Inspiration til syteknikker, når du vil sy i jersey

Der er masser af muligheder for at vælge forskellige syteknikker, når du vil sy i jersey. Her bliver du præsenteret for mine valg af forskellige syteknikker til syning i jersey, i 3 forskellige bluser.

Det er bluser, jeg har syet til min dreng på 4 år. Og det er lidt særligt, for jeg blogger jo ellers ikke om børnetøj. Men med enkle jerseybluser som de her, er det de samme syteknikker, du har at vælge imellem, uanset om du syr til dig selv, din mand, dine børn eller børnebørn. Derfor kan du bruge præcis de samme syteknikker, jeg har brugt til at sy i jersey til min dreng, når du vil sy i jersey til dig selv.

Mønsteret er en raglanbluse fra Minikrea, som bl.a. kan købes hos Stof&Stuff. Jeg laver ikke selv børnemønstre, for der er så få tilretninger i pasformen, så jeg synes det er nemmere at købe dem færdige og ændrer lidt på designet.

Til mig selv er det noget andet. Her laver jeg mønstrene fra bunden ud fra grundmønstre, der er justeret til de forskellige pasformer, jeg vil have. Det kan du lære mere om i dette online kursus, hvor jeg har sneget en del mønsterkonstruktion ind i det sidste modul. Du kan bl.a. lære i kurset at lave et almindeligt ærmemønster om til raglanærme.

De syteknikker, jeg har valgt til de 3 bluser, er helt almindelige syteknikker til at sy i jersey. Det meste bliver syet på overlockeren, og symaskninen er kun i brug til 2 syteknikker. Du kan lære alle teknikkerne (og en hulens masse andre syteknikker til at sy i strik eller sy i jersey) i online kurset “Syteknikker no. 3 – Overlocker”.

Nå, lad os se nærmere på bluserne og de syteknikker, jeg har valgt til at sy i jersey denne gang.

Sy i jersey – kombination af syteknikker no. 1

Den første t-shirt er næsten som den er fra mønsterets side. Den er syet på overlockeren med 4-trådet overlocksøm, og alle kanter er ordnet med en ribkant. Jeg har lavet ribkanten i ærmet og halsen lidt smallere end den er oprindeligt, for jeg synes de var for brede til børnetøj. Ribkanten i halsen havde svært ved at lægge sig fladt, selv når knægten havde t-shirten på, så den var i hvert fald for bred. Ærmeribben var mere en smagssag.

Stoffet til denne t-shirt er en printet bomuldsjersey fra Lillestoff, købt hos Stof&Stuff, kombineret med en ensfarvet blå bomuldsjersey.

Sy i jersey - valg af syteknikker

Ribkanterne er først syet sammen i enden ret mod ret, så de danner et rør, derefter er de foldet på langs hele vejen rundt, og syet til den kant, de passer til. Ribkanten er mindre i omkreds end den kant, den bliver syet på, så opgaven er at få de 2 til at passe sammen alligevel. Det gør man ved at strække i ribkanten, og fordele den ekstra vidde fra blusen ligeligt. Det er samme syteknik, som er brugt til at sy halskanten i denne t-shirt<<

Sy i jersey - valg af syteknikker

Når ribkanten er mindre end selve blusen, så danner stoffet en blød “bule” over ribkanten, og det er den effekt, der giver sweatshirts og andet afslappet tøj sit bløde og afslappede udtryk.

Den større vidde i ærme og krop gør at tøjet er behageligt at have på, mens den smallere vidde i ribkanterne sikrer, at tøjet bliver siddende ind til kroppen, og ikke flagrer til alle sider.

Sy i jersey - valg af syteknikker

I halsen skal ribkanten lægge sig fladt ind til kroppen, og ikke flagre ud i buler. Det er svært hvis kanten er for bred, og det kan kræve et par tests at finde den rigtige kombination af rib-bredde og halsudskæring.

Sy i jersey - valg af syteknikker

 

Sy i jersey – kombination af syteknikker no. 2

Til den næste udgave af en bluse efter samme mønster, har jeg valgt nogle lidt andre syteknikker, og jeg har ændret designet en lille smule. Ærmerne har jeg stadig en ribkant i bunden af, men halsudskæringen og oplægningen er ændret.

Stoffet til denne udgave er også fra Stof&Stuff. Et stjerneprint kombineret med en ensfarvet blå, der passer ind i de blå nuancer fra printet. Begge er bomuldsjersey.

