En nem metode til bedre pasform i bukser

Bukser kan være ret nemme at sy.

Men de kan være hulens svære at tilrette.

Og hvis der ikke er en god pasform i dine bukser, kan de være helt uudholdelige at have på. I bedste fald blot almindeligt ubehagelige. Heldigvis er der flere muligheder for at få en god pasform i bukser.

I dette blogindlæg får du en videoguide til en nem metode til at forbedre pasformen i dine bukser, så de kommer til at føles mere behagelige at have på hele dagen. Er det ikke nok til at dine bukser kommer til at passe dig perfekt, har vi flere andre metoder – dem kan du også læse om i dette blogindlæg.

 

pasform i bukser

 

Derfor er bukser så svære at få til at sidde godt

Før vi ser på løsningnerne, så lad os se på problemet. Hvorfor er bukser så svære at få til at sidde godt?

Til modsætning fra nederdele og kjoler, der groft sagt fungerer som et rør omkring kroppen, så består bukser af to rør: et til hvert ben. Samlingen af de to rør sker i det, der hedder skridtsømmen. Det er den søm, der går fra taljen midt bag ind mellem benene til taljen midt for. Det er især denne søm, der er svær at tilrette. Og det er den, der er bærende for pasformen i dine bukser. Hvis ikke længden og hældningen på skridtsømmen passer til din krop, så sidder bukserne ikke behageligt.

Der sker flere ting i den linje, skridtsømmen udgør, som har indflydelse på hvordan den skal formes. Det mest markante er vores numser. De kommer i lige så mange former og størrelser, som vi er kvinder. Nogle kvinder har en flad numse, der er næsten lige og andre har en rund og fyldig numse. De runde og fyldige kan have deres fylde forskellige steder. De kan fylde mest i siden, mest lige midt på eller mest foroven. Ja, eller et hetl andet sted.

Som om det ikke var nok, så ændrer numsen form i løbet af livet. Uanset hvordan din numse startede med at se ud, da din krop var fuldt udvokset, vil den ændre sig med alderen. Selvom der ikke er enighed blandt damebladende om hvor langt en kvindenumse rejser sydpå i løbet af livet, så er der dog ikke tvivl om, at numser generelt bliver fladere med alderen. Og selvom du kan træne dig fra en del af det, vil du med stor sandsynlighed være nødt til at forholde dig til pasformen i dine buksemønstre flere gange i løbet af livet.

Du kan bruge den metode, du kan se i videoen længere nede, til at opdatere dine buksemøntre til din nye numse, når det bliver nødvendigt.

 

pasform i bukser

 

Sådan skal bukserne sidde

De bukser, vi snakker om i dette blogindlæg, er ”pæne bukser”.

Pæne bukser er ikke jeans, det er ikke gamacher og det er ikke joggingbukser/sweatpants.

Pæne bukser sidder til i taljen og umiddelbart under taljen. Stoffet slipper kroppen fra det yderste af maven og det yderste af numsen. Benene falder lige ned og skal kun let røre kroppen ved lårene og læggen, hvis du har former.

Foran på kroppen har langt de fleste et hulrum ved lysken i overgangen fra ben til krop. Det er ikke meningen at bukserne skal ind i det hulrum på samme måde som leggins eller stramme jeans kommer. Stoffet skal i stedet falde flot henover hulrummet, når du står stille med udstrakte ben, så hulrummet ikke ses.
Det samme gælder kurven ind under numsen. Det er også kun leggins og stramme jeans, der skal helt derind. Pæne bukser antyder at der er en numse, men derfra falder de lige ned. Derfor er der mere rørlig vidde (luft mellem krop og stof) i pæne bukser end der er i stramme jeans.

De stramme bukser har været moderne meget længe, men det er de ikke længere, som du kan læse i interviewet med Laura Terkildsen i dette tidligere blogindlæg. Den nye silhuet er kommet for at blive i mange år, så du kan lige så godt hoppe ud i det med det samme og vænne dig til de mere skræddersyede pasformer og større vidder i bukserne.

Stoffet i dine bukser bliver dog ikke ved med at falde lige ned fra maven og numsen, uanset hvad du foretager dig. Så snart du bøjer et led på kroppen vil stoffet følge med og folde sig efter dine bevægelser. I noget stof vil du aldrig se folderne, mens der i andet kan komme mere eller mindre permanente folder eller linjer i stoffet de steder, du bøjer kroppen. Det er typisk lige under balderne, ved knæet på bagbuksen og ved hulrummet ved lysken på forbuksen. De folder, der kommer når du bevæger dig, er nødvendige for at du kan bevæge dig. Det er derfor ikke en fejl, at der kommer en ”bule” i dine bukser foran, når du sætter dig ned. Hvor stor bulen er, vil afhænge af hvor stift dit stof er og hvor meget rørlig vidde, der fx kommer fra læg i forbuksen.

