I sidste uge kunne du lære at lave et helt almindeligt jeans mønster om, så designet bliver inspireret af motorcykel jeans med overskæringer og biser omkring knæene. Det er en af de jeans detaljer, der er nem at tilføje i dit mønster, og som gør en stor forskel i designet og det færdige udtryk.
Men det er ikke nok at lave mønsteret om. Du skal også have syet dine nye jeans detaljer, og det skal du gøre i den rigtige rækkefølge.
Når du har klippet stoffet skal du have samlet de forskellige dele til forstykkerne rigtigt, inden du kan sy dine jeans sammen. I mønsterkonstruktionen har du delt forstykket over i 4 dele, hvoraf det ene har indlagt biser, og næste trin er at sy biserne og samle forstykket igen.
En generel fremgangsmåde jeg bruger, når jeg syr – både jeans og alt muligt andet – er at samle de mindste dele først, så jeg altid har så lille et stykke stof som muligt at arbejde med. I dette tilfælde starter jeg med at sy biserne, for derefter at kunne samle forstykket del for del. Først når begge forstykker er samlede går jeg videre til at sy lommerne og resten af jeansene.
Jeans detaljer – syvejledning til biser (små læg)
I denne guide får du lov at arbejde med flere forskellige jeans detaljer. Først skal du have syet dine biser. Biser er konstrueret som små læg, og de skal syes som små læg. Men biser er læg, der skal være på ydersiden af stoffet, og de skal syes hele vejen hen over stoffet.
Da du lavede mønsteret til dine motorcykel jeans, foldede du mønsterpapiret på en bestemt måde, for at få yderlinjen tegnet rigtigt med. I stoffet skal du folde på samme måde, inden du kan sy bisen. Det er nemmest at folde rigtigt, hvis du har markeret midten af hver bise i sømrummet.
I det lige område er det bedst at markere midten af hver bise med et lille hak i sømrummet. Fordelen ved et hak er, at det ikke forsvinder. Kridt markeringer forsvinder hurtigt, mens et hak bliver hvor det er lavet. Denim er ikke et materiale, der trævler særlig meget, så det er ikke noget problem med hak i sømrummet, så længe du kun klipper halvvejs ind i sømrummet. Kommer du til at klippe helt ind til mønsteret, så kan du godt få problemer med sømmens holdbarhed.
I den skrå linje, er din mønsterdel kommet til at se “takket” ud. Her kan det være en hjælp at tegne sømrummet op med kridt, inden du klipper det ud. Midten af biserne kommer til at passe med spidsen af takkerne i sømrummet, og så har du dem at folde efter. Her skal du ikke klippe hak i takkerne, for det har ingen effekt. Takken i sig selv er markering nok.
Fold stoffet vrang mod vrang mellem 2 af de markeringer, du har lavet i sømrummet, så du får foldet en bise ad gangen. Sy hele bisen med 0,25cm sømrum, så du i alt fjerner 0,5cm. De sidste 0,2cm, du har lagt til i mønsteret, bruger stoffet til at folde væk fra bisen, fordi det er så kraftigt.
Når du har syet alle biserne på denne måde, er du tilbage ved en facon, der matcher den oprindelige mønsterdel, inden du gik i gang med at tilføje biserne. Tjek at det ikke er helt ved siden af, inden du går i gang med at samle forstykkerne til dine motorcykel jeans.
Se i videoen, hvordan du folder og syr biserne:
Det er nemmest at sy præcist, hvis du skifter til din lynlåstrykfod. Den kan nemlig komme tættere på den bise, der er ved siden af, og behøver ikke balancere oven på den. På den måde får du meget nemmere ved at sy en lige stikning, end hvis den almindelige trykfod skal balancere oven på en af de kraftige biser.
Om det er et problem eller ej, kommer an på hvor meget afstand du har mellem dine biser, og hvordan trykfødderne til din symaskine er udformet. Du kan teste dig frem i en stofrest, til du finder den perfekte kombination af afstand og trykfod.
Jeans detaljer – overskæringer og pyntestikninger
Når biserne er syet, skal du i gang med at samle de 4 dele i hvert forstykke. Og her kommer vi til endnu en af de særlige jeans detaljer. Når du syr jeans skal du nemlig ikke presse sømmene undervejs. Du skal derimod sy dem flade med pyntestikninger.
Pyntestikninger er med til at forstærke sømmene, og er en af de jeans detaljer, der giver dem bedre slidstyrke end andre bukser. I stedet for at en enkelt stikning skal bære hele trækket fra sømmen, er der nu 3 stikninger til at dele det samme træk. Det siger næsten sig selv, at det tager længere tid at hive en søm, der er syet 3 gange, fra hinanden, end en søm, der kun er syet en gang.
Start med at sy sømmen almindeligt, med stoffet liggende ret mod ret. Overlock sømrummet, så det er fint og afsluttet, inden du syr pyntestikningerne.
