Lækker i jerseykjole – uden at den klæber til maven

Sponsoreret indlæg – se nederst på siden.

Jerseykjoler er populære. Og med god grund – de er super behagelige at have på, og du har fuld bevægelighed i det strækbare jersey stof. Især hvis du vælger at sy i en blød viscose jersey med godt med elastan i stoffet.

Jerseykjoler har også en ulempe.

Stoffet er nemlig, i hvert fald i den bløde udgave, en af de levende metervarer.

Og den slags svæver enten væk fra kroppen, hvis det er et let materiale. Eller det smyger sig om kroppen, hvis det er et tungere materiale. Jersey hører til de tunge levende stoftyper. Som smyger sig om kroppen. Eller klæber ind til den, hvis man tager nej-hatten på et kort øjeblik.

Det er ikke så fedt, hvis man ikke bryder sig om at vise sin krop frem helt som den er. Og det er vi  mange, der, af forskellige årsager, faktisk ikke gør. I hvert fald ikke alle dele af kroppen på en gang.

Her kunne man godt begynde at skrive en masse om, at vi skal blive bedre til at elske vores kroppe som de er og være ligeglade med hvad andre synes. Og det skal de fleste af os helt sikkert også blive bedre til – at elske os selv uden betingelser og undtagelser. Men på vejen mod det mål, kan det være meget godt med et lille trick eller to, der hjælper kærligheden lidt på vej.

Sådan et trick har jeg til dig i dag.

Det er mest til dig, der (som jeg) ikke bryder dig om at jerseykjoler klæber til kroppen og afslører en mave, der strutter lidt mere, end den var tiltænkt.

Jeg har benyttet mig af tricket i denne jerseykjole, som er syet i det lækreste bløde Tencel jersey.

Og nej, du kan ikke se min strut-mave i den her jerseykjole. Og det er hele pointen – for jeg lover dig, den er der.

jerseykjole

 

Tencel jersey – bæredygtigt og super lækkert

Inden vi kommer til flad-mave tricket, så vil jeg lige benytte lejligheden til at fortælle dig om den lækre Tencel jersey, jeg har syet kjolen i.

Stoffet til denne jerseykjole er fra belgiske Chat Chocolat, som jeg har skrevet om tidligere. Det er fra sommerkollektionen 2018, “A terrace in Memphis”, som er i butikkerne i skrivende stund. Tjek www.chatchocolat.com for at se hvilke butikker, der forhandler stoffet.

Tencel har du måske hørt om før. Jeg har nævnt det et par gange, både i blogindlæg og når jeg har fortalt om stof på kurser og generelt når snakken falder på bæredygtighed i forhold til stofvalg.

Tencel er en slags viscose. Det er en cellulose fiber, der er lavet af træmasse, der kemisk forarbejdes til fibre. Fibrene spindes til garn som så igen væves eller strikkes til stof. Det, der gør Tencel anderledes end traditionel viscose, er de processer og kemikalier, der bruges til at fremstille det.

Traditionel viscose produceres ved hjælp af billige og let tilgængelige kemikalier, der efter produktionen desværre nogle steder bliver hældt ud i naturen. Det ødelægger især vandmiljøet i områderne omkring de fabrikker, der producerer fibrene.

Tencel er et varemærke, som er ejet af østrigske Lenzing. De producerer deres fibre med nogle mindre skadelige kemikalier, som de holder i et “closed loop” på fabrikken, og altså ikke hælder direkte ud i naturen.

Producenten af stoffet fra Chat Chocolat skriver i et nyhedsbrev om kollektionen:

“We have chosen Tencel for its sustainability. For the production of Tencel up to 20 times less water is needed than for cotton and 5 times less land. And in addition to that, it wrinkles less, is airy and feels extremely soft”.

Så der er altså flere ting i spil end blot kemikalierne. Og udover at stoffet er bæredygtigt fremstillet, så er det altså også virkelig blødt og behageligt at have på. Kvalitet og bæredygtighed går smukt hånd i hånd, når man har med Tencel at gøre.

Hele Tencel/Viscose/Lyocell diskussioinen er naturligvis langt mere omfattende og kompliceret, end det jeg har skitset op her. Der sker hele tiden nye udviklinger på området, og det er faktisk ret spændende at følge med i, hvis man er lidt nørdet anlagt. Du kan læse om de forskellige typer viscose (Lyocell, Modal, Tencel og Viscose) på Lenzings hjemmeside, hvor de har lavet en rigtig fin gennemgang, der ikke er alt for nørdet.