Når du vurderer pasformen i dine bukser, skal du både se på om de falder lige ned, når du står stille og oprejst, og om du kan bevæge dig nok til at sidde på en stol og gå på trapper, uden at bukserne strammer eller viser kanten af dine trusser bagpå.

Nogle gange er pasformen i bukser et kompromis mellem hvordan det ser ud og hvordan det føles – det kompromis skal du være klar til at indgå for at få en optimal pasform og silhuet i dine bukser.

 

pasform i bukser

 

Videoguide: nem metode til bedre pasform i bukser

Nu ved du lidt om, hvorfor en god pasform i bukser er så besværlig at opnå, og hvordan de færdige bukser gerne skal ende med at sidde. Så lad os nu tage fat i en af de tilretninger, du kan have glæde af at lave i dine buksemønstre.

De fleste af os bliver mere inaktive med alderen og derfor forsvinder noget af muskelmassen i vores bagdel. Det får balderne til at fylde mere i bunden end på midten i takt med at vi ældes. Du kan træne dine balder til at blive ved med at være muskuløse og fyldige, men selv hvis du træner flittigt er det sansynligt at din numse ændrer facon. Hvis ikke dine bukser skal føles ubehagelige at have på, er du derfor nødt til at lave plads til dine balder der, hvor de rent faktisk sidder på din krop. For mange kvinder er det længere nede end hvad de fleste buksemønstre tillader.

Løseningen er at tegne en ny hældning på skridtsømmen i dine bukser. Det gør du på denne måde:

  1. Læg forbuks og bagbuks sammen i indersømmens øverste 3 cm.
  2. Tegn en ny skridtsøm, der buer længere ned på bagstykket. Sørg for at linjeføringen til forstykket er harmonisk.

Jo fladere din numse er i forhold til mønsteret, desto mere skal skridtbuen kurve ned på bagstykket, for at der bliver plads til din numse i de færdige bukser. Det kan være nok at tegne skridtbuen 1 cm længere ned, men det kan også være du har brug for adskillige centimeters mere plads. Prøv dig lidt frem.

Det gode ved denne teknik er, at du kan sy tilretningen i en prøvemodel og på den måde eksperimentere dig frem til den rigtige linje i stoffet. Når du har en skridtbue, der passer med din krop, kan du se hvor meget du har ændret i din prøvemodel og derefter tegne ændringen over på dit mønster.

Se i videoen herunder, hvor nemt det er at ændre mønsteret, så du får plads til numsen i dine bukser.
Hvis videoen ikke vises herunder kan du se den på vores Youtubekanal HER.

 

 

 

 

Hvis tilretningen ikke er nok til at give dine bukser en god pasform

Der kan være mange andre problematikker med pasformen i bukser end blot om der er plads til din numse. Der er også en mave, der skal tages højde for, ligesom kvindeben heller ikke alle har samme form og længde. Hvis du oplever gang på gang, at du ikke kan passe de buksemønstre, du forelsker dig i, så kan en god løsning være at få lavet et personligt grundmønster til bukser. Med et grundmønster er du altid sikret den gode pasform, fordi mønsteret bliver lavet, så det passer til lige netop dig.

Du bruger et personligt grundmønster til bukser på samme måde som du måske allerede er vant til at bruge et personligt grundmønster til kjoler eller overdele. Hver gang, du vil lave et nyt buksedesign, starter du med at  kopiere dit grundmønster. Derefter laver du de ændringer i mønsteret, der skal til, for at få det nye design. Det kan være at tilføje lommer, at ændre vidden eller længden i benene, at tilføje bærestykker, overskæringer, læg eller andre detaljer. Når du laver dit mønster fra bunden på denne måde er du sikret din egen, gode pasform i de bukser, du syr. Og så slipper du for komplicerede tilretninger. Når pasformen en gang for alle er på plads i dit grundmønster, kan du springe tilretningerne over og gå direkte til det sjove med at designe og sy dine bukser.

Et personligt grundmønster holder ikke hele livet. I takt med at kroppen ændrer sig med alderen, kan du tilrette dit buksegrundmønster efter videoguiden længere oppe. På den måde kan dit buksegrundmønster holde i virkelig mange år, før du er nødt til at få lavet et nyt.

Du kan få tilrettet et personligt grundmønster hos Skaberlyst på vores livekurser i bukser. Det er vores bukseekspert Sabine Petri, der med rutineret hånd guider dig igennem processen og sørger for at du får lavet de rigtige tilretninger og indgået de bedste kompromiser med dine bukser.

