Lær at sy – sy dit eget tøj på den nemme måde!

Alle kan lære at sy.

For nogen tager det bare længere tid og er mere besværligt end for andre.

Hvis du vil lære at sy dit eget tøj på den nemme og hurtige måde, skal du opfylde de her 3 ting:

  1. Du har lyst til at lære at sy
  2. Du finder en, der kan lære dig det
  3. Du øver dig.

Når du er havnet på denne side, går jeg ud fra at du har lyst til at lære at sy.

Når du er havnet på denne side, har du allerede fundet en, der kan lære dig at sy på den nemme måde. Det er nemlig præcis det vi laver her hos Synoter – lærer andre at sy deres eget tøj.

Om du øver dig, er op til dig selv. Men læs videre – så fortæller jeg dig, hvad du skal øve dig på.

 

Syningens 5 vigtige elementer

For at blive rigtig god til at sy, skal du kunne mere end bare sidde ved symaskinen.

Tøj består af flere elementer, og hvis du vil lære at sy dit eget tøj skal du have styr på det hele. Men bare rolig, helheden bliver faktisk meget nemmere, når du har styr på de forskellige dele. Så selvom det i starten kan virke som mange ting at holde styr på, er vejen til de gode resultater meget kortere hvis du tager alle syningens elementer alvorligt fra starten.

De 5 dele, du skal mestre når du vil sy dit eget tøj, er:

1. Stof

2. Sygrej

3. Symønstre

4. Syteknikker

5. Strygejern

Herunder får du en kort introduktion til syningens 5 vigtigste elementer og links til hvor du kan lære mere om hver enkelt del.

 

Lær at sy – stofvalg

Stofvalget er en vigtig del af at sy dit eget tøj. Dels har du stoffet ind mod kroppen hele dagen, så du skal kunne lide at røre ved det, og dels skifter dine symønstre udtryk i det færdige tøj, alt efter hvilket stof du vælger at sy dem i.

Hvis du ikke tager stoffet med i overvejelserne kan du ikke styre, hvordan dit tøj kommer til at se ud, uanset hvor dygtig du er til alle de andre elementer i syningen.

Helt overordnet set kan man dele stof ind i to typer:

  1. Bløde og draperende metervarer
  2. Stive metervarer med struktur.

Mere detaljeret er der forskel på hvilke materialer, stoffet er lavet af, hvordan det er lavet, hvad det vejer (hvor meget råmateriale, der er brugt til en meter stof) og hvordan det er efterbehandlet. Der er altid mere at lære om stof og nye kvaliteter at udforske, men i starten er der især 2 ting, du skal huske, når du vælger stof:

  1. Du skal kunne lide at røre ved stoffet
  2. Du skal synes det er flot både i den måde, det falder på, og den måde overfladen og farven tager sig ud.

Du kan læse mere om stofvalg her:

Metervarer – 4 tips til at vælge det rigtige stof

Og gå endnu mere i dybden med de forskellige materialer og stoftyper i dette tema fra Synoter Studio:

Synoter Tema nr. 8: Sådan finder du det perfekte stof til dine syprojekter

 

 

Glitter stof

 

Lær at sy – sygrej

Sygrej er de redskaber, du skal bruge i processen med at omdanne stof og symønstre til færdigt tøj. Det er bl.a. sakse, synåle, linealer og sytråd.

Sygrej er lidt ligesom værktøj: der er altid en eller anden ny dims, der kan noget helt særligt. Men du har ikke brug for ret meget sygrej, for at kunne sy. Start med de mest nødvendige ting, og køb kun mere sygrej hvis du reelt får behov for det. Der er ingen grund til at bruge penge på en masse forskellige dimser og dutter, der bare ligger og fylder i sykassen.

Det sygrej, vi bruger i vores begynderkursus (og i hverdagen på syværkstedet), er:

Symaskine
Symaskinenåle, universal str. 80
Målebånd
Stofsaks
Trådsaks
Synåle (sharps 10 og 5) + fingerbøl
Ritråd
Opsprætter
Skrædderkridt
Knappenåle
Lineal
Mønsterpapir
Blyant + viskelæder
Papirsaks.

Og naturligvis stof og sytråd, der passer til stoffet i farven.