Desværre er tøjbrands og stofproducenter ofte hurtige til at fange en trend, og du kan derfor godt møde stof og tøj, der sælges som værende Tencel, som ikke nødvendigvis er det. Det kan være svært (direkte umuligt, faktisk) at se om det nu er den ægte vare. Men indtil videre må vi stole på dem, vi handler med, mens vi venter på en måde at teste, om det nu også er ægte Tencel, vi står med i hænderne.

 

 

 

Verdens bedste teknik til vandfald

I kombination med “flad-mave” teknikken (som vi nok skal komme til lige om lidt), så har jeg også benyttet mig af et “forvir fjenden og bestem hvor han/hun kigger hen”-trick.

Det er nemt. Det handler simpelthen bare om at lave en flatterende halsudskæring, der tiltrækker sig opmærksomheden. Så kigger øjet automatisk derhen, og hopper dernæst naturligt op til ansigtet. Hvis du så bare smiler og er interessant at snakke med, er det slet ikke sikkert, du har brug for mave-tricket.

Halsudskæringen i kjolen er lavet som et vandfald. Det er en fremgangsmåde, jeg har taget fra bogen Pattern Magic 2, som er en del af en lille serie af bøger med spændende konstruktionsteknikker og detaljer.

Der er mange måder at lave vandfald på, og jeg har efterhånden prøvet en del af dem. Det her er min yndlingsmetode, og jeg tvivler på, jeg fremover kommer til at lave vandfald på andre måder.

Metoden giver sådan et fint fald, der går fra skulder til skulder, i stedet for blot at klaske sammen midt for. Det betyder blandt andet, at vandfaldet ikke vælter så voldsomt ud, når man bukker sig fremover. Og at kjolen derfor er lidt mere anstændig end hvad vandfaldsudskæringer ellers kan have tendens til at være.

Det er ikke en nem teknik. Men den er heller ikke mere vanskelig, end at den er til at lave blot ved at følge anvisningerne på billederne i bogen.

Du kan blandt andet købe bogen hos Saxo <<
Reklamelink – hvis du køber bogen via linket her, får jeg en lille del af beløbet.

Du kan naturligvis også låne bogen på biblioteket. Jeg har lånt den tidligere, og har faktisk ikke fået den købt endnu. Det er klart en fejl. Jeg har 2 af bøgerne, men skal naturligvis have anskaffet mig hele serien.

 

 

Flad mave i jerseykjole – tricket

Nå, men vi skal se på den der mave.

Jeg har rådført mig med min værkstedsmakker, skrædder og designer Sabine Petri, da jeg lavede mønsteret til kjolen her. Hun har nemlig en kjole i sin kollektion, der er super flatterende, og netop ikke viser maven frem, selvom den viser, at man har kvindelige former.

Sabine viste mig, hvordan hun laver selve kroppen til den kjole (hendes kjole har en del flere komplicerede detaljer, men dem afslører vi ikke), og jeg har fået lov at vise dig i videoen herunder, hvordan du kan gøre os tricket efter i dine egne jerseymønstre.

Du kan bruge metoden i tætsiddende jerseykjoler, som du ikke vil have til at afsløre alt. Og det virker faktisk også fortrinligt i t-shirts.

 

Nemt, ikke?

Du skal faktisk bare lave sidesømmene lige i taljen i stedet for at lade dem kurve ind. Det giver lige lidt luft, som gør at kjolen er behagelig at have på, og ikke klæber sig til kroppen.

Mønsteret kommer til at se sådan her ud, når du har ændret det ved taljen:

mønster jerseykjole

 

I videoen viser jeg dig også, hvordan du kan forlænge en t-shirt til en kjole. Og hvordan du lægger vidde til i sidesømmen, hvis du ikke vil have en helt tætsiddende kjole.

Du kan kombinere teknikkerne til en masse forskellige yndlingskjoler. Nu med plads til maven og den ro, det giver, ikke hele tiden at spekulere på om den nu strutter mere end du bryder dig om.

Og så kan jeg altså kun anbefale dig at hoppe ud i Tencell jersey og de andre bløde og meget draperende jerseytyper. Skip bomuldsjerseyen – den er for stiv og kan ikke måle sig med den bløde lethed, du får med de andre materialer.