 

Vælg de rigtige syteknikker - Skaberlyst

 

 

Find et design, der passer til dig

Selvom pasformen er vigtig, så er det ikke det eneste, der afgør, om dine bukser passer til dig.

Designet er også en stor del af det færdige look, og har en del at skulle have sagt i forhold til om du føler dig godt tilpas i dine bukser. Selv i en bestemt modetrend kan der være designforskelle der gør, at et par bukser er som skabt til dig, mens et andet par ikke fungerer, selvom pasformen er god.

Ved at lave dine buksemønstre fra bunden, får du mulighed for at styre både pasformen og designet. Du kan dermed selv bestemme hvilken silhuet, du vil have i dine bukser, og du kan lave præcis de detaljer i mønsteret, der fremhæver det, du er mest tilfreds med ved din krop. Det kan være, du har en flot talje, en flad mave, et lækkert lændesvej eller en flot runding på dine hofter, der sagtens kan tåle at blive trukket frem i lyset. Med det rigtige design kan du enten overdrive og understrege det, du har i forvejen, eller du kan skabe et mere balanceret udtryk i den helhed, der er dig.

Men ligesom pasformen kan være vanskelig at se og rette på egen hånd, så kan designet i bukser også være udfordrende. Her kommer Sabine ind i billedet igen, for hun er enormt dygtig til at se linjer i tøjet og kroppen, og til at finde frem til de snit, der klæder lige netop dig. På buksekurserne i Aarhus kan du også få hjælp til at designe dine bukser og til at vælge de rigtige syteknikker til de forskellige detaljer. Buksekurserne er derfor også til dig, der allerede har styr på pasformen, men gerne vil have en hjælpende hånd til at komme videre derfra.

Du kan læse mere om vores livekurser i buksesyning her:
Vi åbner for tilmelding til livekurserne 2 gange om året. Er der ikke plads på et kursus lige nu, kan du blive skrevet på venteliste ved at skrive en mail til kontakt@skaberlyst.dk

Opdatering: Vi holder ikke længere fysiske sykurser.

 

Lær at lave symønstre til bukser online

Har du ikke mulighed for at komme til Aarhus på et fysisk kursus, er der heldigvis også hjælp at hente online. I onlinemagasinet Synoter Magasin nr. 6 – Ikke helt klassiske bukser guider vi dig igennem at lave symønstre til 13 forskellige par bukser.

Med magasinet får du et PDF symønster til et par basisbukser, som alle de andre designs er lavet ud fra. Det er ikke helt det samme som at have et personligt grundmøsnter, men hvis pasformen ikke er et problem for dig (eller hvis du ikke føler, du er klar til et grundmønster endnu), er det den metode, der kommer tættest på. Du kan også bruge dit personlige grundmønster som udgangspunkt for magasinets designs. Sammen med magasinet får du en video, der viser dig hvordan du laver basisdesignet i dit grundmønster, og derefter følger du blot vejledningerne i magasinet til de bukser, du gerne vil lave.

Fordelen ved onlinemagasinet er, at du har evig adgang til vejledningerne. Og at du ikke behøver komme en tur til Aarhus for at lære alle vores bedste metoder til at lave symønstre til bukser. Til gengæld får du ikke den personlige sparring, Sabine kan give dig på et fysisk kursus i Aarhus, og du skal selv stå for alle tilretninger.

Synoter magasinet er perfekt som supplement til et weekendkursus med Sabine. På kurset kan du få den personlinge vejledning og du kan enten få tilrettet et grundmønster eller blive sat i gang med at designe og sy dine første bukser. Derefter kan du nemmere fortsætte på egen hånd med Synoter magasinet og de mange vejledninger, du finder i det.

Du kan læse mere om Synoter Magasin nr. 6 – Ikke helt klassiske bukser og se de forskellige designs, du kan lære at lave mønster til, her:

 

Synoter Magasin Nr. 6 – Ikke helt klassiske bukser

 

Du skal ikke finde dig i bukser med dårlig pasform

Uanset hvilket niveau, du syr på, skal du ikke finde dig i bukser med dårlig pasform. Dine bukser skal sidde ind til kroppen i taljen, have plads nok til din numse og være behagelige både at gå, stå og sidde i.

Måske er tilretningen i videoen længere oppe i dette blogindlæg lige hvad der skulle til, for at du kom i mål med pasformen i dine bukser. Eller i det mindst fik den forbedret så meget, at du nu kan bruge de bukser, du syr. Måske skal der skrappere midler i brug. Hvis der skal det, står Sabine klar til at hjælpe dig på et buksekursus og Synoter magasinet om bukser ligger klar til dig online med masser af mønsterkonstruktion og inspiration.

