Hvis du gerne vil have dine syprojekter til at lykkes (og det tænker jeg, du gerne vil), så er det super vigtigt at du får valgt den rigtige metervare. Det rigtige stof at sy i.
Men det kan være svært, for stof er meget forskelligt. Og stoffet alene kan være forskellen på om et syprojekt lykkes eller ej.
Heldigvis er der nogle retningslinjer, du kan støtte dig til, indtil du får opbygget en god erfaring i at vælge netop det stof, der passer perfekt til dine syprojekter. Det er nemlig ikke de samme metervarer, der er mest optimale for alle synørder. Hvad du skal vælge at sy i, kommer i høj grad an på, hvad du kan lide og hvad for en slags tøj, du gerne vil sy. Når du har fået klarhed over det, er det meget nemmere at undgå at blive overvældet i stofbutikken og i stedet komme hjem med lige præcis de metervarer, du kan trylle om til yndlingstøj ved symaskinen.
Der er især 4 ting, du skal tage stilling til, inden du vælger stof.
Lad os bare hoppe direkte ud i det – de 4 tips til at vælge den rigtige metervare kommer her.
Tip nr. 1: Kan du lide at røre ved stoffet?
Det absolut vigtigste, når du vælger stof, er at du kan lide at røre ved stoffet. Du skal synes det er en behagelig fornemmelse at have det mod huden. Kroppen er i kontakt med tekstiler døgnet rundt, så det er værd at bruge lidt krudt på at finde nogle gode metervarer, både til dit tøj og til din bolig.
Mærk på stoffet, kram det forsigtigt sammen i hånden, træk let i det og hold det op til ansigtet, for at tjekke om farven klæder dig.
Kan du finde økologiske eller miljømærkede stoffer, er det et plus, fordi du så undgår en masse problematiske kemikalierester i stoffet. Huden optager kemiske stoffer fra vores tøj, og det er ikke alt, der er lige festligt at få indenbords i kroppen. Men det vigtigste er, at du kan lide at røre ved stoffet.
Tip nr. 2: Stoffet skal passe til dit symønster
Den største forskel på stof er om det er strikket eller vævet. Det er de 2 hovedgrupper af stof, og de er lavet på markant forskellige måder. Forskellene på strikket og vævet stof stiller forskellige krav til de symønstre, du klipper stoffet efter, og det er kun sjældent en god idé at bruge vævet stof til symønstre, der er designet til strikket stof og omvendt. Pasformen i tøjet bliver lavet på en helt anderledes måde til vævet stof end den gør til strikket stof, og i de fleste tilfælde giver det dig et ringe resultat hvis du ikke respekterer denne forskel.
Indenfor både strikket og vævet stof er der masser af undergrupper og variationer at strikke og væve stoffet på, som igen giver de forskellige metervarer hver deres karakteristika, men det har ikke helt så stor indflydelse på valg af symønster som om stoffet er strikket eller vævet.
På symønstre står der, om de er beregnet til strikket eller vævet stof eller om de kan bruges til begge dele. Jo mere figursyet og tætsiddende et design er, desto vigtigere er det at overholde om stoffet skal være strikket eller vævet.
Tip nr. 3: Stoffet skal passe til tøjets formål
Tænk over, hvad formålet med tøjet er – hvad skal det bruges til? Det formål, skal du købe dine metervarer efter. Hvis du vil sy et par solide bukser, der kan holde til havearbejde, så er tyndt stof et dårligt match, mens denim eller en anden slidstærk og kraftig bomuldskvalitet vil være velegnet. Vil du sy en fin selskabskjole, der er en Oscar-fest værdig, er det derimod mere velegnet at gå på jagt efter lette silker end at kigge på tykke uldstoffer.
