Feminine vintage inspirerede kraver syet af skråbånd

Når jeg holder weekendkurser i syning og mønsterkonstruktion, holder jeg forskellige syrelaterede oplæg i løbet af kurset. Deltagerne har indflydelse på, hvad emnerne i oplæggene er. Og på et kursus var der stemning for kraver.

Ikke de traditionelle konstruerede kraver med flip og åbning med knapper, som jeg havde forberedt mig på, og som jeg holdt et oplæg om. Næh, det skulle være mere vintage inspirerede, feminine og bløde kraver. Som set på TV i serier som Mad Men.

Jeg måtte i gang med at grave i gamle bøger om aftenen, for at kunne undervise i de rigtige kraver dagen efter. Og jeg måtte faktisk helt tilbage til sybøgerne fra 1940’erne og 1950’erne, før jeg fandt brugbare vejledninger. Så det er ikke bare vintage inspireret, men faktisk helt ægte vintage vejledninger, der er i spil her.

Heldigvis viste det sig, at de bløde kraver er super simple at lave mønster til.

De består ganske enkelt af et skråbånd, der er klippet ekstra bredt og foldet på midten på langs.

Sådan et skråbånd egner sig glimrende til at agere krave, hvis bare det er bredt nok. Uden at det kræver en masse konstruktion fra bunden at få det bløde udtryk i dine overdele og kjoler, du gerne vil have.

Noget helt andet er syningen. Den proces viste sig at være alt andet end nem. Og det er den, jeg guider dig igennem i dette blogindlæg.

Prøverne i staut fungerede helt fint, når jeg bare syede skråbåndet i halsen uden yderligere tiltag.

Så det gjorde jeg også i første model i rigtigt stof. Det er den, du kan se på billederne i dette indlæg. Og ja, så ved jeg godt, at jeg skulle have praktiseret mine egne råd og regler om at sy en prøvemodel i stof, der minder om det rigtige. Men det gjorde jeg ikke denne gang (og lad det være en stor fed streg under, at jeg har ret, når jeg siger at første opsyning af et nyt design altid er en prøvemodel).

Problemet er, at i den bløde viscose twill, jeg har syet blusen i, kan kraven ikke holde sig selv. Den bølger i kanten i stedet for at stå ensartet hele vejen rundt i halsen. Jeg havde ikke lagt mærke til det inden vi tog billederne, men du kan se det helt tydeligt på billedet herunder.

Vi har ikke taget billederne om, men jeg kunne ikke leve med at kraven lever sit eget liv. Det var nemlig ikke meningen.

Så jeg pillede kraven af igen og testede forskellige muligheder for at understøtte den.

Løsningen blev både at presse vlieseline på skråbåndet i stoffet og at sy et tilsvarende skråbånd af silke organza ind i kraven. Vlieselinen understøtter stoffet, og organzaen er med til at holde stoffet og give det endnu mere støtte indefra, så det kan holde sig flot og let rundet uden at det bløde udtryk forsvinder. Faktisk bliver det blødere med organzaen inde i kraven. Her på billederne er foldekanten presset lige skarpt nok.

 

Men hvorfor nøjes med at lave en krave, når man nu er i gang? Jeg fik lyst til også at teste, hvordan det ville fungere, hvis man klipper skråbåndet ekstra langt (eller syr et par strimler sammen) og lader kraven fortsætte ud i et bindebånd.

Derfor har blusen her både kraven, der står så fint (i hvert fald efter der kom organza i den – det kan du se i videoen længere nede) og bindebånd, der bindes i en sløjfe foran.

Bindebåndende må – modsat kraven – gerne slaske lidt. Ellers bliver det en lige rigeligt voldsom detalje, i hvert fald til mig. Derfor er der ikke organza med i bindebåndende, hverken før eller efter organzaen kom på banen.

 

Du kan se processen med at sy organza ind i skråbåndet (kraven) og sy det hele i halsudskæringen i videoen. Inden videoens start har jeg presset vlieseline formbånd i halsudskæringen, så den ikke giver sig undervejs.

Og så har jeg klippet et bredt skråbånd, der er dobbelt så bredt som den færdige kravebredde + sømrum. Hvis du, som jeg,  vil have en færdig krave bredde  på 3 cm skal skråbåndet være 3+3 cm + 2cm til sømrum. Så mit skråbånd er klippet 8 cm bredt.

Jeg havde ikke stof nok til et helt skråbånd, så jeg har klippet flere korte skråbånd af stofrester og syet dem sammen. Det kan du fint gøre, hvis du bare er lidt opmærksom, når du syr skråbåndet i halsen, så du ikke får en samling lige foran, hvor det ses tydeligt.

Der er skrædderteknikker og håndsyning på banen, og videoen er 45 minutter lang. Så er du advaret 😉

Videoen er kogt ned til det essentielle, så du kan gøre kunsten efter på egen hånd. Hele processen med klipning og syning af kraven skal du sætte omkring 3 timer af til, hvis du følger guiden i videoen her. Måske mere, hvis du ikke er så rutineret.