Du kan enten samle hele forstykket først, så du syr alle sømmene sammen, overlocker alle sømmene og til sidst syr pyntestikninger. Eller du kan sy en søm, overlocke den, sy pyntestikninger og så gå videre til næste stykke.
Jeg samler det hele først, overlocker og syr pyntestikninger til sidst, så jeg ikke skal skifte mellem de forskellige maskiner hele tiden. Det giver lidt mere stof at sidde med, når jeg syr pyntestikningerne, men det er ikke mere end jeg kan håndtere og der er plads til i min symaskine. Du må prøve dig frem, for at finde den metode, der virker bedst for dig.
Når sømmene er overlockede stritter de ud i luften. Det er på ingen måde sådan, de færdige sømme skal være, og hvis du ikke føler du kan styre det med pyntestikningerne, så må du gerne presse sømmene på forhånd. Men du skal ikke forvente at du kan presse dem helt flade, medmindre du har professionelt presse udstyr.
Træk stoffet fra hinanden i sømmen, når du syr den første stikning i pyntestikningen, som skal være den tættest på sømmen. På den måde undgår du en fold i stoffet. Den næste stikning skal stoffet bare ligge fladt/glat, og du skal koncentrere dig om at få de 2 pyntestikninger helt parallelle. Find noget på din trykfod at styre efter.
Tænk over hvilken vej, du vil have sømrummet til at vende. Sømrummet fra stykket med biserne skal ud mod de stykker, det er syet sammen med. Biserne fylder så rigeligt, og der er ikke plads til sømrum på det stykke også.
Sømrummet i den nederste overskæring kan du vende til hvilken side du vil. Jeg har vendt mit opad, så der kommer til at være pyntestikninger i begge ender på samme stykke. Det synes jeg giver mest mening i forhold til designet.
Og ja, nu ved jeg godt at der normalt er skrappe regler for, hvilken vej sømrummet skal vende. Og at det som regel skal presses opad, for at der ikke kan lægge sig støv i kanten på retten.
Men jeans detaljer er altså noget andet end “normalt”. Her gør det ikke noget, at der er kanter der bliver støvede. Jeans er arbejdsbukser, og de skal primært være holdbare. Den mest holdbare pyntestikning ved biserne, laver du ved at sy på den del, der ikke har biser. Det er nemmere at styre en lige stikning her, og det giver et flottere resultat. Og så er det helt ok, at sømmen forneden i stykket med biser kommer til at vende “forkert”.
Når begge dine forstykker er samlede, så kan du gå videre med den normale syvejledning til jeans. Jeg starter altid med at sy lommerne, så jeg kun har et forstykke ad gangen at arbejde med, mens jeg syr dem. Og så er det videre til lynlåsen inden bagstykkerne syes, og du kan komme til at samle dine jeans.
Når du er færdig…så kan det være det ser ud sådan cirka ligesom mine jeans. Her kan du rigtig se 3D effekten af biserne, som giver det rå udtryk, men som også er det der giver udfordringerne og tager tid i syningen. Jeg kan fx. afsløre at min overlocker skulle ret langt ned i tempo, for at kunne æde sig igennem de mange hårde lag denim i biserne.
Pyntestikningerne er ikke så tydelige i mine jeans, fordi de er syet med almindelig sytråd i matchende farve. Jeg kan ikke så godt lide de meget prangende pyntestikninger, så derfor vælger jeg næsten altid en matchende farve.
Og sytråden? Det er faktisk mest fordi jeg havde lidt travlt, og derfor fravalgte at skifte tråd mellem almindelig syning og pyntestikninger. Sådan kan livet som selvstændig nogle gange være skyld i at man siger et, men gør noget andet. Du har naturligvis masser af tid til at skifte tråd. Eller også har du 2 maskiner, så du kan tråde en med kraftig tråd til pyntestikninger og den anden til syning. Ikke sandt?
Stofinfo: Denim stoffet er fra ITA Textiles.
Hej Signe
tak for god inspiration til nye ideer og metoder. jeg har en kommentar:
Du skriver at du først sætter lynlås i forstykkerne inden du samler bukserne. Kan du ikke kun det, i det tilfælde at du ved højden på buksen er korrekt. Jeg skal næsten altid regulere højden og kan dermed ikke sætte lynlås i først. Hvor langt nede sætter du lynlåsen i
Hej Elsebet
Højden på bukserne har jeg fundet i min prøvemodel 😉 Så når jeg går i gang med de endelige jeans, er der ikke flere tilretninger. Syteknikkerne, der bruges i jeans, er ikke sådan at pille op igen, så der skal man være sikker i sin sag. Lynlåsen skal helt ned til omkring hoftelinjen. Den kan godt være et par cm over, men kommer den for højt op, kan man ikke få bukserne på. Det er helt ligesom med nederdele og kjoler, der også skal kunne lukkes op til hoftelinjen, for at man kan få tøjet på uden besvær.
Kh
Signe / Skaberlyst