Sy i jersey - valg af syteknikker

En simpel metode til at ændre et design er at lave en ny halsudskæring. Det gør du ved at “samle” mønsterdelene, der danner halsen, så du har en hel halsudskæring (eller faktisk kun en halv – fra midt for til midt bag, og med skulderpunktet lidt bagud fra midten), og tegne en ny halsudskæring. Til den her udgave af t-shirten har jeg blot taget 1,5cm af hele vejen rundt i halsen – altså lige meget på alle mønsterdele.

Sy i jersey - valg af syteknikker

Halskanten har jeg syet på en lidt mere enkel måde, end med ribkant. Og alligevel minder de 2 metoder lidt om hinanden. Du starter på samme måde, med et “rør”, der er syet sammen, og som er lidt mindre end selve halskanten. I dette stof har jeg trukket 20% fra da jeg klippede min hals-“rib”, men i stof med mindre stræk vil det være et mindre fradrag, der er behov for.

Kanten syes på blusen med 4-trådet overlock ret mod ret, bukkes op over sømmen (overlocken), og ned på vrangen af t-shirten. Her syes den fast fra retsiden ved at sy i grøften mellem bluse og halskant med en stræksøm.

Sy i jersey - valg af syteknikker

 

Syr du tøj til dig selv, kan du måske nøjes med en almindelige stikning i stedet for stræksømmen. Det kommer an på hvor stor halsudskæringen er. Men til en børnehave-dreng, der stadig ikke er super rutineret i at tage tøj af og på selv, er det mest praktisk at sømmene kan give sig mest muligt.

Sy i jersey - valg af syteknikker

 

Til ærmesømmene har jeg valgt at sy med 3-trådet flatlock. Det er en af overlockerens pyntesømme, og den kan være rigtig fin og give en god detalje til tøjet. Flatlock giver et mere afslappet og “sporty” udtryk, og sømmen findes i stor stil i sportstøj og fritidstøj.

Her har jeg valgt at have gribertrådene synlige på retten af blusen, hvilket giver det karakteristiske udtryk af en flatlock søm / dæksøm. Dette er dog ikke en rigtig dæksøm – den skal syes på en speciel maskine. Men i meget materiale som er i tyngde-klasse med almindelig bomuldsjersey, så fungerer det helt fint med flatlock på overlockeren.

Sy i jersey - valg af syteknikker

 

Oplægninger i jersey er altid lidt spændende. Om oplægningen holder, kommer helt an på, hvad tøjet skal bruges til, og hvem der skal bruge det. For de fleste voksne er det helt fint med en oplægning med tvillingenål, hvis man ikke har en dæksøms maskine (coverlock). Men til min knægt, har jeg fundet ud af at den mest holdbare oplægning er, at presse kanten om mod vrangen 2 gange (først 1cm derefter 2cm), og sy oplægningen med en stræksøm på symaskinen. Det, eller en ribkant. Alt andet får han sprunget i løbet af et par gange på legepladsen.

Sy i jersey - valg af syteknikker

 

Sy i jersey – kombination af syteknikker no. 3

Den sidste kombination af syteknikker i denne omgang, er en bluse i isoli. Her har jeg bevaret ribkanten i halsen, men ændret ærmet og oplægningen i bunden.

Stoffet til denne bluse er en isoli i bomuld med stjerneprint. Ribkanten er en rigtig rib, modsat de 2 andre t-shirts hvor ribkanterne er klippet i den ensfarvede jeresey, der er en del af blusen. Både isoli og rib er fra Citystoffer.

Sy i jersey - valg af syteknikker

 

Isoli er et  lidt mere kraftigt materiale end bomuldsjersey, som de andre 2 bluser er syet af, og derfor kan stoffet bære nogle lidt andre syteknikker end den tyndere jersey. Her har jeg også brugt flatlock, men i stedet for at bruge sømmen til at sy ærmerne på, som jeg gjorde med den forrige t-shirt, har jeg her brugt flatlock som oplægning. Flatlock er en rimelig elastisk søm, så det burde ikke været et problem at bruge den som oplægning. Men min dreng har før bevist at der skal skrappere sager til end normalt, for at overleve en tur i børnehave sammen med ham, så om flatlock og børnetøj hænger sammen her i huset, det vil tiden vise. Til voksentøj er det i hvert fald ikke noget problem.

Sy i jersey - valg af syteknikker

Når man syr flatlock som oplægning, og stoffet ikke er ens på ret og vrang, så bliver det de små “stiger” eller “pinde”, der bliver synlige på retsiden. Det er nåletrådene fra flatlock sømmen, der bliver synlig, og afstanden mellem de små pinde er bestemt at stinglængden på overlockeren. Det kan kræve et par testsømme, at komme frem til den rigtige indstilling af stinglængde og stingbredde. Og hvad “den rigtige” indstilling er, det bestemmer du. Det er nemlig et spørgsmål om, hvad du synes ser pænt ud og passer til stoffet og modellen.

