Inspiration: Skrædderdetaljer

vest_header

Finish og pæne detaljer er noget af det, der virkelig løfter udtrykket i tøjet, og få det til at ose af kvalitet.  Og det er ikke så svært at højne kvaliteten af det tøj, du selv syr, omend det kræver at du gennemtænker dit projekt, inden du går i gang.

Nogle projekter er nemmere at gennemtænke fra starten end andre, men det bliver nemmere at tage højde for forskellige tekniske forudsætninger som sømrum, snit og stofvalg, hvis man fra starten ved, om man vil have detaljer som belægninger, kuvert hjørner og paspolerede knaphuller.

Et projekt, jeg har været nødt til at gennemtænke helt ned i de mindste detaljer fra starten, er en vest, jeg har syet til en af min mands venner. Den stakkels mand har fået en arbejdsskade, som betyder at han er nødt til at hvile højre arm temmelig ofte. Til hverdag klarer han den udfordring med en hættetrøje, hvor han kan hvile armen i lommen foran. Men efter at have været til bryllup iført hættetrøje var det altså nok. Nu måtte der en skrædder på banen. Og heldigvis kendte han jo så mig.

Og her må jeg lige indskyde: GODT han ikke er en pige! Udsigten til at være bryllupsgæst iført hættetrøje ville i hvert fald have medført en tøjkrise af dimensioner for de fleste piger jeg kender. 

Udfordringen i dette projekt var altså at designe en vest med en lomme (eller en anden anordning), der kunne støtte hele underarmen. Løsningen blev en slå-om effekt, hvor højre forstykke er bredere, og går et godt stykke ind under det venstre. Det brede forstykke er med til at holde lommen, så der er god støtte til armen.

Udefra ser vesten helt normal ud, og det er bestemt også meningen.

Jeg har lavet en lille billedserie til dig, så du kan se de skrædderdetaljer, jeg har brugt i vesten. Lad dig gerne inspirere til at tilføje nogle af dem til dine egne syprojekter, hvor de passer ind.

vest_front vest_knapper

Striber er både sjove og besværlige. Sjove, fordi man kan bruge dem som en detalje, som her, hvor jeg har klippet sidestykkerne på skrå, og får et fint spil i striberne. Og besværlige, fordi man skal gøre sig umage med fx. at få forkanten til at passe i en stribe, når man lukker tøjet. Her er den øverste knap faktisk placeret lidt for langt væk fra midt for – du kan se at forkanten for oven tipper væk fra den stribe, den ellers følger resten af vejen.

 

vest_bund2 vest_bund

Bunden har fået spidser, og forkanten runder en anelse. Det har ingen funktionel effekt overhovedet – det er rent design.

 

vest_lomme vest_lomme1

Lommerne er lavet i sidesømmen, så de er næsten usynlige. De kunne også have været lavet som paspel lommer, eller jeg kunne have brugt foret til lommeposerne, så man kunne se det pink stof inde i lommen. Her har jeg brugt sort lommefoer, som er stærkere end det almindelige foer, fordi det skal holde til et vist træk fra armen, der skal hvile i lommen. Acetatforet ville blive slidt hurtigere, og det ville give vesten et kortere liv. I dette tilfælde ville det være en dårlig løsning, da arbejdsskaden desværre ser ud til at være uhelbredelig.

vest_front_strop vest_strop_closeup

Jeg kunne ikke dy mig for at lave en helt smal roleau af stoffet og sy i som en strop i toppen. Egentlig tror jeg ikke der er strop i en herrevest. Det er bare for at blære mig med at jeg kan lave roleauer. Og så er det med vilje sømmen er strøget om på indersiden. Optimalt skulle sømmen presses lige præcis i sømlinjen, men i praksis er det stort set umuligt, så jeg foretrækker at stryge sømmen lidt om på indersiden, så den ikke kan ses fra retten. Det giver et mere færdigt udseende på retten, og det er jo trods alt den, man ser, når tøjet er på.

 

vest_for_open3 vest_for_open

Her kan du se det bredere forstykke i højre side. Lommen går helt ind til forkanten, så der er plads til næsten hele underarmen i lommen. Og knapperne har fået “bagknapper” på indersiden. De forstærker knapperne, og sikrer at stoffet ikke bliver revet i stykker. Normalt er det noget man gør på overtøj, men jeg har sat dem på her, fordi der kommer ret meget træk på knapperne fra armen i lommen.

vest_counterbutton vest_for_open2

For at undgå at det brede forstykke falder ned og kan ses under kanten i bunden, har jeg sat en “mod-knap” (jeg er ret sikker på, det ikke hedder sådan på dansk. På engelsk hedder det en “counterbutton”) i højre forstykke for oven. Den vender “omvendt” af de normale knapper, så den ikke kan ses udefra. Dvs. at knaphullet er i det stykke, knapperne ellers er på, og knappen sidder på indersiden af venstre forstykke. Tricket er at sy knappen fast i belægningen, så den ikke går helt ud igennem til ydersiden. Her kan man ikke forstærke med en bagknap, for den ville kunne ses på retten.

Man bruger normalt “modknap” til dobbeltradede jakker, hvor stoffet er så tungt, at det ellers ville falde ned. Her har jeg valgt det, for at forstærke forstykket, så det kan holde til trækket fra armen, og det ekstra slid, det vil give.

 

Jeg håber, du er blevet inspireret til at gøre lidt mere ud af de små detaljer fremover.
Hvis du har lyst, så del gerne i en kommentar: Hvordan vil du højne kvaliteten og finish i dit næste syprojekt?

 

Læs også:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

« »
Share via
Copy link
Powered by Social Snap