 

Sykursus med Sabine Petri

Som du kan høre i videoen, så har jeg denne gang fået lidt designhjælp af min værkstedsmakker, Sabine Petri. Sabine er den, jeg spørger, når jeg er i tvivl. Som med kjolen her. Vi har stor glæde af at kunne sparre med hinanden i hverdagen, når vi arbejder med hver vores designudviklinger og valg af det ene og det andet.

Derfor var det ret nemt at spørge Sabine, om hun vil undervise på et sykursus hos Skaberlyst. Jeg vil nemlig gerne have flere dygtige og kloge hoveder indover kurserne, så vi kan hjælpe endnu flere af jer skønne kvinder derude, end hvad jeg selv kan nå.

For nok er online kurserne grundige og udførlige, og nok er Facebook gruppe, blog og  nyhedsbrev en stor hjælp. Men et fysisk kursus, hvor man er samlet en lille gruppe og en dygtig underviser, det kan altså virkelig rykke noget ved ens færdigheder, inspiration og tanker omkring syning og mønsterkonstruktion.

Sabine har heldigvis sagt ja. Så fremover vil du kunne finde kurser med hende hos Skaberlyst. Kurserne foregår i Århus på vores fælles syværksted. I løbet af de 2 dage, et kursus varer, hjælper Sabine dig med at finde de snit, der skal til, for at du får fornyet din garderobe med smukt og klædeligt tøj. Hun er også en ørn til syteknikker og er især god til at håndtere de levende stoftyper.

Sabine underviser på et weekendkursus. Det kan du læse mere om her, hvor du også kan se hvilke datoer, der er ledige i den nærmeste fremtid:

Det her kan lære på et weekendkursus hos Skaberlyst<<

 

Update juni 2018. Du kan bl.a. finde stoffet i disse 2 belgiske online stofbutikker:

https://www.destoffenmadam.be/nl/stoffen/merk/chat-chocolat/
og
https://bambiblauw.be/producten/stoffen/designer/chat-chocolat

 

Stofinfo: Tencel jersey fra Chat Chocolat.

Foto: billeder af mig taget af Bibi Berge – www.bibiberge.dk

Reklame info:
Dette er et sponsoreret indlæg. Jeg har fået stoffet mod at skrive om det på bloggen. Jeg har sagt ja, fordi jeg højst sandsynligt ville have købt det alligevel.
Hvis du køber Pattern Magic bogen via linket til Saxo længere oppe, modtager jeg en (meget lille) del af beløbet fra Saxo. Du kan også søge bogen frem på deres hjemmeside, hvis du ikke vil købe via linket. Klikker du på linket bliver det registret via en cookie. Det er sådan, systemet ved, det skal sende penge til mig. I så fald siger jeg mange tak, og håber du bliver lige så glad for bogen og vandfaldsteknikken, som jeg er.

Læs også:

14 thoughts on “Lækker i jerseykjole – uden at den klæber til maven

  1. Marianne Kerckhoffs says:

    MeterMeter har intet stof fra chat chokolat, så hvor har du købt stoffet til din kjole

    • Signe Eriksen / Skaberlyst says:

      Hej Marianne
      Jeg fandt først ud af, at Metermeter desværre ikke har købt stoffet hjem, efter blogindlægget var udkommet. De har ellers tidligere haft kollektionerne fra Chat Chocolat. Jeg har fået stoffet forærende, mod at skrive om det på bloggen, som jeg også skriver nederst i indlægget. Men det er temmelig nedtur, at der ikke er nogen danske butikker, der har den nye kollektion. Jeg overvejer selv at købe det hjem, også så vil man kunne købe det på syværkstedet og når jeg er afsted på messer. Men jeg skal lige have tingene til at gå op….det var jo ikke meningen, jeg skulle til at være stofbutik 😉

      Kh
      Signe / Skaberlyst

  2. Catrine Nøhr says:

    Hej Signe.
    Jeg har netop lånt “pattern magic 2” men kan ikke se hvilken af konstruktionerne du har brugt til vandfaldet?? Kh Catrine

    • Signe Eriksen / Skaberlyst says:

      Hej Catrine
      Jeg mener, det er på side 80. Det er et vandfald til ryggen, så der er modificeret lidt i forhold til at lave det på forstykket. Hvis du vil lave det til jersey, så har du ikke indsnit at bruge, men drejer bare det vidde ind i mønsteret, der står. Det kan godt blive lidt dybt med de tal, der står til ryggen, så test i en prøvemodel. Bliver det for dybt, så skal du bare lægge lidt mindre vidde ind i hvert opklip.
      Håber det bliver godt 🙂
      Kh
      Signe / Skaberlyst

