En hurtig måde at variere dine løse yndlings kjoler, er at give kjolen lidt facon. Det kan du blandt andet gøre ved at sy en kjole med elastik i taljen. Elastikken giver en kjole med let A-facon et nyt look, som er mere feminint og afslappet i udtrykket.
Alt du skal bruge er:
** En lidt løs kjole (for eksempel denne fra online kurset Kom Godt I Gang Med At Sy)
** Lidt skråbånd
** En smal (evt. rund) elastik.
Ved at sy et skråbånd på indersiden af kjolen og bruge det som en løbegang for en elastik, kan du give kjolen et mere afslappet look.
Elastikken holder kjolen tæt ind til kroppen. I en kjole med løs pasform vil det give en bluse-effekt. Overdelen vil komme til at pose let ud over underdelen, som hvis du havde en bluse på, stukket ned i en nederdel.
Det er en rimelig nem ændring, som du kan lave i de fleste lidt løse kjoler. Du skal ikke ændre noget på mønsteret, så du kan bruge samme mønster til kjolerne, uanset om du syr elastikken i taljen eller ej.
Min kjole med elastik i taljen er syet i en lækker blød og let modal fra Atelier Brunette (hos www.metermeter.dk). Den er helt perfekt hele sommerhalvåret, med varierende tykkelse strømpebukser under og cardigans eller jakker over, alt efter vejret.
Kjole med elastik i taljen i 3 nemme trin
Processen fra løs kjole til kjole med elastik i taljen består af 3 nemme trin.
Først skal du finde ud af, hvor elastikken skal placeres, for at give tilpas meget posen, uden det bliver klodset. Så skal du sy skråbåndet på indersiden af kjolen som en løbegang og til sidst skal elastikken trækkes igennem løbegangen.
Du kan bruge bukseelastik eller en helt smal elastik. En rund elastik kan være en fordel, hvis du kan få fat i en, der har en vis tykkelse. Der skal være lidt gods i elastikken, for at den kan holde stoffet, så de helt tynde elastikker man fx bruger til smocksyning, vil næppe være stærke nok.
Mål rundt om kroppen med elastikken, hvor meget du skal bruge, og klip et stykke, der er lidt ekstra langt. Du skal kunne binde en knude på elastikken uden besvær. Og det er sjovere at have 10 cm ekstra længde, du klipper af til sidst, end ende med en for stram elastik.
Se i videoen her, hvordan du nemt syr en kjole med elastik i taljen.
Under videoen finder du guiden i tekst og billeder.
TRIN 1 – hvor skal elastikken placeres?
Vent med at placere elastikken, til kjolen er syet færdig. Så kan du variere fra stof til stof, for det vil være forskelligt hvor meget stof, der kan pose, uden det bliver kluntet.
Tag den færdige kjole på og stil dig foran et spejl, hvor du kan se hele dig.
Tag elastikken om kroppen og bind en midlertidig knude på den, så den sidder der, hvor du vil have den til at være i den færdige kjole. Du skal ikke binde for stram en knude, for du skal have den op igen.
Du bestemmer, hvor på kroppen du placerer elastikken. Det kan være helt oppe i din naturlige talje, men det kan også være lidt længere nede, hvis du generelt er lidt mere til sænkede taljer i dine underdele.
Træk nu let i kjolestoffet, så det puffer op over elastikken. Du kan justere, hvor meget bluseeffekt, du vil have i kjolen, ved at trække mere eller mindre stof op over elastikken.
Når du er tilfreds, markerer du i siden af kjolen med kridt eller med en knappenål, hvor elastikken sidder. Du kan markere flere steder, men det er som regel kilde til forvirring, fordi man sjældent får placeret stoffet ens hele vejen rundt ved elastikken. Derfor kan et enkelt pejlemærke være nemmere at arbejde med.
TRIN 2 – Sy skråbåndet fast
Tag kjolen og elastikken af igen. Nu skal du have skråbåndet syet fast på indersiden af kjolen, så den danner en løbegang.
