Løsere pasform i dine vævede bluser og kjoler

Der har efterhånden været en hel del kursister gennem min workshop om tilretning af kjolegrundmønster.

Og når der er gået noget tid efter workshoppen, så begynder de lige så stille at pusle med deres egne designs. Et af de spørgsmål, der så dukker op igen og igen, er: “Hvordan gør man grundmønsteret større”?

Altså, ikke så det bliver en størrelse større. For så passer det jo ikke længere.

Men hvordan får man mere rørlig vidde i det, end der er?

Og det er faktisk et rigtig godt spørgsmål. For den rørlige vidde, der er i et grundmønster, er det mindste, du kan have. Hvis du stadig skal kunne bevæge dig i tøjet, er der en grænse for, hvor tæt det kan være. Men det kan sagtens være meget løsere. For eksempel så løs som den bluse, jeg har på her. Under den har jeg en blonde bluse, der er præcis som mit grundmønster.

Du kan især se størrelsesforskellen i ærmet, hvor det inderste sidder tæt til kroppen, mens det yderste tipper langt ud. Men i halsen sidder begge bluser ind til kroppen. Der er ikke noget, der flagrer eller hopper ud over skuldrene, hverken i den tætte eller den løse model.

løsere pasform i bluser og kjoler

Udfordringen, når du vil lave dit tøj løsere, er at få den ekstra vidde tilføjet på den rigtige måde. Så du bevarer den gode pasform, du har brugt tid og energi på at arbejde ind i dit mønster.

Forlænger du bare alle linjer, så får du problemer med at løfte dine arme, fordi du ændrer placeringen af dit ærmegab i forhold til skulderen.

Lægger du blot til midt for og midt bag, så skubber du på hele den balance omkring nakke og skuldrer, du har fået til at fungere. Og så har du meget lidt glæde af dit grundmønster.

Det er nemlig sådan, at tøjet hænger på kroppen over skuldrene og nakken. Og det er her, pasformen og faldet i stoffet defineres. Så når det en gang for alle er kommet på plads, så skal du ikke pille mere ved det. Skuldrenes hældning og nakkens bredde og placering i forhold til skuldersømmene, skal du være varsom med at ændre på.

løsere pasform i bluser og kjoler

Hvad du i stedet skal gøre, er at tilføje vidde i siden.

I sidesømmen er det nemt nok, der lægger du bare det vidde til, du vil have.

Udfordringen kommer ved ærmegabet, både i bunden og ved skulderen. Det er nemlig vigtigt at du bevarer højden og placeringen af ærmegabet, især i forhold til skuldersømmen. Hvis du blot forlænger skuldersømmen, for at komme længere ud og få mere bredde i tøjet, så sænker du samtidig ærmegabet og laver det kortere. Og så er det, du får problemer med at bevæge armene.

Sådan ændrer du dit grundmønster til en løsere pasform

Der er nogle helt centrale punkter og linjer, du skal have styr på, når du ændrer på den rørlige vidde i dine symønstre. Det gælder, hvad enten det er dit grundmønster, du er ved at lave nye designs ud fra, eller om det er købemønstre du re-designer.

Linjerne og punkterne hænger sammen med den måde, man konstruerer et grundmønster fra bunden. Og de hænger igen nøje sammen med kroppens anatomi. Vi er bygget op af forskellige led, der kan bevæge sig. De holder sammen på vores kropsdele, som der skal være plads til i tøjet. Derfor er det vigtigt at arbejde med de rigtige punkter og linjer, hvis du vil sikre en god pasform i dit tøj. Ellers bremser tøjet kroppens bevægelser, og så får du følelsen af at tøjet sidder dårligt.

Du kan se hvordan du laver mere rørlig vidde i dit mønster her i videoen:

Du får også lige guiden fra videoen i en kort version med billeder:

For at flytte punkterne i ærmegabet rigtigt, skal du starte med at forlænge midt bag og midt for linjerne opad, så de går forbi skulderpunktet.

Tegn en linje vinkelret på hhv. midt bag og midt for, der går gennem det yderste skulderpunkt.

Tegn endnu en linje vinkelret på midt bag og midt for, der går gennem punktet ved ærmegab og sidesøm.

Ud af de linjer lægger du det ekstra vidde til, du vil have ind i dit design. Er det bare en lille smule løsere pasform, du er efter, kan du nøjes med at lægge 1 cm til. Det giver en større effekt, end du lige tror. Tænk på at det jo bliver lagt til i hver side for og bag, så det bliver til 4 cm i alt rundt om kroppen. Og det svarer faktisk til en størrelse i købetøj og købemønstre. Det giver dig lidt mere bevægelighed, men beholder din gode pasform.

