Den ene ting, du aldrig må blande sammen med din tøjstørrelse

Størrelser er en svær en.

Især tøjstørrelser.

Udover at det er et rent kaos af manglende regler, så man ikke kan regne med størrelserne på tværs af forskellige tøjmærker (eller symønstermærker), så er der især en ting, der gør det hele endnu værre.

Det er følelser.

Der er mange følelser forbundet med størrelser i tøj.

Især hos os kvinder.

Det lille bogstav eller tal i nakken (eller taljen) af vores tøj, fylder alt for meget hos alt for mange kvinder. For rigtig mange er det lille mærke inde i tøjet, som ingen i øvrigt kan se, når man har tøjet på, en evig kilde til frustration og mindre selvværd.

Men sådan behøver det heldigvis ikke være.

I dette blogindlæg bliver du præsenteret for en anden måde at se på tøjstørrelser. En måde, der kan tjene dig bedre og føre til meget mere tøjglæde. Og hvem ved – måske endda et bedre selvværd.

 

Drop mindreværd og skyldfølelse

Alle, der har været gravide, ved hvor vildt kroppen ændrer sig i den periode.

Men den ændrer sig også, når man ikke er gravid.

Kroppen ændrer sig igennem hele livet. Det er ikke noget, ret mange af os (hvis overhovedet nogen) lægger mærke til til hverdag, men over en årrække kan man mærke det på sit tøj. Det tøj, der tidligere føltes behageligt og sad perfekt, er pludselig blevet ubehageligt.

Og det er helt fint.

Livet er i forandring for de fleste hele tiden.

Kilo ryger på og af og kroppen er i konstant forandring.

Udover at livet sker med sine op- og nedture, så ved vi også, at tyngdekraften hiver i kroppen hele livet. Der er ikke noget at gøre ved det, og det er ingens skyld. Bryster og numse bliver fladere mens maven og ryggen bliver rundere helt af sig selv.

Mange kvinder har en tendens til at lade kroppens ændringer blive til skyldfølelse og dårlig samvittighed. Og de følelser bliver hægtet op på det lille mærke i nakken af tøjet. På tøjstørrelsen.

Men sådan bør det ikke være.

Og nu skal du høre, hvorfor du bare aldrig, aldrig, aldrig nogensinde skal blande dine følelser sammen med din tøjstørrelse:

Din tøjstørrelse siger intet om de ting, der for alvor betyder noget.

Den siger intet om, hvor god en mor/datter/tante/kone/veninde du er.

Den siger intet om, hvor højt folk omkring dig elsker dig.

Eller hvor højt du elsker dig selv.

Den siger intet om, hvor dygtig du er til dit arbejde.

Eller hvor glad du er for det.

Din tøjstørrelse siger faktisk heller ikke noget om, hvad du spiser. Man kan nemlig godt spise sig tyk i sund mad eller være tynd, selvom man spiser usundt.

Man kan også være tyk og stærk. Og man kan være slank og slap.

Det ved vi. Vi kender nemlig de kvinder.

Det gør du garanteret også.

Måske er du endda selv en af dem?

 

Det eneste, du kan bruge din tøjstørrelse til

Din tøjstørrelse siger udelukkende noget om, hvor stor din krop er lige nu.

Den viden skal du kun bruge til en eneste ting: at finde et godt udgangspunkt i dine symønstre, som du kan rette til, så det færdige tøj kommer til at passe til din krop.

Størrelsen og det mål, der er knyttet til den, er udelukkende data.

Vi tager den lige igen:

Størrelsern er udelukkende data.

Data, du ikke engang kan genbruge på tværs af mærker. Nogle gange ikke engang på tværs af modeller fra samme mærke.

Billedet herunder lagde en af vores søde kursister op i vores Facebook gruppe for noget tid siden. Det er 2 t-shirts, der begge er str. M. Fra 2 forskellige mærker. (Vi har naturligvis fået lov at bruge billedet).

 

str M herre t-shirt

 

Det er helt normalt at der er så stor forskel på samme størrelse på tværs af tøjmærker. Og symønstermærker.

Og hvad kan du bruge det til?

Til at lade være med at slå dig selv i hovedet over din størrelse.

Størrelsen er udelukkende en hjælp til at starte det rigtige sted med dine symønstre, så du skal tilrette mindst muligt.

Derefter er den uendeligt ligegyldig.

 

Find den rigtige størrelse i dine symønstre

Når det er sagt, så er det altså meget rart at have et udgangspunkt, der er så tæt på som muligt. Gør det derfor til en vane at tage dine mål og tjekke målskemaet til det symønster, du vil sy efter. Når symønsteret er så tæt på dine mål som muligt, slipper du for en masse tilretning.

