Design dine egne symønstre uden et grundmønster

Noget af det fede ved at sy er, at du kan lave dine egne symønstre, og på den måde selv bestemme, hvordan tøjet skal se ud.

Det gør du mest korrekt ved at have et personligt grundmønster, du designer ud fra. Men det kan være en lidt større mundfuld at lave sådan et, især hvis du er rimelig ny i syningens verden.

Og her kommer den gode nyhed:

Du behøver ikke have et personligt grundmønster for at udvikle dine egne symønstre.

Du kan se længere nede, hvordan du kan lave dine egne symønstre uden et grundmønster. Men vi starter lige med at definere de forskellige mønster-typer.

Hvis man skærer helt ind til benet, findes der 2 typer symønstre:

* Grundmønstre

* Designmønstre

Her hos Skaberlyst definerer vi de 2 typer symønstre sådan her:

Et GRUNDMØNSTER er uden design, men har en god pasform, der er tilrettet til netop dig. Halsen er hvor kroppens hals er, ærmerne er lange og slanke og figuren er tæt. Længden er til hoften i bluser og jakker, til knæet i kjoler og nederdele og til gulvet i bukser. Det er den tætteste udgave af den type tøj, grundmønsteret er til. Fx. den tætteste kjole, du kan bevæge dig i.

Et DESIGNMØNSTER er med design. Det er udviklet ud fra grundmønsteret, så du har den gode pasform med i det nye mønster. Men der er ændret på halsudskæring, linjer, vidde og længder. Der er ikke nødvendigvis ændret alle steder, men der er “gjort noget” ved grundmønsteret for at få et designmønster ud af det.

Nogle designmønstre er meget simple, og minder næsten om et grundmønster. Det kan være, der blot er lavet en større halsudskæring og tilføjet en slids for bedre bevægelighed i en kjole, og at den ellers er helt som grundmønsteret.

Andre designs kan være meget komplicerede og fulde af detaljer. Der kan være draperinger, mange overskæringer og indsnit kan være flyttet ind i sømmene. Det kan være næsten umuligt at se, hvordan det oprindelige grundmønster har set ud, hvis designet er tilpas kompliceret.

 

Derfor er enkle designmønstre gode

Fidusen ved at designe nye symønstre ud fra et grundmønster er, at du i grundmønsteret har arbejdet med at få din pasform på plads. Du ved altså, at tøjet kommer til at sidde godt. Det betyder, at du ikke skal tilrette ret meget i de symønstre, du laver ud fra dit grundmønster. Og det er en fordel, hvis du hellere vil sy end tilrette.

Men du kan godt lave dine egne symønstre uden at have et grundmønster. Alt du skal bruge er et meget enkelt designmønster, som er tilrettet til dig.

Symønstrene i online kurset Kom Godt I Gang Med At Sy er netop sådanne enkle designmønstre.  Det er de af 3 grunde:

A) De skal give dig en god grundlæggende forståelse for, hvordan symønstre er bygget op. Den får du, når du arbejder med opgaverne i kurset.

B) De skal være nemme at tilrette. Hvordan du tilretter dem, bliver du guidet igennem i kursets bonus modul med tilretninger.

C) De skal være nemme at ændre til nye designs. Det lærer du ikke i kurset. Men det er noget af det, du kan bygge videre på din kunnen, når du har været igennem grundkurset.

Du bliver blandt andet guidet igennem designændringer, du kan lave i dine symønstre fra Kom Godt I Gang Med At Sy, her på bloggen. Og de ændringer kan du sådan set også lave i de fleste andre symønstre også, hvis de bare er forholdsvis enkle i deres udgangspunkt.

Du bliver bedre til at tilrette og arbejde med mere komplicerede mønstre, når du mestrer at arbejde med og tilrette de mønstre, der er meget basis og minder om et rigtigt grundmønster.

Derfor håber jeg, du vil give dig selv tid til at eksperimentere med ændringer i dine symønstre. Det er det arbejde, der for alvor giver dig mulighed for at lave præcis det tøj, du drømmer om at have hængende i din garderobe.

 

Design videre på din yndlings bluse

I det her blogindlæg designer vi videre på et af de symønstre, der er med i online kurset  Kom Godt I Gang Med At Sy.

I lektion 6 får du mønsteret til en bluse med ærmer og v-hals. Den er lidt løsere end et grundmønster, for at give lidt mere bevægelighed i blusen. Det kan være rart til hverdag, at tøjet ikke er det absolut mest tætsiddende. Men derfor må det gerne have nogle fine detaljer og ikke alt sammen se ens ud.

Når du har fået tilrettet din bluse, så den er lige som du vil have den, kan du bruge det mønster som udgangspunkt for nye designs. Du kan på den måde lave flere variationer af din yndlingsbluse, og have samme gode pasform og bevægelighed, uden at du kommer til at føle, at du altid har den samme bluse på.

Du gør sådan her:

1. Sy en prøvemodel af blusemønsteret fra lektion 6 i Kom Godt I Gang Med At Sy som det er. Følg vejledningerne i kurset ret slavisk til din første udgave af blusen.