I den bluse, du kan se i videoen og på billederne, har jeg lagt 3 cm til i siden og ved skulderen. Det giver mig en noget større bluse, som er dejlig og løs at have på.

Ved ærmegabet kan du tilføje yderligere plads ved at sænke ærmegabet ved sidesømmen. Det gør du ved at tegne en vinkelret linje på den linje, du tegnede før, og måle ned ad den. Her har jeg ligeledes valgt at gå 3 cm ned.

Sidesømmen kan du lade være lige, eller du kan bevare kurven fra det originale mønster, Indsnittene plejer jeg at undlade at sy, når jeg laver et løst design. De giver ikke rigtig mening at have i løst tøj.

løsere pasform i bluser og kjoler

 

På forstykket skal du have flyttet brystindsnittet ned, så det passer med det, du har sænket ærmegabet. Der skal helst være mindst 1cm fra bunden af ærmegabet til folden af brystindsnittet, når det er syet og presset. Folden af indsnittet på vrangen af tøjet bliver altid presset opad, for at undgå at man kan se ind i sømmen på retsiden.

Mens du arbejder med at udvikle mønsteret, kan det være en hjælp at flytte indsnittet midlertidigt til midt for. Når du er færdig med at tegne dit nye ærmegab og sidesøm, kan du flytte indsnittet tilbage igen.

løsere pasform i bluser og kjoler

Ærmet skal også ændres, når ærmegabet og sidesømmen bliver det. Ellers passer det ikke længere til ærmegabet. Jeg har sænket punktet ved ærmesømmen lige så meget som på for- og bagstykket, og lavet ærmet tilsvarende bredere. Det giver en ny overarmslinje, og ærmets kuppel bestemmer jeg ud fra den. Normalt skal kuppelhøjden sænkes, når ærmet bliver bredere, men hvor meget er svært at spå om. Du må prøve dig lidt frem.

Når der kommer meget vidde i tøjet, og skuldersømmen kommer ud over skulderen at hænge, er det ikke længere nødvendigt med holdning i ærmet. Så lav ærmekuplen lav nok til at holdningen forsvinder.

løsere pasform i bluser og kjoler

Den her metode til at lave mere rørlig vidde i dit tøj er helt grundlæggende. Den kan du bruge i næsten alle mønstre (der kan være nogle design detaljer, der gør det vanskeligt at ændre vidden i mønsteret). Du kan kombinere vidden med andre teknikker og detaljer. For eksempel kan du sagtens lave en større halsudskæring, ved at tegne halsen længere ud på skulderen og længere ned midt for.

Det har jeg gjort på begge bluserne her, men mere på den løse end på den tætte. Grunden til at den alligevel ikke falder ud over skuldrene er, at jeg tager udgangspunkt i grundmønsteret, der er tilrettet til mig. Jeg rører ikke ved forholdet mellem hals og skulder. Når skulderen laves kortere, bliver halsen tilsvarende bredere.

løsere pasform i bluser og kjoler

 

Du kan arbejde meget mere med mønsterkonstruktion og udvikling af dine egne symønstre på vores weekendkurser.

Et grundmønster kan du få dig på denne workshop, hvor du selv har fingrene i mønstrene.

Og når du har et grundmønster, kan du lave det om til et jakke grundmønster. Det er der en helt anden fremgangsmåde til, så der kan du desværre ikke bare bruge denne guide. Den her guide er udelukkende til at lave mere rørlig vidde i tøjet, men tager ikke højde for at der skal kunne være et ekstra lag tøj indenunder. Vil du lave jakker og frakker med perfekt pasform, så er det dette weekendkursus, du skal booke en plads på.

 

Stofinfo: Både det zebra-printede stof til den løse bluse og blonden indenunder er fra Citystoffer i Århus.

FOTO: Modelfotos af mig er taget af Bibi Berge. www.bibiberge.dk

Læs også:

2 thoughts on “Løsere pasform i dine vævede bluser og kjoler

  1. Pingback: Skjorte | At skabe er at leve

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

« »

5 nemme

syteknikker

Få flot finish i dit yndlingstøj med

Giv os din email, så sender vi dig straks 5 nemme syteknikker, der sikre dig flot finish i dit yndlingstøj - uanset hvor meget du har syet indtil nu.

Du bliver samtidig tilmeldt vores mailliste, som du kan afmelde til enhver tid

Copy link
Powered by Social Snap