Løsere pasform i dine vævede bluser og kjoler

Har du et godt symønster, du gerne ville bruge til en ny kjole eller bluse, hvis der bare var lidt mere plads i det?

I det her blogindlæg kan du se, hvordan du kan tilføje ekstra plads i dit tøj, uden at gå på kompromis med den gode pasform.

Det kunne fx være at du har et grundmønster, der er tilrettet til lige netop din krop, men er tætsiddende, som et grundmønster jo er. Det er ikke altid, du vil have den tætte pasform i det tøj, du bruger til hverdag, og så kan du ændret det.

Der er heldigvis en virkelig nem måde at få lidt mere plads i tøjet, uden at starte forfra med en masse avanceret tilretning. Hvad det er, kan du se i videoen længere nede.

 

 

En vigtig detalje, der gør tøjet behageligt

Den plads, der er mellem tøjet og kroppen, kaldes rørlig vidde.

Mængden af rørlig vidde i et symønster (og dermed i tøjet) er med til at definere pasformen i tøjet. Den rørlige vidde er derfor i høj grad er med til at definere, hvor behageligt dit tøj er at have på.

Den rørlige vidde er dog kun en enkelt del af pasformen i tøjet.

Andre elementer i en god pasform er bl.a. tøjets balance, placeringen af brystindsnit, hældningen på skulderlinjen og om tøjets silhuet følger kroppens silhuet. Hvis der er stor rørlig vidde i dit tøj, kan du bevæge dig i det, selvom de andre elementer i pasformen ikke er helt optimale. Er der kun lidt rørlig vidde i tøjet bliver det til gengæld svært at bevæge kroppen, hvis resten af pasformen ikke er nøje tilrettet.

Designer du dine egne symønstre fra bunden, er det en god idé at starte med at tilrette pasformen til en mere tætsiddende model. På den måde har du styr på alle detaljerne, og kan designe både tætsiddende og mere løse modeller ud fra det samme mønster. Det er den måde, man bruger et grundmønster på, men du kan følge samme fremgangsmåde med et designet mønster med en tæt pasform.

 

 

Du har brug for plads i dit tøj – men hvor meget?

Et grundmønster har den mindst mulige rørlige vidde, der kan være i tøjet, hvis du skal kunne bevæge dig.

I kjoler og bluser er det normalt med en rørlig vidde på en hel omkreds på 4-5 cm i grundmønstre. Det giver en tætsiddende og figursyet model, der dog er løs nok til at du kan bevæge dig. Tænk på den måde, du har brug for at kunne bevæge kroppen, hvis du skal ud at spise og derefter i teatret. Eller hvis du arbejder på kontor og primært går rundt eller sidder ved computeren i løbet af dagen. Det er den type bevægelse, du kan lave i et tætsiddende grundmønster.

Er du landmand, yogalærer, showdanser eller noget andet, hvor du skal kunne bevæge kroppen ud i flere yderpunkter i løbet af dagen, er pasformen i et grundmønster for snæver. Og til rigtig mange moderne kvinder vil den helt tætte pasform også bliver irriterende i løbet af en helt almindelig hverdag.

Derfor er det super smart at tilføje mere rørlig vidde til dit tøj, så det hele ikke har samme pasform og facon som dit grundmønster.

 

 

Sådan får du nemt mere plads i dit tøj

Der er flere metoder du kan bruge, når du tilføjer rørlig vidde til dit tøj. Og alt efter hvor meget vidde, du gerne vil have i det færdige design, er der også forskellige udgangspunkter, der er gode at starte fra. Vil du gerne have virkelig stort oversize tøj, er det fx ikke så smart at starte med en model med brystindsnit, da indsnittet vokser sig alt for stort og stift i sidesømmen i tøj med meget ekstra vidde.

I videoen herunder kan du se, hvordan du på en virkelig nem måde kan få lidt mere rørlig vidde i modeller med brystindsnit, så dit tøj stadig er figursyet, men giver dig bedre plads til bevægelse.

Kan du ikke se videoen her på skærmen, kan du se den på vores Youtubekanal her: https://youtu.be/Oj8pt-aho5M

 

 

Vil du gerne lave endnu flere forskellige pasformer og silhuetter i dit tøj, har vi samlet et helt tema med rørlig vidde til dig i Synoter Studio. Det kan du læse mere om her.

 

 

Få flere pasformer i dit tøj med styling

Som du kan se i videoen, er metoden til en løsere pasform i dit tøj ganske enkelt at lægge 1-1½ cm ekstra vidde til i sidesømmen og ærmesømmen.

Vil du have endnu mere plads, kan du i bluser udelade taljeindsnittene. I kjoler bør du kun udelade taljeindsnittene, hvis du syr en underdel i taljen af kjolen. Er kjolen i et stykke, får den en tøndeform hvis du blot udelader taljeindsnittene. Det er sjældent en klædelig silhuet. Du kan måske slippe afsted med at sy indsnittene mindre dybe, så du får lidt mere plads, uden at faconen og harmonien mellem talje- og hoftevidde forsvinder helt. Prøv dig frem – du kan altid sy indsnittene dybere i taljen, hvis tøjet bliver lidt for uformeligt i første omgang.

Som du også kan se i videoen, så kan du style en løstsiddende kjole til at være taljeret ved ganske enkelt at tage et bælte eller et bindebånd i taljen.

Du kan også style en bluse mere taljeret ved fx at tage den ind i en nederdel eller et par bukser i taljen. Så har du glæde af bevægeligheden i tøjet med den ekstra rørlige vidde, uden at miste timeglasfiguren, der kommer frem, når du markerer taljen.