 

 

Mønsterinfo: Bukserne på billederne er fra onlinemagasinet Synoter Magasin nr. 6 – Ikke helt klassiske bukser. Josephines mintgrønne bukser er lavet ud fra hendes grundmønster efter vejledninger fra Synoter Magasin nr. 6.
Stofinfo: Alle bukserne er syet i vævet stof.
Foto: Alle billeder er taget af Malene Nelting.

 

Oprindeligt blogindlæg fra 2013.
Opdateret og genudgivet i 2022.

Læs også:

9 thoughts on “En nem metode til bedre pasform i bukser

  1. Signe Eriksen / Skaberlyst says:

    Hej Lydia
    Hvis du gør skridtbuen dybere, så får du netop mere plads. Om kurven så skal rettes yderligere til eller om der skal justeres i sidesømmene, kan du teste dig frem til i en prøvemodel. Det er forskelligt fra krop til krop hvilken kombination af tilretninger og ændringer, der skal til, for at få mønstrene til at sidde godt.
    Kh
    Signe / Skaberlyst

  2. Signe Eriksen / Skaberlyst says:

    Hej Inger

    Det er den her video – det er bare sidst i videoen 😉
    Kh
    Signe / Skaberlyst

  3. Signe Eriksen / Skaberlyst says:

    Hej Hanna
    Hvis der er elastan i stoffet, så det kan strække sig, kan mønsterets mål være ret tæt på dine kropsmål. Jeg vil som udgangspunkt ikke anbefale negativ rørlig vidde (altså at mønsteret er mindre end dine kropsmål) til bukser og jeans i vævet stof. Start med at tage den størrelse, der passer bedst i forhold til målskemaet, og tilret en prøvemodel derfra. Det plejer at være det bedste udgangspunkt. Der er stor forskel på symønstre og stræk i stof, så selvom noget i teorien og på papiret passer sammen, er det ikke sikkert, det fungerer optimalt i virkeligheden. Så prøvemodeller er vejen til sikkerhed og god pasform.

    Venlig hilsen
    Signe / Skaberlyst

  4. Signe says:

    Hej Jette
    Du kan ændre vidden i bukseben ved at tage af enten ligeligt fordelt på yder- og indersøm eller kun en af dem. Hvad der er rigtigt kommer an på, hvordan bukserne sidder, og hvor den ekstra vidde er. Der er altså ikke noget fast svar – du er nødt til at prøve bukserne på og se hvor der skal rettes.
    Det samme er gældende med stof på baglårene. Hvis det ikke er så meget, kan det som regel gøre en god forskel at tage det af i indersømmen. Men er det noget andet, der er galt, skal der andre tilretninger til. Du er velkommen på et livekursus, hvor vi gerne hjælper med at tilrette bukser. I skrivende stund er der et buksekursus, der kunne være interessant for dig: https://skaberlyst.simplero.com/purchase/139432-Sy-det-selv-Bukser

    Venlig hilsen
    Signe / Skaberlyst

  5. Jytte Ekenberg says:

    Hej Signe
    Jeg har lavet et buksemønster, men efter at have prøvet det synes jeg at skridtlængden er for lang. Så mit spørgsmål er hvordan og hvor korter jeg den af. Jeg er kun 161cm høj og jeres mønstre er lavet til een på 168 cm.Håber du/I kan hjælpe mig, da jeg nu har prøvet flere gange .
    venlig hilsen
    Jytte Ekenberg

    • Signe says:

      Hej Jytte
      Har du prøvet blot at korte af i toppen, så taljen bliver sænket? Det plejer at fungere ret godt, og er den nemmeste måde at ændre det. Det giver god mening, når du ikke er så høj, at skridtlængden kortes af hele vejen rundt om kroppen.

      Venlig hilsen
      Signe / Synoter

  6. Lisbeth Tengstedt says:

    Hej
    Jeg har et problem, hvor der er for meget stof på forbuksen i toppen af låret/der hvor krop bliver til ben ind mod skridsømmen. Hvordan får jeg rettet til, så det ikke er for meget stof der?
    Hilsen Lisbeth

    • Signe says:

      Hej Lisbeth
      Det er lidt mere kompliceret end hvad jeg kan svare på i en kommentar her på bloggen. Der kan være flere ting på spil, så min anbefaling er at få hjælp til tilretning. Vi åbner snart for korte kurser i Aarhus, hvor man bl.a. kan få hjælp til den slags – tilmeld dig nyhedsbrevet eller hold øje med hjemmesiden under “sykurser” for at se hvornår der er nye datoer til live-hjælp. Du kan komme med på nyhedsbrevet her: https://skaberlyst.simplero.com/page/235390

      Venlig hilsen
      Signe / Synoter

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

« »
Share via
Copy link
Powered by Social Snap