BREVKASSE – kant halsen på en t-shirt

header_t-shirt

Anne har skrevet til mig inde på Facebook siden, og spurgt hvordan man laver en pæn kant i halsen på en t-shirt.

Der er flere forskellige muligheder, men jeg har naturligvis en yndling. Og den vil jeg dele med dig her:

Min absolutte favorit er at sy en rib-kant i udskæringen.

Metoden kan også bruges til bunden og forneden i ærmer, i stedet for en oplægning. Man skal bare huske at lave hhv. t-shirten/ærmerne kortere, så der er plads til ribben i længden. Hvor meget kortere afhænger af, hvor høj du vil have din ribkant. I halsen er det svært at få det pænt hvis ribben er meget mere end 2cm, men i ærmer og bunden af bluser og kjoler kan du sagtens lave dem 10-15cm.

En ribkant behøver ikke være stof, der er ribstrikket. Det kan sagtens bare være en kant i samme stof  t-shirten er lavet i – som regel jersey. En kontrastfarve kan evt. give lidt liv til t-shirten, men det er nemmest at sy, hvis det er nogenlunde samme mængde stræk i t-shirt og kant.

Sådan gør du:

1. Mål halsudskæringen i t-shirten. Det er nemmest at samle t-shirten ved skuldrene og måle en halv udskæring fra midt bag til midt for.

maal

2. Klip en strimmel stof – enten samme som t-shirten eller noget andet. Det SKAL være strikket – gerne jersey eller rib.

Længde: halsudskæringens mål -10%

Bredde: ønsket færdig bredde x2 + sømrum (hvis du syr på overlocker så regn med ca. 0,7cm sømrum i hver side, ellers 1cm)

kant

3. Sy strimlen sammen i enderne ret mod ret.

4. Fold strimlen i midten hele vejen rundt, og stryg foldekanten skarp.

stryg_fold

5. Del strimlen (som nu er en cirkel, og herefter hedder kanten) op i kvarte og mærk af med en nål. Gør det samme med halsudskæringen. Start med midt for/midt bag i halsen. Hvis du ikke kender denne teknik, så se den i videoen længere nede.

6. Sæt kanten fast til halsen i nålemærkerne. Start med at sætte sammensyningen fast midt bag, og sæt så de andre punkter fast. Hvis du syr på overlocker er det MEGET vigtigt, at du vender nålene, så du ikke kan komme til at sy over dem. Og HUSK at tage dem ud undervejs mens du syr!! Sy kanten fast i halsudskæringen.

sy_kant

7. Hvis du syr på overlocker, skal du huske at sikre sømmen. Har du allerede en foretrukken metode til det, bruger du bare den. Ellers kan du se en nem metode i videoen længere nede. (Ej, du må selvfølgelig også gerne se og bruge min metode, selvom du kan en anden i forvejen…).

8. Stryg sømrummet ind i t-shirten, og damp med strygejernet svævende over stoffet, så kanten får lov at “samle sig” i facon.

stryg_soemrum

9. Hvis du har lyst kan du sy en pyntestikning rundt i kanten, for at holde sømrummet fast til t-shirten. NB! du kan KUN sy med almindelig stikkesting, hvis halsudskæringen er stor nok til, at du uden problemer kan få hovedet igennem. Ellers må du sy med zigzag, stræksøm eller dæksøm. Er du i tvivl om, hvad der bliver pænest, så prøv dig lidt frem i en stofrest. Vær opmærksom på at stikkesting knækker, hvis du strækker stoffet meget.

pyntestikning

10. Damp evt. igen, så stoffet får lov at falde helt til. Lad stoffet tørre inden du prøver t-shirten, så du ikke får hevet halsen ud af facon.

damp

 

Vil du gerne SE hvordan man gør?

Så får du hele processen serveret i denne video. Tips and all:

Min færdige t-shirt ser sådan her ud:

(læg mærke til, at den også har en ribkant i bunden)

faerdig_tshirt

 

Har du også et spørgsmål, du gerne vil have et svar på i brevkassen? Så send det til mig enten i en mail til info@skaberlyst.dk eller på www.facebook.com/skaberlyst

Læs også:

6 thoughts on “BREVKASSE – kant halsen på en t-shirt

 1. Marie Skaarup says:

  Tusind tak for den meget fine forklaring! Lige, hvad jeg skulle bruge til halsen på en kjole 🙂
  Jeg er dog lidt i tvivl, hvad jeg skal stille op med ærmerne, som jeg også gerne vil afslutte med en ribkant, for de er så vide, at jeg tror, jeg er nødt til at rynke dem lidt sammen forneden. Så ser det jo dumt ud, hvis jeg stikker ribkanten fast oveni rynkerne til sidst. Har du et godt tip til, hvordan jeg løser det?

  • Signe Eriksen / Skaberlyst says:

   Hvis det er meningen, de skal rynke, så kan du fint sy rynkerne først med en stikning i sømrummet og så sy ribkanten på bagefter 🙂

   Kh
   Signe / Skaberlyst

 2. Anna says:

  Ih det ser ud til at være lige det jeg har ledt efter- men jeg kan ikke se videoen 🙁
  Har du måske et link til videoen?

  Mvh
  Anna

  • Signe Eriksen / Skaberlyst says:

   Hej Anna
   Det ser ud til, videoen var røget af her på bloggen. Det er også ved at være en ældre video, så den har nok misset en opdatering eller noget. Der er linket til den på ny, så nu skulle det gerne virke 🙂 Ellers kan du finde den på youtube her: https://youtu.be/R0mVg1d4qgY

   Kh
   Signe / Skaberlyst

 3. Jenny Clausen says:

  Hej
  Jeg har det problem at mine halskante “gaber” men jeg forstår ikke hvorfor.. kan ikke finde ud af hvad jeg gør galt. Har du en ide om hvad jeg måske gør galt ? PS det er en halskanten i fast stof.
  Mvh Jenny

  • Signe Eriksen / Skaberlyst says:

   Hej Jenny
   Det kan være flere ting, der går galt, når halskanterne ikke opfører sig som de skal. Når det er fast stof kan du ikke bruge teknikken fra blogindlægget her, det er kun til strikket stof. Men i online kurset Kom Godt I Gang Med At Sy kan du lære alle de ting, du har brug for at vide, for at undgå halskanter, der driller – og mange andre ting også 🙂 Du kan se mere om kurset, hvis du klikker her<<

   Venlig hilsen
   Signe / Skaberlyst

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

« »

5 nemme

syteknikker

Få flot finish i dit yndlingstøj med

Giv os din email, så sender vi dig straks 5 nemme syteknikker, der sikre dig flot finish i dit yndlingstøj - uanset hvor meget du har syet indtil nu.

Du bliver samtidig tilmeldt vores mailliste, som du kan afmelde til enhver tid

Copy link
Powered by Social Snap