 

 

Du behøver ikke et grundmønster for at få en god pasform

De fleste af de guides, vi udgiver i Synoter Studio, er lavet ud fra et grundmønster. Men det betyder ikke, at du absolut skal have et grundmønster, for at få en god pasform i dit tøj. Eller for at følge vejledningerne, for den sags skyld.

Du kan sagtens tilrette pasformen i et designet mønster og derefter bruge det som udgangspunkt for nye designs, som jeg har gjort med kjolen i dette blogindlæg. Det er den fremgangsmåde, vi bruger i Synoter Magasinerne, som alle udkommer sammen med et PDF symønster. Og det er en ganske glimrende måde at lave symønstre på, som er noget nemmere at gå til for de fleste.

Overdelen i min sort/hvide kjole er lavet udfra blusen fra Synoter Magasin nr. 2 – Vintageinspirerede Bluser. I det mønster er der allerede lagt ekstra rørlig vidde til efter den metode, du kan se i videoen herover. Jeg har ikke lagt yderligere vidde til, og kjolen har derfor den pasform, du kan give et tætsiddende mønster ved at tilføje 1 cm ekstra vidde i sidesømmene.

Derudover har jeg lavet pufærmer til kjolen efter guide i magasinet. Pufærmer får helt automatisk også mere rørlig vidde end almindelige ærmer uden puf, fordi der skal ekstra stof til for at danne puffet. Det gavner mine lidt store overarme, der ellers godt kan føle sig lidt indelukkede i ærmer.

Mønsteret er tilrettet til at passe mig, hvilket bl.a. indebærer en tilretning til bred ryg/brede skuldre. Det har rettet op på balancen i mønsteret, så kjolen bliver siddende hvor den skal. Og fordi den gør det, kan jeg have den tætte halsudskæring med flæserne, uden på nogen måde at føle mig fanget eller kvalt i kjolen. Har du problemer med balancen i dine symønstre kan du rette det i færdige mønstre, præcis som du kan i et grundmønster. Det er nemmest hvis der ikke er for mange detaljer i det designede mønster  – hvilket der lige præcis derfor ikke er i de symønstre, der følger med Synoter magasinerne.

Underdelen af kjolen er et stykke firkantet stof, der er foldet i glatte læg, så det passer til overdelens taljevidde. Det er en af de nemmeste måder at designe en kjole, og du kan lære præcis hvordan du gør i Syntoer Tema nr. 18 – Nemme kjoler.

Kjolen har ikke nogen taljeindsnit, fordi jeg gerne ville bevare en meget løs og næsten oversize silhuet. De dage, jeg ikke har lyst til at være oversize, tager jeg et bælte i taljen for at få en timeglasfigur. På den måde kan kjolen styles til at danne flere forskellige silhuetter, hvilket gør den endnu mere anvendeligt i hverdagen.

 

Hold dig fra det her, hvis du ikke er helt sikker på, hvad du laver!

Du kan sagtens selv lægge ekstra rørlig vidde til i dine symønstre i sidesømmene, som du kan se i videoen længere oppe.

Til gengæld bør du være varsom med at ændre dine symønstre midt for og midt bag.

Og vær også meget påpasselig med at ændre hældningen i skuldersømmene, når først din pasform er tilrettet.

Når et symønster er tilrettet til at passe dig, så sidder en stor del af den gode pasform og tøjets balance netop i skuldersømmene og i den øverste del af mønsteret i nakken og halsen, og det har du for det meste ikke lyst til at pille ved. Hvis du ændrer midt for, midt bag eller skuldrene, så skal du være helt sikker på at du har styr på, hvad du laver. Er du det mindste i tvivl, så lad være.

Du kan få mere hjælp til at ændre dine symønstre i Synoter Studio, som er vores online medlemsklub om mønsterkonstruktion og syning.

Klik her og find ud af om Synoter Studio er noget for dig!

 

 

Kjolen i dette blogindlæg er sat sammen af flere elementer.

Overdelen er fra Synoter Magasin nr. 2 – Vintageinspirerede bluser:

Synoter Magasin Nr. 2 – Vintageinspirerede Bluser

 

Underdelen er fra Synoter Studio tema 18 – Nemme kjoler:

Synoter Tema nr. 18: Nemme Kjoler

 

Vil du lære endnu mere om at ændre silhuetten i dit tøj og arbejde bevidst med rørlig vidde, finder du alle de guides, du har brug for, i Synoter Tema nr. 10 – Rørlig vidde:

Synoter Tema nr. 10: Rørlig Vidde

 

 

Stofinfo: Min kjole er syet i en blød, printet uld fra Metermeter. Den har lagt på mit eget lille stoflager i flere år, inden jeg fandt det rigtige design til kjolen. Den er hurtigt blevet en favorit.

Mønsterinfo: Underdelen i kjolen er lavet efter vejledning i Synoter Studio tema 18 – Nemme kjoler. Overdelen med flæsekraven og  pufærmerne er fra Synoter Magasin nr. 2 – Vintageinspirerede bluser.

Foto: www.malenenelting.dk

 

Oprindeligt blogindlæg fra 2016.
Opdateret og genudgivet 2023.

 

Læs også:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

« »

5 nemme

syteknikker

Få flot finish i dit yndlingstøj med

Giv os din email, så sender vi dig straks 5 nemme syteknikker, der sikre dig flot finish i dit yndlingstøj - uanset hvor meget du har syet indtil nu.

Du bliver samtidig tilmeldt vores mailliste, som du kan afmelde til enhver tid

Share via
Copy link
Powered by Social Snap