Markér med kridt på vrangen af kjolen hele vejen rundt, så du får en guide at sy skråbåndet efter. Du måler fra bunden af kjolen og op til markeringen i taljen, og afsætter det mål hele vejen rundt i kjolen. Det er helt fint at tegne med kridt i det meste stof. Men kan du ikke det, kan det være nødvendigt at ri markeringen med lange sting i hånden.
Fold skråbåndets ende om mod vrangen af skråbåndet, og sæt det på stoffet vrang mod vrang lige før den ene sidesøm.
Det er nemmest, hvis den ene kant af skråbåndet flugter med kridt markeringen, så du skal vælge, om du placerer det over eller under linjen.
Sæt knappenåle i, så skråbndet bliver sat fast til stoffet hele vejen rundt. Det kan være svært at styre på bordet, fordi du nemt får sat knappenålene igennem begge stoflag. Hvis du i stedet tager et tykke pap eller karton og lægger på strygebrættet, kan du lægge kjolen ud over strygebrættet, så du kun har et lag stof at arbejde med. Pappet gør det nemmere at sætte knappenålene i, fordi du ikke kommer til at nåle kjolen fast til strygebrættet.
Lidt før den sidesøm, hvor du startede, skal du stoppe igen. Der skal altså være en åbning i båndet hen over sidesømmen, hvor du får elastikken igennem løbegangen. Buk igen enden af skråbåndet om mod vrangen af skråbåndet, så endernde er fint lukkede inde.
Sy skråbåndet fast med almindelig stinglængde og en sytråd, der passer ret præcist i farven. Især undertråden er vigtig, for den bliver synlig på retten.
Du syr først den ene kant af skråbåndet fast 1-2 mm fra kanten. Start med at hæfte ved åbningen af skråbåndet, der hvor der er en foldet ende. Du skal endelig ikke sy på tværs af enden. Det er kun de lange kanter, der syes fast. Du hæfter igen, når du når om til den anden foldede ende af skråbåndet.
Når den ene kant er syet fast hele vejen rundt, er det rimelig nemt at sy den anden fast også. Du tager knappenålene ud undervejs, når du syr den første kant fast. Og du behøver ikke sætte knappenåle i igen, når du skal sy den anden kant, for der er den første syning med til at holde det hele på plads. Hav dog hele tiden styr på stof og skråbånd med fingerspidserne, så du ikke kommer til at trække stoffet skævt under skråbåndet.
TRIN 3 – Træk elastikken igennem løbegangen
Sidste trin er at få elastikken igennem løbegangen. Skråbåndet skal være lidt bredere end elastikken, så den nemt kan komme igennem, og så den ikke sidder helt fast derinde. Elastikken og stoffet må gerne kunne bevæge sig en anelse, men selvfølgelig ikke for meget.
Afhængig af hvor bredt dit skråbånd er, kan du bruge en sikkerhedsnål, en maskeholder, en stoppenål eller en trækkenål til opgaven. Min favorit er min lille trækkenål (bodkin) fra Merchant & Mills, der klarer opgaven nemt og elegant.
Ulempen ved sikkerhedsnålene er, at de ofte går op inde i løbegangen, og stikker ud gennem stoffet. Hvis man ikke lige opdager det, kan det være ret besværligt at redde sig ud af igen. Stoppenålen er heller ikke en favorit, for den kommer man også lidt for nemt til at få syet igennem stoffet. Det kan man ikke med trækkenålen, fordi den er rundet i enderne. Der er derfor ikke noget, man skal være ekstra opmærksom på, når man trækker elastikken gennem løbegangen.
Tråd elastikken gennem trækkenålen (eller sæt sikkerhedsnålen eller maskeholderen gennem elastikken) og træk den gennem løbegangen. Sæt den anden ende af elastikken fast med en knappenål, så du ikke får trukket den med ind i løbegangen også, da du så skal starte forfra.