Andet behøver du ikke anskaffe dig til en start. Saksene behøver ikke være den dyreste slags til en start, men sørg for at de er skarpe og klipper helt ud i spidsen. Stofsaksen må kun bruges til stof og papirsaksen kun til papir, så holder de længere og klipper bedre.

Symaskinen behøver ikke være en stor og dyr model, der kan alt muligt. Start stille ud med en symaskine, der syr stabilt. Det er langt vigtigere end at den har en masse forskellige sømme. Vi er på syværkstedet glade for Brother symaskiner, fordi de syr stabilt og præcist. De små modeller, der koster under 5000 kr, er vores favoritter, og det er ikke sikkert du nogensinde får brug for en større symaskine. Vi anbefaler at du kontakter din lokale symaskineforhandler og hører hvad der er på markedet, for der kommer jævnligt nye modeller til. På Syværkstedet har vi Brother Innovis 15 og A16, som vi er meget glade for. Kan du ikke få præcis de modeller, så gå efter noget lignende, så er du rigtig godt fra start.

Du kan købe det meste af det sygrej, du har behov for, i vores egen online stofbutik, The Fabric Lounge. Resten kan du finde i de fleste stofbutikker, og symaskinen bør du købe i en symaskinebutik fremfor et supermarked eller på nettet. Prøv gerne forskellige symaskiner, før du bestemmer dig.

Du kan også købe stof i god kvalitet på www.thefabriclounge.com.

 

Sygrej

 

Lær at sy – symønstre

Symønstre er de “skaberloner” du klipper stoffet efter, før du kan sy det sammen til tøj.

Du kan lave symønstre fra bunden efter mål og du kan købe færdige symønstre fra designere. Symønstre kan være nemme at gå til og meget begyndervenlige. De kan også være komplicerede og kræve en god portion erfaring og forståelse for mønsterkonstruktion og syning. Det gælder både for symønstre, du laver fra bunden, og for de såkaldte købemønstre, du køber færdige i stofbutikken eller på nettet.

Gå efter begyndervenlige modeller i starten. Det er ofte modeller uden alt for mange sømme og detaljer. Det kan være en idé at undgå knaphuller og lynlåse i de første par projekter, men hold dig ikke fra dem for længe – som alt andet er det blot noget, der skal læres, så kommer du hurtigt til at mestre teknikkerne. Jo mere mod du har på at kaste dig ud i forskellige detaljer og teknikker, desto større valgmulighed får du blandt stofbutikkens symønstre.

Hos Synoter går vi meget op i at lære dig at lave dine egne symønstre og lave om i dem, du har. Det er nemlig ikke så kompliceret, og du kan med ganske få teknikker ændre designet i et symønster, så det passer bedre til lige netop din idé om hvordan dit tøj skal se ud.

Faktisk er det lige netop det med at lave om i symønstre, vi bruger allermest tid på her hos Synoter. Det er det, vi underviser dig i gennem vores online medlemsklub Synoter Studio og de temaer og onlinemagasiner, der udkommer i klubben.

Se de Synoter magasiner og temaer, der er udkommet indtil nu – KLIK HER

Eller endnu bedre: bliv medlem af Synoter Studio – KLIK HER

 

Symønster, nåle og saks

 

Lær at sy – syteknikker

Når du har valgt stof, fundet et symønster og har styr på det sygrej, du skal bruge, kan du komme i gang med at sy.

Til det skal du kende nogle syteknikker, for der er forskel på hvordan du syr de forskellige sømme og kanter i stoffet. Ligesom med symønstrene er der både ganske begyndervenlige og nemme syteknikker og syteknikker der er mere komplicerede, og kræver noget erfaring.

De første syteknikker, du skal have styr på, er at sy ligeud, at hæfte sømmen så den ikke går op og kante sømrummet, så det ikke trævler. Du skal også lære at sy en oplægning, som er afslutningen i bunden af tøjet. Med de 4 teknikker har du et godt fundament for at lære at sy, og faktisk er der meget tøj, du kan sy fra start til slut, med blot de 4 teknikker.