2. Tilret prøvemodellen efter vejledningerne i kursets tilretnings modul, så du får en pasform, der er tilrettet mere personligt til dig. Her tager du højde for fx bred ryg, høj eller lav barm, skrå skuldre og den slags.

3. Tegn tilretningerne ind på dit mønster, og tegn en kopi af mønsteret. Det er vigtigt, for så kan du senere vende tilbage til det originale tilrettede mønster.

4. På kopien kan du nu designe en ny model. Du kan tilføje nye detaljer, lave en anden halsudskæring, øge længden eller korte den af. Kort sagt: gøre modellen mere dig.

 

En af de ændringer, jeg selv har lavet med blusemønsteret, er at jeg har lavet halsudskæringen rund og så har jeg tilføjet biser til forstykket.

 

 

Biser er helt små læg, der giver lidt struktur og 3D effekt til tøjet. Det er en rigtig fin detalje, der er nem at tilføje dit symønster. Jeg har tidligere gjort det i jeans, hvor det gav en rå detalje. Her i blusen bliver præcis samme teknik til en mere feminin detalje.

 

 

Se i videoen, hvordan jeg har ændret mønsteret fra Kom Godt I Gang Med At Sy til det nye design.

 

Du kan gøre det samme. Enten med et mønster, du allerede har, som passer dig godt. Eller med blusemønsteret fra Kom Godt I Gang med At Sy. Hvis du ikke allerede har adgang til online kurset med dets symønstre, kan du få det her:

Få adgang til online kurset Kom Godt I Gang Med At Sy (og de medfølgende symønstre) nu<<

 

Husk at tilrette symønsteret, før du går i gang med at lave nye designdetaljer. Hvis du designer videre i et mønster, der ikke passer dig, spilder du din tid og dit stof. Det vil være ærgerligt.

Selvom vi naturligvis har gjort vores yderste her hos Skaberlyst, for at lave nogle rigtig gode symønstre til dig, så er vi mennesker nu engang ikke helt ens. Heller ikke selvom vi bruger samme tøjstørrelse. Sandsynligheden for at du har brug for en enkelt tilretning eller 2 er derfor ret stor. Du bliver guidet igennem de forskellige tilretninger i kurset – brug tiden på dem. Den er godt givet ud i sidste ende.

Play safe:
Tilret først.
Design nye detaljer bagefter.

Du kan lave detaljen med biser flere forskellige steder i dine symønstre. På tegningen her er lidt inspiration til andre steder, du kan tilføje biser eller små udvendige læg til dit tøj.

Du kan også søge på Pinterest efter “pintucks” for at blive inspireret.

inspiration til biser

Nu kan du teknikken. Så er det næsten kun din egen fantasi, der sætter grænser.

Hvis du leger med detaljen med biser, så del gerne billeder inde i Facebook gruppen<<

 

Sådan ændrer du dine symønstre til nye designs

Nederdelen, jeg har på her på billederne, er i øvrigt også fra Kom Godt I Gang Med At Sy kurset. Det er en nederdel i A-facon, som du bliver guidet igennem at sy i lektion 4. Og den kan du naturligvis også variere og designe videre på, når først du har fået den til at sidde godt i sin oprindelige udgave.

Du følger præcis samme fremgangsmåde som jeg har vist dig med blusen:

1) Tilret originalen
2) Kopier det tilrettede mønster
3) Design nye detaljer på kopien.

Nogle af de ændringer, du kunne tilføje til nederdelen, er fx lommer i sidesømmen, mere eller mindre vidde i bunden, ændre længden eller sy en linning i taljen, i stedet for den belægning, der er i mønsteret.

Og sådan kan du sikkert selv finde på flere små ændringer, du kan lave i dine gode symønstre, som giver dem nyt liv og giver dig nyt tøj i skabet – på en nem måde, hvor du ved, det kommer til at passe dig.

 

Lær alt det grundlæggende om syning

Symønstrene, jeg har brugt i indlægget her, er kun tilgængelige i online kurset Kom Godt I Gang Med At Sy.

Kom Godt I Gang Med At Sy er et grundkursus i syning. Det er lavet til dig, der er begynder eller let øvet. Og til dig, der har syet meget tidligere, men gerne vil have det genopfrisket, før du kaster dig over alle de vilde projekter, du drømmer om at sy.

Teknikkerne i online kurset bygger på en nøje udvalgt blanding af teknikker og teorier fra mine uddannelser i skrædderiet og industrien, fra mange års undervisning og syning og den praktiske erfaring, der følger med, og fra research af hvad man typisk gør både i Danmark og i udlandet. Det hele er gennemtestet og kogt ned til brugbare og lavpraktiske forklaringer, du kan bruge til at forbedre din egen syning.

Udover alle vejledningerne får du også 5 PDF symønstre i str. 34-54 med i kurset. Blandt andet altså nederdelen og blusen fra dette blogindlæg.

Du kan læse meget mere om online kurset Kom Godt I Gang Med At Sy her:

https://skaberlyst.dk/butik/sykursus-kom-godt-i-gang-med-at-sy-grundkursus-i-syning/

 

Læs også:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

« »
Share via
Copy link
Powered by Social Snap