Lav nemt dine bluser om til kjoler

Har du en yndlingsbluse (eller flere), du ville ønske, du også havde i en kjoleversion?

Du kan selv lave dine bluser og andre overdele til kjoler. Endda ret nemt.

Her får du en guide til hvordan Ninna har lavet sin kjole ud fra en overdel, hun allerede havde.

 

Synoter nemme kjoler

 

 

Vælg din overdel

Den nemmeste måde at lave en kjole, er ved at tage en overdel, du allerede har, og sy en underdel i taljen.

Overdelen kan være en bluse, en top, en skjorte eller endda overdelen fra en anden kjole eller en buksedragt. Det, du skal bruge, er mønsteret fra taljen og opefter. Hvad der sker fra taljen og ned er ikke vigtigt.

Overdelen i Ninnas kjole kommer fra en buksedragt, hun tidligere har syet. Pasformen i buksedragten var helt perfekt, dropshoulder ærmerne har den helt rigtige længde til at Ninna føler sig godt tilpas med bare arme og v-halsen stopper det helt rigtige sted. Så selvom Ninna elsker sin buksedragt, drømte hun ret hurtigt om en kjole, der kunne lidt det samme.

Til kjolen her har Ninna ændret 2 ting i designet:

  1. Hvor overdelen i buksedragten har slå om effekt er kjolen klippet til fold midt for.
  2. Skuldersømmen er skubbet lidt frem og brystindsnittet brugt til at lave læg ved skulderen.

Det er ikke ændringer, der betyder noget for processen med at bruge overdelen til en kjole. Ninna kunne lige så fint have brugt buksedragtens overdel som den var,  med den ene lille forskel, du kan se under billedet.

 

Synoter nemme kjoler

 

Sænk taljen i overdelen

Når du bruger en eksisterende overdel som udgangspunkt for et symønster til en ny kjole, er det ofte en rigtig god idé at sænke taljen 2 cm.

Det er en lille detalje, der får de fleste til at føle sig meget bedre tilpas i kjoler.

Syr du en kjole med en overskæring præcis i taljelinjen, kommer det nemt til at føles som om overskæringen sidder meget højt. Du bruger noget af længden i kjolen, når du bevæger dig, så når du fx løfter armene, så løfter du hele kjolen med op. Ved at sænke taljelinjen, så underdelen af kjolen er syet til lidt længere nede, kompenserer du for den længde af stoffet, du bruger til at bevæge dig.

Det er heldigvis nemt at sænke taljen i en overdel.

Du kan se i videoen her, hvordan du gør:

(Hvis videoen ikke afspiller på siden herunder, kan du se den på vores Youtube kanal her: https://youtu.be/IR5goWWvyqc)

 

Hvor tæt skal pasformen i din kjole være?

Når taljen er sænket, skal du tage stilling til vidden i din kjole.

Har du brugt overdelen fra en eksisterende kjole eller en buksedragt, er vidden måske helt fin som den er. Men har du brugt en top eller bluse, vil der ofte være mere vidde i taljen i det mønster, end du måske har lyst til at have i din kjole.

I en kjole skal du mindst have 4 cm rørlig vidde i taljen, for at du kan bevæge dig ubesværet. Det betyder at taljen i dit mønster skal være 4 cm større end den taljevidde, du måler på din krop. Men du kan godt have mere rørlig vidde i din kjole. De fleste har det godt med 8 cm rørlig vidde i taljen i kjoler, hvilket giver ekstra god bevægelighed. For de fleste betyder 8 cm rørlig vidde også, at lynlåsen i kjolen kan udelades, fordi taljevidden bliver stor nok til at kjolen kan komme over hovedet.

Derfor skal du måle den sænkede taljevidde i dit symønster til overdelen og tage stilling til, om det har den rørlige vidde, du gerne vil have. Er der for meget vidde, kan du justere ved at sy indsnit i taljen. Er der for lidt vidde, kan du lægge vidde til i sidesømmene.

 

Synoter nemme kjoler

 

Bestem hvilken underdel, du vil have i din kjole

Det sidste, du skal tage stilling til i din kjole, er underdelen.

Når vidden i taljen er på plads, kan du måle taljevidden i kjolen. Derefter kan du lave din underdel, så den passer perfekt til overdelen.

Det nemmeste at gøre med underdelen er at sy en af disse 3 typer underdele i taljen i din kjole:

1. Rundskåret underdel

2. Underdel med rynk

3. Underdel med læg.

En rundskåret underdel kan du konstruere fra bunden ud fra overdelsens mål. Både den rynkede underdel og underdelen med læg laves af et stykke firkantet stof, der foldes eller rynkes ind til den har taljens længde.

Alle 3 typer underdel har masser af vidde, og der er derfor ikke en masse avanceret konstrution eller tilretning af underdelen. Det er en af de helt store fordele ved at lave kjoler på denne måde, men det forudsætter naturligvis, at du vil have en kjole med vidde i underdelen.

Ninna har valgt en underdel i ½ sol til sin kjole. For at få sidesømmene i overdelen til at passe med sidesømmene i underdelen, har hun lavet et mønster til forstykket og et andet til bagstykket, så det passer sammen. Ofte er forstykket lidt bredere end bagstykket, fordi de fleste af os har en mave at tage højde for i vores symønstre og tøj. Når du bruger mønsteret til en overdel, der passer dig, er der allerede taget højde for denne forskel på for- og bagstykke i mønsteret til overdelen. Den forskel får du helt automatisk med i kjolen, når du laver mønster til for- og bagstykke for sig.

 

Synoter nemme kjoler

 

Her kan du få mere hjælp til at lave dine egne nemme kjoler

Videoen længere opppe, hvor du kan se hvordan du flytter taljen i dine overdele, så de bliver klar til kjoler, er fra Synoter Studio. Der er et helt tema (et lille onlinekursus) i Synoter Studio, som handler om hvordan du laver de nemme kjoler.

I temaet Nemme Kjoler bliver du guidet igennem at lave symønster til:

* Overdel med overskæring i taljen
* Overdel med let sænket talje (det er den video, du kan se en del af længere oppe her i blogindlægget)
* Find længden på din underdel
* Rundskåret underdel i 4 forskellige vidder (1/4 sol, 1/2 sol, 3/4 sol og hel sol)
* Rynket underdel på 3 forskellige måder
* Underdel med læg (glatte læg og wienerlæg).

Er du medlem af vores onlineklub Synoter Studio har du måske allerede adgang til temaet med de nemme kjoler. Var du ikke medlem, da temaet udkom, kan du købe det i webshoppen uanset om du er medlem af Synoter Studio eller ej.

Alt du skal bruge for at komme i gang med at lave de nemme kjoler, er et symønster til en overdel du er glad for. Har du det følger du blot vejledningerne i dette onlinetema fra Synoter Studio, og så er du snart i gang med at sy nemme kjoler til dig selv:

Synoter Tema nr. 18: Nemme Kjoler

 

 

Synoter nemme kjoler

 

 

Mønsterinfo: Ninna har lavet sin kjole ud fra en overdel, hun allerede havde og tilføjet en ½ sol som underdel.
Stofinfo: Kjolen er syet i viscose fra franske Ateliér Brunette.
Foto: Malene Nelting.

Læs også:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

« »
Share via
Copy link
Powered by Social Snap