Lav nemt bærestykker i dine symønstre

Du kan nemt tilføje et bærestykke til dine symønstre – og i denne guide kan du se, hvordan du gør.

Et bærestykke er når den øverste del af et symønster er adskilt fra den nederste del med en søm på tværs af kroppen. Den øverste del er bærestykket, fordi det “bærer” resten af tøjet. Du kan tilføje bærestykker til alle typer tøj, men herunder fokuserer vi på hvordan du tilføjer bærestykker i taljen.

Der er flere gode grunde til at tilføje bærestykker til dit tøj. Med bærestykker kan du blandt andet: ⁠

* Fjerne indsnit i overskæringen mellem bærestykket og resten af tøjet
* Sy den øverste del af tøjet i dobbelt stoflag (bærestykke + belægning) ⁠
* Gemme sømrum mellem bærestykke og belægning⁠
* Lege med colorblocking eller andre kontraster i materialevalg.

Du kan bruge bærestykkerne som den vigtigste designdetalje i tøjet, eller du kan bruge dem som et hjælpemiddel til at fremhæve andre vigtige designdetaljer. Er du mest til et afdæmpet, klassisk design, vil de klassiske bærestykker være perfekte til dig. Er du mere til detaljer og spræl i designet, kan du lege med faconen på dine bærestykker, så du får sat dit helt eget personlige præg på dit tøj.

 

Klassisk bærestykke i bukser og nederdele

Et af de mest klassike bærestykker er placeret i toppen af en nederdel eller et par bukser. Det kaldes også en formskåret linning, fordi det sidder øverst som en linning men følger kroppens facon fremfor at være et lige stykke stof.
Du laver et klassisk bærestykke til bukser og nederdele sådan her: ⁠

1. Tegn linjen til bærestykket.
Tegn en linje på både for- og bagstykke, der er parallel med taljelinjen. Afstanden fra taljen til linjen er bærestykkets bredde, fx 5 cm. Linjen skal starte vinkelret på midt bag og midt for og gå på tværs af indsnittet til sidesømmen. ⁠

 

Tegn linjen til bærestykket

2. Luk indsnittet.
Tegn en kopi af bærestykket. Klip kopien fra hinanden langs det ene ben af indsnittet.⁠ Flyt den afklippede del af bærestykket over til det andet ben af indsnittet og tape det fast, så bærestykket er samlet. ⁠

 

Luk indsnittet

3. Udjævn linjeføringen.
Udjævn taljelinjen og bunden i bærestykket på tværs af det lukkede indsnit, så begge linjer får et harmonisk forløb uden hak. I bunden tages lidt af og i toppen lægges lidt til. ⁠Det er ofte ikke mere end 2-3 mm.

Udjævn linieføringen

For-og bagstykke går nu kun til den linje, du har tegnet til bærestykket, og du syr bærestykket til bukserne eller nederdelen i denne linje.

For at få en pæn bagside på bærestykket syr du en belægning på indersiden af tøjet. Belægningen klipper du efter den samme mønsterdel som du bruger til bærestykket. Faktisk laver du mønster til en belægning på præcis samme måde som du gør til et bærestykke. Forskellen på om dit færdige tøj har et bærestykke eller kun en belægning er, om du laver en overskæring i yderstoffet og syr den øverste del fast (så er det et bærestykke), eller om du lader yderstoffet gå helt op til taljen/toppen af modellen og syr belægningen på indersiden (så er det en belægning).

Herunder er der syet et bærestykke øverst i bukserne. På indersiden er der afsluttet med en belægning, hvor alt sømrum er lukket inde mellem stoflagene.

Når bærestykket er brugt som her i den øverste del af et par bukser, kalder man det typisk for en formskåret linning.

Bukserne er fra Synoter Magasin nr. 6 – Ikke helt klassiske bukser.

 

Bukser med bærestykke

 

Her kan du også lave et bærestykke

Du kan også bruge teknikken i kjoler og buksedragter, hvis du vil have et bærestykke mellem over- og underdelen. ⁠

Du laver mønsteret på samme måde, men kan vælge om du laver bærestykket i overdelen (fra taljen og op) eller i underdelen (fra taljen og ned). I buksedragten her har vi lavet bærestykket fra taljen og ned, så det er den øverste del af bukserne, der er lavet om til et bærestykke. Når der er syet en overdel på som her kalder man ikke bærestykket for en formskåret linning, selvom det sidder i toppen af buksedelen. Her er det “bare” et bærestykke.

Denne type bærestykke kan du også bruge i kjoler. Du kan se i dette blogindlæg, hvordan du kan afslutte syningen på indersiden, så du får en virkelig fin finish hvor alt sømrum er lukket inde mellem bærestykke og belægning.

Buksedragten er fra Synoter Magasin nr. 3 – Buksedragter.

 

Model i buksedragt fra Synoter Magasin nr 3

 

Bærestykker behøver ikke være symmetriske og lige brede over det hele. De kan sagtens have en anden facon, være asymmetriske og have skrå linjer.

I nederdelen her er der tilføjet et asymmetrisk bærestykke, der går ned i en spids i den ene side foran. På bagstykket har bærestykket samme bredde hele vejen over ryggen, så det er kun på forstykket, det har en anden form i dette design.

Du kan lege med formen på dine bærestykker, så de bliver en dekorativ del af dit design og bliver en fremtrædende designdetalje. Fremgangsmåden i hvordan du tegner dem på dit mønster følger samme princip som du har set i guiden herover: tegn linjen mellem bærestykke og underdel, luk indsnit og udjævn linjeføringen ved indsnittene.

Nederdelen her er fra Synoter Magasin nr. 9 – Couturenederdele.

 

Nederdel med bærestykke

 

Flere guides til bærestykker med forskellige designs

Vi har ofte guides til forskellige variationer af bærestykker med i vores Synoter Magasiner, men vi har faktisk også lavet et helt onlinekursus kun om bærestykker. I onlinekurset bliver du guidet igennem at lave symønster til 9 forskellige typer bærestykker. Alt bliver vist i videoguides, så du ikke er i tvivl om hvad du skal gøre med dine symønstre, for at tilføje de forskellige bærestykker til dem.

Onlinekurset er udgivet som et tidligere tema i vores medlemsklub Synoter Studio. Det fokuserer udelukkende på mønsterkonstruktion og ikke på syteknik, men princippet i at sy bærestykker er det samme uanset formen: du syr bærestykket på underdelen i den overskæring, du har designet, og derefter syr du belægningen fast i toppen, presser den om mod vrangen og syr den fast ved overskæringen enten i hånden eller på symaskine. Syteknisk læner bærestykker og belægninger sig meget op ad linninger, det er kun formen på selve mønsterdelen, der er anderledes.

Vil du lære at lave flere forskellige typer bærestykker i dine symønstre, kan du købe kurset med bærestykker i webshoppen her: https://skaberlyst.dk/vare/synoter-tema-nr-23-baerestykker/

 

Synoter Tema nr. 23: Bærestykker

 

Læs også:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

« »
Share via
Copy link
Powered by Social Snap