Kunsten at vælge det rigtige stof til tøjets formål er noget af det, der kommer med erfaringen. Du er altså nødt til at træffe nogle beslutninger og sy noget tøj, før du for alvor kan finde ud af, om stoffet passede til formålet. I starten kan du støtte dig til de anbefalinger, der er på symønstrene. Hvis et mønster anbefaler let, tyndt stof, så kan du udelukke frakkeuld, buksestof og lignende tykke kvaliteter. Og omvendt, hvis du vil sy overtøj kan du udelukke alt det stof, du ikke ville købe en jakke i, hvis den hang i en tøjbutik.
Mærk på stoffet og prøv at forestille dig hvad der ville være syet
i det, hvis det var en tøjbutik. Eller tænk på hvad du allerede har hængende i din garderobe, der minder lidt om det. Så får du måske en bedre idé om, hvad stoffet egner sig til.
Når du mærker på stoffet, så kram det lidt sammen i hånden for at mærke, hvordan det føles og se hvordan det reagerer, når du slipper det igen. Er det blødt? Stift? Springer det fjedrende op eller flyder det ned over din hånd? Alt det er med til at definere stoffet, og det kan du sammenligne med det tøj, du allerede ejer. Vær altid forsigtig med stoffet i stofbutikken, så du ikke kommer til at ødelægge noget.
Tip nr. 4: Start med ikke alt for levende metervarer
Udover at stof enten er vævet eller strikket, så er der andre karaktertræk ved stoffet, der er værd at lægge mærke til. Forskellige stoftyper placerer sig forskellige steder på skalaen mellem flere yderpunkter. Stoffet kan være:
Blødt eller stift
Fjedrende eller flydende
Let eller tungt
Tyndt eller tykt/kraftigt
Levende eller sprødt.
Om stoffet er det ene eller det andet er et kompliceret samspil mellem råmaterialet, måden fibrene er spundet til garn på og igen måden garnerne er strikket eller vævet til stof på. Derudover kommer en masse forskellige efterbehandlinger, der også har indflydelse på det færdige stof. Derfor giver det ikke mening at postulere at “bomuld er stift” eller “silke er blødt”, for man kan lave stof af alle materialer, der er mere eller mindre bløde, fjedrende, lette, tynde eller levende.
Du er derfor nødt til at begive dig ud i et par stofbutikker og have forskellige metervarer i hænderne. I starten er det en god idé at sy i stof, der ikke er alt for levende og tyndt. Mellem-kvaliteter er de nemmeste at sy i, så led efter stof der ligger nogenlunde midt mellem yderpunkterne.
De mere ekstreme stoftyper kan være vanskelige at styre både når du klipper stoffet og når du skal sy det, mens de mere neutrale metervarer er mere tilforladelige at arbejde med. Gem de mere specielle metervarer, til du har fået lidt rutine. Så er der større sandsynlighed for, at det bliver en succes.
På billederne her er min bluse syet i en blød, let og lidt sprød silke. Nederdelen er syet i en lidt kraftig, stiv silke/uld blanding og jakken i en endnu kraftigere men næsten samme stivhed uld. De forskellige stoffer giver tøjet hvert sit udtryk fra den bløde bluse, der bevæger sig med kroppen til den figursyede nederdel og jakke, der holder faconen næsten uanset hvordan jeg bevæger mig.
Find ud af mere om de forskellige stoftyper
De forskellige metervarer kan deles ind i mange forskellige underkategorier, enten efter materiale, væveteknik, kommercielle navne eller hvad det egner sig til. En fuldstændig liste over alle stoftyper er på det nærmeste umulig at lave, men en mere udførlig oversigt en denne kan du finde i dette blogindlæg:
Stoffet i oversigten er fra vores egen stofbutik, The Fabric Lounge, som vi desværre har været nødt til at lukke.
Vi anbefaler at du støtter din lokale stobutik så vidt muligt. Vores egne favoritter er stofbutikker i Aarhus:
Stofshop (er absolut bedst “live” i den fysiske butik i Aabyhøj)
Billeder af mig: Malene Nelting
Oprindeligt blogindlæg fra 2014.
Opdateret og genudgivet 2023.
God artikel!
Hej Mikkel
Mange tak 🙂
Signe / Synoter