilsen en trofast læser
Anne-Edith
Hej Anne-Edith
Dejligt at nederdelene har fået dig til at sy igen 😀 Ja, buksenederdele er lidt noget andet. De er jo – som navnet antyder – en krydsning mellem bukser og nederdele. Jeg har ikke stor erfaring med dem, men jeg synes at de oftest skal tilrettes som bukser, bog meget mildere, fordi de ikke sidder så tæt som bukser. Dem, jeg har lavet og undervist i, er lavet ud fra personlige grundmønstre, og det kan naturligvis også have indflydelse på at tilretningerne har været i den milde ende.
Venlig hilsen
Signe / Skaberlyst