De 4 grundlæggende syteknikker er ikke nogen, du kun bruger som begynder. Det er teknikker, alle der syr bruger i  alt hvad de syr, med ganske få undtagelser. Det er super fedt, fordi du derfor ret hurtigt kan komme i gang med at sy tøj, uden at skulle igennem en masse øvelser og ligegyldige projekter først.

Er det alligevel en lille smule skræmmende at gå direkte til tøjet, så har vi tilrettelagt et absolut begynderkursus til dig. Kurset hedder “De første sting”, og det er netop, hvad du lærer: at tage dine første sting og sy dine første 2 syprojekter, som er et tørklæde og en shopper. Efter kurset er du mere end klar til at sy tøj, og har styr på ikke bare syteknikkerne, men også stofvalget, sygrejet og en del af den vigtigste teori og viden, der danner et solidt fundament under din fremtidige syrejse.

Du kan få adgang til onlinekurset “De første sting” her:

Sy dit yndlingstøj – De første sting

 

 

Lær at sy – strygejern

Et yndet motto hos erfarne sylærere er at “du bruger lige så meget tid ved strygejernet som ved symaskinen”. Og det er korrekt. I hvert fald hvis du vil gøre hele syprocessen så nem for dig selv som muligt, og komme den hurtige vej til de gode resultater.

En stor del af det færdige udtryk i tøjet stammer nemlig fra hvor godt du presser sømmene undervejs i syprocessen. En god huskeregel er at du aldrig må sy på tværs af en søm, før du har presset den. En anden vigtig detaljer er at  du ikke stryger sømme – du presser dem. Det går helt kort ud på, at du ikke skal glide strygejernet hen over sømmene, som du gør når du stryger et stykke færdigt tøj, men derimod sætte strygejernet ned på sømmen og løfte det igen, før du flytter det til næste del af sømmen.

Du skal bruge et dampstrygejern for at presse dine sømme bedst muligt. Vælg et strygejern med en teflonsål (eller en anden form for belægning), der får strygejernet til at glide nemt over stoffet. Det er den bedste måde at undgå uønskede mærker på stoffet, som ældre strygejern kan have tendens til at lave.
Når du vælger et damstrygejern skal du ikke gå på kompromis med kvaliteten. Det er næsten vigtigere at have et godt strygejern end en god symaskine, og du bør gå efter en model med så højt et damptryk som muligt. Et godt strygejern vil være en kæmpe hjælp i syningen, og det er ofte strygejernet der udgør forskellen på om det færdige tøj udstråler “hjemmelavet” eller “skræddersyet”.

 

 

Lær at sy dit eget tøj – start her

Det behøver ikke være svært at lære at sy dit eget tøj. Og du behøver ikke prøve dig frem på egen hånd eller stykke din viden sammen fra tilfældige videoer på nettet. Vi har nemlig tilrettelagt den perfekte start på din syrejse til dig i form af onlinekurset De Første Sting.

I kurset går vi mere i dybden med flere af de områder af syningen, du har læst om i denne artikel. Med den viden, du får serveret i kursets letforståelige videoer, får du en kæmpe genvej til at mestre syningen. Du får fra starten indarbejdet nogle gode syvaner, der vil komme dig til gavn i al din fremtidige syning.

De metoder og teknikker, du lærer i dette kursus, er helt grundlæggende for at kunne sy tøj. Har du aldrig syet før, så glæd dig over at du i dette kursus kommer i gang med syningen på en god måde, hvor alle processer er sammensat og designet til at gøre det så nemt for dig som muligt at få gode resultater med dine syprojekter.

Har du allerede syet lidt, men føler du dig stadig som begynder, så vil kurset give dig den fornødne selvtillid og sikkerhed til at kaste dig ud i mere komplicerede syprojekter.

Kurset består af video lektioner, der er delt ind moduler med hvert sit fokusområde. Med kurset ved hånden slipper du for at prøve dig frem på egen hånd og begå alle de klassiske begynderfejl. Du lærer i stedet fra starten, hvordan det er smart at gribe syningen an – og ikke mindst hvorfor.

Lær at sy på den smarte, nemme og hurtige måde lige her:

Sy dit yndlingstøj – De første sting

 

 

Stof og bånd til shopper taske

Læs også:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

« »
Share via
Copy link
Powered by Social Snap