Du skal bruge:
* Skråbånd klippet af stoffet til krave. Mål halsudskæringen + længden på bindebånd for at få længden på dit skråbånd
* Vlieseline til den del af skråbåndet, der er syet i halsen
* Sillkeorganza til den del af skråbåndet, der er syet i halsen
* En hjørnevender
* En bodkin (trækkenål/nålebindingsnål)
* Gode knappenåle, der er skarpe!
* Vlieseline formbånd til halsudskæringen.

Se processen med at sy bindebånd og krave i videoen her:

 

 

Den vlieseline, jeg bruger i videoen, er egentlig beregnet til strikket stof (bl.a. jersey). Men det giver mening at bruge den variant, fordi vi arbejder med blødt vævet stof klippet på skrå. Når stoffet er klippet på skrå får det en meget stor elasticitet. Og selvom vi gerne vil have lidt mere styr på elasticiteten, for at skråbåndet ikke laver folder på tværs, så vil vi ikke låse det helt fast. Der skal stadig være strækbarhed i skråbåndet, så det kan forme sig rundt i halsen. Og det opnår vi netop ved at bruge den meget strækbare vlieseline. Jeg bruger varianten H609, som er den bedste til formålet på det danske marked. Du kan købe vlieseline H609 i vores egen webshop HER.

Organzaen er 100% silke. Det kan jeg bedst lide at arbejde med, blandt andet fordi det altid er en god kvalitet. Det er også dyrt (omkring 2-300 kr pr meter), men du skal ikke bruge så meget organza generelt, når du syr hverdagstøj. Det markant bedre resultat taget i betragtning, kan det godt betale sig at have en meter silkeorganza liggende, du kan klippe en skråstrimmel af, når du får brug for det.

Du kan også få billige udgaver af organza i polyester eller nylon. Nogle af dem er ganske gode, men desværre er de fleste for ringe. Hvis du vil være sikker på kvaliteten, så køb silkeorganza hos en stofbutik, der er vant til at handle med stof til brudekjoler. Du kan købe god kvalitet silkeorganza i vores egen webshop HER.

 

 

Mønsteret til blusen er fra online kurset 12 Bluser Og Kjoler Til Levende Stof, som du kan læse om her:

12 Bluser Og Kjoler Til Levende Stof

Kurset guider dig igennem at lave grundmønstre til bluser/kjoler med flagermusærmer efter dine egne mål. Og så bliver du guidet og inspireret til forskellige designs, du kan lave ud fra dit grundmønster.

De designs, der bliver gennemgået i kurset, kan du sy som de er. Men du kan også gøre, som jeg har gjort i dette blogindlæg, og bygge videre på dem. For eksempel med en vintage inspireret krave med bindebånd i halsen.

Du kan naturligvis også bruge detaljen med kraven (med eller uden bindebånd) i dine bluser og kjoler med almindelige isatte ærmer. Har du et kjolegrundmønster til vævet stof, designer du den halsudskæring, du vil have, og syr kraven i som vist i videoen. Prøv både med runde halsudskæringer og med bådhals – det giver forskellige udtryk, som begge kan være super flotte.

Når du har syet en bluse eller kjole med den her type krave, så del gerne et billede inde i Facebook gruppen. Vi vil så gerne se, hvad der bliver syet derude.

 

Stofinfo: Viscose twill fra franske Atelier Brunette, købt hos Metermeter i Århus.
Foto: Bibi Berge, www.bibiberge.dk

 

Læs også:

2 thoughts on “Feminine vintage inspirerede kraver syet af skråbånd

  1. Charlotte Jensen says:

    Hej Signe
    Måske et dumt spørgsmål, men kunne man ikke bare bruge en kraftigere vlieseline istedet for både vlieseline og den vanskelige organza?
    Og ellers tak for endnu en grundig og informativ video.

    • Signe Eriksen / Skaberlyst says:

      Hej Charlotte
      En kraftigere vlieseline vil stive stoffet af og fjerne noget af bevægeligheden. Og så vil man ikke kunne bruge elasticiteten fra at stoffet er klippet på skrå helt på samme måde. Det vil i det meste stof få et mere stift udtryk, og det er ikke meningen. Det skal se ud som om, der ikke er noget i. Og med en kraftig vlieseline vil det ikke få helt det samme lette udtryk. Derudover vil vlieselinen løsne sig med tiden, så det vil være en mere kortsigtet løsning.

      Kh
      Signe / Skaberlyst

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

« »

5 nemme

syteknikker

Få flot finish i dit yndlingstøj med

Giv os din email, så sender vi dig straks 5 nemme syteknikker, der sikre dig flot finish i dit yndlingstøj - uanset hvor meget du har syet indtil nu.

Du bliver samtidig tilmeldt vores mailliste, som du kan afmelde til enhver tid

Share via
Copy link
Powered by Social Snap