Derfor jager jeg rundt med en kørestolsbruger

header_jakketilretning

I 2009, da jeg stadig havde mit skrædderi, kom der en dag en dame ind i butikken.

Hun sad i kørestol.

Det meste af tiden.

Men ikke hele tiden.

Og hun kunne virkelig godt tænke sig en jakke, der sad godt på hende, uanset om hun befandt sig i kørestolen eller ej.

Du kender det sikkert godt.

Ikke det med at sidde i kørestol, men den der følelse af at tøjet bare ikke passer til en. Det stritter ligesom imod, og føles bare på alle måder…indespærrende.

Sådan var de fleste af de jakker, hun kunne købe i butikkerne.

Indespærrende.

Og bare ikke særlig rare.

Men det værste var faktisk ikke, at de var ubehagelige at have på. Nej, det værste var, at de så ud som om, de sad lige præcis så elendigt, som de gjorde. De jakker, hun havde,  understregede hendes handicap. Ikke så fedt, når man gerne vil huskes for den man er, og det man siger, frem for den måde man ser ud på.

Altså lød opgaven: “Lav en jakke, der har en god pasform, og får mig til at se mindre handicappet ud”.

Det lykkedes så godt, at jeg i løbet af et par år syede 3 jakker til en meget glad dame, der endelig kunne iføre sig en jakke, der både føltes godt, og så godt ud.

Happy ending.

Lige indtil den anden dag, da jeg fik en mail fra hende. Jakke nr. 3 er ved at være lidt slidt at se på, efter at være brugt hver dag i flere år. Og ikke nok med det – nu sidder hun i kørestolen næsten hele tiden, så pasformen er ikke længere helt optimal.

Inden jeg fortæller videre, så får du lige lov at se et billede af jakken og stoffet – og et lille tip til stofvalg under billederne:

jakketilretninggerogette

Ud over, at den har lidt folder, der ikke sådan lige lader sig stryge ud, og at albuen er slidt helt blank, så kan man faktisk ikke se på jakken, at den har været brugt hver dag i over 2 år.

Den er syet i en metervare, der hedder georgette. Georgette er helt eminent til klassiske jakker, nederdele og kjoler, der gerne må være lidt formelle. Denne udgave er lavet af polyester (polyester er materialet, georgette er vævningen), så det er helt utroligt slidstærkt. Kig efter det, hvis du leder efter stof til et klassisk udtryk.

Nå, videre med min handicappede dame og hendes jakke. Og bare rolig, der er en pointe, der er relevant for dig, når du syr dit eget tøj. Den kommer om lidt.

Damen er som sagt nu næsten kun i kørestolen. Så det ville være smart med en jakke, der er lidt mere tilpasset til at sidde der.

Afsted med mig, hjem til damen med målebånd og knappenåle (ej, dem glemte jeg faktisk. Heldigvis havde hun nogen. Mage til uforberedt skrædder……)

Og så er det, jeg begynder at jage rundt med den stakkels handicappede kvinde.

Først må hun op at stå, for at prøve jakken, så jeg kan se, hvad der skal rettes til, når hun står. Kroppen ændrer sig en del i løbet af årene, så tilskæringen skal ændres en anelse, for at jakken komme til at sidde perfekt igen.

Så må hun en tur i kørestolen (“Skal I ud??” spurgte en noget overrasket hjælper). Nej, vi skulle ikke ud. Men for at lave en jakke, der egner sig til at sidde i en kørestol det meste af dagen, ja, så må man sætte sig i kørestolen, når jakken bliver tilrettet. Også selvom det er lidt besværligt.

Og så er vi så fint fremme ved pointen i denne lille historie.

Når du designer til et bestemt formål – i dette tilfælde at sidde meget i en kørestol – så er det altså hulens vigtigt, at du tester dit design i netop den funktion.

Det nytter ikke at sy en stram nederdel, og så først komme i tanke om, når du sætter dig op på cyklen på vej på arbejde, at det da vist nok kunne have været meget smart med en slids. Der er nederdelen allerede gået i stykker. Eller du er væltet på cyklen.

Næste gang, du overvejer at springe en tilretning over, så tænk på, at jeg, uden at blinke en eneste gang, jager rundt med en handicappet dame.

Og at hun, for sine anstrengelser, får en jakke, hun kan bruge hver eneste evige dag i mindst 2 år.

Det er mere end 700 gange.

Mon ikke den tid, du skal bruge på tilretning, er hentet ind adskillige gange i sparet sytid, fordi du ikke skal lave nye nederdele eller jakker som erstatning for dem, der alligevel ikke er helt perfekte? Det tror jeg.

God fornøjelse med tilretningen.

Læs også:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

« »
Share via
Copy link
Powered by Social Snap