Og her kommer der en lille finurlighed ind i billedet:

Langt de fleste kvinder, der gør tøjstørrelsen til et problem, ser sig selv som værende “for store”. De skælder ud på sig selv over deller, der fylder for meget. Det gælder kvinder fra str. 36 til 54, og har meget sjældent noget at gøre med kroppens faktiske størrelse eller facon.

Når kvinder ser sig selv som værende for tykke, kunne man tro at de fleste vælger deres tøj for småt.

Men det er ikke det, vi ser, når vi vejleder og underviser i vores Facebookgrupper og på kurser. Her ser vi alt for ofte at der bliver valgt for store størrelser. Igen er det på tværs af hele størrelsesskalaen, og ikke kun “de tynde” eller “de tykke”, der ser noget andet i spejlet end det, målebåndet kunne have afsløret.

Resultatet af at vælge en for stor størrelser er, at tøjet kommer til at hænge og slaske og bekræfte en i at man da også har en umulig og forkert krop. De færrste tænker, problemerne kan fjernes ved at vælge en mindre størrelse, og det er netop det, der er det pudsige. Når man først har bestemt sig for at ens krop er umulig, kan det være enormt svært at se at virkeligheden er en helt anden. At tøjet kan tilrettes og at kroppen sjældent er så langt fra standarden, som man gør den til.

Vælger du en forkert størrelse som udgangspunkt, gør du hele tilretningsprocessen meget mere vanskelig, end den behøver at være. Det er endnu en meget vigtig grund til at du skal se din størrelse som data og holde følelserne helt ude. Dine følelser er ganske enkelt ikke inviteret med til den fest, hvor du vælger størrelse i dit symønster.

Tør du tage dine mål og tjekke din størrelse?

I målskemaet herunder kan du se de størrelser, vi arbejder med hos Skaberlyst. Det er også de størrelser, vi bruger i vores Synoter magasiner.

 

Synoter målskema jan2022

 

 

Når du måler dig, så sørg for at målebåndet er tæt til kroppen. Det må ikke stramme, men heller ikke falde ned. Og så skal det ligge vandret hele vejen omkring kroppen.

Aflæs målet på målebåndet, find det der er tættest på i målskemaet og tegn den størrelse af på mønsterpapir.
Uden at tænke over det. Uden at føle noget omkring det. Det er bare forberedende arbejde, der skal gøres.

Sæt en god podcast på, mens du tegner symønsteret af, hvis du har svært ved at abstrahere fra det lille tal i øverste linje.

Den bedste størrelse til lige netop dig

Når du har tilrettet en prøvemodel og ændret dit mønster, så det passer til dig, er størrelsen ikke længere et tal.

Så er det størrelse dig.

Og så har du udnyttet dine evner til fulde og fået det bedste ud af din syning – nemlig et stykke tøj, der passer lige præcis til din krop. Det er lige præcis her, du er langt foran, når du syr dit tøj selv. Her du kan opnå noget, som alle dem, der må nøjes med købetøj, må undvære. Her du har mulighed for at tilnærme dig den luksus, det er at gå til en skrædder og få syet tøj, der passer.

Men det kan kun lade sig gøre, hvis du husker at størrelse kun er data.

Og hvis du holder følelserne ude af ligningen.

De må først komme på banen, når du står med dit færdige stykke tøj, der er tilrettet og syet så det passer lige præcis til dig. Så kan du nemlig mærke de sommerfugle, der summer rundt i maven af stolthed over at du har syet et smukt stykke tøj til dig selv.

Et stykke tøj, som passer dig.

Det er den slags tøj, der kan være en rigtig god støtte, og virkelig få en følelse frem, som du har det godt med.

Så glem hvad der står på det lille mærke i nakken af dit købetøj.

Kig i spejlet og på målebåndet. Og vigtigst af alt: mærk efter! Tøjet skal føles godt. Det skal give dig den følelse, du gerne vil have. Giv dig selv den gave at dit tøj passer til din krop og det sted, du er i dit liv. Så kan det være med til at støtte og styrke dig, i stedet for at pille dig ned.

Så du kan føle dig stolt over at have syet noget, der passer lige præcis til dig.

Det er en af de største meninger med at sy sit tøj selv.

 

målebånd tøjstørrelser

 

Oprindeligt blogindlæg fra juli 2012.
Opdateret januar 2022.

Læs også:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

« »
Share via
Copy link
Powered by Social Snap