Sy i jersey - valg af syteknikker

 

Halskanten har jeg valgt at bevare som en ribkant, ligesom i det oprindelige mønster. Stjernerne i printet er ikke helt udfyldte, og oplægningen med flatlock bliver også lidt falmende eller “vag”, men med en ribkant i halsen bliver der holdt lidt styr på blusen, og den bliver kantet og afsluttet på en god måde.

Sy i jersey - valg af syteknikker

 

VIDEO GUIDE til at sy i jersey med forskellige syteknikker

Du kan se gennemgangen af de 3 bluser i denne video – beklager lyset, men det blev lidt sent inden jeg blev klar til at tænde kameraet, så det var blevet mørkt udenfor.

Alle syteknikker, der er gennemgået her, kan du lære i online kurset “Syteknikker No. 3 – Overlocker”. Det er et kursus, der lærer dig hvordan din overlocker fungerer, hvordan du vedligeholder den og hvordan du syr tøj på den. Fokus er på syteknikker, så det er lige meget hvilken overlocker du har – det er de samme syteknikker alle skal lære, for at have noget at vælge imellem.

Alt det kan du læse meget mere om i kursusbeskrivelsen, som du finder HER <<

 

Hvad plejer du at gøre, når du syr t-shirts og andre basic ting til din egen garderobe? Bruger du de samme syteknikker til at sy i jersey, som jeg har valgt at gøre her, eller har du nogle andre favoritter, du vender tilbage til igen og igen? Del gerne dine erfaringer med at sy i jersey i en kommentar herunder 🙂

 

Læs også:

6 thoughts on “Inspiration til syteknikker, når du vil sy i jersey

  1. Lise says:

    Tak for en rigtig fin guide.
    Når jeg syr tøj til min pige på 5 år i jersey, så lægger jeg det nogle gange op med 3-stings-zigzag. Min symaskine syr den som en fin bølget søm, så synes jeg det giver en fin og sød afslutning.

    • Signe Eriksen / Skaberlyst says:

      Hej Lise
      Tak for inspirationen 🙂 På de fleste symaskiner er der ret mange pyntesømme, der kan bruges til oplægninger, og det kan netop være en rigtig fin afslutning på tøjet. Og det er så dejligt med lidt variation 😉

  2. Lilli Pedersen says:

    Hej Signe …. Du skriver at teknikerne kan bruges til alle overlockere. Så er det jeg bliver nysgerrig, for kan teknikkerne også bruges til en professionel overlocker. Jeg har nemlig beholdt min fra da jeg syede hjemme for et firma, mens mine børn var små. Nu er det børnebørnene det gælder. Spændt på svar ?
    Mvh. Lilli. Tak for nogle gode og lærerige nyhedsbreve. Jeg har syet i mange år.

    • Signe Eriksen / Skaberlyst says:

      Hej Lilli
      Online kurset er lavet til husholdnings overlockere, og jeg har ikke beskæftiget mig med industri overlockere overhovedet i processen. Jeg tror at nogle industri overlockere har mulighed for at lave nogle af teknikkerne, men jeg aner ikke hvad man kan få af forskellige trykfødder, der kræves for at sy fx. blindsting. I industrien har man jo en maskine til at sy blindsting, der kun kan det. Om man kan sætte en rynketrykfod på en industrimaskine ved jeg ikke, og jeg mener at huske at der også skal en særlig maskine til rullesøm. Flatlock burde man kunne, for det er jo et spørgsmål om trådspændingerne, men jeg har ikke testet noget af det på en industri maskine – endnu 😉

      Kh
      Signe / Skaberlyst

  3. Lisbeth says:

    Tak for inspiration, oplægning af pigekjole i kraftig Jersey har drillet mig fordi sømmen gerne vil vende udad. Så nu har jeg syet en med ekstra stort ombuk. Findes der teknikker som ikke får sømmen til at svippe op ? Tak ????

    • Signe Eriksen / Skaberlyst says:

      Hej Lisbeth
      Et lidt større ombuk kan være en god løsning. Det kan også være symaskinen trækker lidt for meget i stoffet, mens du syr oplægningen – eller at du kommer til at trække/strække det med hænderne, mens du syr. Forsøg så vidt muligt at “holde” stoffet lidt til / skubbe det let sammen under trykfoden, så det ikke bliver trukket ud af facon i syningen.
      En god gang pres efterfølgende og at lade kjolen hænge og falde til ro skal heller ikke undervurderes.
      Jeg håber noget af det hjælper.
      Venlig hilsen
      Signe / Skaberlyst

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

« »
Share via
Copy link
Powered by Social Snap