Når elastikken er helt igennem binder du en knude på den, prøver kjolen på og retter til i længden af elastikken, hvis det er nødvendigt. Når du er helt tilfreds med hvor tæt kjolen er blevet i elastikken, binder du en god holdbar knude og klipper enderne af elastikken lidt kortere. Men klip ikke for langt ind til knuden, for så går den bare op om et par uger, og det er lidt skørt.
Hvis du kan få møflet (jo, det er et ord) knuden og enderne fra elastikken ind i løbegangen, kan det være en god idé. Så er der ikke så meget slid på knuden, og den vil holde længere.
Og så er du faktisk færdig. Så nemt er det at sy en kjole med elastik i taljen.
Måske skal du have finjusteret hvordan stoffet fordeler sig rundt ved elastikken, så der ikke kommer en masse stof et sted og næsten intet et andet. Det skal fordele sig ligeligt og jævnt hele vejen rundt, så du får lige meget “rynk” i taljen hele vejen omkring kroppen.
Giv kjolen en gang damp og lad den hænge og falde til et par timer, og så er den klar til brug.
Du får lidt flere billeder af min færdige kjole med elastik i taljen. Mønsteret jeg har brugt til den er den klassiske kjole fra lektion 5 i online kurset Kom Godt I Gang Med At Sy. Du bliver guidet igennem at sy den i online kurset, hvor du lærer alle de nødvendige syteknikker – og mere til.
I den her udgave har jeg ikke vendt halsudskæring og ærmegab med en belægning, som det ellers er beskrevet i online kurset. Jeg synes stoffet er for tyndt til den afslutning, så jeg har i stedet kantet både halsudskæring og ærmegab med et blødt og smalt skråbånd. Og jeg har valgt at sy skråbåndet fast på symaskine, så der kommer en synlig stikning på retten, frem for at sy i hånden. Denne gang var det et valg, der blev truffet på baggrund af den mængde sytid, jeg havde til rådighed. Det var ikke nok til håndsyning, og heldigvis passer de synlige stikninger også fint til denne model, synes jeg.
Jeg er normalt ikke så meget til sæt, hvor overdel og underdel er i samme stof. Men selvom det lidt er det udtryk, en kjole med elastik i taljen kommer til at få, så er jeg alligevel ret vild med den her kjole. Den er simpelthen bare nem at have med at gøre.
Du bestemmer selv, hvor meget du vil have stoffet til at pose. Og du kan også justere lidt på det, når du har kjolen på, ved at sætte elastikken højere eller lavere.
Er det for koldt til bare arme, så fungerer den klassiske kjole altså også fint med en lille jakke eller en fin cardigan over. Og det gælder uanset om den har elastik i taljen eller ej.
Mønster info: Klassisk kjole fra Skaberlyst, fra online kurset Kom Godt I Gang Med At Sy. Kjolen er lavet i str. 34-54 efter vores egne grundmønstre med vores ELIQU ® pasform, der er udviklet til moderne kvindekroppe.
Stof info: Modal fra Atelier Brunette, købt hos Metermeter i Århus.
Foto: Bibi Berge, www.bibiberge.dk
Nu fik jeg endelig syet min egen version af denne, og jeg elsker den! Det bliver klart min go to kjole denne sommer. Vil det mon fungere til strækstof også? Altså med mønsteret til klassisk kjole?😊
Hej Anette
Dejligt at din version af kjolen er en succes 😀 Den vil næppe fungere i strækstof, da mønsteret er lavet til vævet stof. Strikket stof opfører sig på en anden måde og kræver nogle andre mønstre. Hvis du gerne vil sy i strækstof kan jeg anbefale at du laver et grundmønster til det og laver dine symønstre ud fra det – du kan lære at lave et grundmønster til strikket stof i det her onlinekursus: https://skaberlyst.dk/vare/synoter-tema-nr-9-grundmoenster-til-strikket-stof/
Venlig hilsen
Signe / Synoter