Metervarer – 4 tips til at vælge det rigtige stof

Guide til metervarerValg af metervarer er super vigtigt, hvis man gerne vil have sit syprojekt til at lykkes. Stoffet er en helt central del af et stykke tøj, og stoffet alene kan betyde forskellen på, om et projekt lykkes eller ej.

Jeg vil gerne gøre det så nemt som muligt for dig, at træffe det helt rigtige valg, når du står der i stofbutikken og falder lidt i svime over alle de lækre metervarer.

Derfor har jeg skrevet en guide til metervarer til dig.

Den gennemgår de aller vigtigste elementer i metervarer til tøj (og tro det eller ej, men det har ikke noget at gøre med, om det er bomuld eller polyester), og lærer dig hvad du skal se efter, når du skal vælge stof til et bestemt sy projekt.

Guiden til metervarer er gratis. (Jep, du læste rigtigt….du skal ikke betale mig så meget som en krone for de dage, det har taget at researche, skrive, få taget billeder og redigere guiden). Alt jeg skal have i bytte er din email. Du får nemlig guiden som en lille velkomst gave, når du tilmelder dig mit nyhedsbrev.

 

Bliver du også overvældet af udvalget af metervarer?

Jeg har lavet den gratis guide til metervarer, fordi jeg synes det er så pokkers ærgerligt, når syprojekter fejler, fordi man vælger forkerte metervarer. Det er et problem, jeg hører syere være frustrerede over igen og igen: hvordan vælger man det rigtige stof mellem de bunkevis af metervarer, der er tilgængelige både i stofbutikker og på nettet?

Det er ikke så længe siden, jeg havde en kursist på en af mine workshops, der ligefrem var gået ud af en stofbutik igen, selvom hun havde planlagt at købe stof den dag. Hun var blevet så overvældet over udvalget af metervarer, at hun slet ikke kunne overskue det. Det synes jeg bestemt også er ærgerligt, når alt det kræver er lidt mere viden om, hvad de forskellige metervarer kan og ikke kan.

 Guide til metervarer Guide til metervarer Guide til metervarer

Guide til metervarer – 4 tips til at vælge det rigtige stof

Så derfor vil jeg dele 4 tips til at vælge det rigtige stof med dig. De 4 tips er taget fra guiden om metervarer, som du altså kan få fingre i, hvis du skriver dig op til maillisten lige her.

Guide til metervarer – tip nr. 1

Guide til metervarer

Mærk efter, om det er en metervare, du kan lide at have mod huden.

Det absolut vigtigste, når du vælger stof, er at det er noget, du kan lide at have mod huden. Kroppen er i kontakt med tekstiler døgnet rundt, så det er værd at bruge lidt krudt på at finde nogle gode metervarer, både til dit tøj og til din bolig.

Mærk på stoffet, krøl det sammen i hånden, træk i det og hold det op til ansigtet, for at tjekke om farven duer til dig.

Kan du finde økologiske eller miljømærkede stoffer, er det et stort plus, fordi du undgår en masse kemi. Huden optager kemiske stoffer fra vores tøj, og det er ikke alt, der er lige festligt at få indenbords i kroppen.

Guide til metervarer – tip nr. 2

Guide til metervarer

Stoffet skal matche mønsteret

Tjek at stof og mønster passer sammen. Strik og strækstoffer skal klippes efter et mønster, der er beregnet til strækstof. Og vævede metervarer skal klippes efter et mønster, der er beregnet til fast stof.

Husk, når du kontrolmåler mønsteret, at tage højde for, om det er til strikkede metervarer eller ej. Mange mønstre til strikket stof vil være 10-20% mindre end kroppen, og det skal de være, for at få den bedst mulige pasform.

 

Guide til metervarer – tip nr. 3

Guide til metervarer

Hvad skal stoffet bruges til og hvor holdbart skal det være?

Tænk over, hvad formålet med tøjet er – hvad skal det bruges til? Det formål, skal du købe dine metervarer efter.

Træk lidt i stoffet, når du står i butikken, og krøl det sammen i hånden, for at se og mærke, hvordan det reagerer. Hvis det krøller meget bare ved at du står med det i hånden i kort tid, så er det måske ikke så velegnet til den kjole, der skal holde sig fin på en 14 dages forretningsrejse.

 

Guide til metervarer – tip nr. 4

Guide til metervarer

Start med metervarer, der ikke er for levende – få  succesoplevelser med syningen og teknikkerne.

Vælg nogle solide mellemvægt metervarer til at starte med. Hvis stoffet bliver for let og flagrende eller for tungt og tykt, kan det være svært at styre i symaskinen. Gem de mere specielle metervarer, til du har fået lidt rutine. Så er der større sandsynlighed for, at det bliver en succes, og du ikke får bildt dig selv ind at “jeg kan ikke sy i silke” eller noget andet sludder i den dur.

 

 

Og lige et ekstra tip:

2 metervarer, der på papiret hedder det samme, kan sagtens give vidt forskellige udtryk. De her 2 metervarer er fx. bomulds denim begge 2:

Guide til metervarer Guide til metervarer

Og de her 2 nederdele er begge syet i satin:

Guide til metervarer Guide til metervarer

Vil du lære mere om, hvilke udtryk de forskellige metervarer har, når de bliver syet op til færdigt tøj, og hvorfor naturmaterialer ikke nødvendigvis er bedre end syntetiske metervarer, så synes jeg da sådan set, at du skal skynde dig at få downloadet den gratis guide til metervarer.

 

[twitter style=”horizontal” float=”left”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [pinterest count=”horizontal”]

Læs også:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

« »

5 nemme

syteknikker

Få flot finish i dit yndlingstøj med

Giv os din email, så sender vi dig straks 5 nemme syteknikker, der sikre dig flot finish i dit yndlingstøj - uanset hvor meget du har syet indtil nu.

Du bliver samtidig tilmeldt vores mailliste, som du kan afmelde til enhver tid

Copy link
Powered by Social Snap