  3. Pia says:

    Hej Signe.
    Har du drejet vidde i både ærmegab og bunden af taljen? Kan ikke helt se for mig hvordan jeg skal gøre med sidesømmene hvis de bliver ændret undervejs når der drejes vidde ind i forstykket til vandfald, altså hvis jeg skal dreje vidde i bunden også.??
    Mvh Pia

  4. Inge Marie Kramer says:

    Tusinde tak for alle dine videoer og blog. Jeg er ny i dette syningsunivers. Men ville gerne prøve at sy en sådan jerseykjole til min datter der er gravid. Jeg spekulerer på om man kan vende taljebuen modsatte vej, så der kommer mere plads til maven, eller kan man ikke gøre det sådan?
    Mvh Inge Marie

    • Signe Eriksen / Skaberlyst says:

      Hej Inge
      Det plejer ikke at være nødvendigt. Hvis du laver taljen lige, så klarer strækket i jersey stoffet resten. Det kan til gengæld være en fordel at lave kjolen ekstra lang i taljen, og så rynke stoffet ind i sidesømmene. Det giver ekstra længde ned over maven, som er et større problem end ekstra vidde.
      Venlig hilsen
      Signe / Skaberlyst

      • Inge marie says:

        Tusind tak for svar. Jeg vover mig ud i det og forlænger taljen, så hun ikke bliver lårkort foran 🙂

  5. Carina says:

    Hej Signe.
    Som andre skriver, er jeg også ny i sy universet.

    Jeg har så også lige nogle spørgsmål:
    1: Har du brugt sømrum, evt hvor stor?
    2: Er disse evt tegnet med, eller skal de tegnes ved siden af/lægges til?
    3: Skal man som udgangspunkt (på et grundmønster) lægge sømrum til, eller er de som udgangspunkt regnet med i mønsteret?
    4: Hvor har du købt linealerne (især den lange) henne? De er super fede ????

    Og så vil jeg til slut også bare sige 1000 tak for en super god blog ???? du er rigtig god til at forklare tingene stille og roligt og helt ukompliceret, så selv en grønling som mig kan forstå det ????

    Rigtig god weekend til alle på bloggen ????

    Med venlig hilsen
    Carina

    • Signe Eriksen / Skaberlyst says:

      Hej Carina
      Man bruger altid sømrum, ellers kan man ikke sy stoffet sammen. Hvor meget der skal være, kommer an på, hvad du syr. Og det er forskelligt med købemønstre, om der er sømrum i mønsteret eller om du selv skal lægge det til. Jeg designer mine symønstre uden sømrum og lægger det til som det sidste, inden jeg klipper mønsterdelene ud i papiret.
      Jeg kan VARMT anbefale dig online kurset Kom Godt I Gang Med At Sy. Der får du en meget grundig forklaring på både sømrum og alle de andre helt grundlæggende ting, der er vigtige at have styr på, for at undgå fejl bag symaskinen. Du kan læse om kurset her: https://skaberlyst.dk/butik/sykursus-kom-godt-i-gang-med-at-sy-grundkursus-i-syning/

      De “lyserøde” linealer køber vi engros. De kan købes på syværkstedet i Århus, og snart på vores nye webshop: http://www.eliqusewing.com. Den store brede lineal er en quiltelineal. De kan købes i forskellige stofbutikker og quilte butikker.

      Venlig hilsen
      Signe / Skaberlyst

  6. Marianne Kerckhoffs says:

    Hej Signe.
    Har forgæves ledt efter konstruktion af vandfald.
    Har du lavet blogindlæg om dette.
    Hvis nej, så håber jeg du vil lave det.

    • Signe Eriksen / Skaberlyst says:

      Hej Marianne
      Jeg er ikke nået til det endnu, men det er på ønskelisten 🙂 Der er mange der har spurgt, så det skal nok komme.

      Venlig hilsen
      Signe / Skaberlyst

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

« »

5 nemme

syteknikker

Få flot finish i dit yndlingstøj med

Giv os din email, så sender vi dig straks 5 nemme syteknikker, der sikre dig flot finish i dit yndlingstøj - uanset hvor meget du har syet indtil nu.

Du bliver samtidig tilmeldt vores mailliste, som du kan afmelde til enhver tid

Share via
Copy link
Powered by Social Snap